Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Guvernarea secretă: Documente care ar trebui să fie publice sunt clasificate fără nici o justificare publică

Postat la: 11.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Din ce în ce mai multe documente, memorandumuri și alte acte guvernamentale sunt secretizate sau incluse de către autorități la secțiunea „Confidențiale", arată mai multe astfel de documente.

Unele dintre ele sunt controversate, precum contractul care vizează renovarea cu 9 milioane de euro a unei vile care ar urma să fie destinată președintelui Klaus Iohannis după terminarea mandatului. Secretizarea unor astfel de contracte, relevante pentru interesul public dată fiind valoarea mare a investiției din bani publici, nu a fost justificată de autorități. Astfel de contracte ar trebui să fie publice. Nu este un caz izolat, ci un trend de opacizare a statului și de guvernare în secret. Există, așadar, numeroase exemple, din care vom enumera mai jos câteva dintre cele mai flagrante cazuri.

De exemplu, Economedia a scris săptămâna trecută că la secțiunea „Confidențiale" a ordinii de zi a ședinței de Guvern a fost inclus un memorandum prin care Ministerul Finanțelor solicita mandatarea reprezentanților statului astfel încât să distribuie ca dividende 90% din profiturile înregistrate de companiile de stat, statul estimând că va colecta aproape 8 miliarde de lei în acest an. Nu este clar de ce memorandumul a fost inclus la secțiunea „Confidențiale" ținând cont că colectarea de dividende de la companiile de stat este o practică uzuală.

De asemenea, G4Media.ro a intrat în posesia unui document care arată că lucrările de 9 milioane de euro pentru renovarea unei clădiri de pe Bd. Aviatorilor nr. 86 din București au fost secretizate de Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS). Cu circa un an mai devreme, același imobil a apărut într-o Hotărâre de Guvern semnată de premierul Nicolae Ciucă, document care, însă, nu a fost făcut niciodată public, fiind, de asemenea, secretizat. Contractul vizează transformarea imobilului într-o locuință individuală care să fie repartizată, în final, președintelui Klaus Iohannis după terminarea celui de-al doilea mandat de la Cotroceni.

Inclusiv memorandumul pentru ocuparea a peste 2.200 de posturi în sănătate, aprobat la finalul lunii trecute de către Guvern, era inițial trecut la secțiunea „Documente Confidențiale" în cadrul ședinței de Guvern. Ulterior, memorandumul a fost făcut public, iar inclusiv premierul Marcel Ciolacu a anunţat deblocarea posturilor „în urma discuţiilor cu sindicatele şi Ministerul Sănătăţii".

Totodată, nu a apărut pe ordinea publică de zi nici un memorandum care exceptează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) de la „ordonanța austerității", mai precis de la articolul ce desființează posturile vacante. Ministerul Mediului a cerut exceptarea AFM de la ordonanță, spunând că este „imperios necesară ocuparea celor 10 posturi vacante" din instituție, pentru a putea gestiona noi programe de mediu.

În aceeași situație se regăsește un alt memorandum al Ministerului Mediului, care susține că poate fi exceptat de la „ordonanța austerității" pentru a putea ocupa cele 10 posturi vacante din cadrul „Serviciului OCDE" din cadrul instituției, care coordonează întreaga activitate de implementare a instrumentelor juridice OCDE, necesare pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Mai amintim, totodată, că presa nu a fost invitată la o conferință organizată săptămâna trecută de Ministerul Educației. Reporterilor Edupedu.ro care au venit să asiste dat fiind interesul public ridicat în legătură cu acest subiect, persoane implicate în organizare din partea ministerului le-au transmis inițial că nu este permis accesul presei.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE