Ies la lumină informații tulburătoare: izolarea din timpul pandemiei COVID a afectat profund creierele adolescenților
Postat la: 10.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Cercetările sugerează că perioada de izolare din timpul pandemiei COVID ar fi putut determina îmbătrânirea prematură a creierului adolescenților. Această maturizare accelerată a fost deosebit de pronunțată în cazul tinerelor fete, cu modificări structurale potențial ireversibile observate în toate zonele creierului lor.
Măsurile restrictive introduse între 2020 și 2021 au jucat un rol important în frânarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2. Cu toate acestea, aceste restricții au avut un cost: perturbarea rutinei zilnice și a activităților sociale. Se crede că aceste perturbări au fost deosebit de dăunătoare pentru adolescenți, care se bazează pe interacțiunile sociale pentru a-și dezvolta sentimentul de identitate de sine și de control.
„Ne gândim la pandemia COVID-19 ca la o criză de sănătate, dar știm că a produs alte schimbări profunde în viețile noastre, în special pentru adolescenți", a declarat Patricia Kuhl, autor principal al noului studiu și co-director al Institutului pentru învățare și științele creierului (I-LABS) al Universității din Washington.
În 2018, Kuhl și colegii săi de la Universitatea din Washington au demarat un studiu longitudinal cu 160 de adolescenți cu vârste cuprinse între 9 și 17 ani pentru a evalua modificările structurii creierului în timpul adolescenței tipice. În special, echipa și-a propus să exploreze modificările din stratul exterior al creierului numit cortex cerebral, despre care se știe că se subțiază pe măsură ce îmbătrânim.
Cu toate acestea, în 2020 a devenit clar că experiențele din adolescență ale acestor participanți vor fi departe de a fi „normale".
„Odată ce pandemia a fost în curs de desfășurare, am început să ne gândim la ce măsuri ale creierului ne-ar permite să estimăm ce a făcut închiderea pandemică asupra creierului", a declarat Neva Corrigan, autor principal al studiului și cercetător științific la I-LABS. „Ce a însemnat pentru adolescenții noștri să fie mai degrabă acasă decât în grupurile lor sociale - nu la școală, nu făcând sport, nu ieșind?"
Se știe că stresul cronic și evenimentele negative din viață accelerează subțierea corticală, care este legată de un risc crescut de a dezvolta tulburări de sănătate mintală, în special în rândul femeilor tinere. Așadar, ce efecte ar putea avea o pandemie globală asupra acestor modificări ale structurii creierului?
Folosind datele sale originale din 2018, echipa a creat un model pentru a arăta traiectoria așteptată a subțierii corticale pentru acești adolescenți. Participanții au fost apoi aduși pentru o a doua scanare a creierului în 2021 pentru a compara modul în care creierele lor s-au schimbat efectiv în această perioadă.
În medie, creierul adolescenților a prezentat o subțiere corticală semnificativ accelerată, cu efecte deosebit de pronunțate în cazul femeilor. În timp ce băieții au prezentat o subțiere corticală numai în cortexul vizual, fetele au prezentat o subțiere pe întreg creierul.
Cercetătorii consideră că această disparitate între sexe se poate datora diferențelor în modul în care fetele și băieții tind să socializeze și stresului societal pe care îl pot resimți din cauza social media.
„Adolescenții chiar merg pe o funie întinsă, încercând să își organizeze viața", a declarat Kuhl. „Sunt supuși unei presiuni enorme. Apoi intervine o pandemie globală, iar canalele lor normale de eliberare a stresului dispar. Acele canale de eliberare nu mai există, dar criticile și presiunile sociale rămân datorită social media.
„Ceea ce pandemia pare să fi făcut cu adevărat este să izoleze fetele", a spus ea. „Toți adolescenții au fost izolați, dar fetele au suferit mai mult. Le-a afectat creierul mult mai dramatic".
Kuhl a spus că, deși este posibil ca acești adolescenți să vadă o anumită recuperare, cum ar fi o subțiere mai lentă în timp, este puțin probabil ca cortexul cerebral să devină din nou mai gros.
Cu toate acestea, acest studiu are unele deficiențe majore. Pentru început, în timp ce închiderile globale au fost asociate cu subțierea creierului pentru acești adolescenți, în această perioadă au apărut multe alte variabile care ar fi putut contribui și ele la aceste modificări ale creierului.
„Studiul arată că, după închidere, creierul femeilor a demonstrat o subțiere corticală mai mare decât era de așteptat, dar nu că măsurile de închidere au cauzat de fapt subțierea", a declarat Rebecca Sheriff, psihiatru consultant și cercetător clinic principal la Universitatea din Oxford.
Ea a spus că studiul a exclus o proporție destul de mare de tineri din cauza istoriei lor de sănătate mintală.
„Participanții au fost excluși dacă au fost diagnosticați vreodată cu o tulburare de dezvoltare sau psihiatrică, ceea ce, având în vedere că până la unul din cinci adolescenți au o tulburare mentală probabilă, pare o omisiune destul de mare. În plus, nu se raportează alte surse de stres, astfel încât nu putem spune dacă există și alte motive posibile pentru modificările cerebrale", a declarat Sheriff.
Potrivit lui Richard Bethlehem, profesor asistent de neuroinformatică la Universitatea din Cambridge, este dificil să se aplice aceste rezultate la populația generală.
„În primul rând, eșantioanele sunt destul de mici, așa că trebuie să fim precauți să nu generalizăm aceste constatări la toți adolescenții", a spus el într-o declarație.
„În al doilea rând, nu există o cantitate uriașă de informații despre aceste eșantioane dincolo de faptul că au fost colectate în momente diferite în timpul pandemiei, astfel încât nu putem presupune că este cu siguranță închiderea care este cauza acestor modificări raportate în creier.
„De exemplu, multe alte lucruri s-ar fi putut întâmpla în timpul perioadei pandemice, cum ar fi infecția cu covid sau o serie de infecții. Există mulți factori care nu sunt modelați sau documentați în această lucrare care ar putea explica potențial aceste constatări dincolo de blocajele în sine", a spus Bethlehem.
În mod clar, este nevoie de mai multă muncă pentru a confirma dacă lockdown-urile în sine au fost direct responsabile pentru aceste efecte, dar studiul adaugă la înțelegerea noastră a fragilității creierului adolescenților.
„Cercetarea noastră introduce un nou set de întrebări despre ceea ce înseamnă accelerarea procesului de îmbătrânire a creierului", a spus Kuhl. „Toate cele mai bune cercetări ridică noi întrebări profunde și cred că asta am făcut aici."
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Astronauta care a stat 288 de zile în spațiu arată șocant: Pare că a îmbătrânit 10 ani
Astronauta NASA, Sunita „Suni" Williams, in varsta de 59 de ani, s-a intors pe Pamant saptamana aceasta, dupa ce a ...
-
Un profesor de la Harvard avertizează: Vine șocul 2.0 care provoacă o criză majoră în lume, cu pierderi însemnate
În timpul primului mandat al lui Donald Trump, președintele SUA a impus tarife unei mari puteri, iar aceasta a piv ...
-
Descoperire ce ar lua Premiul Nobel: Cea mai mare dintr-o generație, în contradicție cu teoria lui Einstein
Exista o forța misterioasa care conduce expansiunea Universului și s-ar putea schimba intr-un mod care ne provoaca ințel ...
-
Oamenii de știință au creat materie din lumină pură - un experiment care schimbă tot ce știm despre Univers
Într-un experiment revoluționar, fizicienii au reușit sa transforme lumina pura in materie, confirmand astfel o te ...
-
Meteorologii ANM au actualizat prognoza: Vom avea un început de primăvară cum nu s-a mai văzut în România
Odata cu echinocțiul de primavara, Romania se pregatește pentru temperaturi record. Vremea se va incalzi treptat in urma ...
-
A început experimentul care ar putea elimina meseria de jurnalist: Cititorii au reacționat deja
Ziarul italian Il Foglio, cu sediul la Milano, a publicat marți primul supliment la care nu a contribuit niciun jurnalis ...
-
Mai prost de atât nu se poate - Ilie Bolojan: "România va fi un hub logistic pentru susţinerea Ucrainei"
Presedintele interimar Ilie Bolojan a declarat, joi seara, la finalul reuniunii Consiliului European, ca Romania va fi, ...
-
Un adolescent de 14 ani și-a pus capăt zilelor după ce s-a îndrăgostit de un chatbot. Mama a dat în judecată Google
Un caz tragic care a avut loc in 2024 in Florida ridica intrebari importante despre impactul interacțiunilor copiilor cu ...
-
Ghid util de călătorie: Cum să îți pregătești eficient bagajul pentru un zbor fără probleme
Pregatirea bagajului pentru o calatorie cu avionul poate parea o provocare, mai ales daca te gandești la toate regulile ...
-
Astenia de primăvară - cât de reală este, de fapt
Primul contact cu zilele mai lungi și cu temperaturile in creștere poate sa aduca o stare de oboseala, iritabilitate și ...
-
Obiecte extraterestre descoperite în locuri stranii din Europa. Cercetătării sunt bulversati
O echipa internaționala de cercetatori condusa de catre Albert Jambon de la Universitatea Sorbona din Franța, care a efe ...
-
Încălzirea și sobele cu lemne, interzise total în Europa: Proiectul a fost prezentat Comisiei Europene
La nivelul Europei se pregatește o masura drastica, in tentativa de a reduce emisiile de carbon. Pe masa Comisiei Europe ...
-
Adolescentul care și-a ucis familia și a plănuit un atac tragic la fosta școală, condamnat pe viață. Detalii șocante despre planul său macabru
Un adolescent care si-a ucis mama, sora si fratele si a planuit minutios un masacru la fosta sa scoala a fost condamnat ...
-
ANCOM, despre regulamentul care schimbă internetul - Ce înseamnă conținut ilegal care va fi șters și cine decide
Regulamentul privind serviciile digitale are ca principal obiectiv prevenirea activitatilor ilegale si daunatoare din me ...
-
Secretul longevității femeii care a trăit 117 ani. Ce au descoperit cercetătorii pe baza testelor ADN
Maria Branyas din Catalonia, care a murit in august 2024 la 117 ani și 168 de zile, a fost oficial cea mai batrana perso ...
-
Cele mai impresionante seturi LEGO: De la LEGO Technic la LEGO Star Wars
LEGO, brandul danez fondat in 1932, a transformat simple caramizi de plastic intr-un fenomen cultural global care transc ...
-
Cum funcționează primul biocalculator lansat pe piață. Sistemul folosește neuroni umani vii cultivați în laborator din celule stem
Compania australiana Cortical Labs a anunțat lansarea CL1, primul bio-calculator comercial care utilizeaza neuroni umani ...
-
Elon Musk susține că se pregătește asasinarea sa și distrugerea Tesla: "Practic, vor să mă omoare pentru că le opresc frauda"
Elon Musk a vorbit despre o presupusa conspirație menita sa-l asasineze și sa distruga Tesla, compania care l-a transfor ...
-
Burduja: Am început revocarea unor șefi din companiile de stat, pentru ca România să nu piardă 290 de milioane de euro din PNRR
Guvernul a demarat deja procedurile privind revocarea unor șefi din companiile de stat care au fost numiți pe alte crite ...
-
Recomandări de căști wireless pentru iubitorii de muzică
Ești un iubitor de muzica și cauți sa-ți imbunatațești experiența auditiva? Caștile wireless sunt soluția ideala pentru ...
-
Mașinile Tesla sunt atacate și incendiate. Furia împotriva lui Elon Musk clocotește
Mașini Cybertruck incendiate, cocktailuri Molotov și focuri de arma indreptate spre showroom-urile Tesla. Atacurile asup ...
-
A apărut "Cristalul Timpului": Fizicienii modifică timpul în interiorul unui diamant creând o nouă fază a materiei
Fizicienii de la Universitatea Washington au avansat in domeniul mecanicii cuantice prin crearea unei noi faze a materie ...
-
Miliardarii care l-au făcut președinte îi cer lui Donald Trump propriile orașe, cu legi, monedă proprie și guverne de tip corporatie
Un nou grup de lobby, denumit „Coaliția Orașelor Libertații", iși propune sa convinga președintele Donald Trump și ...
-
"Țeapa Călin Georgescu": Cum sunt furați românii de mii de lei printr-o practică tot mai des întâlnită în mediul online
Un barbat din Arges a fost inselat de o grupare ce sustinea ca actioneaza in numele lui Calin Georgescu. La inceput, bar ...
-
Ursula nu se lasă! Noile bancnote din UE vor avea dată de expirare iar euro digital va fi programabil începand cu octombrie 2025
Președinta Bancii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a subliniat importanța introducerii euro digital și a anun ...
-
Jaful tezaurului dacic din Olanda. Avocatul suspecților face dezvăluiri în premieră
Doi suspecti ai furtului obiectelor de patrimoniu romanesti de la Muzeul Drents din Assen au vizitat muzeul cu o luna si ...
-
Noi dezvăluiri despre copilul hibrid care a uimit comunitatea științifică
Într-un colț liniștit al Portugaliei, osemintele unui copil, dezgropate in 1998, au aprins o scanteie in lumea ști ...
-
Blocul cerșetorilor din România pe care autoritățile din Olanda nu-l mai pot elibera. O clădire impunătoare a fost invadată și cucerită de oamenii străzii veniți din țara noastră
Cu toate ca majoritatea romanilor plecați in strainatate muncesc cinstit și iși platesc taxele, exista și cazuri care st ...
-
Mega-bombă în America: Marți se publică 80.000 de pagini desecretizate despre asasinarea lui JFK
Președintele Trump a anunțat ca va publica marți 80.000 de pagini de dosare neredactate despre asasinarea președintelui ...
-
Jackson Hinkle e „comunistul MAGA" care i-a intervievat pe Georgescu și Simion iar acum îi cere lui Trump să bombardeze Londra, Parisul și Bruxelles-ul!
Fost susținator al stangii americane, Jackson Hinkle este acum parte a unei mișcari extreme de dreapta care manifesta o ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu