De ce 'The Matrix' este acum mai relevant ca niciodată - o analiză care dă fiori
Postat la: 02.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Neo, eroul din „The Matrix", este sigur că trăiește în 1999. Are un ecran de computer catodic cu tuburi de raze verzi și o imprimantă matricială. Orașul său are cabine telefonice funcționale, scrie New York Times.
Dar se înșeală: el trăiește în viitor (2199, mai exact). Lumea lui Neo este o simulare - o versiune falsă a sfârșitului de secol XX, creată de inteligențe artificiale din secolul XXI pentru a înrobi omenirea.
Totuși, când l-am văzut prima dată pe Neo, chiar era 1999. Ideea ca A.I. să se hrănească cu creiere și corpuri umane părea un experiment de gândire. Dar avertismentele filmului cu privire la A.I. - și la orice altceva - s-au ascuțit în timp, ceea ce explică de ce a fost exploatat de tot felul de oameni în anii care au urmat: filosofi, pastori, techno-boosters și techno-doomers, alt-right. Judecat exclusiv pe baza relevanței culturale, „The Matrix" ar putea fi cea mai importantă lansare din 1999.
Geniul filmului - ceea ce îl face incredibil de vizionabil 25 de ani mai târziu - este că scenariștii și regizorii Lilly și Lana Wachowski nu au încercat să controleze semnificația. În schimb, au semănat simbolismul peste tot.
Iată de ce reușește să reunească mai multe fire tematice, explicând de ce în lumea de astăzi, în care internetul este omniprezent, inteligența artificială, știrile false și extremismul, „The Matrix" pare mai relevant ca niciodată.
Neo este instruit de o prezență obscură care pare să se afle în computerul său să „urmeze iepurele alb". Aceasta este o referire la „Aventurile lui Alice în Țara Minunilor" a lui Lewis Carroll, una dintre aluziile literare structurante ale filmului.
Un capitol intitulat „Down the Rabbit Hole" a inventat expresia care este acum folosită pentru a descrie faptul că devii atât de obsedat de ceva încât începi să pierzi controlul asupra realității. Cu toții știm cum e asta, mulțumită internetului. O anumită gaură de iepure în care „The Matrix" a împins oamenii este o cercetare filosofică cunoscută sub numele de ipoteza simulării, care se întreabă dacă trăim de fapt într-o simulare. Dacă da, ce înseamnă asta pentru viețile noastre? Documentarul din 2021 „A Glitch in the Matrix" se concentrează chiar pe un bărbat care a ajuns să creadă că „The Matrix" descrie literalmente realitatea, iar asta l-a împins la crimă.
Dar chiar dacă nu te afli într-o simulare, realitatea ta ar putea începe să pară ireală. O temă adânc codificată de Generația X în „The Matrix" are de-a face cu recunoașterea și respingerea corporațiilor fără suflet și a sistemelor fără creier. Meseria de zi cu zi a lui Neo într-o fermă de cuburi este un ecou vizual al acelei ferme umane din care, descoperă el în cele din urmă, se hrănesc I.A.-urile. („The Matrix" a apărut la o lună după lansarea filmului „Office Space",care satirizează starea de rău a corporațiilor).
Acum, 25 de ani mai târziu, dictonul Generației X împotriva vânzării a fost transmutat într-o lume în care influențatorii te îndeamnă constant să fii propriul tău șef, într-un moment în care este mai greu ca niciodată să-ți câștigi existența. Acest lucru este înfricoșător pentru cei ale căror locuri de muncă pot fi înlocuite de inteligența artificială, care este antrenată pe produsele creativității umane - adesea fără acordul creatorilor. Fermele umane din „The Matrix" au fost înfricoșător de profetice.
Aici trebuie să luăm în considerare și „Alice". Carroll a creat o lume fictivă în care fiecare personaj și scenariu reflectau ceva din realitatea sa din epoca victoriană. În cele din urmă, Țara Minunilor este absurdă. Totuși, realitatea în care trăiește Alice, cu liderii săi imperioși și sistemele sale complicate, este la fel de absurdă.
Aceasta este direcția în care se îndreaptă „The Matrix" din acest moment. Orice am crede că știm despre lumea din jurul nostru ne orbește de fapt în fața realității mai adevărate și mai profunde; suntem dependenți de un opiu.
Neo este un hacker de noapte care vinde contrabandă pe minidiscuri din apartamentul său, inclusiv unui grup de petrecăreți cyberpunk. Neo își păstrează discurile și profiturile într-o copie scobită din „Simulacra și simularea", tratatul din 1981 al filosofului Jean Baudrillard, un text fundamental pentru „The Matrix". S-a vorbit mult despre legăturile dintre film și ideile lui Baudrillard despre modul în care simulările și hiperrealitatea colonizează „realul" în epoca postmodernă, până la punctul în care nimic nu mai este real.
De fapt, lui Baudrillard nu i-a plăcut „The Matrix". El a considerat că acesta i-a denaturat ideile despre simularea care depășește realitatea, aplatizând și neînțelegând argumentul.
Dar să mergem mai departe în gaura iepurelui: „Simulacru și simulare" este deschis către eseul „Despre nihilism". În acesta, Baudrillard sugerează că nu ajută la nimic să evidențiezi „adevărul" din interiorul unui sistem care neagă sau suprimă realitatea. În aceste circumstanțe, singurul instrument de combatere a opresiunii este violența. Nu poți combate nihilismul decât cu nihilism. Acesta este punctul în care Wachowskii diferă. Bazându-se pe toate cele patru filme „Matrix" - inclusiv pe ultimul, o poveste de dragoste romantică - cea mai mare întrebare a lor este despre nihilism vs. umanism. Este vorba despre modul în care trăim în mijlocul sistemelor care încearcă să nege și să suprime ceea ce suntem, iar răspunsul lor, în cele din urmă, este iubirea.
De atunci, ambii Wachowski au recunoscut că sunt femei transgender. Un subset semnificativ de fani vede acum „The Matrix" ca pe o metaforă a experienței persoanelor transgender, o interpretare susținută în film de declarațiile despre însăși existența lui Neo în interiorul unui sistem binar literal. În 2016, Lilly Wachowski a declarat că „în timp ce ideile de identitate și transformare sunt componente esențiale în munca noastră, temelia pe care se sprijină toate ideile este iubirea".
Cumpărătorul lui Neo glumește, de asemenea, spunând că Neo este „propriul său Iisus Hristos personal", un moment care stabilește numeroasele aluzii biblice din film - orașul Sion (un nume biblic pentru Ierusalim, precum și ideea de oraș al lui Dumnezeu), trădarea lui Cypher asemănătoare lui Iuda, un personaj foarte important numit Trinity. La acea vreme, acest lucru a fost o plăcere pentru liderii grupurilor de tineri care căutau o modalitate de a face religia să devină cool.
Iar „The Matrix" ca alegorie religioasă a rămas. În ultimii 25 de ani au fost publicate cărți cu titluri precum „Escaping the Matrix: Setting Your Mind Free to Experience Real Life in Christ„,"The Gospel Reloaded„ și «Christ-The Original Matrix". Dacă o căutați, cu siguranță există.
Dar apar și alte teme. Cu o clipă înainte de a face cunoștință cu Neo, vedem ecranul computerului său, pe care se încarcă și se derulează titluri de știri, deși nimeni nu atinge tastatura.
În 1999, termenul „fake news" nu era omniprezent și nici nu era încărcat cu același tip de bagaj. Dar chestiunea adevărurilor „oficiale" și a celor care le controlează ajunsese să pătrundă în cultura pop la acea vreme; de exemplu, atunci când „Matrix" a avut premiera, „Dosarele X" era la apogeul popularității sale. În 1999, internetul deschis încă promitea să promoveze mai mult adevăr, nu mai puțin. După cum am aflat de atunci, dacă adevărul poate fi distribuit pe internet, la fel se poate întâmpla și cu teoriile conspirației - sau cu falsurile pure și simple.
Iar când aruncăm o privire asupra biroului lui Neo, vedem o altă aluzie fenomenologică cu o lungă urmărire până în zilele noastre. Îmi vine în minte cuvântul „peșteră". (Noțiunea filozofică de peșteră a lui Platon planează asupra acestui film.) Este plin de computere și gadgeturi tehnice: monitoare, o tastatură ergonomică, acea imprimantă. Există, de asemenea, un Apple Newton, un dispozitiv de tip tabletă cu recunoaștere a scrisului de mână care a fost un predecesor al iPad-urilor și iPhone-urilor noastre mereu conectate.
Neo este conectat în permanență la internet. În 1999, cei mai mulți dintre noi încă considerau internetul un loc pe care îl vizitam, nu o entitate nebuloasă și lipicioasă la care eram mereu conectați. „The Matrix" ne-a oferit un erou care știa ce înseamnă să fii mereu conectat și sentimentul de irealitate care poate apărea odată cu o viață trăită într-un spațiu virtual.
Va mai trece ceva timp până când îl vom întâlni pe Morpheus și vom descoperi toate adevărurile despre Matrix, mașini și rolul lui Neo în toate acestea. Acel moment sosește cu o imagine care a devenit atât de celebră încât a devenit un meme: două pastile reflectate în ochelarii lui Morpheus, una roșie, una albastră. Ideea de a fi „redpilled" - adică de a alege să înfrunți realitatea, mai degrabă decât să cedezi atracției simulării confortabile - a devenit un meme pe platformele de social media, adesea asociat cu cauze de dreapta care au o prezență online puternică, precum alt-right, activiștii pentru drepturile bărbaților și teoreticienii conspirației.
De fapt, însă, este vorba despre respingerea unei narațiuni și adoptarea alteia. Persoana cu patina roșie acceptă doar o nouă matrice.
Toate aceste metafore înoată în interiorul „Matricei", iar cea pe care o vezi depinde, în mod ironic, de sistemul pe care ești cel mai interesat să îl demontezi. Douăzeci și cinci de ani mai târziu, metaforele despre capitalism, binarele de gen, cuștile tehnologice și inteligența artificială au devenit mai relevante, nu mai puțin.
Faptul că „The Matrix" continuă să ne ofere mai multe moduri de a-l citi ne reamintește ce realizare a fost. Dar este, de asemenea, o privire asupra faptului că marea artă nu are niciodată un sens fix și, din această cauză, este întotdeauna puțin periculoasă.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Fiul unui directorul adjunct al CIA a murit pe front, luptând pentru armata rusă. „Cu inima sa nobilă și spiritul său de luptător"
Fiul unui director adjunct din CIA a fost ucis in aprilie 2024 in timp ce lupta pentru Rusia in razboiul din Ucraina. Mi ...
-
AEP, lovitură pentru George Simion: sesizează Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal
Autoritatea Electorala Permanenta a transmis, vineri, o sesizare la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii ...
-
Transformarile necesare in casa odata cu venirea unui nou membru in familie
Venirea unui nou membru in familie este un moment plin de emotii si bucurie, dar aduce cu sine si o serie de provocari c ...
-
Avantajele unei spalatorii de rufe separate de baie
In amenajarea locuintei, fiecare detaliu conteaza, mai ales cand vine vorba de spatii functionale precum spalatoria de r ...
-
Acordul-cadru pentru Ucraina: Aceste condiţii reprezintă oferta finală a Statelor Unite pentru ambele părţi
Reuters publica textul unui set de propuneri pentru a pune capat razboiului Rusiei in Ucraina, care au fost prezentate o ...
-
Cercetătorii români au creat pâinea anti-ageing. Ce o face diferită de cea obișnuită și cum incetineste imbatranirea
O echipa de cercetatori romani vine cu o inovație remarcabila in domeniul nutriției funcționale: o paine imbogațita cu f ...
-
Judecătorii au suspendat decizia CCR de anulare a alegerilor: Decizia înseamnă 'Turul II înapoi'
Judecatorii de la Curtea de Apel Ploiești a acceptat contestația privind suspendarea deciziei Curții Constituționale pri ...
-
Descoperire uluitoare: microbi de acum 830 de milioane de ani care ar putea fi în viață
O echipa de geologi tocmai au descoperit microbi prinși in cristale de halit (clorura de sodiu, sare gema) care dateaza ...
-
Așa s-au bulucit si la vaccin. Românii se înghesuie să-și facă buletin electronic. Toate programările pentru luna aprilie sunt ocupate
Interesul pentru buletinul electronic este uriaș. Desi nu inteleg exact care ii este rostul si care ar fi avntajele, dar ...
-
Ce s-ar întâmpla dacă SUA ar recunoaște unilateral anexarea Crimeei de către Federația Rusă
Daca SUA ar accepta sa recunoasca suveranitatea Rusiei in peninsula Crimeea, anexata ilegal in 2014, situația internațio ...
-
Medicul care l-a vegheat pe Papa Francisc povestește ultimele clipe din viața acestuia: "L-am găsit cu ochii deschiși"
Sergio Alfieri, medicul care i-a fost alaturi Papei Francisc in cele mai grele clipe, a rememorat cu voce tremuranda ult ...
-
Apocalipsa după Simpson: Profeții, papi, moartea liderilor și războiul final
La 88 de ani, in Lunea Paștelui, a murit Papa Francisc. Iar daca Învierea simbolizeaza o noua viața, atunci ce ins ...
-
Noua teorie revolutionară care te bag-n spaimă: Nu vezi ce este acolo, ci ceea ce vrea creierul tău să vezi - detalii uimitare despre percepție
Intri intr-o camera și vezi un obiect lung și subțire așezat pe o masa. Este un stilou de care aveți nevoie pentru o int ...
-
O echipa internațională de cercetători face anunț misterios: suntem foarte aproape de a detecta ceva ce până acum era invizibil
O colaborare internaționala intre cercetatori de la King's College London, Universitatea Harvard și UC Berkeley a dus la ...
-
Cercetătorii au reusit sa cultive dinti umani din celulele pacientului. Adio plombe si impanturi artificiale!
Pentru prima data, cercetatorii de la King's College London au crescut dinți umani intr-un laborator. Utilizand celulele ...
-
Bulgaria are undă verde pentru aderarea la zona euro. În același timp, România are cel mai mare deficit din UE
Bulgaria a indeplinit conditia finala pentru aderarea la zona euro prin respectarea criteriului privind deficitul bugeta ...
-
Războiul COVID ia amploare. China acuză că virusul era deja în SUA. Americanii încearcă să dea vina pe chinezi
Un nou episod tensionat intre Statele Unite și China a izbucnit pe tema originilor pandemiei de COVID-19, dupa ce Casa A ...
-
O companie chineză a prezentat bateria care va revoluționa piața autoturismelor electrice. Se încarcă în 5 minute și are o autonomie de peste 500 de km
Cel mai mare producator de baterii pentru mașini electrice din lume, compania chineza CATL, a prezentat la Salonul Auto ...
-
Nou episod tensionat în relațiile dintre Beijing și Washington: China trimite Boeing-urile americane înapoi în SUA
Razboiul economic dintre Washington și Beijing se adancește. Ca reacție la decizia administrației Trump de a impune tari ...
-
Favoritul caselor de pariuri pentru a deveni următorul Papă: Ce spune platforma care l-a dat câștigător pe Trump
Polymarket - piața de predicții care a proiectat o victorie confortabila pentru președintele Donald Trump in 2024 - are ...
-
Producătorul unei emisiuni celebre din SUA demisionează pentru că și-a pierdut independența. Presiuni din partea lui Donald Trump și a Paramount
Bill Owens, producatorul executiv al „60 Minutes" de la CBS News, a anunțat ca demisioneaza din cadrul longevivei ...
-
Când va deveni Metaversul o "realitate" indispensabilă precum sunt azi retelele sociale clasice
Metaversul este un concept tot mai des mentionat in mass-media, in ultimul timp, referitor la o tehnologie a viitorului ...
-
De prin presă adunate: Sapte stiri din Cronica de Tehnologie de azi
1. În premiera mondiala, inteligența artificiala va fi folosita in Emiratele Arabe Unite pentru scrierea legilor. ...
-
"Trump vinde America". Piețele financiare din SUA dezvăluie dezastrul provocat de Casa Albă
La trei luni de la preluarea celui de-al doilea mandat de catre Donald Trump, pilonii hegemoniei economice americane au ...
-
Unul dintre cele mai mari mistere ale istorie e gata sa fie descifrat cu ajutorul Inteligentei Artificiale
De peste un secol, Liniile Nazca din Peru i-au nedumerit pe arheologi. Aceste geoglife masive, create de poporul Nazca i ...
-
Inteligența Artificială amenință joburile clasei de mijloc. Profesii care urmează să dispară până în 2030
Inteligența artificiala (AI) transforma radical piața muncii, afectand tot mai multe locuri de munca din clasa de mijloc ...
-
Pericolul neștiut din WhatsApp: De ce ar trebui să dezactivezi cercul albastru din aplicație cât mai repede
Ai observat un cerc albastru nou in WhatsApp și nu știi ce e? Nu e o decorațiune. Este semnul ca Meta, compania care deț ...
-
NASA face un anunț memorabil despre atmosfera Pământului: conform ultimelor date se întinde dincolo de Lună
Oamenii de știința au stabilit ca atmosfera Pamantului se extinde mult dincolo de limitele convenționale acceptate, ajun ...
-
Cutremur la Forumul Economic Mondial: Klaus Schwab este investigat după anunțul demisiei. Acuzații de deturnare de fonduri și abuzuri asupra angajaților
Fondatorul Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab, este investigat de organizația pe care a creat-o, dupa ce o noua sc ...
-
Confuzia dintre sete și foame: Reflexul greșit care stă la baza multor excese alimentare. Mesele incomplete scurtează sațietatea
Micul dejun, pranzul si cina trebuie sa contina, in mod obligatoriu, o sursa de proteine, iar dupa o masa care contine p ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu