Guvernul îl acuză de minciună pe regizorul filmului "Colectiv" după ce a refuzat decorația de la Iohannis
Postat la: 12.01.2021 - 20:20 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Regizorul filmului Colectiv, Alexander Nanau, a refuzat să fie decorat cu medalia „Meritul Cultural" de către președintele Klaus Iohannis, spunând că ar fi „o ipocrizie" pentru că implicarea statului în ajutarea sectorului cultural „a fost zero". Ministerul Culturii îl contrazice pe regizor și-l acuză, marți, într-un comunicat de presă, că face afirmații „răuvoitoare şi lipsite de temei":
„Ministerul Culturii precizează că Medalia Ordinul Cultural se oferă în baza Legii nr. 8/2003 privind Ordinul Meritul Cultural și Medalia Meritul Cultural, cu modificările și completările ulterioare, și că este dreptul fiecărei persoane propuse de a accepta sau nu această distincție din partea statului român. În cazul din urmă se regăsește regizorul și producătorul Alexander Nanau, propus de ministrul Culturii pentru decorarea sa de către președintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, din 15 ianuarie 2021.
Această propunere, realizată în baza unei analize, i-a fost, însă, comunicată domnului Alexander Nanau în cadrul întâlnirii solicitate ministrului culturii, Bogdan Gheorghiu, care a avut loc în data de 4 ianuarie. Cu această ocazie, SC Alexander Nanau Production SRL a solicitat o finanțare suplimentară din partea Ministerului Culturii în valoare de 250.000 de lei, pentru care a primit aviz pozitiv pentru suma de 150.000 lei. Acest buget a fost solicitat pentru campania online de promovare a filmului Colectiv în perioada 24 ianuarie - 31 aprilie 2021, la nivel internaţional.
Ministerul Culturii, prin intermediul Centrului Național al Cinematografiei, se implică activ în realizarea producțiilor cinematografice autohtone și finanțează majoritatea producțiilor românești de film.
De altfel, filmul „Colectiv", al cărui producător și regizor este Alexander Nanau, a obţinut finanțare directă pentru dezvoltare şi producţie, în valoare de 632.071 lei, din partea Centrului Național al Cinematografiei (CNC). Totodată, având dublă calitate, Alexander Nanau a obținut ca regizor suma de 475.100 lei și ca producător suma de 258.395 lei, fonduri nerambursabile din partea CNC pentru producția filmului.
Susținerea statului român pentru producția „Colectiv" a mai constat în finanțarea participărilor la festivalurile de la Amsterdam, Toronto și Veneția (în 2019) în total de 40.000 lei și, în 2020, a promovării filmului documentar de lungmetraj în vederea selecției la Premiile Academiei Americane de Film Oscar 2021, în valoare de 100.000 lei. Mai mult, Consiliul de administrație al CNC a decis, prin Hotărârea 293/19.11.2020, suplimentarea sumei, ulterior, cu 100.000 de lei, în cazul în care filmul va fi propus pe lista scurtă a premiilor Oscar. Astfel, suma totală alocată acestui proiect din Fondul Cinematografic a fost de 1.530.566 lei, sună care include şi costurile de distribuţie.
Toate aceste finanțări au contribuit la promovarea și cunoașterea filmului „Colectiv", în întreaga lume, nu doar pe plan național.
Afirmația conform căreia Ministerul Culturii nu s-a implicat în gestionarea crizei sectorului cultural afectat de restricții, în 2020, este răuvoitoare și lipsită de temei. Anul trecut, pandemia a restricționat multe domenii, cel cultural fiind printre cele mai afectate. Ministerul Culturii a pus în prim plan această realitate și a fost un partener onest al tuturor actorilor din domeniul cultural, luând măsuri în baza consultărilor cu aceștia:
Ca urmare a demersurilor Ministerului Culturii realizate pe lângă Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, 5,5% din solicitanții pentru granturile pe capital de lucru sunt operatori economici din sectorul cultural. Suma totală pe care aceștia o vor accesa este de aproximativ 68 milioane de euro.
Reglementarea biletelor achiziționate de public la festivalurile care nu au putut fi desfășurate în starea de urgență și în starea de alertă.
Număr de proiecte finanțate prin programul Acces Online: 19 proiecte, Buget alocat 1 milion lei, peste 270 de lucrători culturali beneficiari;
Număr de proiecte finanțate prin Nevoi Culturale de Urgență: 13, Buget alocat: 830.000 lei;
Număr de proiecte finanțate prin Programul Cultural Prioritar: 62, Buget total alocat: 8,537 milioane de lei printre care amintim TIFF, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Concursul Internațional George Enescu, Gala Uniter;
Număr de proiecte Ziua Culturii Naționale 2020: 10 proiecte, Buget total: 250.000 lei. În 2021, suma a crescut la 2 milioane de lei, din care urmează să se finanțeze 42 de proiecte.
După 12 ani, Ministerul Culturii a alocat 2 milioane de lei pentru un program de achiziție de artă plastică. 167 de lucrări au fost achiziționate de la 100 de artiști români contemporani și expuse în Muzeul Național de Artă Contemporană.
Ministerul Culturii a realizat demersurile necesare pentru ca persoanele fizice care au obținut venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe, aflați în imposibilitatea de a mai obține venituri, să beneficieze de indemnizatia de 75% din salariul mediu brut pe țară. Măsura a fost accesată de peste 3.000 de beneficiari".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
George Simion (AUR) a defilat fara masca, impreuna cu 30 de persoane, in fata unei manastiri din Brasov. "Aceasta este pozitia noastra"
Copresedintele AUR, George Simion, a postat duminica, 17 ianuarie, pe pagina sa de Facebook, o fotografie realizata in fata unei manastiri din judetul Brasov, in care apare alaturi de aproape 30 de persoane, fara ca vreuna sa poarte masca de protectie, asa cum prevad masurile de prevenire a pandemiei impuse de Romania.
-
Becali: "Se gaseste doar la mine, e cel mai bun. Eu am ser, nu pastila. Am 50.000 de flacoane blocate in vama"
Gigi Becali a ajutat lumea fotbalului sa se vindece de COVID -19. Ioan Niculae, tatal lui Marius Sumudica, Leo Grozavu, Anamaria Prodan Reghecampf au primit tratamentul minune de la patronul FCSB.
-
Au recunoscut! Oamenii de stiinta din Wuhan au fost muscati de lilieci infectati cu Covid-19
Oamenii de stiinta de la laboratorul din Wuhan recunosc ca au fost muscati de lilieci infectati cu Covid-19 in timp ce colectau probe dintr-o pestera. Acest lucru va ingreuna ancheta Organizatiei Mondiale a Sanatatii cu privire la originea noului coronavirus,relateaza Daily Mail.
-
Doliu în familia Rothschild. A murit unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei, baronul Benjamin de Rothschild
Doliu în familia Rothschild. Președintele holdingului Edmond de Rothschild, baronul Benjamin de Rothschild, s-a stins din viață, la doar 57 de ani. El era totodată, cel care supraveghea Grupul Edmond de Rothschild. Anunțul tragic a fost făcut astăzi de familia omului de afaceri.
-
Preşedintele Consiliului European: "Nu este momentul pentru introducerea paşapoartelor de vaccinare"
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, consideră că ar putea fi introdus la un moment dat un „paşaport de vaccinare" împotriva coronavirusului, dar nu este cazul acum, anunță dpa.
-
Avertisment înfricoșător, cu noua tulpină de coronavirus în România
Profesorul Adrian Streinu-Cercel a declarat, duminică, la Institutul de boli infecțioase „Prof. dr. Matei Balș", că ar putea exista mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie, mult mai contagioasă, inclusiv cazuri asimptomatice, care fac imposibilă detectarea prezenței mutației.
-
Șoferi beți sau drogați pe străzile Capitalei. Polițiștii au reținut zeci de permise
Nouă şoferi au fost prinşi drogaţi și trei beți la volan de poliţiştii Capitalei. Polițiștii au reținut 26 de permise și au dat, în două nopți, amenzi de peste 10.000 lei.
-
Parlamentarii UDMR se mută în Ungaria unde își cumpăra case în Budapesta si deschid conturi bancare
Actualii deputați și senatori UDMR nu se pot lăuda cu averi comparabile cu ale lui Attila Verestoy, fostul lider multimilionar în euro al partidului, cel care a decedat în 2018, dar sunt oameni descurcăreți. Mai toți au case și terenuri în județele cu populație maghiară numeroasă, așa cum reiese din declarațiile de avere.
-
Bărbatul care a lovit cu mașina căruciorul cu un bebeluș e bodyguardul lui Remus Truică și l-a bătut pe Cătălin Zmărăndescu
Apar informații pe surse despre bărbatul care ar fi lovit intenționat un cărucior în care se afla un bebeluș. Acesta a făcut box de performanță la clubul Rapid și pe parcursul vieții sale a fost gardă de corp pentru mai mulți oameni de afaceri din România.

DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Omul care a inventat Internetul e scârbit de controlul Facebook si Google. El construieste un "Nou Internet" in care utilizatorii au controlul si nu companiile Big Tech
- 2.Revista germana "Stern" publica o coperta care i-a scandalizat pe mulți: "Se pregateste o noua religie concepută de Cartelul Global Medical"
- 3.Toate clădirile ce vor fi construite din 2021 trebuie să aibă consum energetic aproape de zero
- 4.Jandarmeria e incapabilă sa explice discriminarea intre slujbele religioase si manifestarile culturale legat de numarul de participanti
- 5.Franţa a depistat două grupuri cu risc ale tulpinii britanice a coronavirusului
- 6.Cât timp vor mai putea călători românii în Marea Britanie doar cu buletinul
- 7.Spitalul din România unde niciun medic nu s-a vaccinat anti-Covid
- 8.Superstiții și tradiții de Anul Nou. Să aveți bani, să nu mâncați carne de pasăre
- 9.Patru romani au furat tabla de pe zeci de biserici din Anglia provocand pagube de 2 milioane de lire
- 10.Cîțu oferă în plus la leafa minima 2 lei pe zi. Începutul austerității?
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu