Mesajul unei eleve pentru Ministerul Educaţiei: „Cum să învăţăm când trăim cu incertitudinea că ne putem infecta şi să nu mai dăm bacalaureatul?"
Postat la: 02.05.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

O elevă de clasa a XII-a, din judeţul Suceava, a adresat o scrisoare deschisă Ministerului Educaţiei în care descrie cu sinceritate anxietatea care o încearcă pentru că în contextul pandemiei de COVID-19 trebuie să susţină examenul de Bacalaureat.
Raluca Ţonea este elevă în clasa a XII-a la Colegiul de Arte „Ciprian Porumbescu" din Suceava. Tânăra ar trebui să susţină examenul de Bacalaureat anul acesta şi mărturiseşte, într-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Educaţiei, să simpte o presiune în plus în contextul pandemie de COVID-19.
„Confuzia, frica, stresul şi îngrijorarea sunt doar câteva din stările prin care mii de elevi au trecut în ultima perioadă. Dacă la început ne-am bucurat cu toţii de această "vacanţă prelungită", curând această bucurie s-a transformat într-o multitudine de sentimente negative. Locuiesc în Suceava, acest oraş supranumit ,,Lombardia României", aici, vieţile noastre s-au schimbat la 180 de grade în doar o săptămână. Vuietul îngrijorării sucevenilor ajunge mult prea greu la Bucureşti. Pe data de 30 martie, în jurul orei 23:00, ministrul de interne, domnul Marcel Vela, anunţă intrarea în carantină totală a municipiului Suceava, dar şi a localităţilor din zonele limitrofe. Suceava a înregistrat, la acea dată, aproximativ 500 de cazuri Covid-19. Momentul acela a picat greu asupra noastră, am început să ne îngrijorăm pentru vieţile noastre şi a celor dragi, odată cu această carantinare forţată s-a instaurat şi teama în sufletele noastre. În acea seară, am plâns, la fel şi în serile ce au urmat, nu am putut să mănânc, din cauza stresului, corpul meu nu mai funcţiona, poate ar fi trebuit să merg la spital, dar spitalul Municipal Suceava era sursă sigură de infectare. Uşor, uşor, am reuşit să îmi revin şi să mă încurajez singură că totul va fi bine. Însă, o problemă încă mă îngrijora: Ce se întâmplă cu examenul maturităţii, Bacalaureatul?", întreabă eleva.
Raluca Ţonea a arătat că frica persistă în sufletele elevilor de la clasa a XII-a şi duce la lipsa de motivaţie. „Cum putem învăţa, când trăim cu incertitudinea că e posibil să ne infectăm şi să nu mai ajungem să dăm bacalaureatul sau, mai rău, să ne pierdem vieţile? Da, suntem tineri, dar asta nu însemnă că suntem toţi sănătoşi: am colegi ce suferă de astm, am colegi ce au boli cardio-vasculare, am colegi cu boli autoimune. Nu toţi am supravieţui în cazul unei infectări", a arătat eleva.
Raluca a prezentat şi două soluţii pentru ca Ministerul Educaţiei să-i ajute pe absolvenţii claselor a XII-a. „Soluţia I: Putem urma modelul altor ţări, precum Franţa, care a anulat examenul de bacalaureat şi a echivalat nota finală cu media din ultimii ani. Ar lua prea multă lume acest examen? Putem ridica media de promovare la 7. Nu toată lumea ar fi mulţumită cu nota finală? Avem soluţia a II-a. Soluţia a II-a: Posibilitatea de a alege a. Echivalarea notei cu media din ultimii 4 ani. b. Susţinerea examenelor în condiţii de maximă siguranţă. Astfel, fiecare elev are posibiltatea nu doar de a alege, ci şi de a se proteja pe el şi întreaga sa familie", a arătat tânăra.
Redăm în continuarea conţinutul scrisorii deschise:
Doamnă ministru, Monica Anisie, şi stimaţi consilieri parte a cabinetului ministrului,
Numele meu este Ţonea Raluca şi sunt eleva Colegiului de Artă ,,Ciprian Porumbescu" Suceava, în clasa a XII-a. Vă înaintez această scrisoare pentru a veni cu câteva propuneri pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă învăţămânul în această perioadă dificilă pentru întreaga omenire.
Încep prin a vă felicita pentru deciza de a închide şcolile la un număr atât de mic de cazuri, a fost cea mai bună soluţie atât pentru siguranţa noastă, cât şi a profesorilor şi a famililor noastre. În continuare vă voi prezenta, din punct de vedere subiectiv, situaţia noastră, a elevilor, nu doar cei de clasa a XII-a, ci a tuturor.
De două luni încoace, ne afăm într-un abis ce, la acest moment, pare fără fund. Confuzia, frica, stresul şi îngrijorarea sunt doar câteva din stările prin care mii de elevi au trecut în ultima perioadă. Dacă la început ne-am bucurat cu toţii de această "vacanţă prelungită", curând această bucurile s-a transformat într-o multitudine de sentimente negative. Locuiesc în Suceava, acest oraş supranumit ,,Lombardia României", aici, vieţile noastre s-au schimbat la 180 de grade în doar o săptămână. Vuietul îngrijorării sucevenilor ajunge mult prea greu la Bucureşti. Pe data de 30 martie, în jurul orei 23:00, ministrul de interne, domnul Marcel Vela, anunţă intrarea în carantină totală a municipiului Suceava, dar şi a localităţilor din zonele limitrofe. Suceava a înregistrat, la acea dată, aproximativ 500 de cazuri Covid-19. Momentul acela a picat greu asupra noastră, am început să ne îngrijorăm pentru vieţile noastre şi a celor dragi, odată cu această carantinare forţată s-a instaurat şi teama în sufletele noastre.
În acea seară am plâns, la fel şi în serile ce au urmat, nu am putut să mănânc, din cauza stresului, corpul meu nu mai funcţiona, poate ar fi trebuit să merg la spital, dar spitalul Municipal Suceava era sursă sigură de infectare. Uşor, uşor, am reuşit să îmi revin şi sa mă încurajez singură ca totul va fi bine. Însă, o problemă încă mă îngrijora: Ce se întâmplă cu examenul maturităţii, bacalaureatul? Am auzit tot felul de scenarii: ,,Se îngheaţă anul" , ,,Examenele naţionale se vor suţine în luna august" , ,,Examenele naţionale se anuleză". Această incertitudine a adâncit anxietatea resimţită. Între timp, au apărut orele online: o nouă zi, o nouă bătaie de cap, profesori care aud pentru prima oară de mijloacele pe care tehnologia le oferă, elevi nefamiliarizaţi cu platformele de învăţământ online. La scurt timp, aflăm că aceste cursuri online devin obligatorii. Cursuri online în ţara în care încă nu există toalete în toate şcolile sau fără apă curentă, ţara în care peste 300.000 de elevi nu au acces la interet (în realitate această cifră ar putea fi mult mai mare).
Unii profesorii s-au adaptat, noi ne-am adaptat, incertitudinea cu ce se întâmpă cu cei peste 300.000 de elevi încă rămâne. În această nebuloasă, luminiţa de la capătul tunelui a dat speranţe că va apărea: preşedintele Klaus Iohannis anunţă că elevii din clasele terminale se vor putea întoarce la şcoală după data de 2 iunie, iar examenle vor fi susţinute la data stabilită iniţial.
Astăzi, 30 aprilie 2020, judeţul Suceava se îndreaptă cu paşi repezi spre numărul de 3000 de cazuri Covid-19. Oricât de mult am spera să nu se întâmple, numărul de cazuri va creşte. Frica încă există în sufletle noastre, anxietatea persistă. Toate aceste sentimente duc la lipsa de motivaţie. Cum putem învăţa, când trăim cu incertitudinea că e posibil să ne infectăm şi să nu mai ajungem să dăm bacalaureatul sau, mai rău, să ne pierdem vieţile? Da, suntem tineri, dar asta nu însemnă că suntem toţi sănătoşi: am colegi ce suferă de astm, am colegi ce au boli cardio-vasculare, am colegi cu boli autoimune. Nu toţi am supravieţui în cazul unei infectări.
Ce se poate face în această situaţie? Soluţii există! Două dintre aceste soluţii urmează să fie prezentate de către mine în cele ce urmează.
Soluţia I: Putem urma modelul altor ţări, precum Franţa, care a anulat examenul de bacalaureat şi a echivalat nota finală cu media din ultimii ani. Ar lua prea multă lume acest examen? Putem ridica media de promovare la 7. Nu toată lumea ar fi mulţumită cu nota finală? Avem soluţia a II-a.
Soluţia a II-a: Posibilitatea de a alege a. Echivalarea notei cu media din ultimii 4 ani.
b. Susţinerea examenelor în condiţii de maximă siguranţă
Astfel, fiecare elev are posibiltatea nu doar de a alege, ci şi de a se proteja pe el şi întreaga sa familie.
Totuşi elevii nu sunt singuri, pe lângă noi există profesori, aceşti stâlpi ai educaţiei, cu diverse afecţiuni şi profesori cu o vârstă înaintată, unii depăşind vârsta de pensionare. Atât noi, cât şi profesorii noştri, avem familii acasă, oameni pe care îi iubim şi pe care i-am proteja cu orice preţ.
Soluţii mereu vor exista.
Nu este corect faţă de cei din promoţiile anterioare şi cele viitoare? Aici nu există soluţii, ci doar solidaritate. Trăim vremuri tulburătoare, cu o încărcătură emoţională uriaşă, viaţa ni s-a schimbat. Uneori nu e vorba de corectitudine, ci de importanţa sănătăţii şi vieţii noastre.
Efectele întoarcerii premature la şcoală ar putea avea efecte nefaste. Nu putem opri elevii din a socializa. Un singur caz e necesar pentru ca o întreagă şcoală să ajungă în spital. Ce se întâmpă cu cei din internate? Ce se întâmpă cu elevii nevoiţi să se înghesuie într-un autobuz? În orice caz, nu ne-am dori să aflăm efectul acestor situaţii.
Doamnă ministru, am încredere că veţi lua cea mai bună decizie. Cred în dumneavostră. Sperăm ca zilele bune să vină cât mai curând, sperăm să trecem cu toţii sănătoşi, iar noi, elevii din ani terminali, ne vom aminti cu recunoştinţă de măsurile care au fost luate în beneficiul nostru".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Tombole în obiecte și bani în numerar pentru românii care îi "toarnă" pe cei care fac evaziune fiscală
Guvernul Romaniei ia in considerare implementarea unui sistem de recompense financiare pentru cetațenii care solicita și ...
-
Adio, vacanțe! Trafic aerian paralizat peste Europa in vara lui 2025. Sistemul de control al rutelor avioanelor poate sa cadă in orice moment
Uniunea Europeana avertizeaza ca vara 2025 ar putea marca un nou record negativ privind intarzierile in traficul aerian ...
-
Triunghi amoros mortal: Mihai e acuzat că și-a înjunghiat rivalul în inimă; și-a uitat ochelarii la locul faptei
Mihai L., un barbat de 60 de ani din Germania, originar din Romania, proprietarul unui chioșc de tip Loto din orașul Reg ...
-
Donald Trump s-a decis să vină la București
Trump Organization, conglomeratul imobiliar controlat de familia fostului președinte american Donald Trump, va fi prezen ...
-
De ce banda de teflon este esențială pentru tehnicienii HVAC
Banda de teflon, sau banda PTFE (politetrafluoretilena), este un accesoriu pe care niciun tehnician HVAC nu ar trebui sa ...
-
Sloturi Deluxe care merita incercate de catre orice jucator
Iti place sa jocuri sloturi retro atunci cand vrei sa-ti incerci norocul la un cazino online? Ei bine, ai putea sa te or ...
-
O nouă taxă ascunsă face ravagii printre cei care au conturi în bancă. Vezi cum poți să scapi de ea sau plătești ceea ce nu face!
Tot mai mulți consumatori se confrunta cu așa-numitele „taxe ascunse", sume care apar adesea pe factura abia in mo ...
-
China testează telepatia in Armată în simulări de război: Tehnologia de comunicare "invizibilă" e folosită deja de CIA și FBI
Într-un context marcat de intensificarea razboiului electronic, cercetatori chinezi au dezvoltat un sistem de comu ...
-
Pământul ar putea fi înconjurat de un vid cosmic: O nouă ipoteză care zdruncină cosmologia și ar putea explica misterul expansiunii Universului
Pamantul, Calea Lactee si chiar intreaga "regiune locala" a Universului din jurul nostru s-ar afla intr-un vid cosmic, u ...
-
AI Act: UE ar putea limita chatbot-urile care folosesc continut protejat de drepturi de autor. Marile companii vor fi puse sa platească
CJUE urmeaza sa stabilieasca daca chatbot-urile AI pot folosi conținut protejat fara a plati o licența. Pentru Google, O ...
-
Donald Trump a notificat-o printr-o scrisoare pe Maia Sandu c-o "arde" la băutură!
Politica taxelor vamale a Administrației Trump nu ocolește nici țarile mici de pe continentul european, așa ca Republica ...
-
România dă două miliarde de euro pentru achiziția unui sistem israelian de rachete
Armata Romana va semna un contract de peste 2 miliarde de euro pentru achiziția unui sistem israelian de rachete cu raza ...
-
Virusul Zombie e mai rău decat Sars-Cov-2. A trecut de la liliac la om si a facut victime. Pericol de pandemie!
O adolescenta de 18 ani din sudul Indiei a murit dupa ce a fost infectata cu virusul Nipah - o boala rara, dar extrem de ...
-
Când sângele se face ca apa! O companie a dezvoltat hemolucența - tehnologia AI care permite chirurgilor să vadă prin zonele inundate din circuitul sanguin
O noua tehnologie dezvoltata de compania americana OCUTRX promite sa transforme fundamental modul in care medicii operea ...
-
Premiera mondială: O pompă cardiacă inspirată din miscările ondulatorii ale pestilor a fost implantată cu succes in Australia
O pompa cardiaca revoluționara cu membrana ondulata a fost implantata cu succes unui pacient din Sydney, marcand o etapa ...
-
O trupă rock cu peste un milion de fani pe Spotify s-a dovedit a fi generată de AI
Trupa The Velvet Sundown, care are 1,1 milioane de fani pe Spotify, s-a dovedit a fi ca este generata de inteligenta art ...
-
Nu numai Elon Musk e acuzat de nazism. Chatbotul Grok l-a lăudat pe Hitler
Grock, chatbotul companiei xAI a generat comentarii controversate, facand referiri pozitive la adresa lui Hitler. Compan ...
-
Europarlamentarul Diana Șoșoacă face noi declarații controversate: "România să fie în BRICS, nu în NATO"
Președinta partidului S.O.S. Romania, europarlamentarul Diana Iovanovici-Șoșoaca, a avut o noua intervenție controversat ...
-
Scandal colosal în armata rusă: generalul responsabil de inovație e acuzat de trafic de arme, fals, abuz în serviciu. Riscă aproape 20 de ani de pușcărie
Fostului ministru adjunct al Apararii din Rusia, generalul de armata Pavel Popov, i-au fost aduse noi acuzații ca parte ...
-
Bild a publicat lista secretă a armelor pe care Ucraina le-a cerut Germaniei
Publicația germana Bild a prezentat lista armelor pe care Kievul dorește sa le primeasca din partea Berlinului. „A ...
-
Pa, Revolut! Conturi suspendate la cererea autorităților și noi reguli din septembrie în România
Revolut vine cu o serie de modificari importante in aplicația sa, care ii privesc direct pe cei peste 4,5 milioane de ut ...
-
Regimul BoloDan lovește în români: 4 din 10 familii din mediul rural se împrumută lunar pentru alimente. Copiii merg flămânzi la culcare
Masurile bugetare anunțate recent pun și mai multa presiune pe familiile vulnerabile din mediul rural, unde puterea de c ...
-
Inflația scapă din nou de sub control! BNR anunță luni grele pentru români după măsurile Bolojan
Rata anuala a inflatiei va creste considerabil in urmatoarele luni, sub impactul tranzitoriu al expirarii schemei de pla ...
-
Din calcule se anunță o vară grea - Cu cât se scumpesc benzina și motorina, de la 1 august, după ce vor crește accizele la carburanți și TVA
Legea Austeritații vine cu creșteri ale prețurilor la mai multe produse, mai ales ca, odata cu creșterea accizelor la ca ...
-
Turismul din România se dezintegrează: voucherele de vacanță dispar și TVA se mărește din august
Turismul din Romania, care se bazeaza covarșitor pe turiștii locali și care era sprijinit de voucherele de vacanța, se c ...
-
Marele Reset: Ce pregătesc Guvernul și Comisia Europeană pentru șoferi. Deținerea unei mașini va deveni tot mai costisitoare
Dupa creșterea TVA-ului, a accizelor la carburanți și a tarifelor pentru utilizarea drumurilor (rovinieta), Guvernul tre ...
-
Cu cât se vor scumpi apartamentele pe piața imobiliară după majorarea TVA
Din august, scumpirea TVA-ului de la 9% la 21% ar putea adauga peste 20.000 de euro in doar o luna. În ultimele 12 ...
-
Unde-i șpagă nu e taxă! Un inspector ANAF a fost inculpat de DNA pentru că a cerut șpagă un milion de euro unui om de afaceri
Un inspector din cadrul Regionalei Bucuresti a ANAF a fost inculpat si plasat sub control judiciar de catre procurorii D ...
-
Primarul de Slatina s-a accidentat cu bicicleta. Mario De Mezzo fost transferat la un spital din Capitală unde va fi operat
Primarul municipiului Slatina, Mario De Mezzo, a fost transportat de urgența la spital duminica seara, 6 iulie 2025, dup ...
-
Cercetatorii ruși au descoperit unde calătoreste sufletul dupa moarte. Ce inseamna SIC și cum poate fi monitorizat prin aparate speciale
Pe la jumatatea lunii mai 2025 o stire a trecut, cum s-ar zice, "pe sub radar", desi ar fi trebuit sa faca furori. O com ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu