Cum își curăță creierul celulele dăunătoare ce pot provoca Alzheimer. Oamenii de știință dezvăluie misterul
Postat la: 14.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Studiul care ar putea ajuta la explicarea modului în care creierul elimină deșeurile, precum cele care se acumulează și pot duce la boala Alzheimer.
Celulele celebrale consumă o varietate de substanțe nutritive, ceea ce duce la generarea unei cantități considerabile de "mizerie". Oamenii de știință au suspectat de mult timp că creierul dispune de un sistem special pentru eliminarea deșeurilor celulare, mai ales în timpul somnului, având observații în acest sens la șoareci. Totuși, până acum, dovezile directe care să ateste existența unui unui sistem similar la oameni au fost limitate.
Recent, cercetătorii au reușit în sfârșit să identifice această rețea de canale microscopice pentru eliminarea deșeurilor în creierele umane, utilizând o tehnică specială de imagistică. „Eram sceptic", a spus Dr. Juan Piantino de la Universitatea de Sănătate și Științe din Oregon. „Aveam nevoie de această piesă pentru a spune că acest lucru se întâmplă și la oameni." Studiul a fost publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, și citat de Associated Press.
Creierul este foarte de activ în timpul somnului, iar un motiv pentru aceasta ar putea fi curățarea profundă care ar avea loc în aceastp perioadă. Aceasta a stârnit interes, deoarece, pe lângă faptul că lipsa somnului afectează procesul de gândire, privarea cronică de somn este considerată un factor de risc pentru demență.
Mai bine de un deceniu, cercetătorii de la Universitatea din Rochester au raportat pentru prima dată descoperirea unei rețele pe care au numit-o „sistemul glimfatic". Lichidul cefalorahidian folosește canalele din jurul vaselor de sânge pentru a pătrunde adânc în țesut și a transporta deșeurile până când acestea sunt eliminate din creier. Când șoarecii au fost injectați cu un compus principal responsabil pentru Alzheimer, numit beta-amiloid, acesta a fost eliminat mai repede în timpul somnului.
La acest moment nu se știe exact cum funcționează această rețea, deși unele cercetări au arătat că pulsarea vaselor de sânge ajută la deplasarea lichidului de curățare acolo unde este nevoie. Cu toate aceastea, a fost o provocare să se găsească acest sistem la oameni. RMN-urile obișnuite pot detecta unele dintre aceste canale umplute cu lichid, dar nu arată funcția lor, a spus Piantino. Astfel, echipa sa din Oregon a injectat o substanță de contrast în sângele a cinci pacienți care urmau să fie supuși unei intervenții chirurgicale pe creier și care aveau nevoie de o formă mai avansată de RMN.
Substanța a evidențiat scanările și, după 24 până la 48 de ore, cercetătorii au observat că aceasta nu s-a mișcat aleatoriu prin creier, ci prin acele canale, la fel ca în studiile anterioare la șoareci. Este adevărat că este un studiu mic, dar potențial important, despre care Dr. Maiken Nedergaard de la Rochester a prezis că va spori interesul în legătura dintre curățarea deșeurilor din creier și sănătatea oamenilor.
Totuși, pentru a testa dacă un somn mai bun sau alte tratamente ar putea cu adevărat stimula curățarea deșeurilor și îmbunătăți sănătatea, „trebuie să fiu capabil să măsor funcția glimfatică la oameni", a adăugat Dr. Jeff Iliff de la Universitatea din Washington, care a ajutat la pionieratul cercetării privind eliminarea deșeurilor. Întrebarea este dacă noul studiu ar putea indica metode de măsurare a acestui lucru.
Somnul nu este singura întrebare. De exemplu, studiile pe animale arată că un vechi medicament pentru tensiunea arterială ar putea îmbunătăți funcția glimfatică, iar Iliff și colega sa, Dr. Elaine Peskind, urmează să studieze acest lucru la anumiți pacienți. Medicii susțin că sunt necesare studii suplimentare mai mari pe oameni sănătoși, iar Piantino, al cărui laborator se concentrează pe sănătatea somnului, dorește să găsească un test mai simplu și mai neinvaziv. „Nu putem studia toate aceste întrebări injectând oameni", a spus el.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Viitorul șef al NASA vrea să trimită soldați americani în spațiu: „E absolut inevitabil"
Jared Isaacman, miliardarul ales de Donald Trump să fie următorul administrator al NASA, vrea să trimită trupe americane în spațiu, considerând că o astfel de mutare este „absolut inevitabilă", relatează The Independent.
-
Claudiu Târziu cheamă liderii AUR, SOS și POT la constituirea unei alianțe
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, a lansat sâmbătă, 14 decembrie, un apel către AUR, SOS și POT, pentru semnarea „unui acord de constituire a Blocului Politic Suveranist".
-
Ce este „Boala X" din Congo, care afectează copiii mici: Ipoteza pe care o iau în considerare cercetătorii, după analizele de laborator
O boală care afectează preponderent copiii, identificată în Republica Democratică Congo, a atras atenția la nivel mondial. De la sfârșitul lunii octombrie, au fost raportate câteva sute de cazuri, cu efecte grave înregistrate predominant în rândul copiilor mai mici de cinci ani.
-
Gândaci cyborg gigantici ar putea contribui în viitor la misiuni de salvare și căutare în caz de dezastre
Pacientul este scufundat într-o baie de gheață ca anestezic pentru operația iminentă. După ce amorțeala este suficientă, Lachlan Fitzgerald, student la Universitatea din Queensland, începe procedura, atașându-i cu grijă o mică placă de circuite pe spate pentru a crea un robot biohibrid parțial viu, parțial mașină.
-
La ce oră trebuie să servești micul dejun pentru a avea o viață mai lungă. Oamenii de știință au găsit răspunsul
Un nou studiu a dezvăluit că orele la care mâncăm pot avea un impact asupra sănătății noastre, iar mâncatul la ora „potrivită" ne poate chiar prelungi viața.
-
Motivul pentru care Donald Trump vrea să elimine ora de vară odată cu revenirea la Casa Albă
Donald Trump a declarat vineri, 13 decembrie, că, atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară" în SUA şi pentru a renunţa astfel la schimbarea bianuală de oră, relatează AFP.
-
TikTok a răspuns cererilor Comisiei Europene în legătură cu manipularea alegerilor din România. Care este pasul următor
Compania TikTok a răspuns în termenul impus de Comisia Europeană, 13 decembrie, cererilor de informaţii ale executivului UE din 2 octombrie şi 29 noiembrie
-
Alianța PSD-PNL-USR-UDMR ar fi agreat cine va fi viitorul premier. Ce se știe despre un posibil candidat comun la prezidențiale
Coaliţia care se conturează în Parlament, între PSD-PNL-USR-UDMR şi minorităţi, strânge mai mult de 65% din voturi. Lideri din PSD, PNL, USR și UDMR și minorități au avut mai multe întâlniri, după alegerile parlamentare din 1 Decembrie.
- Fanii lui Liviu Dragnea au trecut de partea lui Călin Georgescu: Grupul de pe FB care a schimbat barca
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 2.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 3.Ce înseamnă pentru Europa sistarea gazelor rusesti catre Austria. Suntem în pragul unei noi crize energetice catastrofale?
- 4.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 5.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 6.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 7.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
- 8.Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
- 9.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
- 10.Fiul lui Donald Trump anunță Marea Resetare a sistemului financiar mondial: "Restul lumii să ne urmeze exemplul!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu