ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




O nouă pandemie globală cu o rată de mortalitate de 50% e la ușă: Avertisment groaznic, îi ține treji noaptea pe savanți

Postat la: 28.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un nou studiu publicat în revista Nature pe 24 septembrie 2024 și condus de dr. Thomas Peacock de la Imperial College din Londra, trage un semnal de alarmă din cauza faptului că următoare pandemie globală e la ușă. Oamenii de știință sunt "ținuți treji noaptea" din cauza temerilor că o nouă pandemie mondială, gripa aviară, cu o rată de mortalitate de 50%, "evoluează sub radar".

Lumea umblă somnambulă spre o nouă pandemie mult mai gravă decât cea de COVID-19, arată studiul. O analiză a transmiterii susținute a gripei aviare de la mamifer la mamifer la diverse specii, condusă de Institutul Pirbright, arată că strategiile globale de control pentru virusul gripei aviare H5N1, cunoscut și sub numele de gripă aviară, nu funcționează, potrivit GB News.

Scriind în revista Nature, cercetătorii au analizat dacă focarele din fermele europene, de mamiferele marine din America de Sud și bovinele de lapte din Statele Unite ridică întrebări cu privire la faptul că oamenii sunt următorii, care pot fi atinși de virus. Conduși de medicul specialist în gripă zoonotică, doctorul Thomas Peacock, oamenii de știință au evaluat modul în care schimbările recente în ecologia și evoluția moleculară a H5N1 la păsările sălbatice și domestice cresc oportunitățile de răspândire la mamifere.

Ei au cântărit, de asemenea, diferite căi evolutive care ar putea transforma gripa globală H5N1 într-un virus pandemic uman. Virusul a fost detectat la păsări sălbatice, păsări de curte și vaci de lapte din America. Aproape 200 de efective de lapte din 14 state au fost testate pozitiv pentru tulpina H5. Au fost confirmate și 14 cazuri umane, dintre care unul nu are nicio legătură cunoscută cu expunerea la animale.

„Virusurile gripei A (IAV) au cauzat mai multe pandemii globale documentate în istoria umanității decât orice alt agent patogen. Din punct de vedere istoric, porcii sunt considerați gazde intermediare optime care ajută virusurile gripei aviare să se adapteze la mamifere înainte de a trece la oameni", a spus doctorul Peacock, care investighează conducătorii actualei gripe aviară H5N1.

„Cu toate acestea, ecologia modificată a H5N1 a deschis ușa către noi căi evolutive". Saltul virusului la vaci este deosebit de îngrijorător, deoarece oamenii împărtășesc 80% din ADN-ul lor cu bovinele". Analiza evidențiază lacune potențiale în mecanismele de control, inclusiv reticența de a se angaja cu vaccinuri moderne și tehnologii de supraveghere și lipsa de colectare a datelor despre transmiterea H5N1 de la vaci la oameni care lucrează la fermele de lapte.

„H5N1 este o boală raportabilă la păsările de curte, dar nu la mamifere, în SUA. Departamentul de Agricultură al SUA solicită testarea H5N1 numai la bovinele care alăptează înainte de deplasarea interstatală", a spus doctorul Peacock.

„Ceea ce îi ține pe oamenii de știință trează noaptea este posibilitatea ca lanțuri de transmisie nevăzute să se răspândească în tăcere prin barăcile muncitorilor de la ferme, hambarele de porci sau în țările în curs de dezvoltare, evoluând sub radar, deoarece criteriile de testare sunt înguste, autoritățile guvernamentale se tem sau resursele sunt slabe", a afirmat medicul.

Autorii spun că perspectiva ca H5N1 să devină prezent în mod continuu în Europa și Americi este un punct de cotitură pentru HN51, care a fost detectat pentru prima dată la gâștele sălbatice din sud-estul Chinei.

Sunt necesare noi strategii de control, inclusiv vaccinarea. Vaccinurile antigripale sunt autorizate pentru păsările de curte care reduc povara bolii, dar nu previn infecția și au grade diferite de succes. Cu toate acestea, există temeri că actualii candidați la vaccin vor fi ineficienți în neutralizarea uneia dintre mutațiile mai rare prezente în acest virus.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE