Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Nou studiu: Vitamina D, crucială în lupta cu noul coronavirus

Postat la: 28.09.2020 - 10:03 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un nivel suficient de vitamina D în organism poate preveni deteriorarea stării pacienţilor cu COVID-19, arată un studiu al Universităţii din Boston. „Doar 9,7% din pacienţii cu vârsta peste 40 de ani, care aveau suficientă vitamina D în corp, au cedat infecţiei şi au avut nevoie de suport cu oxigen sau îngrijire la ATI”, au declarat cercetătorii de la Universitatea din Boston.

„Acest studiu oferă dovezi directe că suficienţa vitaminei D poate reduce complicaţiile, inclusiv furtuna de citokine şi, în cele din urmă, poate evita moartea din cauza COVID-19", a spus Michael F. Holick, profesor de medicină, fiziologie şi biofizică la Facultatea de Medicină a Universităţii din Boston.

Conform experţilor americani, vitamina D modulează sistemul imunitar pentru a avea un răspuns adecvat la invazia agenţilor patogeni bacterieni şi virali. „Acest efect benefic asupra sistemului imunitar poate reduce riscul de a dobândi o infecţie virală, inclusiv gripa sezonieră sau COVID-19 care poate pune în pericol viaţa pacienţilor. (...) Persoanele care nu au suficiente depozite de vitamina D au mult mai mari şanse de a se îmbolnăvi grav. Aceşti pacienţi pot dezvolta septicemie sau pot ajunge chiar şi la deces dacă au contractat noul coronavirus. Deoarece deficienţa de vitamina D este frecventă la persoanele cu alte boli care cresc riscul în cazul unei infecţii cu coronavirus, este imposibil de spus cu exactitate câte vieţi ar fi salvate dacă toţi am primi doza zilnică de vitamina D", au precizat cercetătorii de la Universitatea din Boston.

În timpul studiului au fost măsurate nivelurile de vitamina D la 235 de pacienţi COVID-19 spitalizaţi. Aceştia au fost monitorizaţi pentru a vedea cât de severă a devenit infecţia, dacă au dificultăţi de respiraţie şi dacă au reuşit în cele din urmă să depăşească boala.

Este cel de-al doilea studiu care demonstrează eficacitatea vitaminei D în combaterea COVID-19. Cu ceva timp în urmă a fost publicată cercetarea realizată de Universitatea Anglia Ruskin din Marea Britanie, care a scos la iveală legătura dintre un nivel scăzut de vitamina D în corp şi o rată mai mare a mortalităţii în urma infectării cu coronavirus.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE