Cersetoarea româncă analfabetă care a invins Elvetia la CEDO. Femeia intra in istoria jurisprudentei europene
Postat la: 23.01.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Violeta Sibianca Lacatus, o tanara din satul Pinticu, judetul Bistrita-Nasaud, va ramane in istoria jurisprudentei europene dupa victoria importanta in fata statului elvetian la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).
Romanca, amendata pentru cersetorie si chiar plasata in arest pentru neplata acelor amenzi, a dat in judecata Elvetia la CEDO unde, ajutata de o avocata specializata in combaterea reprimarii sistematice a cersetoriei, a obtinut o decizie favorabila si plata unor daune morale de circa 950 de euro. In decizia ei, Curtea a retinut ca tanara avea dreptul "inerent demnitatii umane, de a-si putea exprima suferinta si a incerca sa-si asigure nevoile prin cersetorie".
Sibianca Lacatus, care anul acesta va implini 28 de ani, s-a intors in satul ei natal de cel putin doi ani, perioada in care figureaza in evidentele primariei, potrivit presei locale, cu cereri pentru ajutoare de incalzire. Povestea ei in jurul acestui caz incepe cu aproape zece ani mai devreme, cand pleaca in Elvetia, unde, nevand un loc de munca, ajunge sa traiasca din cersit. Asta tocmai intr-o tara care interzice cersetoria.
Astfel, in vara anului 2011, Sibianca Lacatus primeste o prima amenda de 100 de franci elvetieni pentru cersit, si mai mult, ii este confiscata suma de 16,75 CHF gasita asupra ei in urma unei perchezitii efectuate de politie, fara insa a fi emis vreun ordin de sechestru pentru aceasta confiscare. In anul 2012, in lunile februarie si martie, si in ianuarie 2013 apoi, Violeta Sibianca este amendata de alte opt ori tot cu cate 100 de franci elvetieni. "La 21 februarie si 4 martie 2012, reclamantul a fost plasat si in custodia politiei pentru o perioada de trei ore de fiecare data. Fiecare amenda a fost insotita de o pedeapsa privativa de libertate alternativa de o zi in caz de neplata", se arata in motivarea deciziei CEDO.
Romanca, reprezentata de avocatul ei, a formulat opozitie la sanctiunile mentionate mai sus. Prin hotararea din 14 ianuarie 2014, instanta de politie din cantonul Geneva a gasit-o pe tanara romanca vinovata de cersetorie si a obligat-o sa plateasca o amenda de 500 franci, impreuna cu o pedeapsa privativa de libertate de cinci zile in caz de neplata. Prin aceeasi hotarare, el a confirmat confiscarea a 16,75 CHF. Romanca a facut recurs impotriva acuzand o incalcare a libertatii de exprimare, a libertatii sale personale, precum si o interpretare arbitrara a legii din cauza lipsei unei definitii legale a cersetoriei. In cele din urma, ea a cerut restituirea 16,75 CHF confiscate, plus o dobanda de 5% de la data sechestrului.
Instanta de Apel a respins toate aceste plangeri pe motiv ca, pe de o parte, interzicerea cersetoriei nu a incalcat libertatea de exprimare a reclamantului, deoarece aceasta interdictie nu l-a impiedicat in niciun caz sa-si exprime sau sa faca cunoscuta publicului situatia sa sociala in niciun alt mod si, pe de alta parte, ca nu a existat nicio discriminare indirecta, deoarece nimic din lege nu arata ca interzicerea cersetoriei se indrepta numai catre populatia de romi, grupul minoritar din care aceasta face parte. O decizie ce a fost mentinuta apoi si de catre Tribunalul Federal din Elvetia.
Tribunalul Federal al Elvetiei admite ca cersitul "cel mai adesea isi are originea in nevoia persoanei care cerseste, uneori si a rudelor sale, si isi propune sa remedieze o situatie de lipsa. Astfel definit, actul cersetoriei, ca forma a dreptului de a apela la altii pentru ajutor, trebuie in mod clar privit ca o libertate de baza, care face parte din libertatea personala garantata", insa subliniaza ca acest drept nu este unul absolut. Instanta subliniza argumentele autoritatilor pentru masura interzicerii cersetoriei, menita sa protejeze ordinea publica si sa asigure securitatea si linistea publica, dar si in scop preventiv.
"Nu se poate nega faptul ca cersetoria poate duce la excese, dand nastere la reclamatii, in special de la persoanele suparate si comerciantii ingrijorati de a-si vedea clientii fugind si de a determina autoritatile, in mod legitim preocupate de conservarea ordinii publice, sa reactioneze. Intr-adevar, nu este neobisnuit pentru persoanele care implora sa adopte o atitudine insistenta sau chiar sa hartuiasca trecatorii. Este, de asemenea, obisnuit pentru cei care cersesc sa se stabileasca in apropierea bancomatelor, sau alte locuri prin care trec un numar mare de oameni, cum ar fi intrarile supermarketurilor, gari sau alte cladiri publice.
Aceste comportamente, atunci cand devin obisnuite, ceea ce nu este nicidecum exceptional, sunt susceptibile de a provoca reactii mai mult sau mai putin virulente, de la respingere sau suparare la dezaprobare deschisa, chiar si agresiune. Multi oameni le vad ca o forma de constrangere sau cel putin ca presiune, ceea ce ii duce la o atitudine de evitare, daca nu chiar la manifestari de intoleranta", a subliniat Tribunalul Federal.
Instanta subliniaza ca prin interzicerea cersetoriei autoritatile urmaresc si scopul legitim al opririi retelelor ce exploateaza persoanele vulnerabile. "Nu este neobisnuit ca persoanele care cersesc sa fie de fapt exploatate in cadrul retelelor care le folosesc in beneficiul lor si ca exista un risc real ca in special copiii sa fie exploatati in acest fel", a aratat instanta elvetiana. Astfel, intre 24 si 28 martie 2015, romanca a fost inchisa in inchisoarea provizorie Champ-Dollon pentru neplata amenzii.
Dupa ce cazul ei este respins rand pe rand de instantele elvetiene, cazul romancei ajunge la CEDO unde invoca incalcarea mai multor drepturi fundamentale. Prin avocatii sai, aceasta arata ca interzicerea cersetoriei a avut o ingerinta inadmisibila in viata sa privata, intrucat aceasta i-a impiedicat sa-si asigure minimul de existenta, avand in vedere faptul ca nu avea alte surse de venit. Mai mult situatia ei este cu atat mai precara cu cat cu greu si-ar fi putut gasi de munca, in conditiile in care era "analfabeta, extrem de saraca si discriminata in tara ei din cauza apartenentei sale la comunitatea de romi".
In fata judecatorilor europeni, avocatii romancei au sustinut ca incriminarea cersetoriei din legislatia elvetiana "vizeaza in mod esential saracii si contribuie astfel la stigmatizarea, fara justificare obiectiva, a unui grup de persoane deosebit de vulnerabile".
Mai mult, au fost atacate si argumentele autoritatilor pentru o astfel de lege, sustinandu-se ca "persoanele care pretind ca sunt deranjate de cele mai multe ori exprima mai degraba un sentiment de nesiguranta decat o perturbare reala a ordinii publice si, daca exista o astfel de "deranjare", ea este in realitate de ordine morala. In ceea ce priveste pretinsa protectie a clientilor comercianti, reclamantul sustine ca acesta este in esenta un risc de daune comerciale pe care statul nu este responsabil sa-l protejeze". Este subliniat si faptul ca autoritatile nu demonstreaza in niciun fel ca comportamentul persoanelor care cersesc tulbura serios ordinea publica.
In ceea ce priveste riscul ca persoanele vulnerabile sa fie exploatate de retelele criminale, avocatii romancei subliniaza ca "este dificil sa intelegem de ce ar trebui sa pedepsim victimele acestor retele, mai degraba decat sa le protejam". Judecatorii CEDO pornesc in rationamentul lor de la acceptarea pozitiei autoritatilor elvetiene cu privire la scopul dublu al unei legi in cauza, atat asigurarea linistii publice cat si ca lupta impotriva retelelor de exploatare a persoanelor vulnerabile.
"Curtea nu exclude faptul ca anumite forme de cersetorie, in special formele sale agresive, pot deranja trecatorii, rezidentii si proprietarii de intreprinderi. De asemenea, considera valid argumentul extras din lupta impotriva fenomenului de exploatare a persoanelor, in special a copiilor. Ingerinta a avut astfel drept scop a priori scopuri legitime in sensul articolului 8 paragraful 2 al Conventiei, si anume apararea ordinii si protectia drepturilor altora", se arata in motivarea deciziei CEDO.
Judecatorii CEDO, care desi noteaza ca norma in cauza nu permite o echilibrare reala a intereselor in joc si sanctioneaza cersetoria in general, indiferent de autorul activitatii desfasurate si de posibila sa vulnerabilitate, sustin ca legea in sine nu incalca articolele Conventiei. Insa, in ceea ce priveste speta romancei, Curtea constata ca aceasta provine dintr-o familie extrem de saraca, ca este analfabeta, ca nu a avut un loc de munca si ca nu a primit asistenta sociala, cersetoria fiind astfel un mijloc de supravietuire. In acest context, Curtea considera ca "aflandu-se intr-o situatie de vulnerabilitate manifesta, reclamanta avea dreptul, inerent demnitatii umane, de a-si putea exprima suferinta si de a incerca sa-si remedieze nevoile cersind".
Mai mult, judecatorii CEDO considera ca pedeapsa cu inchisoarea pe care romanca a trebuit sa o execute pentru neplata amenzilor reprezinta o pedeapsa mult prea grava, data fiind starea sa de vulnerabilitate. "Curtea considera ca aceasta este o sanctiune grava. In circumstantele cazului, avand in vedere situatia precara si vulnerabila a reclamantei, impunerea unei pedepse privative de libertate, care poate spori si mai mult suferinta si vulnerabilitatea unei persoane, a fost aproape pentru ea automata si aproape inevitabila. Curtea considera ca o astfel de masura trebuie justificata din motive solide de interes public", arata judecatorii CEDO.
Instanta recunoaste interesul legitim al combaterii traficului de persoane si a exploatarii copiilor in retelele de cersit, insa noteaza ca "incriminarea victimelor acestor retele este o masura eficienta impotriva acestui fenomen". In ceea ce priveste interesul public al autoritatilor de a impune masura atacata pentru protectia drepturilor trecatorilor, rezidentilor sau proprietarilor de afaceri, Curtea observa ca nu pare ca autoritatile elvetiene i-au imputat romancei faptul de a se fi angajat in forme agresive sau intruzive de cersetorie sau ca au fost depuse plangeri impotriva persoanei in cauza la politie de catre terti.
"Curtea considera ca sanctiunea impusa reclamantului nu a constituit o masura proportionala nici cu scopul luptei impotriva criminalitatii organizate, nici cu cel al protejarii drepturilor trecatorilor, rezidentilor si proprietarilor de magazine. In cazul de fata, Curtea considera ca masura in care reclamanta, care este o persoana extrem de vulnerabila, a fost pedepsita pentru faptele sale intr-o situatie in care foarte probabil nu avea alte mijloace de subzistenta si, prin urmare, nicio alta alegere decat cersitul pentru a supravietui, nu i-a afectat demnitatea umana si insasi esenta drepturilor protejate de articolul 8. In consecinta, statul parat a depasit marja de apreciere de care se bucura. in acest caz", este concluzia judecatorilor CEDO in acest caz.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Bolojan & C0 isi ridica poalele peste cap: prima manifestare Pride din Oradea
Sefii tuturor comunitatilor religioase din Oradea (ortodoxa, romano-catolica, greco-catolica, reformata, luterana, penti ...
-
Diferențe de preț majore la polițele RCA după eliminarea plafonării. Cât costă acum asigurarea obligatorie
Persoanele care incheie luna aceasta Asigurarea de Raspundere Civila Auto (RCA) vor plati sume substanțial mai mari dupa ...
-
O gafă uriașă a generat una dintre cele mai mari breșe din istoria serviciilor secrete: Mii de oameni sunt în pericol
Identitatile a peste 100 de oficiali britanici, inclusiv membri ai fortelor speciale si ai serviciului secret MI6, au fo ...
-
Europa trece în ritm alert la economie de război: Situație cum nu s-a mai văzut de la WW2
În Europa situația se schimba vizibil și pare ca intreaga Uniune Europeana trece spre economia de razboi. În ...
-
O criză transatlantică e gata să explodeze: Trump oferă arme Ucrainei, dar cere ca Europa să plătească nota
Pe fondul intensificarii atacurilor rusești asupra Ucrainei și al apelurilor urgente pentru sisteme antiaeriene, noua st ...
-
La asta sa se refere Apocalipsa cand vorbeste de o uriasă explozie? 100 de vulcani se pregătesc să amenințe viața planetei noastre
Criza climatica și topirea ghețarilor pot conduce la intensificarea activitații vulcanice, conform unui studiu recent. F ...
-
Din culisele economiei globale: ce dezvăluie Raportul Mondial privind Energia despre limitele energetice și crizele iminente ale resurselor
Institutul pentru Energie a publicat recent raportul sau actualizat privind energia, „Statistical Review of World ...
-
O femeie a murit pentru că nu i s-a făcut avort. Trei medici, trimiși la închisoare
Trei medici de la un spital polonez au fost condamnati joi la inchisoare pentru ca au asteptat prea mult timp inainte de ...
-
Primul pas catre o criptomoneda globală la paritate cu dolarul: Congresul SUA aprobă legislația privind stablecoins
Camera Reprezentanților a Statelor Unite a aprobat un proiect de lege care stabilește un cadru de reglementare pentru cr ...
-
Multinaționalele la control - ANAF începe mult asteptata verificare a exporturilor de profituri
Agenția Naționala de Administrare Fiscala (ANAF) a lansat o ampla acțiune de colectare de date privind cheltuielile real ...
-
Călătoria interstelară: Tehnologii ascunse și fizica reală din spatele „warp drive"-ului
Un subiect aparent desprins din filmele SF capata tot mai multa credibilitate in randul celor apropiați de surse militar ...
-
Un bărbat din Caransebeș e filmat cum fură banii donați pentru o fetiță cu cancer. Voia să-i joace la păcănele. Banii se aflau într-o cutie la un cabinet medical
Un barbat din Caransebeș a furat dintr-un cabinet medical cutia in care se strangeau banii pentru o fetita bolnava de ca ...
-
Vine un nou val urias de concedieri: Peste 28% dintre companiile din România sunt în curs de adoptare a tehnologiilor de robotizare și automatizare
Robotica și automatizarea au un impact semnificativ asupra industriilor unde sunt implementate, mai ales prin stimularea ...
-
Pantofii uriași găsiți lângă Zidul lui Hadrian stârnesc misterul în jurul soldaților din Roma antică
În colinele verzi ale nordului Angliei, arheologii mai scot la iveala un fragment dintr-un trecut uitat: o colecți ...
-
S-a descoperit o lume misterioasă pe Pământ: Două structuri gigantice ce pot distruge omenirea
Un grup de cercetatori condus de catre Universitatea Wollongong din Australia, care a publicat un nou studiu pe 9 iulie ...
-
Ministerul Energiei a plătit aproape 30.000 de euro pentru elaborarea unui proiect de lege. Ce firmă a încasat banii, în timp ce funcționarii erau "restructurați"
Ministerul Energiei a angajat in martie 2025 o firma privata pentru intocmirea proiectului de Ordonanța de Urgența care ...
-
Inteligența artificială de la Google îngrijorează utilizatorii. AI-ul accesează WhatsApp și apelurile fără permisiune clară. Cum poți opri asta
O actualizare recenta a aplicației Gemini de la Google a starnit valuri de nemulțumire printre utilizatorii Android, dup ...
-
Adevaratul motiv pentru care Bitcoin a atins un nivel record după o crestere spectaculoasa
Bitcoin s-a tranzactionat marti in jurul valorii de 116.000 de dolari, dupa ce a revenit usor de la un maxim istoric ce ...
-
"Putrezirea creierului"- Fenomenul care afectează mintea și blochează gândirea dependentilor de filmulete pe Tik-tok si alte retele sociale
„Brainrot" sau „putrezirea creierului" nu mai este doar un termen de gluma pe internet. A devenit un fenomen ...
-
Haiducii energiei: Românii fură curent și gaze ca la concurs. Cifrele alarmante au fost făcute publice
Peste 660 de cazuri de potential consum fraudulos de energie au fost identificate in primele sase luni ale acestui an in ...
-
Sfaturi utile despre cum să ne pregătim pentru explozia prețurilor din august: primele produse care vor suferi majorări puternice
Creșterea TVA-ului incepand cu 1 august, impreuna cu acciza marita la carburanți, cu eliminarea plafonarii la RCA și fac ...
-
Microsoft pregătește Quick Machine Recovery: Windows 11 se va repara singur, fără stick-uri sau instalări complicate
În curand, nu va mai fi nevoie de stick-uri USB, CD-uri sau proceduri tehnice greoaie atunci cand sistemul de oper ...
-
Românii vor avea tarife dinamice la energie. Orele în care curentul va fi chiar și de 3 ori mai ieftin. Care este riscul
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a afirmat ca furnizorii vor veni in perioada urmatoare cu astfel de tarife, in așa fel ...
-
Gata cu încălzirea globală: NASA a luat o decizie extrem de controversată care a stîrnit un mare scandal la Washington
Agentia spatiala americana NASA a renuntat la planul de a publica pe site-ul sau raportul privind clima la nivel nationa ...
-
Pentagonul bagă 200 de milioane de dolari pentru a folosi chatbot-ul nazist al lui Elon Musk
Pentagonul a anunțat semnarea unui contract de 200 de milioane de dolari pentru utilizarea chatbotului de inteligenta ar ...
-
Idiotul lui Selly care a înjurat România și i-a facut proști pe români la "Beach, Please" are 6 clase. Este fiul infractorului Vali Nebunu
Albert NBN, trapperul care a injurat Romania la "Beach, Please" a abandonat școala in clasa a șaptea și este fiul unui i ...
-
Scandal cât casa la plecarea lui Alfred Stern: "Nu ați înțeles că OMV Petrom și România nu sunt moșia dvs!"
Fostul ministru al energiei și membru al Consiliului de Supraveghere OMV Petrom, Razvan Nicolescu, ii cere șefului OMV, ...
-
România cumpără sistemul israelian Iron Dome care s-a dovedit a fi depășit de rachetele hipersonice iraniene. Rușii dețin misile mult mai performante
Romania va achiziționa sistemul de aparare aeriana Iron Dome, creat și utilizat de Israel, devenind astfel prima țara eu ...
-
Seling Europe by the pound. Cel mai mare bancher din lume prezice declinul economic al bătrânului continent până la o valoare de nimic
Directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a transmis un mesaj transant in cadrul unei interventii la Departamen ...
-
Inteligența artificială care iti controlează mintea: se schimbă tot ce știam despre cum gândim
Inteligenta artificiala (AI) are un impact din ce in ce mai important asupra medicinei si cercetarii, iar o noua descope ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu