Haosul ar putea pune stăpânire curând pe întreaga planetă: cum va suporta omenirea evenimentul ce pare că se apropie tot mai mult
Postat la: 14.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Soarele este mereu în mișcare și explodează, iar acest lucru trimite în mod constant energie solară către Pământ. Într-o zi obișnuită, vasta sa energie solară este deviată fără a provoca prea multe daune. Dar, din când în când, soarele trimite o furtună atât de puternică încât poate sfâșia câmpurile magnetice ale Pământului.
Dacă o astfel de furtună ar lovi mâine, ar provoca un haos tehnologic care ar putea "paraliza economiile și ar pune în pericol siguranța și mijloacele de trai ale oamenilor din întreaga lume", conform NASA.
Soarele nostru devine neliniștit înainte de un vârf de activitate de 20 de ani, ceea ce înseamnă că există mai multe șanse ca o furtună solară puternică să vină pe Pământ în anii următori, au declarat experții pentru Insider. Și nu am fost niciodată mai vulnerabili.
Trei evenimente solare diferite pot trimite particule de mare viteză care să încurce câmpurile magnetice ale Pământului: erupții solare, găuri coronale sau ejecții de masă coronală (CME) - explozii uriașe pe Soare. Dacă acestea se izbesc de Pământ cu suficientă violență, pot desprinde stratul ionizat al Pământului, care ne protejează împotriva celor mai grave fenomene meteorologice spațiale. Acest lucru poate deschide ușa pentru ca mai multe particule încărcate să treacă.
"Vorbim de un eveniment care se întâmplă o dată la o sută de ani", a declarat pentru Insider Mathew Owens, profesor de fizică spațială la Universitatea din Reading. Acest tip de furtună geomagnetică puternică se poate întâmpla în orice moment. Dar devine mai probabil în timpul unui vârf de activitate solară, care se întâmplă cam la fiecare 11 ani, când liniile câmpului magnetic al soarelui devin mai încurcate și mai răsucite.
Această tensiune crește șansele ca soarele să creeze mai multe pete solare, mai multe CME, mai multe erupții solare și mai multe găuri coronale. Toate acestea oferă mai multe șanse ca un eveniment care se produce o dată la un secol să apară.
"Evenimentele mult mai puternice nu se întâmplă în fiecare ciclu", a declarat pentru Insider Daniel Verscharen, profesor asociat de fizică spațială și climatică la University College London. "Dar în timpul unui maxim al unui ciclu puternic, precum cel care se apropie, este mai probabil să avem parte de unele dintre aceste evenimente care provoacă întreruperi de energie electrică aici pe Pământ", a spus el.
Cele mai puternice furtuni geomagnetice înregistrate datează de dinainte de apariția internetului și a flotelor masive de sateliți pe care le vedem astăzi. Cu cât ne bazăm pe mai multe infrastructuri, cu atât suntem mai vulnerabili la defecțiunile acestora.
Evenimentul Carrington din 1859 este considerat în general ca fiind cea mai puternică furtună solară înregistrată vreodată. Dar, deoarece a existat foarte puțină infrastructură care să o strice, a provocat pagube destul de mici.
Cu toate acestea, a fost dramatic: operatorii de telegraf au primit șocuri electrice de la echipamentele lor, iar la stațiile de telegraf au izbucnit incendii, deoarece curenții generați de furtună au trecut prin fire.
O altă furtună notabilă a avut loc în 1989. Deși această furtună a fost mai puțin puternică, a fost mai perturbatoare - până la acel moment, începusem să ne bazăm mai mult pe rețelele electrice și pe comunicațiile globale. Valul de energie a provocat o pană de curent generalizată în Quebec, care a durat 12 ore și a scos din funcțiune radioul cu unde scurte.
Canadienii erau îngrijorați că Uniunea Sovietică bruia semnalele radio în Rusia, o neînțelegere care ar fi putut fi periculoasă în timpul Războiului Rece.Din fericire, aceste evenimente nu au continuat să se agraveze. Dar ar putea însemna că am fost amăgiți cu un fals sentiment de securitate. Începând cu anii '90, dependența noastră de comunicații, sateliți, rețele electrice și alte infrastructuri cruciale a crescut exponențial.
În cazul în care o astfel de furtună ar avea loc astăzi, lumea s-ar putea aștepta la pene de curent generalizate, la prăbușirea sateliților de pe orbită și la întreruperea rețelelor de comunicații cruciale, potrivit NASA.
Activitatea soarelui este în prezent în creștere, iar oamenii de știință sunt deosebit de îngrijorați de ciclul solar în curs de desfășurare.Se așteaptă ca acest ciclu să fie relativ moderat - dar este deja mai activ decât ciclul anterior.Asta înseamnă că soarele ar putea deveni mai activ decât a fost în ultimele două decenii.
Un alt factor, potrivit profesorului de spațiu Verscharen, este faptul că și câmpurile magnetice ale soarelui sunt îndreptate spre sud. Acest lucru ceea ce înseamnă că particulele încărcate pe care le trimite soarele au mai multe șanse să poarte o sarcină magnetică opusă câmpului magnetic al Pământului, a spus el.
Acest lucru poate oferi particulelor mai multe șanse de a străpunge apărarea Pământului. Este încă foarte posibil ca o furtună care are loc o dată pe secol să sară peste acest ciclu solar. Dar asta nu înseamnă că vom fi în siguranță.
"Cu fiecare ciclu solar, suntem din ce în ce mai dependenți din punct de vedere tehnologic. Ceea ce ar fi cauzat un ciclu mediu în ceea ce privește impactul asupra vremii spațiale acum 20 de ani este mult mai puțin decât ceea ce ar putea cauza un ciclu mediu în ceea ce privește impactul asupra vremii spațiale acum", a declarat Owens, celălalt profesor.
O furtună nu ar trebui să fie un eveniment de nivelul Carrington pentru a avea consecințe pe scară largă, au spus ambii experți. Actualul ciclu solar provoacă deja ravagii.Erupțiile solare puternice au provocat pene de curent radio care pot perturba zborurile pe distanțe lungi care trec deasupra polilor.
SpaceX, compania lui Elon Musk, a pierdut, de asemenea, 40 de sateliți Starlink, deoarece o furtună solară a provocat extinderea atmosferei, ceea ce a crescut rezistența la înaintare a sateliților și i-a făcut să ardă înainte de a fi folosiți. Toate aceste tipuri de efecte pot avea "un impact financiar major", a declarat Verscharen.
Oamenii de știință se întrec în cursa contra cronometruSe așteaptă ca ciclul actual să atingă apogeul în jurul anului 2025.Dar nu va fi scăpat de probleme până atunci, deoarece furtunile geomagnetice sunt mai susceptibile de a se produce atunci când energia solară coboară de la un vârf, a spus Verscharen.
Până atunci, țările aflate la latitudini mai mari, cum ar fi SUA, Canada, Suedia și Marea Britanie, ar trebui să fie deosebit de prudente - cu cât latitudinea țării este mai mare, cu atât este mai vulnerabilă la vremea solară, a spus Verscharen.
Totuși, există modalități de a atenua cele mai grave furtuni. Cu un avertisment suficient, operatorii pot pune în aplicare măsuri pentru a proteja infrastructura de cel mai rău efect al furtunilor solare. De exemplu, ei pot opri rețelele electrice în mod strategic, pot redirecționa avioanele sau pot muta sateliții.
Oameni de știință precum Verscharen și Owens se întrec acum în a înțelege ce anume face ca evenimentele solare să fie mai puternice, astfel încât să poată îmbunătăți sistemele noastre avansate de avertizare.
Agenția Spațială Europeană dorește, de asemenea, să lanseze satelitul Vigil, care va merge în spatele Soarelui pentru a detecta petele solare și găurile coronale potențial periculoase cu câteva zile înainte ca acestea să ajungă în raza vizuală a Pământului.
"Cu o combinație între o mai bună predicție, o mai bună înțelegere a meteorologiei spațiale și acordarea unei atenții sporite, în special de către sectorul privat care se dezvoltă acum în spațiul cosmic, aceste lucruri ar trebui să poată fi evitate", a declarat Verscharen.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Un bebeluș din SUA, primul pacient din lume tratat cu o terapie CRISPR personalizată pentru o boală genetică rară
O intervenție medicala fara precedent deschide o noua era in medicina genomica personalizata: un copil din Statele Unite ...
-
Un avion cu 200 de pasageri a zburat 10 minute nesupravegheat. Pilotul era la baie şi copilotul leşinase în cabină
O ancheta a scos la iveala detalii socante despre un zbor pe ruta Frankfurt - Sevilla. Timp de 10 minute, aeronava a zbu ...
-
Ce se întâmplă cu corpul tău dacă oprești Wi-Fi-ul noaptea timp de 7 zile. Răspunsul medicilor te va surprinde
Tot mai mulți influenceri din domeniul wellness-ului posteaza pe TikTok și Instagram rutina lor de seara, in care &bdquo ...
-
O româncă deghizată în femeie de serviciu a furat bijuterii de peste 640.000 de euro dintr-una dintre cele mai luxoase locuințe din Londra
O romanca de 24 de ani, insarcinata, a reușit sa patrunda intr-un conac de lux din Londra, deghizata in femeie de servic ...
-
Vreme deosebit de rece și precipitații, pentru următoarele trei zile, în mai multe zone din țară. La munte ninge și se va depune un strat de zăpada
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, sambata, o informare meteo de vreme deosebit de rece in toata tara ...
-
Donald Trump, acuzații halucinante la adresa fostului director FBI. Susține că acesta ar fi cerut asasinarea sa printr-un mesaj codificat cu scoici
Donald Trump l-a acuzat, vineri, pe fostul director al FBI James Comey ca a cerut asasinarea sa. Declarațiile vin dupa c ...
-
Un călugăr a fost arestat de polițiști pentru că a jucat la cazinou donațiile credincioșilor. Suma pierdută este uriașă
Poliția thailandeza a arestat un calugar budist. Aceste este acuzat ca ar fi deturnat peste 9 milioane de dolari din don ...
-
„Vin cu tancul după vodcă". Soldați ruși beți, fără solde și fără control, au băgat spaima în satele ruse de la frontiera cu Ucraina
Un nou set de interceptari telefonice, publicat de proiectul ucrainean „Vreau sa traiesc" scoate la iveala o reali ...
-
Procurorul care a cerut arestarea lui Putin și Netahyanu s-a suspendat din funcție. Dosarul de hărțuire sexuală în care e implicat se apropie de final
Procurorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a demisionat temporar, in contextul in care o ancheta privind presu ...
-
Cum vede Nicușor Dan programul "Apă - Hrană - Energie", al lui Călin Georgescu
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei și candidat la funcția de președinte al Romaniei, a facut un scurt comentariu ...
-
De la inginer software la livrator de mâncare. Cum l-a adus Inteligența artificială de la un salariu de 150.000 de dolari la a locui într-o rulota
Amenințarea Inteligenței Artificiale asupra locurilor de munca intr-un exemplu concret.Un barbat și-a pierdut locul de m ...
-
STS, răspuns la acuzațiile AUR: Sistemele destinate prevenirii votului ilegal îndeplinesc toate condițiile legislative, tehnice și operaționale
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a raspuns vineri printr-un comunicat la acuzațiile AUR privind o presupusa f ...
-
Diplomatul suedez bănuit de spionaj a fost găsit mort
Un diplomat suedez arestat saptamana trecuta sub suspiciunea de spionaj si eliberat cateva zile mai tarziu a fost gasit ...
-
SUA mizează pe o armă cinetică de ultimă generație, SM-3, după ce a folosit-o pentru prima dată în Israel
Departamentul Apararii al Statelor Unite a anunțat o extindere semnificativa a contractului cu Raytheon, companie din ca ...
-
Forțele Aeriene dezvăluie primele avioane fără pilot din istoria SUA. Un punct de cotitură în modul în care America va concepe războiul aerian al viitorului
Forțele Aeriene ale Statelor Unite au prezentat oficial primele aeronave de lupta fara pilot din istorie care primesc de ...
-
Apple pregătește un telefon revoluționar pentru aniversarea de două decenii. Ce va putea oferi iPhone-ul 100% din sticlă
În 2027, iPhone-ul va implini 20 de ani, iar Apple pare hotarata sa marcheze momentul cu un dispozitiv care sa res ...
-
Un expert susține că a descifrat un mister din Biblie. Descoperire despre Cele zece porunci ale lui Dumnezeu
Biblia povestește cum Moise a urcat pe un munte misterios, s-a intalnit cu Dumnezeu fața in fața și a coborat purtand Ce ...
-
Evoluție dramatică în Statele Unite: Un fenomen nemaivăzut de la pandemie lovește sever
Acordul comercial interimar dintre administrația de la Washington și China, incheiat in Elveția, marcheaza o schimbare d ...
-
Ultima generație care mai mănâncă banane: Fructul preferat din toată lumea, pe cale să dispară în câțiva ani
Bananele, unul dintre cele mai iubite fructe din lume, sunt amenințate cu dispariția! Schimbarile climatice, bolile deva ...
-
Chatbotul lui Elon Musk, acuzat că promovează o teorie conspiraționistă: ce s-a întâmplat cu Grok pe platforma X
Un incident bizar și controversat a reaprins discuțiile despre riscurile inteligenței artificiale in spațiul public digi ...
-
Garda digitală a Papei! Cum un grup de voluntari din întreaga lume apără Vaticanul de hackeri
Într-o epoca in care credința se ciocnește din ce in ce mai des cu tehnologia, Vaticanul se vede nevoit sa iși ape ...
-
România, cu un picior în zona 'junk': Alegerile tensionate amplifică prăbușirea încrederii investitorilor - Bloomberg
Incertitudinea politica generata de alegerile prezidențiale din Romania incepe sa fie tratata cu seriozitate maxima de p ...
-
Sociolog: Pare că George Simion și Călin Georgescu nu au o relație bună
Vladimir Ionaș, sociolog Avangarde, a afirmat joi, ca strategia lui George Simion de a nu se prezenta la dezbateri inain ...
-
SUA, din nou o putere mondială sub Trump: investiții fără precedent din întreaga lume într-o industrie în plină dezvoltare
Deși au trecut 100 de zile din cel de-al doilea mandat al lui Donald Trump, piața criptomonedelor ramane extrem de sensi ...
-
Un robot umanoid „s-a trezit" şi a devenit incontrolabil îngrozind inginerii într-o fabrică din China VIDEO
În China, un videoclip care circula pe retelele sociale arata un robot umanoid al companiei Unitree luptandu-se ag ...
-
Descoperirea secolului: experimentul DUNE, ascuns sub pământ. De ce există lumea
Teoriile actuale ale astronomiei nu pot explica de ce a aparut lumea, planetele, stelele și galaxiile. Dar acum oamenii ...
-
Au furat un ditamai avionul comercial: hoții nu au mai fost văzuți de atunci, nici aeronava sau orice resturi ale acesteia. Lista celor mai bizare furturi
Unele dintre cele mai bizare furturi din lume au devenit celebre tocmai datorita naturii lor neașteptate. Daca majoritat ...
-
A fost creat primul tabel periodic al algoritmilor de inteligență artificială, după modelul Mendeleev
MIT propune un „tabel periodic" al algoritmilor de inteligența artificiala. Daca in liceu am invațat sa ordonam at ...
-
Terifiantul "sindrom al capului căzut": Boala generată de statul cu ochii în telefon. Un caz extrem șochează până și medicii
Medicii japonezi au relatat un caz extrem de rar și alarmant: un barbat in varsta de 25 de ani a ajuns in imposibilitate ...
-
Aplicația care te lasă fără bani în câteva secunde. Nu o descărca niciodată pe telefon
O femeie din Deva a cazut victima unei escrocherii cibernetice de proporții, dupa ce a fost convinsa sa instaleze o apli ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu