Femeile din România și-au făcut avort acasă în timpul pandemiei. Mulți medici refuză din considerente religioase
Postat la: 15.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Întreruperea de sarcină la cerere este un subiect încă delicat în România, deși multe femei solicită avortul din diverse motive non-medicale. Sunt însă puține spitale în țara noastră care mai acceptă o astfel de intervenție iar, pe de altă parte, mulți medici ginecologi refuză să mai întrerupă sarcini din diverse motive, unele religioase.
Conform studiului făcut de Centrul FILIA în perioada februarie-mai 2021, făcut pentru 171 de spitale din România, 59 dintre aceste unități medicale au transmis că fac întrerupere de sarcină la cerere, în timp ce 69 au transmis că nu fac deloc. În alte 9 spitale se face avort medicamentos. Pe de altă parte, din medicii specialiști în obstetrică-ginecologie, doar o treime fac întreruperi de sarcină la cerere (275 din 802).
Reprezentanții Centrului FILIA susțin că multe femei care vor să facă întrerupere de sarcină se lovesc de refuzul medicilor sau înainte de actul medical sunt obligate să ia parte la o consiliere pre-avort, care "poate duce la transmiterea de informații eronate în unitățile medicale de stat, care să le descurajeze pe femei să apeleze la o întrerupere de sarcină la cerere fără a fi informate corect și nepărtinitor", se arată într-un comunicat al ONG-ului. Astfel că organizația solicită Ministerului Sănătății, printre altele, scoaterea acestei consilieri din protocol.
"A mai fost o inițiativă acum câțiva ani, în Parlament. Organizațiile feministe și organizațiile pentru drepturile omului au respins atunci această idee și a fost respinsă și în Parlament.
De ce ar trebui scoasă această consiliere pre-avort? România, din păcate, este influențată de un curent conservator. Foarte multe organizații anti-choic care au și centre de crize de sarcină reușesc să intre în contact cu aceste femei și să le spună tot felul de lucruri care nu sunt veridice din punct de vedere medical. Cum ar fi faptul că uterul lor va arăta ca după un accident de mașină sau că o să moară sau că nu o să mai poată face copii sau o să-și viseze copilul în fiecare noapte sau că femeia respectivă o să se gândească că a avut un copil și l-a omorât.
Din experiența noastră și a altor organizații din ultimii ani, am tras concluzia că, în România ar fi foarte periculos dacă s-ar crea o nouă cale de acces a acestor oameni să ajungă în spitale și să facă consiliere pre-avort", a explicat Andrada Cilibiu PR-ul ONG-ului.
Reprezentanta FILIA a mai explicat că, în momentul în care femeile merg la spital să facă avort, acestora li se arată ecografia. "Am avut situații, chiar acum în 2021, de femei care ne-au sunat și ne-au spus că s-au dus la spital să facă avort, iar medicul le-a obligat să se uite pe ecran să vadă fătul și bătăile inimii. Acestea au decis să facă avort până la urmă pentru că hotărârea era deja luată, însă s-au simțit inconfortabil, mai ales că două dintre acestea erau victime ale violului. Considerăm că așa ceva este inacceptabil".
"Dacă am ajunge în situația Germaniei, care se uită cu alți ochi la drepturile reproducative ale femeilor, am putea introduce consilierea pre-avort și să discutăm cu femeile respective cu adevăratele consecințe ale avortului, despre contracepție, etc. Dar în acest moment este prea precoce pentru situația în care suntem în România.
Din acest motiv noi am opta pentru o pagină web și un număr de telefon la care femeile să poată suna fie 8 ore pe zi, fie 24 de ore, 7 zile din 7 și să primească informații de la personal acreditat de Ministerul Sănătății despre întrerupera de sarcină.
Așa este în Republica Moldova. Pe site-ul avort.md care este un site al Ministerului Sănătății din această țară găsești toate informațiile de care ai nevoie ca să faci întrerupere de sarcină acolo. În România nu se întâmplă asta. Așa că am ales să cerem Ministerului Sănătății să introducă măcar consilierea post-avort în care femeia să primească informații despre mijloace de contracepție și alte informații pentru planificarea familială", a mai spus reprezentanta ONG-ului.
În ultimul an, în cel puțin cinci orașe din România au fost înregistrate cazuri de avort empiric - întreruperea de sarcină realizată în afara unei unități medicale, fără personal medical, în lipsa unui mediu steril: București, Constanța, Sibiu, Motru și Segarcea, se arată într-un comunicat al ONG-ului
În ceea ce privește motivația din spatele refuzului, 51 de spitale au invocat motivele religioase ca principal motiv de refuz al medicilor, 20 au invocat motive de natură etică sau morală, iar 9 au invocat motive ce țin de criza SARS-CoV-2, conform Centrului FILIA.
Iată câteva dintre răspusurile medicilor care refuză să facă avorturi.
Răspunsul oficial al Spitalului Orășenesc Deva: Medicul specialist în obstetrică-ginecologie existent (respectiv cel aflat în concediu fără plată în perioada 01.01.2021-31.12.2021) refuză să efectueze avorturi la cerere din următoarele motive:
• Motive religioase (Să nu ucizi - porunca nr. 6)
• Este manevră medicală la cerere și medicul are dreptul să refuze
• Jurământul lui Hipocrate: medicul trebuie să facă tot ce poate pentru a menține viața, nu să omoare.
Răspunsul oficial al Spitalului Municipal Dr. Al. Simionescu Hunedoara: Niciun medic specialist obstetrică-ginecologie din unitatea noastră nu efectuează avorturi la cerere. Motivele invocate sunt religioase și de ordin medical, având în vedere riscurile pe care le implică această manevră, care este la solicitarea pacientei, nu din motive medicale. [...] Avortul la cerere nu intră în contractul medicului ca furnizor de servicii medicale, poate constitui o contradicție în convingerile medicilor care doresc să salveze vieți, să se ocupe de probleme de sterilitate, mai ales în contextul scăderii natalității.
Preotul catolic Francisc Doboș de la parohia Romano-Catolica Preasfanta Inima a lui Isus (Sacre Coeur) consideră că se discută prea mult în spațiul public despre întreruperea de sarcină ca și cum ar fi un "beneficiu".
"Aceasta este percepția, de foarte multe ori, ca și cum ceea ce crește în sânul unei femei, atunci când nu se dorește un copil, ar fi ca o excrescență, ca un cancer, ceva rău. În primul rând este vorba despre o viață. Alta decât a celei în cauză, iar aici nu este vorba despre o motivație religioasă. Nu avem nevoie de religie să ne dăm seama că acolo este o viață ci de știință. Evident, pentru cine ține la viață, cultura morții nu este o opțiune. Și dacă se invocă motivele de conștiință, acestea nu trebuie să fie de ordin religios neapărat. Nu trebuie să ne spună religia că este o viață acolo. Ne spune știința", a spus preotul pentru Ziare.com.
Francis Doboș mai spune că "într-o societate atât de sensibilă de viața necuvântătoarelor pare că avem grijă mai mult de acestea decât de viața celor care nu pot cuvânta în sânul sau în pântecul unei femei. Pentru mine, ca preot, refuzul unor clinici sau al unor medici pe motive de conștiință, pentru mine este un beneficiu.
Mi se confirmă că oamenii nu și-au pierdut de tot "busola", viața chiar mai contează. Cei care invocă acum motivele pentru avort, oare realizează că ei au fost născuți și că nu s-a întâmplat ca "eu să fiu avortat înainte să mă pronunț pentru avort?". Este doar un tip de reflecție pe care încerc să-l transmit și celor care sunt pentru avort sau întrerupere de sarcină ca și cum asta ar însemna extirparea unei excrescențe. Evident, nu ne jucăm cu termenii iar opțiunea nu poate fi decât una singură. Opțiunea pentru avort nu este o opțiune", a mai precizat preotul romano-catolic.
"Sunt o mulțime de asociații, comunități religioase, ONG-uri, care le spun femeilor: "dacă nu puteți să-l creșteți, dacă aveți dificultăți, nu ucideți o viață, dați-i naștere și ne vom ocupa noi, vom prelua noi copilul dar nu ucideți!". Știu că sunt situații disperate, pentru adolescente, mamele disperate, violurile, este incredibil ce se întâmplă. Dar ce vină are copilul?", mai arată preotul Francis Doboș.
Organizația feministă consideră un act de violență negarea dreptului de a întrerupe o sarcină la cerere. "Reamintim că Organizația Națiunilor Unite a recunoscut că a nega dreptul femeilor la întreruperi de sarcină în condiții sigure constituie un act de violență împotriva femeilor (CEDAW și CRPD, 2018). În 2021 Raportul Matić sublinia din nou că îngrădirea accesului la drepturile reproductive ale populației reprezintă o formă de violență. Mai mult, raportul critică refuzul pe baze morale al medicilor, invocat în majoritatea spitalelor din România.
Cerem Ministerului Sănătății să se asigure că toate femeile au acces universal și sigur la întreruperile de sarcină la cerere. În acest sens, solicităm:
• Să impună gratuitatea întreruperii de sarcină la cerere dacă sarcina este rezultatul unui viol sau a unui incest;
• Să nu impună introducerea consilierii pre-avort obligatorie, care poate duce la transmiterea de informații eronate în unitățile medicale de stat, care să le descurajeze pe femei să apeleze la o întrerupere de sarcină la cerere fără a fi informate corect și nepărtinitor;
• Să stabilească un protocol pentru managerii de spitale care să includă pașii necesari pentru asigurarea accesului neîngrădit la întrerupere de sarcină la cerere pe tot parcursul anului, în toate județele țării;
• Să introducă acordarea de servicii de avort la cerere în procedura de acreditare a spitalelor cu secții de obstetrică ginecologie;
• Să adopte, să implementeze și să monitorizeze Strategia privind Sănătatea Reproducerii 2021-2026;
• Să stabilească la nivel național un protocol privind întreruperile de sarcină (la cerere, medicamentoase și terapeutice) care să conțină specificații clare privind situațiile în care se poate refuza o pacientă, privind procedura în sine, drepturile și obligațiile părților etc", mai arată ONG-ul FILIA în comunciat.
Asociația Pacienților: "Noi nu am încurajat niciodată avortul dar nici nu-l putem interzice"
Vasile Barbu preşedintele Asociaţiei Nnaţionale pentru Protecţia Pacienţilor spune că avortul a rămas un subiect delicat din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte pacientele au dreptul legal la întreruperea de sarcină iar, pe de altă parte medicii au dreptul să refuze acest act.
"Este un subiect destul de delicat și sunt persoane care promovează libertatea avortului și fac comparații cu ce se întâmpla pe vremea comunistă. De-a lungul timpului au fost tot felul de dezbateri sau decese chiar sau femei care au rămas sterile din cauza avorturilor împrovizate în perioada ceaușistă.
Lăsând la o parte femeile care au rămas gravide și pentru care este contraindicată sarcina, cum sunt persoanele cu diverse boli fizice până la paciente cu boli psihice, sau paciente care au fost violate și au rămas însărcinate. Noi am spus că aceste avorturi sunt etice și justificate cumva. Am fost contraziși de reprezentanții Bisericii care au spus că indiferent de situație este o "Cruce" pe care gravida trebuie să o ducă. Noi nu am încurajat niciodată avortul dar nici nu-l putem interzice.
Dacă s-a întâmplat un "accident", este normal să-i permiți persoanei respective să decidă, însă să nu se depășească luna a cincea de sarcină. Pentru că după cinci luni deja înseamnă o crimă, deși este o crimă și înainte, însă dacă legislația din România aprobă acest lucru, noi trebuie să acceptăm și să respectăm dreptul presoanei", a spus Vasile Barbu pentru Ziare.com.
"Însă în multe situații se pot găsi soluții. Gravida renunță de obicei din cauza sociale, iar acestea pot fi eliminate pentru că în general se pot găsi alternative.
Noi ne menținem opinia că trebuiesc evitate avorturile la cerere. În plus, conștientizarea este foarte importantă pentru că este vorba despre o viață. Din punct de vedere bioetic nu putem să încurajăm un avort. Informarea persoanei respective sub toate aspectele trebuie să se facă. Au fost persoane care au renunțat la avort după consiliere și și-au dat seama mult mai târziu ca ar fi făcut o greșeală dacă ar fi întrerupt sarcina. Trebuie să-i dam șansa omului care aflat într-o perioadă de criză poate lua o decizie greșită pe care poate mai târziu o regretă. Din acest motiv legiuitorul a hotărât că este mai bine să informăm corect. Consimțământul privind avortul, cu toate riscurile sale trebuie exprimat în condiții de completă informare", a spus președintele Asociației Pacienților.
Despre medicii care refuză, Vasile Barbu a spus: "Noi am discutat cu ei, de la aspectul moral, de bioetică, până la moralitate și aspect social. Noi milităm pe zona de echilibru. Am ajuns la concluzia că nici nu-i putem obliga pentru că sunt și considerente de ordin religios aceste drepturi nu pot fi încălcate prin anumite atribuții de serviciu. Dar dacă o femeie este hotărâtă să facă avort și este refuzată de un medic poate să meargă în altă parte. Există mai mulți furnizori.
Legea spune că fiecare persoană are dreptul să-și aleagă furnizorul. Iar având în vedere că acesta este un serviciu care nu este decontat decât în condițiile în care sunt chestiuni gratologice, iar atunci este gratuit, persoana respectivă poate să-și aleagă un alt furnizor de servicii".
"Iar dacă la un moment dat toți medicii sunt convinși că acesta este un păcat, atunci ține de guvern să găsească soluții, însă în România nu este cazul de așa ceva", a mai spus Vasile Barbu.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Premieră națională: femeile din politică, administrație și afaceri, pentru prima dată la aceeași masă de dialog constructiv
Summitul „Femei pentru o societate mai buna - De la voce la putere", organizat de Women for a Better Society la Se ...
-
Camerele de bord interzise în tot mai multe țări europene. Turiștii riscă amenzi de până la 25.000 de euro
Portugalia s-a alaturat recent Elveției, Austriei și Luxemburgului in interzicerea totala a camerelor de bord, invocand ...
-
O descoperire uriasa despre legatura mamă - făt. Dovada stiintifică a relatiei indestructibile ce ramane după naștere
Cand mamele sunt insarcinate, celulele bebelușului migreaza in sangele lor și apoi se invart inapoi in bebeluș, se numeș ...
-
Un selfie ar putea oferi mai multe informații despre sănătatea ta decât un set întreg de analize, grație unui nou algoritm AI
O echipa de oameni de știința de la centrul de cercetare Mass General Brigham, SUA, a creat un algoritm de inteligența a ...
-
Descoperire revoluționară: Blocarea morții celulare deschide calea spre tratarea bolilor neurodegenerative, inclusiv Parkinson și Alzheimer
O echipa de cercetatori de la Institutul de Cercetare Medicala Walter and Eliza Hall (WEHI), inclusiv experți de la Cent ...
-
Marian Munteanu tine neapărat sa ne convingă că satul românesc de odinioară mai există in "noi înșine"!
Pe 14 mai 2025, la sala Dalles din Capitala, are loc o lansare de carte mai putin obisnuita. In sensul ca autorul "coboa ...
-
Rusia este responsabilă pentru doborârea zborului MH17 al Malaysian Airlines, a decis o instanță ONU
Consiliul Aviației al ONU a decis luni ca Rusia este responsabila pentru doborarea unui avion malaysian deasupra Ucraine ...
-
NASA dezvăluie cel mai mare șoc geomagnetic din ultimii 20 de ani: Pericol uriaș pentru omenire
Agenția spațiala americana NASA a dezvaluit cum o furtuna geomagnetica puternica denumita Gannon, un eveniment din clasa ...
-
China vine cu un răspuns pentru Windows 11 și macOS. Huawei lansează sistemul de operare HarmonyOS pentru PC: ce știe să facă
Huawei accelereaza procesul de desprindere de ecosistemele tehnologice vestice și face un pas major in aceasta direcție: ...
-
Alchimie modernă: Aur din plumb, în inima acceleratorului CERN. In curand metalul pretios va deveni la fel de banal precum otelul
Timp de secole, alchimiștii au visat sa transforme plumbul, un metal banal și ieftin, in prețiosul aur. O legenda, un mi ...
-
TOP 5 greșeli de evitat când joci la cazinouri online
Jocurile de noroc la cazinourile online pot reprezenta o modalitate accesibila de distracție. Însa, fara o abordar ...
-
Halucinațiile AI devin din ce în ce mai grave. Și nu, nu vor dispărea prea curând
Deși OpenAI, Google și alți giganți tehnologici au lansat in ultimele luni actualizari menite sa imbunatațeasca capacita ...
-
Scandalul achiziției de vaccinuri - Ursula von der Leyen poate suferi "o rușine majoră" în problema SMS-urilor ascunse
Moștenirea Ursulei von der Leyen in calitate de președinte al Comisiei Europene se va confrunta cu o provocare uriașa sa ...
-
Blocaj la CNPP: Taloanele de pensie pentru luna mai lipsesc din conturi; e panică printre vârstnici
Pensionarii din Romania care iși verifica lunar talonul de pensie electronic in contul online de pe portalul CNPP au con ...
-
Descoperire epocală: Primele două imagini ale planetei X. Ea se ascunde pe o orbită extrem de alungită în jurul Soarelui. Sumerienii o numeau Nibiru
Experții spun ca un obiect misterios care tocmai a fost observat in doua studii in infraroșu ale cerului este cea mai pu ...
-
Paradoxul remarcat de un psiholog: de ce George Simion e văzut ca un lider mai atractiv decât Nicușor Dan?
Psihologul Mihai Copaceanu a analizat profilul celor doi finaliști la prezidențiale, George Simion și Nicușor Dan, și ex ...
-
Olanda a folosit anchetatori sub acoperire pentru a afla dacă tezaurul dacic furat a fost sau nu topit. Aceștia s-au dat drept colecționari
Anchetatorii sub acoperire din Olanda s-au dat drept colectionari pentru a afla unde se afla tezaurul dacic care a fost ...
-
Avertismentul lansat în 2014 de Stephen Hawking despre „singularitate" e mai de actualitate ca oricând
Stephen Hawking, unul dintre cei mai cunoscuți fizicieni ai ultimului secol, a exprimat in 2014 ingrijorari sumbre cu pr ...
-
Serghei Mizil sare la gâtul lui Traian Băsescu: "Ura dintre români a apărut din cauza lui! L-au scos acum de la naftalină!"
Serghei Mizil a facut acuzații referitoare la implicarea lui Traian Basescu in politica actuala și la susținerea acestui ...
-
Un student uimește lumea: a descoperit un lichid care sfidează legile fizicii
Uneori, știința avanseaza cu ajutorul unei scantei de geniu. Alteori, se intampla din intamplare, cum ar fi cazul unui s ...
-
COVID-19: Au avut chinezii dreptate? De unde a pornit virusul. Studiul care zguduie tot ceea ce se credea inițial
Cercetatori din Statele Unite susțin ca au identificat momentul și locul in care COVID-19 ar fi aparut pentru prima data ...
-
Spania limitează drastic circulația banilor cash - Amenzi de până la 150.000 de euro
Spania a introdus noi masuri prin care persoanele fizice trebuie sa notifice autoritațile fiscale naționale inainte de a ...
-
Apropiați ai presedintelui SUA: Papa Leon este anti Trump și „o marionetă marxistă"
Fostul asociat al președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, Steve Bannon, l-a evaluat astazi pe noul șef ...
-
Falsul polițist care a păzit urnele la alegerile locale din Ploiești. Până și mama lui l-a crezut
Noi detalii din dosarul barbatului cu opt clase și o condamnare, care, ani la rand, s-a dat drept ofițer in cadrul struc ...
-
Fiul de 2 ani al lui Ionel Ganea, în stare gravă. Fostul fotbalist a intrat într-o maşină oprită pe carosabil. Copilul ar fi fost pe scaunul din faţă, neasigurat
Ionel Ganea a fost implicat intr-un grav accident intre Hurez si Fagaras, vineri, cand a intrat intr-o masina oprita pe ...
-
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
Cercetatori americani susțin ca au identificat momentul și locul in care COVID-19 ar fi aparut pentru prima data - și, s ...
-
Locuitorii unui oraș turc au avut halucinaţii câteva zile după ce poliția a ars în centrul orașului 20 de tone de canabis
Politia din Lice, sud-estul Turciei, a ars 20 de tone de canabis confiscate de catre autoritati de-a lungul anului 2024, ...
-
Cel mai mare „dogfight" din istoria recentă a aviației? 125 de avioane militare din India și Pakistan s-ar fi duelat timp de o oră / Ce pierderi ar fi suferit cele două puteri nucleare
Un numar de 125 de avioane militare din India și Pakistan s-au confruntat in conflictul izbucnit recent intre cele doua ...
-
Valurile de căldură record din 2023 și 2024 ar putea fi doar o variabilitate naturală, nu un semn al încălzirii globale
În ultimii doi ani, planeta a doborat recorduri ingrijoratoare de temperatura, iar caldura extrema din 2023 și 202 ...
-
Veste uriașă despre boala Alzheimer, considerată timp de decenii o cale fără întoarcere
Timp de decenii, boala Alzheimer a fost considerata o cale fara intoarcere, un declin lent, dar inevitabil al memoriei ș ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu