Chat Control 2.0 - Proiectul care vizează în supravegherea în masă a cetățenilor: UE vrea să cotrobăie prin mesajele si fotografiile trimise pe WhatsApp
Postat la: 21.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Uniunea Europeană ia în considerare propuneri controversate de scanare în masă a comunicațiilor private de pe aplicațiile de mesagerie criptate pentru a căuta materiale despre abuzuri sexuale asupra copiilor.
În conformitate cu legislația propusă, fotografiile, videoclipurile și URL-urile trimise pe aplicații populare precum WhatsApp și Signal ar fi scanate de un algoritm bazat pe inteligență artificială în raport cu o bază de date guvernamentală cu materiale cunoscute despre abuzuri.
Consiliul UE, unul dintre cele două organisme legislative ale blocului comunitar, urmează să voteze joi legislația, cunoscută sub denumirea populară de Chat Control 2.0. Dacă va fi adoptată de Consiliu, care reprezintă guvernele celor 27 de state membre ale blocului, propunerile vor trece la următoarea etapă legislativă și la negocieri privind termenii exacți ai legii.
În timp ce oficialii UE au susținut că Chat Control 2.0 va contribui la prevenirea exploatării sexuale a copiilor, platformele de mesagerie criptată și apărătorii vieții private s-au opus cu înverșunare propunerilor, comparându-le cu supravegherea în masă din 1984 a lui George Orwell.
Criticii susțin că Chat Control 2.0 este incompatibil cu criptarea de la un capăt la altul, care garantează că mesajele pot fi citite doar de expeditor și de destinatarul vizat.
În timp ce regimul propus de "moderare a încărcării" ar scana mesajele înainte de a fi trimise, criticii au criticat măsurile ca fiind o "ușă din spate" cu alt nume, care ar lăsa comunicațiile tuturor vulnerabile la o eventuală piraterie sau interferență din partea unor terți.
"Îi putem spune ușă din spate, ușă din față sau "moderare a încărcării". Dar, indiferent cum îi spunem, fiecare dintre aceste abordări creează o vulnerabilitate care poate fi exploatată de hackeri și de state naționale ostile, eliminând protecția matematică de neșters și punând în locul ei o vulnerabilitate de mare valoare", a declarat săptămâna aceasta Meredith Whittaker, președintele Signal, într-o declarație.
Opozanții spun, de asemenea, că propunerile ar da o putere enormă companiilor private, multe dintre ele cu sediul în Statele Unite, pentru a se angaja în supravegherea în masă a cetățenilor europeni.
Odată ce există un backdoor, acesta ar putea fi folosit pentru a scana mai mult decât materiale despre abuzuri sexuale asupra copiilor, potrivit lui Matthew Green, expert în criptografie aplicată la Universitatea Johns Hopkins.
"Oamenii cred că Chat Control se referă la infracțiuni specifice. Nu, nu aceasta este miza. Ceea ce se face este o decizie de arhitectură pentru modul în care funcționează sistemele de mesagerie privată: dacă va trece, prin lege aceste sisteme vor fi cablate pentru supravegherea în masă. Acest lucru poate fi folosit în orice scop", a declarat Green într-o postare pe X.
Membrul Parlamentului European Patrick Breyer, din partea Partidului Piraților din Germania, a comparat propunerile cu adăugarea de spyware guvernamental pe fiecare dispozitiv din UE.
"Suntem în pragul unui regim de supraveghere la fel de extrem ca cel la care nu asistăm nicăieri altundeva în lumea liberă. Nici măcar Rusia și China nu au reușit să implementeze microfoane în buzunarul nostru așa cum intenționează UE", a declarat Breyer într-un comunicat.
Propunerile de scanare în masă a comunicațiilor private pentru a căuta materiale despre abuzuri sexuale asupra copiilor au fost introduse pentru prima dată de comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, care este suedeză, în 2022.
Belgia, actualul șef al Consiliului, a propus ultima versiune a legislației ca un compromis după ce propuneri mai invazive au primit împotrivire din partea Parlamentului European.
Conform ultimei iterații, scanările ar fi limitate la fotografii, videoclipuri și URL-uri, iar utilizatorii ar trebui să își dea consimțământul pentru scanare. Oricine nu și-ar da consimțământul ar fi împiedicat să încarce sau să partajeze fotografii și videoclipuri.
Susținătorii spun că propunerile sunt necesare pentru a combate flagelul exploatării copiilor, despre care oficialii spun că este facilitat de platformele criptate și de apariția softurilor de generare de imagini cu ajutorul inteligenței artificiale.
În 2022, Centrul Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați din SUA a declarat că 68% din cele 32 de milioane de cazuri record de materiale de exploatare a copiilor raportate de furnizorii de servicii proveneau din "chat-uri, servicii de mesagerie sau de e-mail" din UE.
Fundația Internet Watch Foundation, cu sediul în Regatul Unit, a raportat constatări similare, identificând UE ca sursă a două treimi din materialele de abuz.
Agențiile de aplicare a legii și serviciile de informații și-au exprimat frecvent îngrijorarea cu privire la faptul că infractorii folosesc aplicații de mesagerie criptate pentru a evita detectarea.
Telegram și Signal au fost ambele folosite de grupuri armate, de la ISIL (ISIS) la Oath Keepers.
Agențiile de informații, armata, poliția și unele ministere ale UE ar fi exceptate de la aceste măsuri, potrivit unor documente care au făcut obiectul unor scurgeri de informații obținute de organizația media franceză Contexte.
Cine se opune legii?
Dintre statele membre ale UE, doar Germania, Luxemburg, Olanda, Austria și Polonia au luat o poziție clară împotriva propunerilor, potrivit lui Breyer, în timp ce Italia, Finlanda, Suedia, Grecia și Portugalia, printre altele, nu și-au exprimat încă clar poziția.
Europarlamentari individuali din țări precum Germania, Luxemburg, Olanda și Austria și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea, unii dintre ei susținând că supravegherea ar trebui să fie îndreptată doar către anumite persoane, pe baza unei cauze probabile stabilite de un judecător.
În noiembrie, Parlamentul UE, care trebuie să aprobe majoritatea legilor UE, a votat împotriva "controlului nediscriminatoriu al chat-ului" în favoarea supravegherii direcționate.
Printre companiile de tehnologie și grupurile pentru drepturile digitale care se opun propunerilor se numără Mozilla, Signal, Proton, Electronic Frontier Foundation, European Digital Rights, Internet Freedom Foundation și Irish Council for Civil Liberties.
Miercuri, Edward Snowden, cel care a dezvăluit existența Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA), a descris propunerile ca fiind o "măsură terifiantă de supraveghere în masă".
Chiar dacă Chat Control 2.0 merge mai departe, experții spun că versiunea actuală a legii susținute de Belgia ar fi foarte dificil, dacă nu imposibil, de aplicat cu criptarea end-to-end.
În Regatul Unit, care a adoptat o lege cu temă similară privind siguranța online, guvernul a recunoscut că nu există încă tehnologia necesară pentru a scana mesajele criptate fără a compromite securitatea în general.
Platformele tehnologice precum Signal și WhatsApp, care amenințaseră că se vor retrage din Marea Britanie, au considerat că aceasta este o victorie parțială. Criticii spun, de asemenea, că vizarea aplicațiilor de mesagerie va fi ineficientă pentru a opri materialele de abuz asupra copiilor, având în vedere existența rețelelor private și a dark web-ului.
Algoritmii alimentați de inteligența artificială s-au dovedit, de asemenea, predispuși să facă greșeli, ceea ce ridică posibilitatea ca persoane nevinovate să fie raportate la organele de drept.
New York Times a raportat în 2022 că instrumentul de inteligență artificială al Google pentru detectarea materialelor de abuz a semnalat în mod eronat un tată casnic din San Francisco după ce acesta a trimis o fotografie cu penisul fiului său la medic, ceea ce a dus la o anchetă a poliției și la închiderea conturilor sale Google.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Acum se explică toate: Creierul nostru "redă în reluare" ultimele 15 secunde din realitatea de lângă noi
Cercetatorii de la Universitatea din Aberdeen și Universitatea din California scot la iveala un adevar surprinzator desp ...
-
Si-a prevazut sfârșitul: Ozzy Osbourne a murit. Acum două săptămâni a susținut concertul de adio pentru fani
Vedeta heavy metal Ozzy Osbourne a murit, la doar cateva saptamani dupa ce s-a reunit cu colegii sai de trupa Black Sabb ...
-
Harta tarilor europene in care cei meteosensibili se simt cel mai rău. România este printre cele mai afectate
O noua teorie circula pe internet legat de faptul ca persoanele meteosensibile se simt din ce in ce mai rau in aceste zi ...
-
Schema băieților destepti din Energie: Conducerea Electrica Serv a sifonat 4,5 milioane de lei
Polițiștii Capitalei au efectuat 11 percheziții domiciliare intr-un dosar de delapidare in care sunt vizate opt persoane ...
-
Google şi OpenAI câştigă aurul la Olimpiada Internaţională de Matematică, o premieră pentru I.A.
Google, prin divizia sa de inteligenta artificiala, si OpenAI au anuntat ca modelele lor AI au obtinut medalii de aur la ...
-
Percheziții DNA la Cristian Popescu Piedone. De ce este suspectat șeful ANPC
Percheziții DNA au loc marți, 22 iulie, la șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone. Procurorii au descins in complexul rezi ...
-
Pare imposibil dar ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurtă zi din istorie
Cercetatorii au anunțat ca ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurta zi din istorie, depașind un record stabilit acum ...
-
Planul secret al Comisiei Europene care lovește direct in piața auto
Comisia Europeana pregatește in secret un proiect de lege care ar obliga companiile de inchirieri auto, precum Sixt sau ...
-
Nu mai e niciun secret: Cercetătorii de la Harvard vorbesc deschis despre o civilație avansată care provine din adâncurile Pământului
Cercetatori de la Harvard și Montana Technological University sugereaza o noua perspectiva asupra fenomenelor OZN, cunos ...
-
Blestemul Red Bull: Felix Baumgartner este al zecelea sportiv care moare tragic de pe o listă neagră a curajului extrem
Moartea fulgeratoare a lui Felix Baumgartner zguduie din nou lumea sporturilor extreme. Celebrul aventurier austriac, in ...
-
Cazul "Andrei Drăgan" - un dosar uitat de opt luni în sertar care lasă vinovații nepedepsiți
La opt luni de la moartea tragica a lui Andrei Marius Dragan, adolescentul de 16 ani decedat in urma unui șir de erori m ...
-
Top 5 inventii care ne-au schimbat vietile, fara sa ne dam seama
Cred ca am observat cu totii avansul tehnologic extrem de rapid din ultimii ani de zile. Asadar, au aparut o multime de ...
-
Cea mai masivă coliziune de găuri negre observată vreodată pune la încercare teoriile despre formarea Universului
O echipa internaționala de astronomi a detectat cea mai puternica și misterioasa coliziune de gauri negre inregistrata p ...
-
Secretul șamanilor confirmat de știință: Mecanismul prin care ciupercile halucinogene vindecă boli si inteneresc organismul cu pana la 60%
O substanța halucinogena extrasa din ciupercile halucinogene ar putea deveni un adevarat elixir al tinereții. Studiile r ...
-
Când vedeți săgeata de mouse pe ecranul bancomatului nu introduceți cardul că rămâneți fără banii din cont
În sezonul turistic, infractorii vaneaza turiștii neatenți, profitand de aglomerația urbana. Bancomatele din zonel ...
-
Șeful ASF a calculat "Curba lui Laffer" pentru România. Modelul pe care ar trebui să-l urmeze Ilie Bolojan dar care nu pricepe absolut nimic. Poate Nicușor Dan sa-i explice
Șeful Autoritații de Supraveghere Financiara, Alexandru Petrescu, vorbește despre situația actuala din Romania, dar și d ...
-
Un bărbat beat a furat o ambulanță din curtea Spitalului de Urgență Giurgiu. A rupt bariera și a gonit până în Teleorman cu politistii după el. S-au tras focuri de armă
Un barbat de 46 de ani a furat o ambulanta din curtea Spitalului Judetean de Urgenta Giurgiu si a distrus bariera de acc ...
-
Fizicienii confirmă că trăim într-o gaură gigantică din spațiu VIDEO
Autor: Sabine Hossenfelder Este aceasta poate cheia pentru a ințelege in sfarșit universul? Sa vedem. Numarul galaxiilor ...
-
România va avea cat de curand o clima africană: Meteorologii anunță când va fi vârful caniculei în țara noastră
Meteorologul ANM, Florinela Georgescu, a explicat ca in aceste zile o masa de aer fierbinte din nordul Africii ajunge pe ...
-
Nu a fost stop cardiac! Cauza mortii lui Felix Baumgartner a fost reevaluată. Care a fost cu adevarat motivul care a produs această tragedie
Felix Baumgartner, celebrul sportiv austriac care a intrat in istorie in 2012 dupa ce a sarit cu parașuta din stratosfer ...
-
Christian Sabbagh critică dur sistemul public de sănătate după ce a avut AVC: "Zâmbeam, dar eram singur în lupta pentru viață"
Jurnalistul Christian Sabbagh a revenit la pupitrul știrilor Kanal D, la doar cateva zile dupa ce a suferit un accident ...
-
Devine un obicei anti-creștin: Încă o țară europeană introduce sinuciderea asistată și redeschide vechile controverse
Parlamentul Sloveniei a adoptat vineri o lege care permite moartea asistata, alaturandu-se unui numar tot mai mare de ta ...
-
Rezultate autopsiei în cazul lui Felix Baumgartner: Ce s-a întâmplat fix înainte de prăbușire
Autopsia a confirmat ca Felix Baumgartner a suferit un stop cardiac in timpul zborului cu parapanta motorizata, in accid ...
-
Planul NATO de apărare pe Flancul Estic. Dezvăluirile comandantului trupelor SUA în Europa: "Putem opri un atac într-un interval de timp de care nu s-a mai auzit până acum"
Generalul american Cristopher Donahue, comandantul trupelor SUA in Europa și al forțelor terestre ale NATO, a dat detali ...
-
Răsturnare de situație în ancheta privind Coiful de la Coțofenești: Interlopii români, eliminați de pe lista suspecților
Ipoteza conform careia un interlop roman ar fi comandat furtul Coifului de la Coțofenești și al celor trei brațari dacic ...
-
Un fost homosexual riscă închisoarea după ce a relatat public modul în care a devenit creștin
Un fost activist LGBT din Malta, care se pare ca risca o pedeapsa cu inchisoarea dupa ce a marturisit ca a lasat in urma ...
-
Bible Chat - aplicația creștină care a cucerit lumea cu ajutorul AI: "Vrem să ajungem la un miliard de oameni"
Bible Chat, o aplicație mobila de consiliere spirituala creștina, dezvoltata de o echipa internaționala coordonata de La ...
-
A fost inventat dispozitivul care transformă visele în secvențe cinematografice. Ca să le poți vedea pe ecran, ca pe un film, ai nevoie doar de un cablu HDMI
O companie olandeza lanseaza un „inregistrator de vis" bazat pe inteligența artificiala: visele pot fi transformat ...
-
Un muncitor din India a dezvăluit pe TikTok veniturile obținute ca livrator în România: Postarea a stârnit un val de reacții online
Utilizatorul YADAV_IN_EUROPE a devenit viral dupa ce acesta a publicat imagini cu presupusul sau caștig lunar ca livrato ...
-
Criza apei potabile e la final. În curând vom putea bea apă din mare! Un aerogel special transformă apa sărată în apă plată folosind doar energia solară
Un nou material revoluționar, creat de cercetatorii de la Universitatea Politehnica din Hong Kong, ar putea schimba radi ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu