Lacul Cinciș din Hunedoara, plin de secrete. Pietrele stranii dezvelite pe malurile apei
Postat la: 17.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

În timpul iernii, nivelul scăzut al Lacului Cinciș din Hunedoara face mai vizibile pe maluri o mulțime de monumente interesante: blocuri de piatră antice și medievale, trovanți și presupuse fosile. Aici, turiștii găsesc și ruine din satele înghițite de apă în anii '60.
Lacul Cinciș din Hunedoara (video) a fost amenajat la începutul anilor '60 și a rămas în ultimele decenii unul dintre locurile preferate de hunedoreni pentru petrecerea timpului liber.
Lacul de acumulare aflat la circa zece kilometri de centrul municipiului Hunedoara este înconjurat de suprafețe mari de pădure, care ascund rămășițele unor sate părăsite din Hunedoara și în același timp îi oferă lacului o înfățișare spectaculoasă.
O mulțime de legende au circulat pe seama lacului din Hunedoara, care acoperă vetrele fostelor sate Cinciș, Cerna și Baia Craiului și al altor câteva vechi cătune de pe Valea Cernei din Hunedoara. Unele istorii neobișnuite, dar adevărate, au sporit atractivitatea ținutului.
Înfățișarea și legendele sale nu sunt singurele lucruri care îi impresionează pe cei care vizitează Lacul Cinciș din Hunedoara. Potecile care înconjoară întinderea de ape pe mai mulți kilometri dezvăluie câteva monumente neobișnuite.
În perioada iernii, nivelul lacului de acumulare este mai redus, pentru ca la venirea primăverii, odată cu topirea zăpezilor și gheții, apele de pe versanți și izvoarele care ajung în cuveta lacului să nu cauzeze inundații.
Scăderea nivelului apelor scoate la iveală în unele locuri îngrămădiri de pietre cu forme ciudate (video). Unii localnici cred că sunt fie fosile dintr-o epocă preistorică, ori trovanți dezveliți din solul nisipos al ținutului.
În zonele Buituri și Peștiș din Hunedoara, pe aceeași vale a râului Cerna pe care a fost amenajat Lacul Cinciș din Hunedoara, de-a lungul timpului au fost descoperite numeroase fosile ale unor animale preistorice, chiar și ale unor rechini și mamuți, arătau oamenii de știință.
Rămășițe spectaculoase ale unor specii dispărute au fost identificate în ținuturile Hațegului, care încep peste dealuri, la câțiva kilometri de Lacul Cinciș din Hunedoara.
Aici, savantul Franz Nopcsa a scos la iveală, la sfârșitul secolului al XIX-lea, oasele mai multor specii de dinozauri și reptile preistorice.
Rămășițele unor așezări antice au împânzit valea Cernei din Hunedoara, în locurile unde avea să fie amenajat lacul Cinciș. Ruine faimoase din vremea dacilor și romanilor s-au păstrat pe malul drept al Lacului, în zona Orizont.
Aici, arheologii au identificat o necropolă din vremea romanilor și, la circa 200 de metri de ea, în vale, o villa rustica. Mai multe statuete de marmură, lespezi funerare și unelte antice au fost descoperite în zonă.
Ambele așezări aveau legătură cu exploatările miniere antice din ținutul Hunedoarei. În acest ținut de pe valea Cernei din Hunedoara au funcționat cele mai vechi mine de fier din România, arătau arheologii.
În mai multe gropi din cimitirul antic, cu cel puțin 18 morminte, au fost descoperite, alături de inventarul funerar, și bucăți de minereu de fier (limonită), care ar fi fost puse special în morminte, fiind un indiciu pentru arheologi cu privire la ocupația pe care au avut-o localnicii.
„În ce priveşte destinaţia clădirii (villa rustica), în vecinătatea exploatărilor de fier antice, alături cu o necropolă interesantă ca sistem de înmormântare, rit funerar şi atribuire etnică, ea nu a putut fi decât locuinţă a vreunei persoane de vază, proprietar, arendaș al minelor de fier", arăta istoricul Octavian Floca, participant la săpăturile arheologice care au dus la dezvelirea necropolei în anii 1961 - 1962.
În prezent, pe malurile lacului Cinciș, pot fi văzute pietre și bucăți din presupuse monumente antice. În unele locuri, au ieșit la suprafață după retragerea apelor, ori după ce malurile au fost „spălate" de apă, bucăți mari de fier și minereu de fier.
În Evul Mediu, susțin istoricii, exploatările miniere au fost reluate în ținuturile Hunedoarei. Minele care în trecut furnizau fierul necesar uneltelor și armelor dacilor și romanilor au fost revigorate pentru a aduce venituri familiei Huniazilor, stăpână în secolul al XV-lea peste domeniul Hunedoarei.
În acea vreme, satul Cinciș din Hunedoara se număra printre așezările privilegiate din Transilvania, locuitorii săi fiind scutiți de dări, potrivit unor istorici. Aici ar fi locuit Elisabeta Morsinai, mama lui Ioan de Hunedoara, și tot aici, într-o biserică veche de șase secole, care păstra pecetea „Iohannes XX", ar fi fost mormântul ei.
„Se spune că în locul unde este acum satul nostru, Ioan de Hunedoara ar fi avut moșia de unde pornea la vânătoare prin aceste ținuturi. În vale, Lacul Cinciș a înghițit vetrele satelor Cinciș, Cerna, Baia Craiului, la fel de vechi, de unde s-ar trage familia lui Ioan de Hunedoara", relata Rudolf Ungur, unul dintre localnicii din satul Izvoarele din Hunedoara, aflat pe dealul din vecinătatea lacului.
Biserica Huniazilor a fost demolată la începutul anilor '60, odată cu construcția barajului Cinciș și cu amenajarea lacului de acumulare. Ruinele ei au ajuns sub ape, însă localnicii au salvat obiectele de valoare din ea și le-au adus la biserica din noul sat Cinciș - Cerna, construit în 1962 pe un alt deal în vecinătatea lacului.
La coada lacului Cinciș, temeliile și câteva ziduri, înghițite parțial de ape și de pădure au rămas din fostele mine și ateliere de fier medievale.
Cinci astfel de fierării, numite la vremea lor „mine de fier", au funcționat cel puțin din secolul al XVII-lea, în ținutul Hunedoarei: la Toplița, Baia Nouă, Plosca - toate pe valea Cernei din Hunedoara și Limpert și Nădrab - pe valea Runcului, afluent al Cernei.
Pădurile care acoperă malul stâng al lacului, apropiate de vechile mine ale Ghelariului, sunt împânzite de ruinele altor ateliere și fierării din secolele trecute.
Tot la coada lacului de acumulare, turiștii găsesc ruinele celor două biserici - ortodoxă și catolică - din fostul sat Baia Craiului, alături de fundațiile caselor înghițite în trecut de ape și de rămășițele vechilor fierării și de mormintele abandonate ale satului.
Localnicii satelelor de pe valea Cernei din Hunedoara au fost strămutați odată cu amenajarea lacului de acumulare, iar așezările au fost sortite dispariției.
Biserica romano-catolică din satul Baia Craiului veche din secolul al XVIII-lea, a rămas în picioare, deși timp de mai multe decenii fusese parțial sub ape.
Cu timpul, apele s-au retras, iar aluviunile fac ca apele să nu mai ajungă la temelia bisericii, devenită unul dintre locurile căutate de amatorii de fotografii veniți pe Lacul Cinciș din Hunedoara.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Turcii au descoperit în Marea Neagră un zăcământ de gaze naturale estimat la 75 de miliarde de metri cubi
O nava de explorare turca a descoperit un nou zacamant de gaz natural in apele adanci ale Marii Negre, cu rezerve estima ...
-
Ucraina, laboratorul NATO. O mașină „Enigma" a secolului XXI prezice atacurile înainte ca acestea să aibă loc
Într-o epoca in care razboiul nu se mai poarta doar cu arme, ci și cu date, algoritmi și predicții, o companie est ...
-
Un bebeluș din SUA, primul pacient din lume tratat cu o terapie CRISPR personalizată pentru o boală genetică rară
O intervenție medicala fara precedent deschide o noua era in medicina genomica personalizata: un copil din Statele Unite ...
-
Un avion cu 200 de pasageri a zburat 10 minute nesupravegheat. Pilotul era la baie şi copilotul leşinase în cabină
O ancheta a scos la iveala detalii socante despre un zbor pe ruta Frankfurt - Sevilla. Timp de 10 minute, aeronava a zbu ...
-
Ce se întâmplă cu corpul tău dacă oprești Wi-Fi-ul noaptea timp de 7 zile. Răspunsul medicilor te va surprinde
Tot mai mulți influenceri din domeniul wellness-ului posteaza pe TikTok și Instagram rutina lor de seara, in care &bdquo ...
-
O româncă deghizată în femeie de serviciu a furat bijuterii de peste 640.000 de euro dintr-una dintre cele mai luxoase locuințe din Londra
O romanca de 24 de ani, insarcinata, a reușit sa patrunda intr-un conac de lux din Londra, deghizata in femeie de servic ...
-
Vreme deosebit de rece și precipitații, pentru următoarele trei zile, în mai multe zone din țară. La munte ninge și se va depune un strat de zăpada
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, sambata, o informare meteo de vreme deosebit de rece in toata tara ...
-
Donald Trump, acuzații halucinante la adresa fostului director FBI. Susține că acesta ar fi cerut asasinarea sa printr-un mesaj codificat cu scoici
Donald Trump l-a acuzat, vineri, pe fostul director al FBI James Comey ca a cerut asasinarea sa. Declarațiile vin dupa c ...
-
Un călugăr a fost arestat de polițiști pentru că a jucat la cazinou donațiile credincioșilor. Suma pierdută este uriașă
Poliția thailandeza a arestat un calugar budist. Aceste este acuzat ca ar fi deturnat peste 9 milioane de dolari din don ...
-
„Vin cu tancul după vodcă". Soldați ruși beți, fără solde și fără control, au băgat spaima în satele ruse de la frontiera cu Ucraina
Un nou set de interceptari telefonice, publicat de proiectul ucrainean „Vreau sa traiesc" scoate la iveala o reali ...
-
Procurorul care a cerut arestarea lui Putin și Netahyanu s-a suspendat din funcție. Dosarul de hărțuire sexuală în care e implicat se apropie de final
Procurorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a demisionat temporar, in contextul in care o ancheta privind presu ...
-
Cum vede Nicușor Dan programul "Apă - Hrană - Energie", al lui Călin Georgescu
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei și candidat la funcția de președinte al Romaniei, a facut un scurt comentariu ...
-
De la inginer software la livrator de mâncare. Cum l-a adus Inteligența artificială de la un salariu de 150.000 de dolari la a locui într-o rulota
Amenințarea Inteligenței Artificiale asupra locurilor de munca intr-un exemplu concret.Un barbat și-a pierdut locul de m ...
-
STS, răspuns la acuzațiile AUR: Sistemele destinate prevenirii votului ilegal îndeplinesc toate condițiile legislative, tehnice și operaționale
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a raspuns vineri printr-un comunicat la acuzațiile AUR privind o presupusa f ...
-
Diplomatul suedez bănuit de spionaj a fost găsit mort
Un diplomat suedez arestat saptamana trecuta sub suspiciunea de spionaj si eliberat cateva zile mai tarziu a fost gasit ...
-
SUA mizează pe o armă cinetică de ultimă generație, SM-3, după ce a folosit-o pentru prima dată în Israel
Departamentul Apararii al Statelor Unite a anunțat o extindere semnificativa a contractului cu Raytheon, companie din ca ...
-
Forțele Aeriene dezvăluie primele avioane fără pilot din istoria SUA. Un punct de cotitură în modul în care America va concepe războiul aerian al viitorului
Forțele Aeriene ale Statelor Unite au prezentat oficial primele aeronave de lupta fara pilot din istorie care primesc de ...
-
Apple pregătește un telefon revoluționar pentru aniversarea de două decenii. Ce va putea oferi iPhone-ul 100% din sticlă
În 2027, iPhone-ul va implini 20 de ani, iar Apple pare hotarata sa marcheze momentul cu un dispozitiv care sa res ...
-
Un expert susține că a descifrat un mister din Biblie. Descoperire despre Cele zece porunci ale lui Dumnezeu
Biblia povestește cum Moise a urcat pe un munte misterios, s-a intalnit cu Dumnezeu fața in fața și a coborat purtand Ce ...
-
Evoluție dramatică în Statele Unite: Un fenomen nemaivăzut de la pandemie lovește sever
Acordul comercial interimar dintre administrația de la Washington și China, incheiat in Elveția, marcheaza o schimbare d ...
-
Ultima generație care mai mănâncă banane: Fructul preferat din toată lumea, pe cale să dispară în câțiva ani
Bananele, unul dintre cele mai iubite fructe din lume, sunt amenințate cu dispariția! Schimbarile climatice, bolile deva ...
-
Chatbotul lui Elon Musk, acuzat că promovează o teorie conspiraționistă: ce s-a întâmplat cu Grok pe platforma X
Un incident bizar și controversat a reaprins discuțiile despre riscurile inteligenței artificiale in spațiul public digi ...
-
Garda digitală a Papei! Cum un grup de voluntari din întreaga lume apără Vaticanul de hackeri
Într-o epoca in care credința se ciocnește din ce in ce mai des cu tehnologia, Vaticanul se vede nevoit sa iși ape ...
-
România, cu un picior în zona 'junk': Alegerile tensionate amplifică prăbușirea încrederii investitorilor - Bloomberg
Incertitudinea politica generata de alegerile prezidențiale din Romania incepe sa fie tratata cu seriozitate maxima de p ...
-
Sociolog: Pare că George Simion și Călin Georgescu nu au o relație bună
Vladimir Ionaș, sociolog Avangarde, a afirmat joi, ca strategia lui George Simion de a nu se prezenta la dezbateri inain ...
-
SUA, din nou o putere mondială sub Trump: investiții fără precedent din întreaga lume într-o industrie în plină dezvoltare
Deși au trecut 100 de zile din cel de-al doilea mandat al lui Donald Trump, piața criptomonedelor ramane extrem de sensi ...
-
Un robot umanoid „s-a trezit" şi a devenit incontrolabil îngrozind inginerii într-o fabrică din China VIDEO
În China, un videoclip care circula pe retelele sociale arata un robot umanoid al companiei Unitree luptandu-se ag ...
-
Descoperirea secolului: experimentul DUNE, ascuns sub pământ. De ce există lumea
Teoriile actuale ale astronomiei nu pot explica de ce a aparut lumea, planetele, stelele și galaxiile. Dar acum oamenii ...
-
Au furat un ditamai avionul comercial: hoții nu au mai fost văzuți de atunci, nici aeronava sau orice resturi ale acesteia. Lista celor mai bizare furturi
Unele dintre cele mai bizare furturi din lume au devenit celebre tocmai datorita naturii lor neașteptate. Daca majoritat ...
-
A fost creat primul tabel periodic al algoritmilor de inteligență artificială, după modelul Mendeleev
MIT propune un „tabel periodic" al algoritmilor de inteligența artificiala. Daca in liceu am invațat sa ordonam at ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu