Daria Gușă: Corectitudinea politică și ideologiile „progresiste" sunt molime ale societății de azi. Care sunt soluțiile tinerelor generații pentru viitorul care le așteaptă
Postat la: 10.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

In cadrul podcast-ului „Pe drept cuvânt", prezentat de avocatul Florentin Țuca, Daria Gușă, actualmente studentă la Universitatea Saint Andrews din Scoția - unde studiază Relații Internaționale -, a vorbit foarte convingător (deși are doar 20 de ani) despre pericolele unui viitor deformat de ideologiile „progresiste" și despre nevoia prezervării reperelor morale de „școală veche".
Daria crede că valorile ortodoxe sunt cel mai mare avantaj pentru tinerii români, spune că „în România, noi încă avem în ce să credem, încă avem niște principii sănătoase", principii pe care nu le mai recunoaște în mediul academic din Vest, unde „nu mai poți spune absolut nimic împotriva narativului oficial", iar cei mai mulți studenți nu mai au curaj să spună ce gândesc. În final, Daria a vorbit despre soluțiile pe care ea și colegii ei de generație le au pentru viitorul care-i așteaptă.
Curentul extremist liberal a luat cu asalt toate universitățile din Marea Britanie, spune Daria Gușă. Aceasta a mărturisit că nu a fost un șoc atât de mare această nouă realitate de care s-a lovit în Marea Britanie, întrucât și în Viena, acolo unde și-a petrecut o bună parte a adolescenței, studiind la American International School, a regăsit aceleași idei progresiste ce împuiau mințile fragile. „Eu trăiesc un fel de viață dublă, pentru că nu mă pot exprima acolo cum mă exprim în România, de pildă. Trebuie să fii pregătit să te autocenzurezi aproape tot timpul. Eu am foarte multe opinii și, totuși, când sunt în Marea Britanie, trebuie să tac, pentru că societatea de acolo este acum controlată de aceste idei de tip LGBT, climate change și tot felul de alte idei. Nu poți spune absolut nimic împotriva narativului oficial. Cred că mai ales pentru studenții români și ortodocși este foarte greu să facă parte din acele colective", a declarat Daria Gușă.
Deși foarte mulți dintre tinerii noilor generații au fost crescuți cu ideea toleranței, Daria Gușă a subliniat că această atitudine nu mai este suficientă în societatea prezentului. „Diversitatea e doar pe hârtie. Diversitatea de opinie este inexistentă. De aceea este foarte greu pentru români să se simtă ca acasă acolo și cred că majoritatea studenților români de acolo au prieteni din estul Europei", a spus Daria, arătând că, idei care în România ar fi absolut șocante, în Marea Britanie sunt la ordinea zilei și nu îți este permis să fii contra lor. Oricine emite opinii împotriva narativului mainstream riscă să fie dat afară din Universitate. „Jumătate din occidentali sunt spălați pe creier de aceste idei, dar cealaltă jumătate pur și simplu se teme", a evidențiat Daria Gușă.
Care sunt provocările momentului în Scoția, unde libertatea de expresie pare o idee învechită, iar copiii sunt încurajați să-și aleagă genul la vârsta de 5-6 ani?
Scoția se confruntă la momentul actual cu o gravă instabilitate politică. Daria Gușă a relatat că cea mai mare provocare a momentului în Scoția este răzvrătirea împotriva istoriei, pentru că cea mai mare parte dintre scoțieni nu mai vor să facă parte din Marea Britanie. Hamza Yusuf este prins la mijloc, pentru că ultimul referendum, care trebuia să ofere libertate Scoției, nu a trecut, dar toți cetățenii încă susțin această măsură și o doresc implementată, chiar dacă economia lor și statutul lor în relațiile internaționale se bazează pe englezi.
Mai mult decât atât, pe 1 aprilie a intrat în vigoare actul legislativ cunoscut sub numele de "Hate Speech Act", care este unul dintre cele mai dure acte normative în ceea ce privește limitarea libertății de expresie. Este șocant să constați că, într-o țară care se pretinde civilizată și un adevărat exemplu al democrației, se adoptă prevederi care interzic libertatea de expresie până și în propria locuință, care încurajează delațiunea, precum și plângerile și petițiile împotriva concetățenilor. Cea mai mare problemă care survine odată cu intrarea în vigoare a acestei legi este tocmai faptul că orice părere emisă oricând și oriunde (fie în presa scrisă, fie în mediul online), poate fi judecată retroactiv în funcție de normele sociale de astăzi, după cum a subliniat Daria Gușă.
Un alt scandal care a acaparat mediul public din Marea Britanie în ultimii ani o are ca protagonistă pe autoarea Joanne K. Rowling, faimoasă pentru seria „Harry Potter", care a declarat că nu susține drepturile transgender. Ea atrage atenția asupra faptului că foarte mulți copii sunt supuși acestor proceduri de schimbare de gen fără știința părinților și o fac mai mult din cauză că sunt încurajați să ia în considerare o astfel de schimbare de la vârste foarte fragede. „Nu am cunoscut niciun profesor în mediul academic care să nu fie liberal și să nu susțină cu ardoare (fie din proprie convingere, fie din obligație) toate aceste idei cu schimbarea de gen. Problema este că, în mediul academic mai ales, care, în mod istoric, ar trebui să încurajeze cât mai multe dezbateri, nu mai există nici un pic de diversitate. Toți studenții gândesc la fel. Toți profesorii gândesc la fel. Toți trebuie să trecem prin anumite training-uri, înainte chiar să fim studenți, în care să învățăm cum să ne adresăm celor care sunt LGBT, cum să discutăm despre schimbările climatice, să învățăm să ne prezentăm tot timpul cu PRONUMELE noastre, nu cu prenumele. Ne confruntăm cu acapararea mediului academic de către această ideologie extremisto-liberală", a punctat Daria Gușă.
Scoția este una dintre primele țări care au decretat urgența climatică. În pofida acestui fapt, un oficial al guvernului a anunțat zilele trecute că Scoția va amâna cu 15 ani data la care să fie îndeplinite obiectivele care țin de schimbările climatice. Singura explicație este „ipocrizia Occidentului", așa cum a definit-o Daria Gușă.
Încotro se îndreaptă lumea?
„În Occident nu se va mai putea trăi o viață frumoasă. Poate o viață bună, asta da, pentru că poți să primești un salariu bun pentru a putea călători și pentru a-ți putea cumpăra ce vrei. Nu-mi imaginez cum ai putea trăi o viață frumoasă în Occident, pentru că toți fie se cenzurează foarte mult, fie nu ai ce discuta cu ei, pentru că sunt prea concentrați asupra unor probleme inventate. România încă are marele avantaj de a avea o religie. Eu cred că ortodoxia este cel mai mare avantaj pentru tinerii români, pentru că, până la urmă, aceasta este problema în Occident: nu mai există niciun curent unificator, cum este religia, și de aceea tot mai multe idei extremiste divizează societatea", a explicat Daria Gușă.
Idealul și visul tinerilor din ziua de astăzi este să devină influenceri, să aibă un număr de urmăritori pe social media și să facă bani din poze, din filmulețe, din a fi trendy. Altfel spus, visul tinerilor este să devină false modele. „Cred că este foarte important ca părinții să aibă grijă de copiii lor, pentru că în puține luni ei se pot schimba radical. Orice copil, mai ales în perioada adolescentină, este bombardat de foarte multe opinii de genul acesta și el uită să-și întrebe părinții. Părinții să nu uite că ei sunt exemple pentru copiii lor", a fost sfatul Dariei în contextul noii societăți acaparate de consumerism în care trăim.
Cum se uită Daria Gușă - ca tânără care studiază relațiile internaționale - la riscul unui nou război mondial?
Iată răspunsul Dariei Gușă: „Riscul este foarte mare! Tinerii sunt polarizați, lumea este polarizată în general. Toate conflictele mici care se petrec în diferite regiuni au ramificații foarte mari în întreaga lume și trebuie să ținem minte cu toții că nu contează de care parte suntem sau cine credem că are dreptate într-un anumit conflict, ci că noi, ca și cetățeni, ne dorim pacea. Cea mai mare problemă în ziua de azi este că am uitat cu toții ce înseamnă războiul, mai ales că mulți dintre noi știu de el doar din cărți, dar toată lumea uită de terorile care se petrec în timpul războiului. Românii trebuie să se gândească serios, indiferent de ce spune Biden sau Ursula sau Iohannis, dacă trebuie să ne asumăm și noi riscul unui război, pentru că momentan, cel puțin în țara noastră, nu mi se pare că lucrează nimeni pentru pace".
Soluția tinerelor generații nu este decât una: să nu repete greșelile predecesorilor și să aibă curaj, pentru că schimbarea chiar poate porni de la ei.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Îți vine să te intrebi cum naiba au facut averi? Cine sunt misterioşii oameni din business care consiliază cel mai prost guvern al tuturor timpurilor
Sorin Grindeanu: „Exista un grup informal de consilieri din privat care consiliaza Guvernul, ceea ce este ilegal". ...
-
Acum se explică toate: Creierul nostru "redă în reluare" ultimele 15 secunde din realitatea de lângă noi
Cercetatorii de la Universitatea din Aberdeen și Universitatea din California scot la iveala un adevar surprinzator desp ...
-
Si-a prevazut sfârșitul: Ozzy Osbourne a murit. Acum două săptămâni a susținut concertul de adio pentru fani
Vedeta heavy metal Ozzy Osbourne a murit, la doar cateva saptamani dupa ce s-a reunit cu colegii sai de trupa Black Sabb ...
-
Harta tarilor europene in care cei meteosensibili se simt cel mai rău. România este printre cele mai afectate
O noua teorie circula pe internet legat de faptul ca persoanele meteosensibile se simt din ce in ce mai rau in aceste zi ...
-
Schema băieților destepti din Energie: Conducerea Electrica Serv a sifonat 4,5 milioane de lei
Polițiștii Capitalei au efectuat 11 percheziții domiciliare intr-un dosar de delapidare in care sunt vizate opt persoane ...
-
Google şi OpenAI câştigă aurul la Olimpiada Internaţională de Matematică, o premieră pentru I.A.
Google, prin divizia sa de inteligenta artificiala, si OpenAI au anuntat ca modelele lor AI au obtinut medalii de aur la ...
-
Percheziții DNA la Cristian Popescu Piedone. De ce este suspectat șeful ANPC
Percheziții DNA au loc marți, 22 iulie, la șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone. Procurorii au descins in complexul rezi ...
-
Pare imposibil dar ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurtă zi din istorie
Cercetatorii au anunțat ca ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurta zi din istorie, depașind un record stabilit acum ...
-
Planul secret al Comisiei Europene care lovește direct in piața auto
Comisia Europeana pregatește in secret un proiect de lege care ar obliga companiile de inchirieri auto, precum Sixt sau ...
-
Nu mai e niciun secret: Cercetătorii de la Harvard vorbesc deschis despre o civilație avansată care provine din adâncurile Pământului
Cercetatori de la Harvard și Montana Technological University sugereaza o noua perspectiva asupra fenomenelor OZN, cunos ...
-
Blestemul Red Bull: Felix Baumgartner este al zecelea sportiv care moare tragic de pe o listă neagră a curajului extrem
Moartea fulgeratoare a lui Felix Baumgartner zguduie din nou lumea sporturilor extreme. Celebrul aventurier austriac, in ...
-
Cazul "Andrei Drăgan" - un dosar uitat de opt luni în sertar care lasă vinovații nepedepsiți
La opt luni de la moartea tragica a lui Andrei Marius Dragan, adolescentul de 16 ani decedat in urma unui șir de erori m ...
-
Top 5 inventii care ne-au schimbat vietile, fara sa ne dam seama
Cred ca am observat cu totii avansul tehnologic extrem de rapid din ultimii ani de zile. Asadar, au aparut o multime de ...
-
Cea mai masivă coliziune de găuri negre observată vreodată pune la încercare teoriile despre formarea Universului
O echipa internaționala de astronomi a detectat cea mai puternica și misterioasa coliziune de gauri negre inregistrata p ...
-
Secretul șamanilor confirmat de știință: Mecanismul prin care ciupercile halucinogene vindecă boli si inteneresc organismul cu pana la 60%
O substanța halucinogena extrasa din ciupercile halucinogene ar putea deveni un adevarat elixir al tinereții. Studiile r ...
-
Când vedeți săgeata de mouse pe ecranul bancomatului nu introduceți cardul că rămâneți fără banii din cont
În sezonul turistic, infractorii vaneaza turiștii neatenți, profitand de aglomerația urbana. Bancomatele din zonel ...
-
Șeful ASF a calculat "Curba lui Laffer" pentru România. Modelul pe care ar trebui să-l urmeze Ilie Bolojan dar care nu pricepe absolut nimic. Poate Nicușor Dan sa-i explice
Șeful Autoritații de Supraveghere Financiara, Alexandru Petrescu, vorbește despre situația actuala din Romania, dar și d ...
-
Un bărbat beat a furat o ambulanță din curtea Spitalului de Urgență Giurgiu. A rupt bariera și a gonit până în Teleorman cu politistii după el. S-au tras focuri de armă
Un barbat de 46 de ani a furat o ambulanta din curtea Spitalului Judetean de Urgenta Giurgiu si a distrus bariera de acc ...
-
Fizicienii confirmă că trăim într-o gaură gigantică din spațiu VIDEO
Autor: Sabine Hossenfelder Este aceasta poate cheia pentru a ințelege in sfarșit universul? Sa vedem. Numarul galaxiilor ...
-
România va avea cat de curand o clima africană: Meteorologii anunță când va fi vârful caniculei în țara noastră
Meteorologul ANM, Florinela Georgescu, a explicat ca in aceste zile o masa de aer fierbinte din nordul Africii ajunge pe ...
-
Nu a fost stop cardiac! Cauza mortii lui Felix Baumgartner a fost reevaluată. Care a fost cu adevarat motivul care a produs această tragedie
Felix Baumgartner, celebrul sportiv austriac care a intrat in istorie in 2012 dupa ce a sarit cu parașuta din stratosfer ...
-
Christian Sabbagh critică dur sistemul public de sănătate după ce a avut AVC: "Zâmbeam, dar eram singur în lupta pentru viață"
Jurnalistul Christian Sabbagh a revenit la pupitrul știrilor Kanal D, la doar cateva zile dupa ce a suferit un accident ...
-
Devine un obicei anti-creștin: Încă o țară europeană introduce sinuciderea asistată și redeschide vechile controverse
Parlamentul Sloveniei a adoptat vineri o lege care permite moartea asistata, alaturandu-se unui numar tot mai mare de ta ...
-
Rezultate autopsiei în cazul lui Felix Baumgartner: Ce s-a întâmplat fix înainte de prăbușire
Autopsia a confirmat ca Felix Baumgartner a suferit un stop cardiac in timpul zborului cu parapanta motorizata, in accid ...
-
Planul NATO de apărare pe Flancul Estic. Dezvăluirile comandantului trupelor SUA în Europa: "Putem opri un atac într-un interval de timp de care nu s-a mai auzit până acum"
Generalul american Cristopher Donahue, comandantul trupelor SUA in Europa și al forțelor terestre ale NATO, a dat detali ...
-
Răsturnare de situație în ancheta privind Coiful de la Coțofenești: Interlopii români, eliminați de pe lista suspecților
Ipoteza conform careia un interlop roman ar fi comandat furtul Coifului de la Coțofenești și al celor trei brațari dacic ...
-
Un fost homosexual riscă închisoarea după ce a relatat public modul în care a devenit creștin
Un fost activist LGBT din Malta, care se pare ca risca o pedeapsa cu inchisoarea dupa ce a marturisit ca a lasat in urma ...
-
Bible Chat - aplicația creștină care a cucerit lumea cu ajutorul AI: "Vrem să ajungem la un miliard de oameni"
Bible Chat, o aplicație mobila de consiliere spirituala creștina, dezvoltata de o echipa internaționala coordonata de La ...
-
A fost inventat dispozitivul care transformă visele în secvențe cinematografice. Ca să le poți vedea pe ecran, ca pe un film, ai nevoie doar de un cablu HDMI
O companie olandeza lanseaza un „inregistrator de vis" bazat pe inteligența artificiala: visele pot fi transformat ...
-
Un muncitor din India a dezvăluit pe TikTok veniturile obținute ca livrator în România: Postarea a stârnit un val de reacții online
Utilizatorul YADAV_IN_EUROPE a devenit viral dupa ce acesta a publicat imagini cu presupusul sau caștig lunar ca livrato ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu