Cea mai puternică explozie din istorie de la Big Bang, văzută de omenire: Dezvăluie un nou mister
Postat la: 16.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un obiect necunoscut la acea vreme, aflat la o distanță colosală de Pământ a produs cea mai puternică explozie de radiații gamma din istorie de la Big Bang, văzută vreodată de omenire. Evenimentul denumit GRB 221009A, produs în univers, a înregistrat un record de 18 teraelectronvolți și a fost atât de puternic, încât a zguduit atmosfera exterioară a planetei noastre, dar a dezvăluit și un nou mister.
Evenimentul produs în octombrie 2022, poreclit explozia BOAT (Brightest of All Time - cea mai strălucitoare din toate timpurile), s-a stabilit mai târziu de către cercetători, că este nașterea unei găuri negre din moartea violentă a unei stele masive, potrivit Nature. Explozia BOAT este o explozie de raze gamma (GRB) care a aruncat fotoni pe Pământ cu mai multă energie decât cei găsiți în interiorul acceleratorului de particule de la Geneva Large Hadron Collider. Această lumină a fost detectată de telescoape aflate pe orbită și pe sol pe 9 octombrie 2022 și a venit de la 2,4 miliarde de ani lumină depărtare în constelația Sagitta.
Acum, o echipă de oameni de știință condusă de către Universitatea Northwestern din Evanston, Statele Unite, a depistat originile probabile ale BOAT la o supernova gigantică care a apărut după prăbușirea unei stele colosale. Cu toate acestea, cercetările lor dezvăluie un nou mister - supernove, cum ar fi cea din spatele BARCA, se presupune că sunt "fabrici" cosmice pentru elemente grele precum platina și aurul, dar când cercetătorii s-au uitat, nu au găsit nicio dovadă pentru ele. Oamenii de știință americani și-au publicat descoperirile pe 12 aprilie în revista Nature Astronomy.
„Când am confirmat că GRB a fost generat de prăbușirea unei stele masive, asta ne-a oferit oportunitatea de a testa o ipoteză despre modul în care se formează unele dintre cele mai grele elemente din univers", a spus autorul principal al studiului, Peter Blanchard, astrofizician la Universitatea Northwestern din Statele Unite. „Nu am văzut semnături ale acestor elemente grele, sugerând că GRB-urile extrem de energice precum BOAT nu produc aceste elemente".
"Asta nu înseamnă că toate GRB-urile nu le produc", a adăugat Blanchard, „dar este o informație cheie, deoarece continuăm să înțelegem de unde provin aceste elemente grele". Când o stea masivă rămâne fără combustibil, aceasta se prăbușește înainte de a exploda în exterior într-o explozie gigantică de supernovă, lăsând în urmă o stea neutronică ultra-densă sau o gaură neagră. Aceste explozii stelare - și ocazional chiar coliziuni între două stele neutronice - produc explozii puternice de raze gamma care pot fi captate de observatoarele din spațiu și chiar de pe Pământ.
„Evenimentul a produs unii dintre fotonii de cea mai mare energie înregistrați vreodată de sateliții menționați să detecteze razele gamma", a spus Blanchard. „Acesta a fost un eveniment pe care Pământul îl vede doar o dată la 10.000 de ani." Explozia a fost atât de strălucitoare, de fapt, încât astronomii au trebuit să aștepte șase luni până să se stingă, înainte de a putea folosi telescopul spațial James Webb pentru a o privi direct.
„Evenimentul GRB a fost atât de strălucitor încât a ascuns orice semnătură potențială a supernovei în primele săptămâni și luni de la explozie", a spus Blanchard. „În aceste momente, așa-numita strălucire a GRB era ca farurile unei mașini care vin direct spre tine, împiedicându-te să vezi mașina în sine. Așa că, a trebuit să așteptăm ca aceasta să se estompeze semnificativ pentru a ne oferi șansa de a vedea supernova".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
"Am descoperit în sfârșit secretul neașteptat pentru a slăbi rapid". Cum a dat jos 18 kilograme o femeie de 55 de ani
La 55 de ani, fiind de mult adepta unei diete relativ sănătoase, Dawn Marsh suferea de inflamații dureroase la nivelul articulațiilor, o piele ternă și nivel scăzut de energie.
-
Microsoft forțează actualizarea automată la Windows 11 24H2: Ce trebuie să știi
După ce a fost lansată în mod opțional pe 1 octombrie anul trecut, actualizarea Windows 11 24H2 a trecut, începând cu 16 ianuarie 2025, la o nouă fază de distribuție. Microsoft descarcă acum automat această versiune pe PC-urile complet compatibile, fără intervenția utilizatorilor.
-
Oamenii de știință au descoperit că strugurii dublează intensitatea câmpului magnetic - și acest lucru ar putea revoluționa senzorii cuantici
Cercetătorii de la Universitatea Macquarie au exploatat umilul strugure pentru a dubla intensitatea câmpului magnetic în configurațiile senzorilor cuantici, ceea ce ar putea revoluționa tehnologiile cuantice compacte și eficiente.
-
Precizări după motivarea ÎCCJ: ANAF îl va executa silit pe Klaus Iohannis și va recupera "fructele neculese"
Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Sibiu vine cu precizări după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat vineri, 17 ianuarie, motivarea deciziei în urma căreia imobilul din Str. Gheorghe Magheru din Sibiu,
-
Concluzia lui Robert Turcescu despre Călin Georgescu după interviu: "Are foame de putere" VIDEO
Jurnalistul Robert Turcescu a publicat mai multe concluzii pe care le-a tras despre candidatul la prezidențiale Călin Georgescu în urma unui interviu de joi, 16 ianuarie , pe care l-a facut la Metropola TV.
-
A fost sau nu „Raisa 8283" agentă a Serviciului Secret al Armatei? Explicația MApN
În social media, dar și în media online au început să apară din ce în ce mai multe informații referitoare la o femeie care ar fi avut acces la informații secretizate și care ar face dezvăluiri compromițătoare despre oficiali și foști oficiali din stat, sub pseudonimul „Raisa 8283".
-
DGA a intrat peste mafia de la Facultatea de Medicină: Mită la examenul de rezidențiat, mai mulți profesori universitari cercetați
Un profesor de la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi a fost plasat sub control judiciar după ce a primit mită peste 9000 de euro pentru a da subiectele de examen în avans unor candidaţi la rezidenţiat
-
Miron Cozma bate câmpii la Parchet în dosarul Mineriadei: "Eu l-am arestat pe Iliescu în '91 şi era să-l împuşc!"
Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, s-a prezentat vineri la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoştinţă că are calitatea de inculpat în dosarul Mineriadei din iunie 1990 pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.
-
OMS solicită o sumă colosală pentru crizele sanitare fără precedent "în contextul conflictelor, schimbărilor climatice, epidemiilor şi strămutării populaţiilor"
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut 1,5 miliarde de dolari pentru a îşi susţine activităţile în 2025 în contextul ''crizelor sanitare mondiale fără precedent'', o sumă identică celei de anul trecut.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu