Drama unei paciente COVID care și-a pierdut soțul: "A venit mai bine decât mine, fără febră. Parcă a explodat virusul în el"
Postat la: 18.08.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Pe măsură ce numărul zilnic de cazuri de COVID-19 crește, medicii încep să se gândească la momentul în care toate locurile în spitale vor fi ocupate, iar ei vor fi nevoiti să aleagă cine trăiește și cine moare. Urmăriți un reportaj Pacient în România realizat în Gorj, județul unde a fost confirmat primul caz de coronavirus din România.
Lupta pentru paturile din ATI a început și în Gorj. Este județul în care a fost confirmat primul caz de coronavirus, deși la început era județul cu cele mai puține cazuri.
Pe poarta Spitalului din Târgu Cărbunești intră ambulanțele în continuu. Este singura unitate din județ transformată în spital COVID. Și în Gorj, ca în alte zone din țară, transmiterea virusului este comunitară.
Elena Vâlceanu- asistentă: În acest moment secția de terapie intensivă e plină, nu mai sunt paturi, încercăm să mai facem câte un loc, să dăm pacienții care sunt în stare mai bună pe secție, să primim pe cine vine mai grav.
În Gorj sunt doar două spitale care au terapie intensivă, cel de la Târgu Cărbunești și Spitalul Județean Târgu Jiu. Adică 20 de paturi de terapie intensivă. Sunt insuficiente, iar medicii nu mai știu cum să salveze pacienții care au nevoie de oxigen.
Discuție medic Târgu Cărbunești - medic Târgu Jiu:
-Nu am absolut niciun loc.
-Ne tot spun să punem paturi, dar ce să facem cu patul? Că n-am ventilatoare, n-am nici mășți de CPAP. Eu nu mai am ventilatoare în secţie. Un singur ventilator mai am în secție.
-Vai de mine!
-E un dezastru. Nci nu se răcește patul. Apucă fetele să schimbe lenjeria și ne pândește medicala ți-l iau pe ăsta, dar îți aduc la schimb unul mai grav.
La terapie intensivă, pacienții se luptă să respire, iar medicii încearcă să-i rotească la cele 6 ventilatoare pe care le au, în funcție de cum li se agravează starea de sănătate. Alții așteaptă să se elibereze un pat și nu se știe dacă vor rezista.
Pacient: La acest aparat mă simt bine, că pot sa respir.
Asistentă: Domnul a venit aseară de la Turnu Severin, prin transfer, și a venit cu o stare destul de gravă. Trebuie să-l punem câte o oră, cum tolerează, ca mai tot timpul să-i ținem o saturație...
Vîlceanu Elena - asistentă: Vin pacienți în stare mai gravă și starea de agravare din cinci în cinci minute poate să devină mai gravă. Au decedat și pacienți la noi, am avut în jur de 10 decese. Trebuie să continuăm și să rezistăm ca să salvăm viețile omenești.
Ovidiu este unul dintre puținii pacienții de la terapie intensivă care poate să vorbească. Este proprietarul unui magazin și crede că acolo s-au infectat atât el, cât și soția.
Ovidiu, pacient: Oboseam repede, soția a fost mai bine, ea nu a avut decât lipsă de miros și un pic de temperatură. Se poate ajunge în stare foarte gravă în timp de 5 minute, un atac de panică imediat te duce în stare foarte gravă.
Asistentă: Majoritatea sunt gravi, nu sunt intubați pentru că intubația e ultima soluție la care se recurge, încercăm să-i ținem pe această mască care să-i ajute să respire și dacă chiar nu se poate, într-o ultimă instanță, se vor intuba.
Pacienții care încă nu sunt intubați suportă foarte greu masca de oxigen. Unii dintre ei refuză să mănânce zile întregi, ceea ce îngreunează efortul medicilor de a-i salva.
Mariana Văduva, șef secție ATI: Consumul psihic e destul de mare și pentru ei, nu e simplu să stai în terapie intensivă atât de mult timp, în condițiile în care fiecare dintre ei e conștient că se poate muri. Sunt familii întregi, sunt cumva separați, cei care sunt pe alte secții sunt foarte stresați și încearcă să afle date despre ruda care e le noi, ne sună plângând.
Speriați nu sunt sunt doar pacienții, ci și medicii. Cea mai mare frică a lor este că nu vor avea unde să trateze bolnavii.
Mariana Văduva, șef secție ATI: Încă de la începutul acestei crize mi-a fost teamă că o să ajung în situația în care eu, ca om, să fiu nevoită să aleg pe cine să salvez și pe cine să las să moară, iar lucrul ăsta e traumatizant pentru un om. Nu știu pe ce criterii să aleg lucrurile astea, nu pot eu să aleg cui să dau o șansă și cui să scurtez viața. Nu suntem departe de momentul acesta și pe zi ce trece ne apropiem mai mult de acest scenariu.
Ieșim de la terapie intensivă și mergem în celelalte secții. Și aici, frica de moarte e la fel de apăsătoare. Elena Parpală are 68 de ani și suferă de o boală necruțătoare. În timp ce primea tratament în alt spital, a făcut greșeala să bea apă cu paharul altei paciente care era deja infectată.
Pacientă: Mi-au făcut testul și mi-au depistat că am virusul. Vă dați seama că am țipat și am căzut! Și acolo doctori buni, i-a fost milă de mine doctoriței. Am crezut că mor, auzisem că cei cu imunitatea scăzută, cum sunt eu, au probleme.
Tatiana Neamţu - şef secţie Cardiologie: Nu a mâncat și comunicarea a fost foarte slabă, dar acum e bin. Nici psihic nu a fost bine, credea că va pierde lupta. Spunea că nu mai scapă. Că de cancer încearcă, dar de corona nu scapă.
Într-un alt salon, o pacientă își plânge soțul. Toată familia a cunoscut agresivitatea virusului.
Pacientă: Nora, băiatul, eu și soțul. Soțul a decedat pe 1... va fi greu să mă obișnuiesc. Nu credeam că virusul poate să îmi facă așa ceva! Nora și băiatul sunt acasă, doar eu am rămas în spital. Soțul a venit mai bine decât mine, fără febră. Nu știu ce s-a întâmplat, parcă a explodat virusul în el după câteva zile de spitalizare. A fost un om care nu a fost în spital decât o singură dată în viața lui.
Medicii și asistentele sunt la capătul puterilor și fac tot posibilul ca turele în secții, unde stau îmbrăcați în echipamente de protecție, să fie cât mai scurte. Vorbesc în permanență prin stații, ca să știe în fiecare moment care este situația pacienților.
Tatiana Neamţu - şef secţie Cardiologie: Se simte oboseală mare, dar trebuie să rezistăm. Nu are cine să vină, dacă noi cedăm nu are cine să vină. Nu ne-am așteptat la un asemenea val de pacienți. Nu se compară cu prima perioadă. Am avut zi cu 36 internări în spital.
Ca să reziste presiunii și fricii că nu-și vor mai putea salva pacienții, medicii au bătătorit calea spre singurul loc în care găsesc liniște: biserica din curtea spitalului.
Constatin Târziu, managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti: Biserica în momentul de față ne ajută foarte mult. Sunt 10-15, 20 din personal care mergem la biserică. E bine și pentru noi, ca să putem rezista de azi pe mâine, că ne-a prins oboseala.
La spitalul din Târgu Cărbunești au fost tratați până acum peste 500 de bolnavi COVID. Înainte de pandemie, aici nu exista nici măcar secție de boli infecțioase. Ca să poată trata pacienți infectați cu noul coronavirus, medicii s-au consultat cu infecționiști din alte județe și au făcut protocoale pentru tratament. Acum cer ajutor și din partea populației.
Mariana Văduva - şef secţie ATI: Nu știu unde o să ajungem, o să-i găsim căzuți pe stradă, ambulanțe în mod constant, vine una, pleacă alta....
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Tombole în obiecte și bani în numerar pentru românii care îi "toarnă" pe cei care fac evaziune fiscală
Guvernul Romaniei ia in considerare implementarea unui sistem de recompense financiare pentru cetațenii care solicita și ...
-
Adio, vacanțe! Trafic aerian paralizat peste Europa in vara lui 2025. Sistemul de control al rutelor avioanelor poate sa cadă in orice moment
Uniunea Europeana avertizeaza ca vara 2025 ar putea marca un nou record negativ privind intarzierile in traficul aerian ...
-
Triunghi amoros mortal: Mihai e acuzat că și-a înjunghiat rivalul în inimă; și-a uitat ochelarii la locul faptei
Mihai L., un barbat de 60 de ani din Germania, originar din Romania, proprietarul unui chioșc de tip Loto din orașul Reg ...
-
Donald Trump s-a decis să vină la București
Trump Organization, conglomeratul imobiliar controlat de familia fostului președinte american Donald Trump, va fi prezen ...
-
De ce banda de teflon este esențială pentru tehnicienii HVAC
Banda de teflon, sau banda PTFE (politetrafluoretilena), este un accesoriu pe care niciun tehnician HVAC nu ar trebui sa ...
-
Sloturi Deluxe care merita incercate de catre orice jucator
Iti place sa jocuri sloturi retro atunci cand vrei sa-ti incerci norocul la un cazino online? Ei bine, ai putea sa te or ...
-
O nouă taxă ascunsă face ravagii printre cei care au conturi în bancă. Vezi cum poți să scapi de ea sau plătești ceea ce nu face!
Tot mai mulți consumatori se confrunta cu așa-numitele „taxe ascunse", sume care apar adesea pe factura abia in mo ...
-
China testează telepatia in Armată în simulări de război: Tehnologia de comunicare "invizibilă" e folosită deja de CIA și FBI
Într-un context marcat de intensificarea razboiului electronic, cercetatori chinezi au dezvoltat un sistem de comu ...
-
Pământul ar putea fi înconjurat de un vid cosmic: O nouă ipoteză care zdruncină cosmologia și ar putea explica misterul expansiunii Universului
Pamantul, Calea Lactee si chiar intreaga "regiune locala" a Universului din jurul nostru s-ar afla intr-un vid cosmic, u ...
-
AI Act: UE ar putea limita chatbot-urile care folosesc continut protejat de drepturi de autor. Marile companii vor fi puse sa platească
CJUE urmeaza sa stabilieasca daca chatbot-urile AI pot folosi conținut protejat fara a plati o licența. Pentru Google, O ...
-
Donald Trump a notificat-o printr-o scrisoare pe Maia Sandu c-o "arde" la băutură!
Politica taxelor vamale a Administrației Trump nu ocolește nici țarile mici de pe continentul european, așa ca Republica ...
-
România dă două miliarde de euro pentru achiziția unui sistem israelian de rachete
Armata Romana va semna un contract de peste 2 miliarde de euro pentru achiziția unui sistem israelian de rachete cu raza ...
-
Virusul Zombie e mai rău decat Sars-Cov-2. A trecut de la liliac la om si a facut victime. Pericol de pandemie!
O adolescenta de 18 ani din sudul Indiei a murit dupa ce a fost infectata cu virusul Nipah - o boala rara, dar extrem de ...
-
Când sângele se face ca apa! O companie a dezvoltat hemolucența - tehnologia AI care permite chirurgilor să vadă prin zonele inundate din circuitul sanguin
O noua tehnologie dezvoltata de compania americana OCUTRX promite sa transforme fundamental modul in care medicii operea ...
-
Premiera mondială: O pompă cardiacă inspirată din miscările ondulatorii ale pestilor a fost implantată cu succes in Australia
O pompa cardiaca revoluționara cu membrana ondulata a fost implantata cu succes unui pacient din Sydney, marcand o etapa ...
-
O trupă rock cu peste un milion de fani pe Spotify s-a dovedit a fi generată de AI
Trupa The Velvet Sundown, care are 1,1 milioane de fani pe Spotify, s-a dovedit a fi ca este generata de inteligenta art ...
-
Nu numai Elon Musk e acuzat de nazism. Chatbotul Grok l-a lăudat pe Hitler
Grock, chatbotul companiei xAI a generat comentarii controversate, facand referiri pozitive la adresa lui Hitler. Compan ...
-
Europarlamentarul Diana Șoșoacă face noi declarații controversate: "România să fie în BRICS, nu în NATO"
Președinta partidului S.O.S. Romania, europarlamentarul Diana Iovanovici-Șoșoaca, a avut o noua intervenție controversat ...
-
Scandal colosal în armata rusă: generalul responsabil de inovație e acuzat de trafic de arme, fals, abuz în serviciu. Riscă aproape 20 de ani de pușcărie
Fostului ministru adjunct al Apararii din Rusia, generalul de armata Pavel Popov, i-au fost aduse noi acuzații ca parte ...
-
Bild a publicat lista secretă a armelor pe care Ucraina le-a cerut Germaniei
Publicația germana Bild a prezentat lista armelor pe care Kievul dorește sa le primeasca din partea Berlinului. „A ...
-
Pa, Revolut! Conturi suspendate la cererea autorităților și noi reguli din septembrie în România
Revolut vine cu o serie de modificari importante in aplicația sa, care ii privesc direct pe cei peste 4,5 milioane de ut ...
-
Regimul BoloDan lovește în români: 4 din 10 familii din mediul rural se împrumută lunar pentru alimente. Copiii merg flămânzi la culcare
Masurile bugetare anunțate recent pun și mai multa presiune pe familiile vulnerabile din mediul rural, unde puterea de c ...
-
Inflația scapă din nou de sub control! BNR anunță luni grele pentru români după măsurile Bolojan
Rata anuala a inflatiei va creste considerabil in urmatoarele luni, sub impactul tranzitoriu al expirarii schemei de pla ...
-
Din calcule se anunță o vară grea - Cu cât se scumpesc benzina și motorina, de la 1 august, după ce vor crește accizele la carburanți și TVA
Legea Austeritații vine cu creșteri ale prețurilor la mai multe produse, mai ales ca, odata cu creșterea accizelor la ca ...
-
Turismul din România se dezintegrează: voucherele de vacanță dispar și TVA se mărește din august
Turismul din Romania, care se bazeaza covarșitor pe turiștii locali și care era sprijinit de voucherele de vacanța, se c ...
-
Marele Reset: Ce pregătesc Guvernul și Comisia Europeană pentru șoferi. Deținerea unei mașini va deveni tot mai costisitoare
Dupa creșterea TVA-ului, a accizelor la carburanți și a tarifelor pentru utilizarea drumurilor (rovinieta), Guvernul tre ...
-
Cu cât se vor scumpi apartamentele pe piața imobiliară după majorarea TVA
Din august, scumpirea TVA-ului de la 9% la 21% ar putea adauga peste 20.000 de euro in doar o luna. În ultimele 12 ...
-
Unde-i șpagă nu e taxă! Un inspector ANAF a fost inculpat de DNA pentru că a cerut șpagă un milion de euro unui om de afaceri
Un inspector din cadrul Regionalei Bucuresti a ANAF a fost inculpat si plasat sub control judiciar de catre procurorii D ...
-
Primarul de Slatina s-a accidentat cu bicicleta. Mario De Mezzo fost transferat la un spital din Capitală unde va fi operat
Primarul municipiului Slatina, Mario De Mezzo, a fost transportat de urgența la spital duminica seara, 6 iulie 2025, dup ...
-
Cercetatorii ruși au descoperit unde calătoreste sufletul dupa moarte. Ce inseamna SIC și cum poate fi monitorizat prin aparate speciale
Pe la jumatatea lunii mai 2025 o stire a trecut, cum s-ar zice, "pe sub radar", desi ar fi trebuit sa faca furori. O com ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu