Deutsche Welle: O tânără din România candidează pentru Bundestag
Postat la: 22.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Ana-Maria Trăsnea s-a mutat la 13 ani din Piatra Neamţ la Berlin, în 2007. Ani de zile nu i-a fost deloc uşor, la şcoală a trecut prin experienţe de bullying şi discriminare. Acum candidează pentru parlamentul german.
Până acum, cei mai mulţi au fost nemţi. A sunat şi la uşa unor englezi sau vietnamezi. Dintr-o dată vede un nume românesc pe o sonerie. Apasă butonul. O doamnă de vârstă medie deschide, vine şi soţul ei. Tânăra se prezintă direct în limba română: "Bună ziua, mă numesc Ana-Maria Trăsnea şi sunt candidata social-democraţilor din sector pentru Bundestag, parlamentul german. Sunt aici ca să nu mă vedeţi doar pe afişele electorale. Dacă sunteţi interesaţi, vă dau cu plăcere câteva materiale informative."
Cuplul este uimit că o candidată pentru parlamentul german se prezintă în limba română. Femeia o pofteşte pe Ana-Maria Trăsnea imediat înăuntru: "Haideţi la o cafea." Cei doi provin dintr-o comună de lângă Craiova, dar stau de mulţi ani la Berlin. Soţul lucrează în construcţii, soţia ca femeie de serviciu. Fiul lor a terminat şcoala la Berlin, iar acum face cursuri de pregătire profesională în domeniul mecatronicii. "În România este foarte greu", povestesc cei doi români, care sunt recunoscători că pot trăi în Germania.
Ana-Maria Trăsnea în dialog cu un cuplu de imigranţi români la BerlinAna-Maria Trăsnea în dialog cu un cuplu de imigranţi români la Berlin
Când vine vorba despre alegerile generale de duminică, cei doi spun că nu pot vota întrucât nu sunt cetăţeni germani. Dar Ana-Maria Trăsnea le explică că au drept de vot la alegerile comunale, în sectorul în care stau. "Şi oricum aveţi multe posibilităţi şi drepturi aici, chiar dacă nu aveţi cetăţenia germană", le spune tânăra. Apoi le dă o mapă cu informaţii despre ea şi programul ei politic. Le arată adresa unui birou şi un număr de telefon: "Dacă aveţi vreo problemă, puteţi să mă contactaţi oricând."
Berlin, cartierul Treptow-Köpenick în sud-estul capitalei germane, cu câteva zile înainte de alegeri: Ana-Maria Trăsnea, candidata Partidului Social-Democrat (SPD) din sector pentru parlamentul german, merge din uşă în uşă pe o strada laterală lângă o staţie de tren regional şi distribuie materiale electorale. Este seară, sora ei şi un tânăr activist social-democrat o însoţesc. Cei mai mulţi oameni spun că n-au timp să stea de vorbă, alţii au votat deja prin corespondenţă. Dar toţi sunt prietenoşi. "Câteodată oamenii au întrebări, uneori sunt şi supăraţi", spune Ana-Maria Trăsnea. "Oricum, pentru mine este foarte important să păstrez contactul cu oamenii din sector."
Ana-Maria Trăsnea este una dintre cele mai remarcabile candidate pentru Bundestag din capitala germană. Are doar 27 de ani, dar este activă în politica comunală de aproape un deceniu. S-a născut în România şi a venit la Berlin la 13 ani. Mama ei lucra deja de mai mult timp la un restaurant. La început, Ana-Maria ştia doar câteva cuvinte în germană. După un singur an de şcoală la Berlin a ajuns printre primii din clasă. La şcoală a trecut şi prin experienţe de bullying şi agresiuni rasiste. Cu toate acestea, tânăra spune astăzi: "Iubesc Germania. Aici toată lumea are o şansă, indiferent de origine şi de condiţia socială."
Este povestea unui copil de imigrant dintr-o familie modestă, pentru care, în ciuda multor dificultăţi, Germania a putut deveni o nouă patrie. Ana-Maria Trăsnea vrea să contribuie ca politician la dezvoltarea acestei ţări. Nu este o poveste obişnuită, dar nici nu mai este una complet exotică. De aceea este şi o poveste despre o Germanie nouă, mai deschisă.
Ana-Maria Trăsnea s-a născut în 1994 la Piatra Neamţ. Oraşul a pierdut, în ultimele decenii, din lipsa perspectivelor economice, aproape 40.000 de locuitori. Anul trecut, un ziar local a titrat: "Dezastrul economic în Neamţ - efortul conjugat al politicienilor şi al statului român".
Mama ei a plecat din Piatra Neamţ deja în anul 2002, la scurt timp după abrogarea regimului de vize pentru spaţiul Schengen. Era divorţată şi a găsit, în căutarea unei vieţi mai bune pentru ea şi cele două fiice, un loc de muncă la Berlin, în gastronomie. Fetele au rămas la Piatra Neamţ, îngrijite de o mătuşă. Au trăit experienţa euro-generaţiei 'Singur acasă' timp de cinci ani de zile. Doar în vara anului 2007, Ana-Maria şi sora ei s-au putut muta la mama lor la Berlin.
Au locuit atunci, ca şi acum, în Treptow-Köpenick. Când au sosit acolo, unele zone din cartier erau fiefuri ale neonaziştilor. La liceu, Ana-Maria n-a avut colegi care simpatizau deschis cu extremismul de dreapta, dar nici nu a fost binevenită ca străină. "Începutul a fost, ca să zic aşa... foarte intens." Ana-Maria Trăsnea povesteşte cât de greu i-a fost când abia vorbea germana, dar şi despre ambiţia ei imensă, datorită căreia a devenit rapid una dintre cele mai bune eleve din clasă, motiv pentru care a fost apoi considerată tocilară. Era izolată, nu avea prieteni adevăraţi în timpul liceului.
"Am fost întrebată dacă părinţii mei sunt 'Sozialschmarotzer', adică paraziţi care primesc ajutor social pe nedrept şi în mod fraudulos. În curtea şcolii, alţi elevi aruncau cu pietre după mine. Într-o seară, când am venit de la un curs de dans, am fost ameninţată de şase băieţi, care erau de extremă dreaptă. Am fugit într-o cafenea, din care a trebuit să mă scoată tatăl meu vitreg."
Ana-Maria spune că a câştigat, treptat, respectul celor din jur prin modul deschis în care a vorbit despre rasism şi discriminare la şcoală, "chiar dacă, pentru moment, am fost considerată o pârâcioasă". În acelaşi timp, experienţele ei au sensibilizat-o pentru valori precum egalitatea, toleranţa, solidaritatea şi dreptatea şi au determinat-o să devină reprezentanta elevilor şi purtătoarea de cuvânt a şcolii. A intrat şi în reţeaua germană 'Şcoala împotriva rasismului - şcoala curajoasă' şi a organizat schimburi de experinţă europene pentru elevi.
A intrat în Partidul Social-Democrat în 2013, tocmai când a dat examenele pentru bacalaureat. În opinia ei, SPD-ul este acel partid din Germania "care luptă cel mai mult ca să ai şansa la o viaţă demnă şi decentă, indiferent de unde şi din care categorie socială vii".
După liceu, s-a înscris la studii culturale la Viadrina din Frankfurt/Odra, o universitate renumită din Germania, dar a lucrat în continuare ca voluntară în domeniul tineretului. Apoi, în 2016, la doar 22 de ani, a fost aleasă ca cea mai tânără deputată a consiliului sectorului Treptow-Köpenick. Mai târziu, a lucrat în echipa ministrei pentru familie, Franziska Giffey. În prezent, face parte din departamentul pentru educaţie, tineret şi familie din Senatul Berlinului. Iar acum candidează pentru parlamentul german - o carieră impresionantă.
În conversaţia cu DW, Ana-Maria Trăsnea nu foloseşte cuvântul 'carieră' nici măcar o singură dată. Vorbeşte însă mult despre ambiţia ei de a forma şi modela ţara din punct de vedere politic. Când vorbeşte despre aceste subiecte, interlocutorii simt că motivaţia se explică şi prin experienţele de viaţă prin care a trecut ca imigrantă în Germania. Spre deosebire de majoritatea politicienilor tineri germani, ea pare foarte autentică, matură şi conectată la realitatea oamenilor.
Ana-Maria Trăsnea nu se plânge de Germania şi de cât de greu i-a fost, ci subliniază ce poate fi schimbat în această ţară. Spre exemplu, tânăra consideră că sistemul de ajutor social ar trebui reformat din temelii, pentru că îi tratează pe mulţi oameni umilitor.
Din poartă în poartă: Ana-Maria Trăsnea se adresează oamenilor direct la ei acasăDin poartă în poartă: Ana-Maria Trăsnea se adresează oamenilor direct la ei acasă
Dar, în fond, Ana-Maria este entuziasmată de cea de-a doua patrie a sa, a cărei cetăţeană a devenit deja cu mult timp în urmă. Povesteşte cât de bine s-a simţit când un profesor i-a cerut la şcoală pentru prima dată să-şi spună părerea, spre deosebire de România, unde a trebuit doar să reproducă nişte cunoştinţe acumulate. O încântă că în Germania foarte mulţi oameni dau dovadă de spirit comunitar şi îi ajută pe alţii în cadrul unor activităţi de voluntariat. Dar - ce o deranjează în Germania? Trebuie să se gândească pentru câteva momente. Apoi spune râzând: "Prea mulţi oameni se plâng prea mult. Pur şi simplu nu văd posibilităţile pe care le au în viaţa de zi cu zi pentru a schimba ceva."
Ana-Maria Trăsnea nu-şi ascunde niciodată originea română. Pe site-ul ei de campanie scrie deja în propoziţia a doua că s-a născut în România. Vorbeşte germană fără accent şi fără erori. Dar când se prezintă cu numele ei, foloseşte întotdeauna pronunţarea corectă românească.
Este Germania acum, totuşi, ţara în care se simte acasă? "Da", răspunde Ana-Maria fără să ezite. "Acum câţiva ani, m-am întors din România, după o călătorie de mai multe săptămâni. Şi m-am gândit: Aici în Germania te poţi baza pe nişte structuri. Aici nu trebuie să dai şpagă când mergi la vreun ghişeu sau când o rudă ajunge la spital. După ce am trecut frontiera şi am călcat pe pământ german, am răsuflat uşurată. M-am simţit acasă."
Deutsche Welle
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
O descoperire uriasa despre legatura mamă - făt. Dovada stiintifică a relatiei indestructibile ce ramane după naștere
Cand mamele sunt insarcinate, celulele bebelușului migreaza in sangele lor și apoi se invart inapoi in bebeluș, se numeș ...
-
Un selfie ar putea oferi mai multe informații despre sănătatea ta decât un set întreg de analize, grație unui nou algoritm AI
O echipa de oameni de știința de la centrul de cercetare Mass General Brigham, SUA, a creat un algoritm de inteligența a ...
-
Descoperire revoluționară: Blocarea morții celulare deschide calea spre tratarea bolilor neurodegenerative, inclusiv Parkinson și Alzheimer
O echipa de cercetatori de la Institutul de Cercetare Medicala Walter and Eliza Hall (WEHI), inclusiv experți de la Cent ...
-
Marian Munteanu tine neapărat sa ne convingă că satul românesc de odinioară mai există in "noi înșine"!
Pe 14 mai 2025, la sala Dalles din Capitala, are loc o lansare de carte mai putin obisnuita. In sensul ca autorul "coboa ...
-
Rusia este responsabilă pentru doborârea zborului MH17 al Malaysian Airlines, a decis o instanță ONU
Consiliul Aviației al ONU a decis luni ca Rusia este responsabila pentru doborarea unui avion malaysian deasupra Ucraine ...
-
NASA dezvăluie cel mai mare șoc geomagnetic din ultimii 20 de ani: Pericol uriaș pentru omenire
Agenția spațiala americana NASA a dezvaluit cum o furtuna geomagnetica puternica denumita Gannon, un eveniment din clasa ...
-
China vine cu un răspuns pentru Windows 11 și macOS. Huawei lansează sistemul de operare HarmonyOS pentru PC: ce știe să facă
Huawei accelereaza procesul de desprindere de ecosistemele tehnologice vestice și face un pas major in aceasta direcție: ...
-
Alchimie modernă: Aur din plumb, în inima acceleratorului CERN. In curand metalul pretios va deveni la fel de banal precum otelul
Timp de secole, alchimiștii au visat sa transforme plumbul, un metal banal și ieftin, in prețiosul aur. O legenda, un mi ...
-
TOP 5 greșeli de evitat când joci la cazinouri online
Jocurile de noroc la cazinourile online pot reprezenta o modalitate accesibila de distracție. Însa, fara o abordar ...
-
Halucinațiile AI devin din ce în ce mai grave. Și nu, nu vor dispărea prea curând
Deși OpenAI, Google și alți giganți tehnologici au lansat in ultimele luni actualizari menite sa imbunatațeasca capacita ...
-
Scandalul achiziției de vaccinuri - Ursula von der Leyen poate suferi "o rușine majoră" în problema SMS-urilor ascunse
Moștenirea Ursulei von der Leyen in calitate de președinte al Comisiei Europene se va confrunta cu o provocare uriașa sa ...
-
Blocaj la CNPP: Taloanele de pensie pentru luna mai lipsesc din conturi; e panică printre vârstnici
Pensionarii din Romania care iși verifica lunar talonul de pensie electronic in contul online de pe portalul CNPP au con ...
-
Descoperire epocală: Primele două imagini ale planetei X. Ea se ascunde pe o orbită extrem de alungită în jurul Soarelui. Sumerienii o numeau Nibiru
Experții spun ca un obiect misterios care tocmai a fost observat in doua studii in infraroșu ale cerului este cea mai pu ...
-
Paradoxul remarcat de un psiholog: de ce George Simion e văzut ca un lider mai atractiv decât Nicușor Dan?
Psihologul Mihai Copaceanu a analizat profilul celor doi finaliști la prezidențiale, George Simion și Nicușor Dan, și ex ...
-
Olanda a folosit anchetatori sub acoperire pentru a afla dacă tezaurul dacic furat a fost sau nu topit. Aceștia s-au dat drept colecționari
Anchetatorii sub acoperire din Olanda s-au dat drept colectionari pentru a afla unde se afla tezaurul dacic care a fost ...
-
Avertismentul lansat în 2014 de Stephen Hawking despre „singularitate" e mai de actualitate ca oricând
Stephen Hawking, unul dintre cei mai cunoscuți fizicieni ai ultimului secol, a exprimat in 2014 ingrijorari sumbre cu pr ...
-
Serghei Mizil sare la gâtul lui Traian Băsescu: "Ura dintre români a apărut din cauza lui! L-au scos acum de la naftalină!"
Serghei Mizil a facut acuzații referitoare la implicarea lui Traian Basescu in politica actuala și la susținerea acestui ...
-
Un student uimește lumea: a descoperit un lichid care sfidează legile fizicii
Uneori, știința avanseaza cu ajutorul unei scantei de geniu. Alteori, se intampla din intamplare, cum ar fi cazul unui s ...
-
COVID-19: Au avut chinezii dreptate? De unde a pornit virusul. Studiul care zguduie tot ceea ce se credea inițial
Cercetatori din Statele Unite susțin ca au identificat momentul și locul in care COVID-19 ar fi aparut pentru prima data ...
-
Spania limitează drastic circulația banilor cash - Amenzi de până la 150.000 de euro
Spania a introdus noi masuri prin care persoanele fizice trebuie sa notifice autoritațile fiscale naționale inainte de a ...
-
Apropiați ai presedintelui SUA: Papa Leon este anti Trump și „o marionetă marxistă"
Fostul asociat al președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, Steve Bannon, l-a evaluat astazi pe noul șef ...
-
Falsul polițist care a păzit urnele la alegerile locale din Ploiești. Până și mama lui l-a crezut
Noi detalii din dosarul barbatului cu opt clase și o condamnare, care, ani la rand, s-a dat drept ofițer in cadrul struc ...
-
Fiul de 2 ani al lui Ionel Ganea, în stare gravă. Fostul fotbalist a intrat într-o maşină oprită pe carosabil. Copilul ar fi fost pe scaunul din faţă, neasigurat
Ionel Ganea a fost implicat intr-un grav accident intre Hurez si Fagaras, vineri, cand a intrat intr-o masina oprita pe ...
-
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
Cercetatori americani susțin ca au identificat momentul și locul in care COVID-19 ar fi aparut pentru prima data - și, s ...
-
Locuitorii unui oraș turc au avut halucinaţii câteva zile după ce poliția a ars în centrul orașului 20 de tone de canabis
Politia din Lice, sud-estul Turciei, a ars 20 de tone de canabis confiscate de catre autoritati de-a lungul anului 2024, ...
-
Cel mai mare „dogfight" din istoria recentă a aviației? 125 de avioane militare din India și Pakistan s-ar fi duelat timp de o oră / Ce pierderi ar fi suferit cele două puteri nucleare
Un numar de 125 de avioane militare din India și Pakistan s-au confruntat in conflictul izbucnit recent intre cele doua ...
-
Valurile de căldură record din 2023 și 2024 ar putea fi doar o variabilitate naturală, nu un semn al încălzirii globale
În ultimii doi ani, planeta a doborat recorduri ingrijoratoare de temperatura, iar caldura extrema din 2023 și 202 ...
-
Veste uriașă despre boala Alzheimer, considerată timp de decenii o cale fără întoarcere
Timp de decenii, boala Alzheimer a fost considerata o cale fara intoarcere, un declin lent, dar inevitabil al memoriei ș ...
-
Celebră instructoare de Pillates, ucisă cu otravă de soacră și soțul infidel după ce a descoperit aventura acestuia
O tragedie șocanta a avut loc intr-o familie, cand Larissa, instructor de Pilates in varsta de de 37 de ani a murit intr ...
-
Noul Papă și-a presimțit alegerea. De ce nu l-a ascultat pe fratele său care i-a spus să nu ia numele "Leon"
Papa Leon al XIV-lea și-ar fi presimțit alegerea chiar cu o seara inainte de inceperea conclavului, dar nu a ascultat sf ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu