Detalii inedite ale condamnării pentru luare de mită a unui profesor din Cluj. Cum colecta acesta şpăgile
Postat la: 26.05.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

În ciuda faptului că a fost prins în flagrant primind mită de la studenţi şi că era de notorietate în facultate că trecerea examenului costă 50 de euro, profesorul Ioan Ardelean de la UTCN a declarat instanţei că nu dădea importanţă faptului că pe biroul său se aduau plicuri în valoare de peste 2.000 de euro.
Un profesor universitar de la Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) - Ioan Ardelean - a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită. Sentinţa definitivă a fost pronunţată la începutul lunii mai, de Curtea de Apel Cluj, dar motivarea hotărârii a devenit publică abia acum. Instanţa a stabilit confiscarea sumei de 1.900 de euro şi 1.50 de lei, dar şi o confiscare extinsă de 11.750 de euro, pe motiv că ar avea surse ilicite.
„Inculpatul a primit sume de bani de la 42 de studenţi în sesiunile de vară şi toamnă 2017, pentru a-i promova pe aceştia la examenele de la materiile Mecanisme I şi Mecanisme II la catedra pe care acesta o conducea. 42 de studenţi, de la care inculpatul a primit direct şi nemijlocit suma totală de 1.050 lei şi 1.900 euro, în 43 de ocazii, unul din studenţi, remiţând inculpatului câte 50 de euro în ambele sesiuni". se arată în motivarea judecătorilor.
Magistraţii au mai reţinut că în mediul studenţesc la UTCN era de notorietate că inculpatul Ioan Ardelean promova examenele contra sumei de 50 euro pe examen. Curtea de Apel a ajuns la această concluzie analizând înregistrările procurorilor din care rezultă că în zilele anterioare examenelor, studenţii practic „fac coadă" la uşa cabinetului profesoral al inculpatului.
„Există acelaşi tipar de discuţie despre cum poate fi ajutat pentru promovarea examenului, fiecare student are pregătit plicul cu suma de 50 de euro (sau echivalentul în lei), iar inculpatul nu este deloc surprins nici de ajutorul ce îi este solicitat pentru promovarea examenului, nici de remiterea plicurilor cu bani", se arată în motivare. Astfel, comportându-se natural, profesorul stabileşte cu studenţii exact subiectele din care vor fi întrebaţi la examen sau, mai mult decât atât, le permite să nici nu se prezinte la examen fiind consideraţi promovaţi doar pentru plata sumei de 50 de euro.
Procurorii au înregistrat video cum se petreceau aceste întâlniri: „În data de 4 iulie 2017, studentul Simoc D. s-a prezentat în biroul inculpatului de la UTCN, la vederea acestuia, inculpatul având replica „voi o să mă răstigniţi!", şi îl întreabă din ce grupă este, imediat apoi inculpatul caută în mapa cu biletele conţinând subiectele de la examen şi îi întinde studentului unul dintre ele, cerându-i să înveţe acel subiect pentru examen" .
În momentul în care studentul îi spune că nu poate ajunge la examen şi îi întinde plicul cu bani, profesorul renunţă la a-i mai da subiectul şi îi confirmă că totul este în regulă. În acea zi, procurorii au filmat nu mai puţin de 14 studenţi care au intrat în cabinetul profesorului, au lăsat plicurile cu bani şi fie au primit subiectele pentru examen, fie, celor care au susţinut că nu pot ajunge, li s-a spus că vor trece. „Să nu ştie colegii şi lumea" - le-a spus tuturor studenţilor, însă aceştia nu l-au ascultat, deoarece în zilele care au urmat plicurile au continuat să ajungă pe biroul profesorului. Nu mai puţin de 43 de plicuri a primit Ioan Ardelean în acea sesiune.
În cazul foarte multor studenţi s-a renunţat la orice formalitate. Plicurile erau puse pe masă şi în schimb se primeau subiectele. Profesorul a susţinut în instanţă că „nu s-a dovedit existenţa unei înţelegeri între inculpat şi studenţi specifică infracţiunii de luare de mită".
Curtea de Apel a constatat „că derularea imaginilor conservate ca probe tehnice oferă răspunsurile la aceste critici şi dimensiunea faptei de corupţie, conduita inculpatului fiind una de evidentă notorietate. Împrejurarea că studenţii erau pregătiţi cu plicurile cu bani, că cei mai mulţi lasă aceste plicuri pe masa inculpatului fără nicio explicaţie asupra gestului, iar inculpatul la rândul său, nu are nicio reacţie de surprindere, nedumerire la lăsarea acestor plicuri, ci dimpotrivă, cu multă naturaleţe vine în întâmpinarea lor prin oferirea subiectelor de examen sau a soluţiilor pentru promovarea examenului, chiar prin lipsa studentului de la examinare, dovedesc această notorietate a modului în care inculpatul a acţionat, în sensul evident că pentru suma de 50 de euro examenul la materiile predate de acesta putea fi promovat, indiferent dacă studentul deţine cunoştinţele necesare sau, la fel indiferent, dacă studentul se prezenta sau nu la examen."
Profesorul a mai cerut instanţei să observe „că în data de 2 septembrie 2017, data organizării prinderii flagrante şi a percheziţiilor, din înregistrările video reiese că studenţii au intrat la el în birou, au lăsat pe masă plicuri, însă el i-a trimis în sala de examen, neexistând nicio înţelegere frauduloasă cu privire la primirea/acceptarea banilor sau promovarea examenului."
Judecătorii arată că de fapt, potrivit înregistrărilor din acea dată, rezultă că „studenţii care au intrat în biroul inculpatului şi au lăsat plicuri au primit de la acesta, pe loc, bilet conţinând subiecte de examen şi au fost trimişi la sală spre a fi „examinaţi"".
Curtea de Apel a mai „observat că gradul profund de corupere al inculpatului a determinat şi o anumită conduită din partea studenţilor care nici măcar nu îşi puneau problema că pentru promovarea examenului era necesar să înveţe sau să se prezinte la examen, singura condiţie era acea de a fi plătită suma de 50 de euro. Pe de altă parte, modul în care probele video surprind discuţiile purtate de inculpat cu studenţii, atestă din perspectiva Curţii un exerciţiu îndelung al unei practici corupte, absenţa reperelor morale, inculpatul neavând vreo inhibiţie sau măsură de precauţie în raport de faptul că se afla într-o postură ilicită. Şi acest aspect, al lipsei oricărei inhibiţii, maniera firească în care inculpatul acceptă banii şi vine în întâmpinarea problemei promovării frauduloase a examenelor de către studenţii plătitori de mită, sprijină aceeaşi concluzie a unei activităţi ilicite mult exersată şi care, nedepistată de organele judiciare, a ajuns să confere inculpatului iluzia invincibilităţii."
Privitor la acuzaţie inculpatul a arătat că: „Nu dădeam importanţă când studenţii intrau în cabinetul meu şi lăsau pe masă plicuri şi nu pot să spun de ce nu dădeam importanţă, erau situaţii când primeam obiecte bisericeşti sau mici iconiţe şi nu voiam să deschid plicul să scot iconiţa chiar de faţă cu studentul dacă despre asta era vorba. Nu mă aşteptam să fie bani în acele plicuri". Susţinerile sale sunt evident nereale, arată instanţa, „întrucât, după ieşirea studenţilor din birou, inculpatul examina conţinutul plicurilor, deci afla imediat că e vorba de bani (în realitate ştia că sunt bani şi fără să mai examineze plicurile)".
„În vară, în 2017, în timpul sesiunii după ce au plecat studenţii din birou şi de altfel mai exact, după ce deja examenele studenţilor erau desfăşurate, am deschis picurile pe care unii dintre studenţi le-au lăsat la mine în încăperea de la universitate pe birou şi am constatat că în aceste plicuri se aflau bani cu sume cuprinse între 100 lei, 200 lei, 50 Euro. Am pus respectivii bani într-un dulap al biroului, într-un penar şi acolo au fost găsiţi cu ocazia percheziţiei în toamna anului 2017.... Nu am returnat acei bani, întrucât erau ultimele zile din sesiune şi studenţii au plecat acasă şi nu am avut posibilitatea să o fac", a mai afirmat Ioan Ardelean.
Nici aceste susţineri ale inculpatului nu sunt reale, a reţinut instanţa deoarece „din înregistrările video rezultând că acesta, după ce rămânea singur în birou, colecta banii din plicuri şi îi punea în buzunarele hainelor. Şi, cum colectarea banilor o făcea în aceeaşi zi în care îi primea, iar în unele situaţii studenţii aveau de susţinut examen în următoarele zile (în cazul celor care mai veneau la examen), este evident că, dacă ar fi dorit/urmărit să returneze acei bani, ar fi avut ocazia să o facă".
Astfel, Curtea de Apel a desfiinţat hotărârea Tribunalului Cluj, care stabilise o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, şi a decis că pentru îndreptarea comportamentului, profesorul Ioan Ardelean va sta în închisoare trei ani.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Foștii premieri ai României pot fi judecați pentru dezastrul bugetar în care au lăsat țara: "Există o lege a responsabilității guvernamentale"
Dupa patru ani in care in fruntea Guvernului Romaniei s-au aflat doi premieri ai PNL și unul de la PSD, țara noastra a a ...
-
Comunitatea științifică nu înțelege ce se întâmplă cu Pământul: unele zile din iulie și august vor fi mai scurte în acest an
Deși, in mod obișnuit, rotația Pamantului incetinește treptat, specialiștii anunța ca in lunile iulie și august din aces ...
-
Pe ce criterii să te bazezi când decizi să faci upgrade la un telefon nou?
Alegerea momentului potrivit pentru a face upgrade la un telefon nou poate fi dificila, avand in vedere varietatea mare ...
-
Astronomii sunt în alertă: au detectat un obiect misterios care pare să vină cu o viteză uriașă din afara Sistemului Solar
Un obiect care pare sa vina din afara Sistemului Solar a fost reperat gonind catre Soare, caz in care, daca provenienta ...
-
Cunoscutul economist Mircea Coșea critică măsurile de austeritate ale Guvernului Bolojan: "Sunt grosolane, absurde și lipsite de logică"
Profesorul universitar Mircea Coșea, fost ministru de stat, critica ideile lansate de guvernul Bolojan in scopul reducer ...
-
Călin Georgescu, trimis în judecată - Câți ani de închisoare riscă, dacă va fi găsit vinovat
Calin Georgescu a fost trimis in judecata de Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casație și Justiție sub acuzați ...
-
Guvernul bolojanilor nu dă un ban pe Nicușor Dan: Primul efect după creșterea TVA. Premierul demagog: "Nu putem ascunde asta!"
Premierul Ilie Bolojan a anunțat creșterea TVA! Primul efect? Prețurile la unele produse alimentare o sa creasca - și re ...
-
Aerul din casa ta ar putea fi mai toxic decât cel de afară. Și nimeni nu-ți spune asta
O solutie? Folosește o izolatie noua pentru pod sau mansarda Știai ca, potrivit unui studiu internațional, aerul din int ...
-
Autostrăzi pentru tancuri și transportoare blindate: Armata construiește infrastructură de război în România pentru a descuraja Rusia să pătrundă-n spațiul NATO
Romania intra in noua strategie NATO de mobilitate militara și va construi autostrazi speciale, dedicate transportului r ...
-
Ce au inteles vameșii de la Sculeni din "Mânăria Bolojan": se răzbună pe oamenii de la frontiere pentru că le-a diminuat Guvernul sporurile
Angajații vamii Sculeni au inceput sa efectueze controale mai stricte asupra tuturor mijloacelor de transport ce trec fr ...
-
Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicuşor Nica, actualul șef al Corpului de control al premierului
Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicusor Nica, actualul șef al Corpului de control al premierului. El o va inlocui pe N ...
-
Breșă uriașă de securitate: Hackerii din Iran au pus mâna pe mesajele consilierilor lui Donald Trump
Hackerii avertizeaza ca ar putea incerca sa vanda e-mailuri de la consilierii președintelui american Donald Trump. Ameri ...
-
Super puterea mondială care a acaparat soarele. A instalat într-o lună panouri fotovoltaice cât toată Europa într-un an
China a stabilit un nou record mondial in domeniul energiei solare. A instalat 93 de gigawați de capacitate fotovoltaica ...
-
Exodul creierelor pe contrasens: Opt cercetători americani au devenit primii „refugiați științifici" în Europa
Mareția Americii a fost construita in timp și una dintre pietrele de temelie a fost atragerea celor mai stralucite minți ...
-
Zeci de mii de decese in perioada următoare: Europa se pregătește pentru cel mai mare val mare de morți din cauza caniculei. In total, sute de mii de persoane
Zeci de mii de persoane ar putea muri intre 30 iunie și 30 august din cauza valului de caldura extrem care lovește ...
-
Vlad Țepeș nu e inmormantat la Snagov, ci la Milano. A fost descifrată misterioasa inscripție de pe mormântul lui Dracula
Timp de zece ani unii cercetatori au emis ipoteza ca ramașițele prințului Vlad - care a trait intre 1431 și 1477, cunosc ...
-
Provocarea criminală care a trecut "pe sub radar" pe TikTok: Băiat de 12 ani mort după ce a acceptat "jocul cu eșarfa"
Un baiat de 12 ani și-a pierdut viața dupa ce a incercat o provocare virala periculoasa de pe rețelele sociale. Deși par ...
-
Medicul lui Netanyahu numit consilier de premierul Bolojan: "Sunt român și voi fi patriot până la finalul vieții!"
Dr. Herman Berkovits, medicul personal al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, a fost numit consilier onorific ...
-
Ghid Practic pentru camparea cu vehicule în România: Aventură pe patru roți
Romania, cu peisajele sale diverse și drumurile pitorești, reprezinta un paradis neexplorat pentru iubitorii de camping. ...
-
Kovesi intră tare în licitațiile organizate în România: anchetă de amploare, cu o fraudă de 100 de milioane de euro
Parchetul European (EPPO) din București a sesizat Tribunalul București, punand sub acuzare trei persoane - inclusiv unul ...
-
„Trumponomics": Economia mondială e în pragul unei schimbări epocale. Avertismentul analiștilor
Într-o lume economica din ce in ce mai fragmentata și tensionata, instituțiile financiare globale incep sa bata cu ...
-
Oamenii de știință avertizează că universul are un „buton de autodistrugere" care ar putea elimina viața într-o clipă
De-a lungul deceniilor, cosmologia a propus scenarii tot mai imaginative pentru modul in care s-ar putea sfarși universu ...
-
Adevărata dietă alimentară optimă pentru inimă. Studiul amplu pe 30 de ani care oferă claritate într-o dezbatere medicală veche
Un studiu amplu, desfașurat pe parcursul a trei decenii și avand aproape 200.000 de participanți, ofera claritate intr-o ...
-
Motivul incredibil pentru care un fost consilier local și-a bătut soția până a omorât-o. A declarat polițiștilor că a fost ucisă de un hoț care a intrat în casă
Un fost consilier local intr-un sat din județul Braila, și-a ucis in bataie soția din cauza ca nu muncea suficient. Barb ...
-
Dezvăluiri despre operatia la limită a Eleni Udrea. Adrian Alexandrov rupe tăcerea și prezintă firul evenimentelor: "Putea sa moară!"
Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea, a vorbit despre starea de sanatate a fostei ministre a Turismului, care a fo ...
-
Misterul de la Tunguska: "Cerul s-a despicat și întreaga parte nordică era acoperită de foc". Ce spune NASA despre cea mai puternică explozie văzută de om
Cel mai devastator și totodata șocant pentru cei care i-au vazut efectele a fost inregistrat pe 30 iulie 1908, in taigau ...
-
Cum utilizezi ChatGPT pentru a generarea unui venit lunar stabil: Metoda prin care poți câștiga peste 5.000 de dolari lunar
Potrivit unui articol recent publicat in Forbes de Rachel Wells, ChatGPT se dovedește a fi aliatul ideal pentru freelanc ...
-
Grupare de hoți români prinși după ce au comis mai multe jafuri: Furau coduri PIN și retrăgeau mii de euro de la bancomate
O grupare de hoți profesioniști, formata din doi barbați și o femeie de naționalitate romana, a fost destructurata in Pa ...
-
Fire sniper: "Suntem ţinta tirurilor unui lunetist" - mai multe persoane au fost ucise în SUA, într-o ambuscadă întinsă pompierilor care stingeau un incendiu
Cel putin doua persoane au fost ucise duminica in statul american Idaho, (nord-vest) intr-o ambuscada intinsa pompierilo ...
-
Ce manevra trebuie sa faci la aerul condiționat ca să consume mai puțin curent si sa te simti confortabil pe canicula
Radhika Khosla, profesor asociat la școala Smith de la Universitatea Oxford, susține ca aparatele de aer condiționat nu ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu