CNBC: Lumea se pregăteşte pentru un război cibernetic global după invadarea Ucrainei de către Rusia!
Postat la: 26.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Pe măsură ce Rusia îşi intensifică atacurile cibernetice asupra Ucrainei în paralel cu o invazie militară, guvernele de pe ambele maluri ale Atlanticului sunt îngrijorate că situaţia s-ar putea răspândi în alte ţări, devenind un război cibernetic total, transmite CNBC.
Rusia a fost acuzată de o serie de atacuri cibernetice care au vizat guvernul şi sistemul bancar al Ucrainei în ultimele săptămâni. Joi, firma de securitate cibernetică ESET a declarat că a descoperit un nou program malware "wiper" care vizează organizaţiile ucrainene. Un astfel de software are ca scop ştergerea datelor din sistemele pe care le vizează.
Cu o zi mai devreme, site-urile web ale mai multor departamente şi bănci guvernamentale ucrainene au fost blocate de un atac de refuzare distribuită a serviciului (DDoS), care are loc atunci când hackerii copleşesc un site web cu trafic până când acesta se blochează. Acesta a venit după ce un atac separat de săptămâna trecută a distrus patru site-uri web ale guvernului ucrainean, pe care oficiali ai SUA şi Marii Britanii l-au atribuit GRU, agenţia rusă de informaţii militare.
Ucrainenii au primit, de asemenea, mesaje text false care spuneau că bancomatele din ţară nu funcţionează, despre care experţii în securitate cibernetică spun că este probabil o tactică de a speria lumea. La rândul ei, Rusia spune că "nu a efectuat niciodată şi nu efectuează nicio operaţiune "răuvoitoare" în spaţiul cibernetic". Atacurile au provocat temeri cu privire la un conflict digital mai larg, guvernele occidentale pregătindu-se pentru ameninţările cibernetice din Rusia, luând în considerare cum să răspundă.
Oficialii din SUA şi Marea Britanie avertizează companiile să fie atente la activităţile suspecte din Rusia în reţelele lor. Între timp, premierul estonian Kaja Kallas a declarat joi că naţiunile europene ar trebui să fie "conştiente de situaţia securităţii cibernetice din ţările lor". NBC News a relatat joi că preşedintelui Joe Biden i s-au prezentat opţiuni pentru ca SUA să efectueze atacuri cibernetice asupra Rusiei pentru a întrerupe conexiunea la internet şi a-i opri electricitatea. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Casei Albe a respins informaţia, spunând că este "lipsită de fundament".
Cu toate acestea, cercetătorii în securitate cibernetică spun că un conflict online între Rusia şi Occident este într-adevăr o posibilitate, deşi gravitatea unui astfel de eveniment poate fi limitată. "Cred că este foarte posibil, dar cred că este, de asemenea, important să reflectăm asupra realităţii războiului cibernetic. Este uşor să auzi acest termen şi să-l compari cu războiul real. Dar realitatea este că majoritatea atacurilor cibernetice pe care le-am văzut au fost nonviolente şi în mare parte reversibile", a declarat pentru CNBC John Hultquist, vicepreşedinte de analiză a informaţiilor la Mandiant.
Toby Lewis, şeful analizei ameninţărilor la Darktrace, a declarat că până acum atacurile s-au concentrat în mare parte pe sprijinirea invaziei fizice a Ucrainei de către Rusia. "Este terenul fizic şi teritoriul pe care Rusia pare să le caute mai degrabă decât pârghia economică, pentru care o campanie cibernetică ar putea fi mai eficientă", a spus el pentru CNBC.
Cu toate acestea, cercetătorii de la Symantec au spus că malware-ul de ştergere detectat în Ucraina a afectat şi contractorii guvernamentali ucraineni din Letonia şi Lituania, sugerând o potenţială "extindere" a tacticilor de război cibernetic ale Rusiei în alte ţări. "Acest lucru arată probabil începutul impactului colateral al acestui conflict cibernetic asupra lanţurilor globale de aprovizionare şi poate începe să existe un anumit efect asupra altor ţări occidentale care se bazează pe unii dintre aceiaşi contractori şi furnizori de servicii", a spus Lewis.
Mai multe ţări ale Uniunii Europene, inclusiv Lituania, Croaţia şi Polonia, oferă Ucrainei sprijin prin crearea unei echipe de răspuns rapid cibernetic. "Am teoretizat de mult că atacurile cibernetice vor face parte din arsenalul oricărui stat naţional şi cred că la ceea ce asistăm pentru prima dată, sincer, în istoria omenirii, este că atacurile cibernetice au devenit arma primului atac", a declarat vineri Hitesh Sheth, CEO al Vectra AI, la CNBC.
Sheth a sugerat că Rusia ar putea lansa atacuri cibernetice de răzbunare ca răspuns la sancţiunile occidentale anunţate la începutul acestei săptămâni. "M-aş aştepta pe deplin ca, având în vedere ceea ce asistăm cu Rusia care atacă în mod deschis Ucraina cu atacuri cibernetice, să fi acoperit canale ca o modalitate de a ataca instituţiile care sunt desfăşurate pentru a le reduce în comunitatea financiară", a spus el.
Rusia a fost mult timp acuzată de guverne şi de cercetătorii în domeniul securităţii cibernetice că a perpetuat atacuri cibernetice şi campanii de dezinformare în efortul de a perturba economiile şi de a submina democraţia. Acum, experţii spun că Rusia ar putea lansa forme mai sofisticate de atacuri cibernetice, vizând Ucraina şi, eventual, şi alte ţări.
În 2017, un malware infam cunoscut sub numele de NotPetya a infectat computerele din întreaga lume. A vizat iniţial organizaţiile ucrainene, dar ulterior s-a răspândit la nivel global, afectând corporaţii importante precum Maersk, WPP şi Merck. Atacurile au fost puse pe seama Sandworm, unitatea de hacking a GRU, şi au cauzat daune totale de peste 10 miliarde de dolari.
"Dacă se concentrează efectiv pe aceste tipuri de activităţi împotriva Occidentului, ar putea avea consecinţe economice foarte reale. Cealaltă piesă care ne preocupă este că ei merg după infrastructura critică", a declarat Hultquist pentru CNBC. Rusia a pătruns în infrastructura unor ţări occidentale, cum ar fi SUA, Marea Britanie şi Germania "de foarte mult timp" şi a fost "prinsă în flagrant" de mai multe ori, a spus Hultquist.
"Îngrijorarea, totuşi, este că nu i-am văzut niciodată apăsând pe trăgaci. Întrebarea este acum, aceasta este situaţia pentru care s-au pregătit? Acesta este pragul pe care l-au aşteptat pentru a începe să efectueze întreruperi? Evident, suntem îngrijoraţi că asta ar putea fi", a adăugat Hultquist. Anul trecut, Colonial Pipeline, o companie din SUA care operează cel mai important sistem de conducte de petrol, a fost lovită de un atac ransomware care a scos din funcţiune infrastructura energetică critică. Administraţia Biden consideră că Moscova s-a aflat în spatele atacului. DarkSide, grupul de hacking responsabil, ar avea sediul în Rusia.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Adrian Năstase critică strategia lui Geoană: 'Nu înțeleg de ce-l atacă pe Ciolacu. Șansa de a intra în turul doi este să-l atace pe Ciucă'
Fostul premier al României Adrian Năstase a oferit o analiză detaliată asupra contextului politic înaintea campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2024, într-o intervenție la Antena 3 CNN. În cadrul discuției, Năstase a adus în prim-plan teme-cheie ce ar putea influența dezbaterile din cadrul campaniei, precum și detalii despre lansarea cărții autobiografice a generalului Nicolae Ciucă.
-
SURSE La Guvern s-a aflat motivul pentru care au pătruns dronele rusești pe teritoriul României
Două drone rusești au pătruns, duminică, pe teritoriul României. Una dintre ele s-a întors în Ucraina, în timp ce din a doua s-au prăbușit resturi. Premierul Marcel Ciolacu a ținut legătura toată ziua cu responsabilii de la Armată și a încercat să afle care este motivul acestor provocări.
-
Trump contra Harris: Cea mai urâtă confruntare electorală din istorie
Va avea loc nu mai târziu decât mâine. Între doi protagoniști care folosesc tehnici de luptă total diferite. Și extrem de dure. Doi oameni politici de la vârful lumii, Kamala Harris și Donald Trump, care aleargă periculos pe crestele unei furtuni scăpate complet de sub control. Va fi ultima confruntare, după care institutele de profil vor trage linie și ne vor anunța anticipat câștigătorul.
-
Uniunea Europeană își contrazice propriile obiective: Industria care va fi scutită, deși este un mare poluator
Ţările Uniunii Europene iau în considerare amânarea cu 20 de ani a introducerii taxelor la nivelul UE asupra carburanţilor poluanţi pentru aviaţie, deoarece urmăresc un progres în ceea ce priveşte reformele fiscale care au fost negociate de ani de zile fără rezultat, arată un proiect de document văzut de Reuters. Astfel, UE ajunge să-și contrazică propriul obiectiv de reducere a emisiilor până în 2050, iar dacă industria auto va fi grav sancționată, aviația va fi privilegiată.
-
Trupurile a doi bărbați plutesc pe mare, la Gura Portiței, de 9 zile și nu pot fi recuperate. Apropiații lor sunt revoltați
Două familii din Brașov așteaptă de mai bine de o săptamână recuperarea trupurilor a doi bărbați care s-au înecat în timp ce se aflau la pescuit în zona localității Sfântu Gheorghe, în Deltă.
-
Ce știu procurorii și nu știu alegătorii despre Lăsconi Valerica de la USR: Inițiatorul și rețeaua de familie folosită în afacerea de deturnare de fonduri de la Primăria Câmpulung
Având în vedere reacțiile președintei USR, Elena Valerica Lăsconi, la ultimile dezvăluiri ale presei referitoare la dosarul I. 000353/2024 , deschis de magistrații EPPO în legătură cu ilegalitățile comise de conducerea Primăriei municipiului Câmpulung, facem precizarea că, cetățenii care au depus sesizarea inițială la parchetul european au furnizat în mai multe rânduri, informații despre " schema de deturnare de fonduri " și despre inițiatorii acesteia.
-
Oamenii de știință au reușit să înțeleagă cum se produc visele și motivele pentru care oamenii visează
De-a lungul istoriei omenirii, indivizii s-au întrebat dacă visele au un scop. Oamenii de ştiinţă moderni sunt şi ei fascinaţi de această întrebare.
-
Când a început timpul? Oamenii de știință încep să deslușească primele răspunsuri
Oamenii de știință au găsit o nouă metodă de a studia Universul timpuriu, folosindu-se de undele gravitaționale, o descoperire revoluționară în înțelegerea originilor cosmosului. Până acum, o sursă importantă de informații despre primele momente ale Universului a fost radiația cosmică de fond, care reprezintă prima lumină ce a început să călătorească liber prin spațiu.
-
Românii aproape analfabeți în privința termenilor și produselor financiar-bancare STUDIU
Doar patru din zece români înţeleg pe deplin majoritatea termenilor şi produselor financiar-bancare, în timp ce 10% au dificultăţi în a percepe exact semnificaţia termenilor de specialitate, reiese dintr-un studiu publicat, recent, de o agenţie specializată în cercetare de piaţă.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Japonia declară stare de urgență după descoperirea de "nanoboți" la 96 de milioane de cetățeni!
- 2.Răsturnare de situație în cazul ciudat de la Spitalul Pantelimon: O doctoriță de la Spitalul Universitar dă peste cap toate acuzațiile
- 3.Legea Firea, PLX 145/2023 își face efectul: Copil în vârstă de 4 ani, trimis în plasament, după ce mama i-a interzis să se joace pe telefonul mobil
- 4.În Asia trăiesc 80 de milioane de vorbitori de limba română arhaică la 4.500 de km de țara noastră
- 5.Cel mai tare interviu al lui Tucker Carlson despre Big Pharma si cum companiile de alimente vor sa ne imbolnaveasca si sa ne faca dependenti de medicamente
- 6.Elon Musk anunță marea foamete din America
- 7.Misterul unei tăblițe vechi de 4.000 de ani, descifrat: Predicția sumbră care anunță sfârșitul civilizației
- 8.Virusul Mpox se răspândește cu viteza focului: Pe un întreg continent s-a declarat urgență de sănătate publică
- 9.Tucker Carlson după arestarea șefului Telegram: "Întunericul coboară rapid pe lumea de altădată liberă!"
- 10.Microbul-lipsă: Cum afectează vaccinarea COVID flora microbiană și imunitatea intregului organism
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu