Misteriosul "virus al leneșului" este fără tratament. Se răspândește cu repeziciune după ce a suferit mutatii genetice
Postat la: 30.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un virus misterios, cândva limitat în Amazon se răspândește acum mai pe scară largă în America, după ce a suferit modificări genetice care l-ar putea face mai puternic.
Până de curând, virusul Oropouche a fost o boală relativ necunoscută, limitată în mare parte în bazinul Amazonului din America de Sud. Dar de la sfârșitul anului 2023, virusul s-a răspândit dincolo de raza sa obișnuită.
A provocat deja peste 8.000 de cazuri de boală - adesea cunoscută sub numele de „febra leneșului" - în cinci țări în primele șapte luni ale anului 2024. Virusul a provocat, de asemenea, recent decesul a două femei în Brazilia și potențialele decese ale doi copii nenăscuți, relatează BBC.
Creșterea rapidă a cazurilor de Oropouche, care este răspândită prin mușcături de insecte, a determinat Centrul Statelor Unite pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) să emită o alertă de sănătate pentru medicii din SUA. Primele cazuri de virus din Europa au fost detectate în iunie și iulie 2024 la călători care fuseseră infectați în timpul vizitei în Brazilia și Cuba.
Ce este acest virus misterios, de unde a venit și de ce provoacă îngrijorare? Oropouche este un virus endemic în regiunea Amazonului din America de Sud, care este răspândit de insecte care mușcă. Virusul provoacă o boală febrilă la oameni, dar se găsește și la un număr de animale, inclusiv maimuțe urlatoare, marmosets și leneși, împreună cu o serie de insecte diferite.
Oropouche se transmite atunci când o persoană sau un animal este mușcat de insecte purtătoare de virus. Se crede că este răspândit cel mai frecvent de speciile de muschi de mărimea unui cap de ac Culicoides paraensis , care sunt abundente în mari părți ale Americii. Dar virusul poate fi răspândit și prin mușcături de țânțarii Culex quinquefasciatus și Ochlerotatus serratus .
Transmiterea directă de la om la om a virusului nu a fost observată. Odată ajuns în sânge, se poate răspândi rapid în corp și poate traversa bariera hemato-encefalică pentru a ajunge în sistemul nervos central. Se pare că se acumulează în special atât în creier, cât și în ficat .
Virusul în sine poartă o singură catenă de material genetic cunoscut sub numele de ARN care este încapsulat într-o înveliș proteic de protecție. Se crede că folosește o abordare „cal de Troie" odată intrat în sânge, pătrunzând în celulele imune cunoscute sub numele de fagocite, permițându-i apoi să treacă nedetectat în jurul corpului pentru a ajunge la țesuturile și organele pe care le ținte, unde apoi infectează celulele și se reproduce.
Virusul își trage numele de la satul în care a fost înregistrat primul caz. În 1955, virusul a fost izolat din sângele unui muncitor forestier febril de 24 de ani din comunitatea Vega de Oropouche din Trinidad și Tobago.
De atunci, virusul a fost responsabil pentru focare sporadice în Amazonia braziliană, unele raportate că au ajuns la 100.000 de cazuri . În total, cercetătorii estimează că au fost diagnosticate peste 500.000 de cazuri , dar acest număr poate fi o subestimare din cauza diagnosticării greșite, deoarece multe dintre simptome sunt similare cu alte boli care cauzează febră.
De la sfârșitul anilor 1980, focarele de virus au început să fie raportate în Panama, Peru și Ecuador . Dar din 2000, numărul țărilor care au raportat virusul a crescut, incluzând Bolivia, Columbia, Ecuador și Guyana Franceză.
La sfârșitul anului 2023, au început să apară focare mari în bazinul Amazonului, unde virusul era deja endemic, și în noi zone din America de Sud. În iunie 2024, Cuba a confirmat cazuri de virus.
Între 1 ianuarie și 20 iulie 2024, Organizația Mondială a Sănătății a înregistrat 8.078 de cazuri de Oropouche . Majoritatea - 7.284 inclusiv cele două decese - au fost în Brazilia, Bolivia înregistrând 356, Peru a raportat 290, Columbia cu 74 și Cuba cu 74.
Cel mai îngrijorător pentru oficialii din domeniul sănătății publice, un număr tot mai mare de cazuri apar acum în zone non-amazoniene și au fost documentate în 10 state din afara regiunii Amazon, în Brazilia, precum și în Cuba.
Analiza recentă nepublicată a virusului din spatele celor mai recente focare sugerează că codul său genetic a suferit o remaniere care a condus la replicarea mai eficientă a acestuia în celulele indivizilor infectați. Aceasta înseamnă că virusul poate produce un număr mult mai mare de el însuși odată ce infectează o celulă și deturnează mașina celulară.
Acest lucru nu numai că ar permite virusului să provoace boală mai severă la indivizii infectați, dar crește și șansele ca insectele mușcatoare să preia virusul atunci când îl hrănesc și îl transmit.
În timp ce capacitatea virusului de a se ascunde în celulele imune înseamnă că ar putea rămâne relativ ascuns de sistemul de apărare al organismului, există unele semne că virusul poate fi mai rezistent la răspunsul imun al persoanelor infectate anterior cu Oropouche.
Oamenii de știință cred, de asemenea, că dezvoltarea urbană crescută în zonele care au fost cândva pădure ar putea juca, de asemenea, un rol în noile focare. Ei spun că efectele schimbărilor climatice cresc numărul de zone în care pot trăi insectele care răspândesc virusul, ceea ce înseamnă că este probabil ca virusul să continue să se extindă dincolo de aria sa istorică în America de Sud.
Virusul provoacă o febră asemănătoare gripei la persoanele infectate , împreună cu dureri de cap, dureri musculare, articulații rigide, greață, frisoane, sensibilitate la lumină și vărsături. În cazuri severe poate provoca meningită. În general, simptomele sunt similare cu alte boli transmise de țânțari, cum ar fi dengue, chikungunya, Zika și malaria .
Potrivit CDC, simptomele încep de obicei la trei până la 10 zile după ce au fost mușcate și durează trei până la șase zile. Simptomele pot reapare câteva zile sau săptămâni mai târziu la până la 60% dintre pacienți și tind să fie similare la recidivă. Nu este clar ce cauzează aceste recidive; ar putea fi aceeași infecție reapărând sau oameni care trăiesc în zone cu o prevalență ridicată a insectelor purtătoare de virusuri care sunt reinfectate.
Pe 25 iulie, autoritățile din Brazilia au înregistrat primele decese cunoscute din cauza febrei Oropouche. Cele două femei aveau 21 de ani și 24 de ani, fără a avea nicio afecțiune preexistentă de sănătate.
Un raport al Ministerului Brazilian al Sănătăţii a sugerat, de asemenea, că virusul ar putea fi transmis de la femeile însărcinate la fetuşi şi a raportat moartea unui copil nenăscut . De asemenea, a raportat un avort spontan asociat cu infecția Oropouche . Patru cazuri de nou-născuți cu microcefalie - un defect congenital în care capul copilului este mai mic decât se aștepta - au fost, de asemenea, raportate a fi asociate cu virusul.
Cu toate acestea, efectele Oropouche asupra sarcinilor și copiilor nenăscuți rămân nedovedite și sunt investigate .
În timp ce primele animale sălbatice care s-au dovedit a fi purtătoare de virus au fost maimuțele urlatoare, în 1960, aceasta a fost, de asemenea, izolată dintr- un lenes cu gât palid în Brazilia .
Dar principala gazdă sălbatică a virusului nu a fost încă identificată . S-a descoperit că un număr de animale sălbatice poartă virusul, inclusiv un număr de primate și lenesi cu trei degete.
Cu toate acestea, se crede că și alte animale sălbatice sunt purtătoare de virus. Și principala gazdă sălbatică a virusului nu a fost încă identificată.
Un articol din revista academică The Lancet Microbe clasifică focarele de febră Oropouche drept „o amenințare emergentă la adresa sănătății globale" și avertizează asupra lipsei cercetărilor privind noi tratamente.
Alți cercetători au subliniat „ necesitatea urgentă de vaccinuri eficiente " împotriva Oropouche. În timp ce vaccinurile sunt testate pe modele animale, nu există încă niciunul disponibil sau cunoscut ca fiind eficient la om.
În prezent, nu există tratamente specifice pentru boală .
Organizația Panamericana de Sănătate recomandă odihna, lichidele și analgezicele ca cel mai bun tratament pentru simptome.
Ministerul Sănătății din Brazilia spune că „pacienții trebuie să se odihnească, cu tratament simptomatic și monitorizare medicală".
Oricine este infectat ar trebui, de asemenea, să folosească în continuare substanțe repelente, pentru a reduce probabilitatea de a fi mușcat de insecte, care ar putea apoi transmite virusul altor persoane.
Fără vaccinuri pentru a controla infecțiile, cel mai bun mod în care oamenii se pot proteja împotriva Oropouche este să evite să fie mușcați de muschi și țânțari. Autoritățile sanitare sugerează utilizarea plaselor cu plasă fină pe uși și ferestre. Deoarece musculița care poartă boala este mai mică decât țânțarii, se crede că plasele de țânțari standard sunt mai puțin eficiente.
Purtarea de îmbrăcăminte care acoperă brațele și picioarele și utilizarea insecticidelor poate ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva mușcăturilor.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce știm despre dronele misterioase care bâzâie deasupra New Jersey
Misterul continuă să planeze după aproape o lună de observări de drone deasupra New Jersey, stârnind teamă în rândul locuitorilor și dezbateri aprinse cu privire la ce sunt obiectele zburătoare - și dacă acestea sunt drone.
-
De ce a capturat Israelul cel mai înalt munte al Siriei la doar câteva ore după căderea lui Assad
Israelul nu a pierdut timpul după căderea lui Bashar al-Assad pentru a bombarda toate mijloacele militare siriene pe care dorea să le țină departe de mâinile rebelilor - lovind aproape 500 de ținte, distrugând marina și distrugând, susțin israelienii, ținte de pe 90% din suprafața Siriei.
-
Diana Șoșoacă amenință că zboară creierii polițiștilor cu o armă. Poliția Capitalei s-a autosesizat intr-un nou dosar
Poliția Capitalei s-a autosesizat și a demarat verificările după ce, într-un filmuleț de aproximativ 40 de minute transmis pe Facebook, europarlamentarul Diana Șoșoacă își exprimă revolta față de atitudinea forțelor de ordine față de ea și față de copiii ei și afirmă în acest context că se gândește să-și ia o armă și „cum se apropie unul de mine îî zbor creierii".
-
Găsit mort după ce a făcut acuzații grave împotriva OpenAI. Un cercetător AI a devenit denunțător in cazul unor grave abateri ale companiei
Un cercetător OpenAI, devenit denunțător, a fost găsit mort într-un apartament din San Francisco, au declarat autoritățile americane, potrivit BBC.
-
Adriana Bahmuțeanu revine cu un nou atac la adresa lui Honorius Prigoană: "Orice imperiu cade și moare pe propria mână"
Adriana Bahmuțeanu a anunțat în direct la România TV că a început procedurile pentru succesiune, precizând că ea nu se va avea acces la niciun leu din banii pe care băieții ei, Maximus și Eduard, i-au moștenit de la tatăl lor, Silviu Prigoană. Vedeta s-a simțit foarte indignată de faptul că Honorius Prigoană, fiul fostului său soț, nu îi permite să își vadă copiii.
-
O echipă de cercetători britanici fac o descoperire de proporții: au reușit să creeze bateria care poate funcționa mii de ani
O echipă de cercetători britanici a creat o baterie revoluționară din diamante, capabilă să furnizeze energie pe termen lung. Tehnologia inovatoare utilizează carbon-14, un izotop radioactiv, încorporat într-un diamant sintetic, deschizând noi perspective pentru alimentarea dispozitivelor.
-
Misterul monstrului Nessie din Loch Ness ar putea fi elucidat: explicația e mai neobișnuită decât ne-am aștepta
Legenda monstrului Nessie din Loch Ness este una dintre cele mai fascinante și persistente mituri ale lumii, circulând de zeci de ani și inspirând numeroase teorii și speculații.
-
Scoaterea prezervativului în timpul actului sexual este considerat viol
O fostă concurentă de la Insula Iubirii spune că „i-a tăiat răsuflarea" să descopere că cineva care scoate un prezervativ în timpul actului sexual este clasificat drept viol.
-
Viitorul șef al NASA vrea să trimită soldați americani în spațiu: „E absolut inevitabil"
Jared Isaacman, miliardarul ales de Donald Trump să fie următorul administrator al NASA, vrea să trimită trupe americane în spațiu, considerând că o astfel de mutare este „absolut inevitabilă", relatează The Independent.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 2.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 3.Ce înseamnă pentru Europa sistarea gazelor rusesti catre Austria. Suntem în pragul unei noi crize energetice catastrofale?
- 4.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 5.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 6.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 7.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
- 8.Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
- 9.Fiul lui Donald Trump anunță Marea Resetare a sistemului financiar mondial: "Restul lumii să ne urmeze exemplul!"
- 10.Pericol uriaș de sărbători: românii riscă să fie lăsați fără bani în conturi
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu