Efectul majorarii salariilor medicilor: Aceleasi conditii sau chiar mai proaste la stat, preturi mai mari la privat
Postat la: 12.03.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Majorarile care se aplica de la 1 martie salariilor medicilor si asistentilor din sistemul public de sanatate, impreuna cu efectele revolutiei fiscale, vor duce inevitabil la cresterea preturilor in sistemul privat si chiar inchiderea unor clinici.
Si asta pentru ca, in timp ce Guvernul va asigura spitalelor de stat bani pentru a acoperi cresterile de salarii, sistemul privat va trebui sa se descurce in aceleasi conditii, a explicat Cristian Hotoboc, presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private Palmed. Palmed are peste 70 de membri in toata tara, clinici si spitale private, laboratoare de analize medicale, laboratoare de imagistica, clinici de stomatologie. Printre membri se numara Medlife, Polisano, Regina Maria, Sanador, Synevo, Academica, Medas, Anima, Spitalul Monza, Gral Medical sau Medicover.
"Daca luam piata serviciilor cu totul, procentul de privat e mult mai mare decat procentul de stat. Adica daca ne gandim la medicina de familie, medicina de specialitate, partea de paraclinica - laborator de analize medicale si imagistica medicala - aici in proportie de 99% sunt privati. Nu prea mai exista de stat. Nu mai exista deloc - medicina de familie nu mai exista deloc, ambulatorii de specialitate daca mai exista unul doua ratacite pe la vreun spital judetean, in rest toate sunt private.
Stomatologia toata e privata, tot ce inseamna laboratoare de analiza medicala in contract cu Casa, in afara de cateva spitale care mai au si o parte de ambulatoriu, 99% sunt privati, imagistica la fel - tot ce inseamna radiologie si imagistica de inalta performanta tot asa sunt privati cu contract cu Casa, in partea de spitalizare si mai ales de spitalizare continua, acolo mai ales statul detine o majoritate, pentru ca acolo suntem mai la inceput cu dezvoltarea", ne-a declarat presedintele Palmed.
Hotoboc spune ca Guvernul a facut o discriminare acoperind pentru spitale cresterile salariale, pentru ca banii decontati prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sunt pentru servicii medicale. "Casa de Asigurari de Sanatate trebuie sa deconteze niste servicii medicale, Casa nu plateste facturi, salarii. Guvernantii nostri au gasit o chichita si au alocat niste bani separat de la bugetul de stat, dar tot prin Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. Au bagat banii astia in Fond, dar au zis 'din banii astia platiti doar salarii si doar la spitalele de stat'. Bani de la buget cu dedicatie pentru salarii.
Si atunci bineinteles ca toate celelalte categorii de personal care lucreaza in toate sistemele sunt afectate, inclusiv medicii de ambulator care lucreaza la nivel de dispensar de stat, cate mai exista. Lor nu le-a crescut salariul si sunt nevoiti sa-si plateasca oamenii exact ca si privatii, din decontarile de la Casa. Practic, ei au zis mai alocam inca atat, dar astia se duc strict doar pe salariile bugetare pentru spitale si restul sa se descurce cum se descurcau si pana acum. Nu e corect si noi pe tema asta am facut tot felul de planegri, si la Consiliul Concurentei si asteptam, inca se delibereaza. Intre timp, situatia s-a mai agravat", ne-a mai spus Hotoboc.
Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat, saptamana aceasta, ca se lucreaza la o noua Lege a Sanatatii, care va include si un nou sistem de finantare, aratand si ca la acest moment pachetul de servicii gratuite ar putea fi restrans. Si privatii spun ca pachetul de baza este foarte cuprinzator pentru cat poate oferi statul, asa ca la acest moment oricum pacientii platesc pentru servicii care, teoretic, sunt gratuite.
"In momentul de fata avem un pachet de baza foarte mare, teoretic, cam totul intra in pachetul de baza, practic, nu e asa, pentru ca banii sunt putini si nu ajung. Si atunci ori se platesc prost si nu ajung, ori avem plafoane care sunt prea mici, cum e in cazul analizelor medicale si imagisticii, unde plafonul e mic si se duce in cateva zile. In Bucuresti, tot mai sunt cat de cat fondurile mai mari, dar in tara e dezastru. (...)
Pacientii care vin in privat totusi cotizeaza niste sume enorme de ani de zile la statul roman. Si sunt segmente pe care statul nu le acopera si, deci, practic il obliga pe pacient sa isi plateasca servicii care sunt, de fapt, gratuite", ne-a spus Hotoboc. Acesta ne-a prezentat si solutiile pe care mediul privat le-a propus de-a lungul timpului, dar care au fost ignorate de autoritati. "Noi tot cerem sa creasca tariful pe caz ponderat (TCP), prin care se deconteaza la spitalizare de exemplu, acolo e TCP x ICM (indicele de case-mix), in functie de cate cazuri ai si cat de complexe sunt se inmuleste ICM-ul cu tariful pe caz ponderat si cam asa se deconteaza o interventie medicala.
Prin tarifele astea, inmultindu-le, o operatie de apendicita poate ajunge la o decontare de pana in 1.400 de lei. La fiecare difera in functie de ICM. Din 1.400 lei sa zicem cat ar fi maxim, tu nu poti sa-ti acoperi costurile.
Intr-un spital privat, unde investitia o face privatul si unde investesti zeci de milioane de euro, ai o amortizare destul de mare, ai aparatura de ultima generatie...nu poti din o mie si ceva de lei sa-ti acoperi costul acestei proceduri. Si atunci noi am mai propus si propunem sa lase unitatile private spitalicesti sa incaseze o contributie persoanala de la pacienti, lucru care nu se prea doreste, nu stiu de ce. Ei zic ca, daca noi lucram in contract cu Casa, sa lucram la aceleasi tarife.
Dar ei au suplimentat fondul si platesc salarii, noi nu putem nici macar sa incasam contributia personala. Si asta ni se pare stupid. Noi nu avem cum sa sustinem si salariile, si investitia, si toate facilitatile in banii decontati de Casa de asigurari. Noi ne dorim ca totul sa fie transparent pentru pacienti. Il anuntam de la inceput 'costa cam atat'. La sfarsit ii facem decontul: atat au fost matarilele sanitare, atat salariile personalului implicat in ingrijirea ta, atat partea de cazare etc, totalul este.., Casa deconteaza atat, diferenta o platesti tu, cu factura, chitanta, tot ce trebuie.
Sau se poate plati si printr-o asigurare medicala privata, dar si pentru asta trebuie sa creezi cadrul legal, prin care sa fie interesati asiguratorii sa vina cu oferte de asigurari complementare sau suplimentare", a explicat Hotoboc. In toata aceasta analiza stat vs. privat pacientul ar trebui sa aiba dreptul de a alege si unde si cum contribuie, ceea ce ar duce la o concurenta sanatoasa si la servicii de calitate pentru oameni, insa autoritatile resping aceasta varianta. "Avem o lege care zice ca noi trebuie sa fim solidari si toata lumea plateste la cosul comun, iar toti au dreptul la exact acelasi lucru. Dar zici la un moment dat 'totusi, as vrea sa aleg'. Statul iti spune 'n-ai dreptul'.
Banul ar trebui sa urmeze pacientul, dar e foarte greu sa urmezi conceptul asta. Acum sunt sisteme si sisteme. Nu trebuie sa generalizam. In SUA, de exemplu, nu exista niciun sistem din asta de stat si uite ca functioneaza foarte bine si au niste spitale cat niste orase. In alte tari, nu functioneaza deloc sistemul privat", a sumarizat situatia presedintele Palmed.
In ce priveste speranta enuntata de ministrul Sanatatii, ca dupa majorarile din martie vom asista la o migratie a medicilor de la privat la stat, Hotoboc spune ca presiunea cu siguranta exista, insa problema nu se poate reduce doar la salarii, fiind mai complexa de atat. "Sa vedem la sfarsitul lunii cum se intampla cu salariile. Categoric vedem amenintarea migrarii de la privat la stat. Un privat nu-si poate permite sa plateasca niste salarii asa, aiurea, adica plateste niste salarii pe o munca facuta cum trebuie, din niste fonduri pe care trebuie sa si le asigure.
Noua nu ne da nimeni la privat fonduri din cer, asa cum pica la altii. Daca nu-ti permiti sa platesti oamenii, ei vor pleca. Acum nu generalizam, pentru ca si medicii care lucreaza in sistemul privat s-au obisnuit cu un sistem, cu niste conditii, oricate salarii le-ar da oricine, nu vor putea sa-si faca meseria asa cum s-au obisnuit sa si-o faca deja mai ales cei care lucreaza de cativa ani de zile in privat.
In schimb, pentru patroni, o sa fie mult mai greu pentru ca trebuie sa mai cresti salariile, sa vezi de unde atragi alte venituri, astfel incat sa poti sa-ti acoperi cheltuielile si sa nu ajungi pe minus", a explicat Hotoboc. Insa, cum acest sistem nu este corect din punct de vedere concurential, in final inechitatile se vor traduce prin preturi mai mari platite de pacienti la privat.
"Pentru pacienti se va reflecta in cresterea pretului categoric, pentru ca nu are cum altfel sa se reflecte in altceva. Pana la urma, suntem pe o economie de piata, nu ne da nimeni nimic si categoric ca, daca nu mai sunt acoperitoare veniturile, trebuie sa creasca. Ca sa cresti veniturile, trebuie sa cresti preturile. E atat de simplu! Si atunci automat pacientii care se adreseaza in privat vor simti o crestere a preturilor", a punctat presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.
Aceasta situatie, coroborata cu masurile fiscale adoptate de guvernele PSD-ALDE in ultimele luni, au inceput sa se vada in tranzactiile de pe piata serviciilor medicale. Clinici care se adresau clasei de mijloc se inchid sau sunt vandute. "Guvernantii au facut niste promisiuni de care trebuie sa se tina. Si problema e ca pun presiune tot pe agentii economici. In curand, tot mai multi privati o sa zica 'eu inchid si plec'", a conchis Cristian Hotoboc.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Gardiancă la Rahova a condus drogată și a fost internată la Psihiatrie. A dărâmat mai multe garduri metalice instalate de jandarmi
Administrația Naționala a Penitenciarelor (ANP) anunța ca va lua toate masurile legale dupa ce o polițista de la Peniten ...
-
Taxă impusă de UE pe care românii o plătesc fără să știe. România decontează 20% din totalul inmaganinarilor de CO2 din Europa
Una dintre cele mai controversate taxe este „taxa de carbon" stabilita la nivelul Uniunii Europene și se aplica em ...
-
Ucraineancă tânăra și frumoasă aruncată pe un drum din Dubai după ce a fost abuzată. Avea coloana fracturată: "Mi-au dat brânci de pe o stâncă!"
Maria Kovalchuk a vorbit pentu prima data despre coșmarul pe care l-a trait in Dubai. Modelul OnlyFans de 20 de ani, a f ...
-
Covid-Stratus este mult mai contagioasă și provoacă simptome foarte grave fata de varianta initială Covid-19
Organizația Mondiala a Sanatații (OMS) monitorizeaza, inca din luna iunie, o noua subvarianta a virusului SARS-CoV-2, re ...
-
Transumanism fara limite: Cercetătorii chinezi au cultivat în premieră mondială o inimă umană care bate într-un embrion de porc
Omul-porc a devenit realitate. Cercetatorii chinezi au creat o structura cardiaca umana funcționala in embrion de animal ...
-
Îți vine să te intrebi cum naiba au facut averi? Cine sunt misterioşii oameni din business care consiliază cel mai prost guvern al tuturor timpurilor
Sorin Grindeanu: „Exista un grup informal de consilieri din privat care consiliaza Guvernul, ceea ce este ilegal". ...
-
Acum se explică toate: Creierul nostru "redă în reluare" ultimele 15 secunde din realitatea de lângă noi
Cercetatorii de la Universitatea din Aberdeen și Universitatea din California scot la iveala un adevar surprinzator desp ...
-
Si-a prevazut sfârșitul: Ozzy Osbourne a murit. Acum două săptămâni a susținut concertul de adio pentru fani
Vedeta heavy metal Ozzy Osbourne a murit, la doar cateva saptamani dupa ce s-a reunit cu colegii sai de trupa Black Sabb ...
-
Harta tarilor europene in care cei meteosensibili se simt cel mai rău. România este printre cele mai afectate
O noua teorie circula pe internet legat de faptul ca persoanele meteosensibile se simt din ce in ce mai rau in aceste zi ...
-
Schema băieților destepti din Energie: Conducerea Electrica Serv a sifonat 4,5 milioane de lei
Polițiștii Capitalei au efectuat 11 percheziții domiciliare intr-un dosar de delapidare in care sunt vizate opt persoane ...
-
Google şi OpenAI câştigă aurul la Olimpiada Internaţională de Matematică, o premieră pentru I.A.
Google, prin divizia sa de inteligenta artificiala, si OpenAI au anuntat ca modelele lor AI au obtinut medalii de aur la ...
-
Percheziții DNA la Cristian Popescu Piedone. De ce este suspectat șeful ANPC
Percheziții DNA au loc marți, 22 iulie, la șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone. Procurorii au descins in complexul rezi ...
-
Pare imposibil dar ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurtă zi din istorie
Cercetatorii au anunțat ca ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurta zi din istorie, depașind un record stabilit acum ...
-
Planul secret al Comisiei Europene care lovește direct in piața auto
Comisia Europeana pregatește in secret un proiect de lege care ar obliga companiile de inchirieri auto, precum Sixt sau ...
-
Nu mai e niciun secret: Cercetătorii de la Harvard vorbesc deschis despre o civilație avansată care provine din adâncurile Pământului
Cercetatori de la Harvard și Montana Technological University sugereaza o noua perspectiva asupra fenomenelor OZN, cunos ...
-
Blestemul Red Bull: Felix Baumgartner este al zecelea sportiv care moare tragic de pe o listă neagră a curajului extrem
Moartea fulgeratoare a lui Felix Baumgartner zguduie din nou lumea sporturilor extreme. Celebrul aventurier austriac, in ...
-
Cazul "Andrei Drăgan" - un dosar uitat de opt luni în sertar care lasă vinovații nepedepsiți
La opt luni de la moartea tragica a lui Andrei Marius Dragan, adolescentul de 16 ani decedat in urma unui șir de erori m ...
-
Top 5 inventii care ne-au schimbat vietile, fara sa ne dam seama
Cred ca am observat cu totii avansul tehnologic extrem de rapid din ultimii ani de zile. Asadar, au aparut o multime de ...
-
Cea mai masivă coliziune de găuri negre observată vreodată pune la încercare teoriile despre formarea Universului
O echipa internaționala de astronomi a detectat cea mai puternica și misterioasa coliziune de gauri negre inregistrata p ...
-
Secretul șamanilor confirmat de știință: Mecanismul prin care ciupercile halucinogene vindecă boli si inteneresc organismul cu pana la 60%
O substanța halucinogena extrasa din ciupercile halucinogene ar putea deveni un adevarat elixir al tinereții. Studiile r ...
-
Când vedeți săgeata de mouse pe ecranul bancomatului nu introduceți cardul că rămâneți fără banii din cont
În sezonul turistic, infractorii vaneaza turiștii neatenți, profitand de aglomerația urbana. Bancomatele din zonel ...
-
Șeful ASF a calculat "Curba lui Laffer" pentru România. Modelul pe care ar trebui să-l urmeze Ilie Bolojan dar care nu pricepe absolut nimic. Poate Nicușor Dan sa-i explice
Șeful Autoritații de Supraveghere Financiara, Alexandru Petrescu, vorbește despre situația actuala din Romania, dar și d ...
-
Un bărbat beat a furat o ambulanță din curtea Spitalului de Urgență Giurgiu. A rupt bariera și a gonit până în Teleorman cu politistii după el. S-au tras focuri de armă
Un barbat de 46 de ani a furat o ambulanta din curtea Spitalului Judetean de Urgenta Giurgiu si a distrus bariera de acc ...
-
Fizicienii confirmă că trăim într-o gaură gigantică din spațiu VIDEO
Autor: Sabine Hossenfelder Este aceasta poate cheia pentru a ințelege in sfarșit universul? Sa vedem. Numarul galaxiilor ...
-
România va avea cat de curand o clima africană: Meteorologii anunță când va fi vârful caniculei în țara noastră
Meteorologul ANM, Florinela Georgescu, a explicat ca in aceste zile o masa de aer fierbinte din nordul Africii ajunge pe ...
-
Nu a fost stop cardiac! Cauza mortii lui Felix Baumgartner a fost reevaluată. Care a fost cu adevarat motivul care a produs această tragedie
Felix Baumgartner, celebrul sportiv austriac care a intrat in istorie in 2012 dupa ce a sarit cu parașuta din stratosfer ...
-
Christian Sabbagh critică dur sistemul public de sănătate după ce a avut AVC: "Zâmbeam, dar eram singur în lupta pentru viață"
Jurnalistul Christian Sabbagh a revenit la pupitrul știrilor Kanal D, la doar cateva zile dupa ce a suferit un accident ...
-
Devine un obicei anti-creștin: Încă o țară europeană introduce sinuciderea asistată și redeschide vechile controverse
Parlamentul Sloveniei a adoptat vineri o lege care permite moartea asistata, alaturandu-se unui numar tot mai mare de ta ...
-
Rezultate autopsiei în cazul lui Felix Baumgartner: Ce s-a întâmplat fix înainte de prăbușire
Autopsia a confirmat ca Felix Baumgartner a suferit un stop cardiac in timpul zborului cu parapanta motorizata, in accid ...
-
Planul NATO de apărare pe Flancul Estic. Dezvăluirile comandantului trupelor SUA în Europa: "Putem opri un atac într-un interval de timp de care nu s-a mai auzit până acum"
Generalul american Cristopher Donahue, comandantul trupelor SUA in Europa și al forțelor terestre ale NATO, a dat detali ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu