Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Digitalizarea sistemului bancar creează noi riscuri, susţine o autoritate globală de reglementare

Postat la: 17.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Digitalizarea şi intrarea giganţilor din domeniul tehnologiei (Big Tech) în finanţe creează vulnerabilităţi şi amplifică riscurile existente în sistemul bancar, care ar putea avea nevoie de noi reglementări pentru a atenua impactul, se arată într-un raport publicat joi de Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară.

Creşterea pe segmentul de cloud computing, prin care serviciile bancare cheie sunt ajutate de companiile externe de tehnologie, sporirea folosirii inteligenţei artificiale (AI), utilizarea tehnologiei registrului distribuit (DLT) şi extinderea "open banking" creează noi riscuri, avertizează instituţia.

"Aceste riscuri pot include riscuri reputaţionale şi strategice mai mari, o gamă mai mare de factori care ar putea testa riscurile operaţionale şi rezilienţa băncilor şi potenţiale riscuri la nivelul întregului sistem, în urma sporirii interconectărilor". Operatorii externi folosiţi de bănci creează "noi noduri de canale şi interconectări" care nu sunt supuse reglementării standard de care beneficiază creditorii, se arată în raport.

Deseori autorităţile de reglementare întocmesc rapoarte pentru a stabili elementele şi domeniul de aplicare dintr-un sector, în vederea furnizării unei fundaţii pentru noi reguli. "Unde este necesar, vom lua în considerare dacă sunt necesare orientări sau standarde suplimentare pentru atenuarea riscurilor şi vulnerabilităţilor", precizează Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară. Acesta este alcătuit din şefii băncilor centrale şi ai autorităţilor de reglementare bancară din statele G20 şi alte ţări.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE