Povestea lui "Einstein din Bihor" caruia Elena Ceauşescu i-a furat invenţiile
Postat la: 23.01.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ernest Weiss Váradi s-a născut pe 15 februarie 1910, în Oradea într-o familie de intelectuali, după cum se arată în biografia semnată de profesorul şi publicistul Iosif Popa, care i-a fost prieten apropiat.
Tatăl inventatorului, Edmund, a fost avocat şi, timp de peste trei decenii, a făcut parte din conducerea Baroului Avocaţilor Oradea, ocupând mai mulţi ani şi funcţia de preşedinte. Tot tatăl lui a înfiinţat Banca Proprietarilor de Imobile şi Banca JOIT şi a luptat pentru drepturile evreilor, fiind ales preşedintele Partidului Evreilor din Bihor.
Presa vremii arată că Edmund Váradi a contribuit şi la redactarea Constituţiei Franţei, dar şi a Codului Penal al Ungariei, a colaborat la mai multe ziare, a scris nuvele şi a redactat cartea memorială a regimentului alături de care a participat la război, în final ajungând până la gradul de colonel în rezervă. La rândul ei, mama inventatorului provenea dintr-o familie înstărită de nobili din Făgăraş, care deţinea mii de hectare de pământ şi păduri, o uriaşă herghelie de cai la Sâmbăta şi numeroase fabrici, printre care şi pe cea de sticlă din Turda.
Copil fiind, Ernest Váradi a urmat Liceul Evreiesc din Oradea, după absolvirea căruia, în ciuda dorinţei părinţilor săi de a urma o carieră de economist, s-a înscris la un concurs de chimie şi, după ce a obţinut locul întâi la faza zonală a competiţiei, a decis să aleagă Politehnica din Dresda. Şi-a terminat studiile universitare în 1935, ieşind de pe băncile facultăţii cu titlurile de inginer chimist şi specialist în mineralogie.
Şi-a început cercetările la Băiţa, unde a studiat molibdenul şi radioactivitatea minereurilor din Munţii Apuseni, iar în 1941, s-a mutat la Derna, unde şi-a amenajat propriul laborator, pentru a cunoaşte şi a pune în valoare prin cercetări şisturile bituminoase - zăcământ deosebit de răspândit în zonă. Din iniţiativa sa au fost construite aici secţii de producţie pentru punerea în practică a cercetărilor, produsele astfel obţinute - destinate în principal construcţiei de drumuri - constituind marfă de export într-o serie de ţări dezvoltate, atât din Europa, cât şi din Asia şi America, fiind superioare celor produse de firme cu tradiţie în domeniu.
A colaborat cu specialişti care lucrau la laboratoarele de profil din Germania şi Elveţia, reuşind să realizeze o gamă variată de asfalturi colorate, să înlocuiască baiţul necesar fabricilor de mobilă, să dezvolte produse de cosmetică şi chiar băuturi spirtoase din bitum.
Cea mai cunoscută descoperire a lui a fost, însă, uleiul polar, care rămânea fluid chiar şi la -63 de grade Celsius. Cu ajutorul acestui ulei, ruşii au survolat în premieră mondială, în iarna anului 1952, Polul Nord spre America. Această descoperire i-a adus omului de ştiinţă bihorean Ordinul Muncii clasa a III-a şi statutul de laureat al Premiului de Stat în anul 1953, fiind invitat de însuşi liderul sovietic Stalin pentru a fi recompesat cu bijuterii din aur.
Ernest Váradi(foto) este, de asemenea, inventatorul polimerilor, dar a fost nevoit să-şi cedeze descoperirile Elenei Ceauşescu. După ce şi-a arogat meritele la nivel internaţional, soţia dictatorului a insistat să-l răsplătească pe savant cu funcţia de director general al Institutului de Cercetări în Chimie. Váradi a refuzat în repetate rânduri oferta, motivând că Derna îi poate aduce satisfacţii profesionale mult mai mari. A fost propus şi pentru funcţii înalte în ministerul de resort, de asemenea refuzate.
Váradi Ernest ar fi realizat peste 70 de invenţii, însă numai câteva au fost înregistrate la OSIM. Mare parte au luat calea străinătăţii, bihoreanul având legături cu diverse institute de cercetare şi unităţi de producţie, cum ar fi combinatele chimice din Düsseldorf, Tokio şi München.
Foştii colegi de liceu ai inventatorului, intervievaţi de profesorul Pop, şi-au amintit că era sârguincios şi că a avut multe de suferit în timpul războiului, întreaga lui familie fiind deportată la Auschwitz. Şi-a pierdut ambii părinţi, soţia şi cei doi băieţi. Acesta este motivul, explică şi istoricul Cristian Culiciu, pentru care Váradi era tăcut şi extrem de retras.
Aceeaşi amintire i-o poartă şi fostul deputat PD Teodor Cladovan, pe vremuri director al Rafinăriei Crişana din Suplacu de Barcă: „A fost o enigmă pentru toată lumea din jur".
Emil Merluşcă, fost director adjunct al întreprinderii unde a lucrat şi Váradi, spunea că acesta era chemat des la Bucureşti, dar cum era foarte discret, nimeni nu afla pentru ce. „Când visa ceva noaptea, se trezea şi mergea în laborator în pijama", a povestit Merluşcă.
Inventatorul a încetat din viaţă în anul 1997 şi a dorit ca de o bună parte din averea sa să beneficieze cei nevoiaşi, bătrânii şi copiii care arătau aptitudini deosebite. Din păcate, laboratorul său a fost mistuit de un incendiu, iar arhiva sa de documente a fost distrusă în întregime. Supranumit „Einsteinul Bihorului", în septembrie 2005 a fost făcut cetăţean de onoare postum al Oradei, pentru meritele sale ştiinţifice.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Româncă celebră infectață cu tulpina africană arată aventura COVID-19: "S-au încurcat rezultatele testelor, voluntarii m-au salvat!"
Fosta jurnalistă Liana Alexandru este unul dintre cei doi pacienți cu COVID-19 în cazul cărora s-a depistat tulpina sud-africană a SARS-COV2. Ea povestește într-o postare pe Facebook întreaga sa aventură COVID-19.
-
Furt de criptomonede în valoare de 620.000 de dolari reusit de un bărbat din Iași. Procurorii arata cum a fost posibil
O companie din insulele Cayman - al șaptelea operator de criptomonede la nivel mondial - a fost victima unei infracțiuni de fraudă informatică. Mai exact, potrivit procurorilor, un bărbat din Iași a reușit să acceseze sistemul informatic al firmei și să fure criptomonede de 620.000 de dolari.
-
Șoșoacă scandalizată: "Politicieni corupți și trădători de neam și țară nu au făcut altceva decât să impună sclavizarea și îngenuncherea unui întreg popor"
Senatorul Diana Șoșoacă a lansat o serie de acuze extrem de dure la adresa politicienilor și a oamenilor legii "nu au făcut altceva decât să impună sclavizarea și îngenuncherea unui întreg popor, dar și manipularea prin televiziunile șpăguite cu peste 70 de milioane de euro, pentru a vinde poporului minciuna COVID 19 pentru a induce și a menține panica".
-
Siguranța față de Covid în pericol! Sunt 166 tipuri de măști neconforme și numărul acestora este în creștere spune ANPC
ANPC anunță că încă trei notificări date de România în ce privește alertele de măști neconforme de pe piață au fost validate de Sistemul de alertă rapidă al Uniunii Europene - RAPEX. Astfel conform celor 31 alerte transmise numericul măștilor de protecție neconforme ajunge la 166.
-
Dosarul "Proxeneții de Tenerife". Mandat de arestare pentru sexy-peremista din AUR: "Eu nu controlez pasarica nimanui!"
Judecătoria Câmpia Turzii a admis cererea procurorilor de arestare preventivă în dosarul „Proxeneții din Tenerife" a prim-vicepreședintelui AUR Galați, Ancuţa Cârcu, fost membru PRM. Femeia locuiește în Tenerife, unde are un club.
-
Dr. Fauci e contrazis de supercomputerul Fugaku. Raspunsul la intrebarea "Suntem mai protejați dacă purtăm două măști sanitare?"
Cercetătorii au folosit supercomputerul Fugaku pentru a modela fluxul de particule de virus de la oameni care poartă diferite tipuri și combinații de măști, scrie Reuters. Simularea japonezilor arată că portul a două măști sanitare simultan nu oferă prea multe beneficii, față de purtarea corespunzătoare a unei singure măști.
-
Studiu recent: Noul coronavirus preferă grupa de sânge A
Un nou studiu oferă dovezi suplimentare potrivit cărora persoanele cu anumite grupe de sânge prezintă mai multe riscuri de a contracta COVID-19.
-
Politistul care "a stat de 6" pentru talhari. Infractorii au jefuit o femeie de 78 de ani de peste 300.000 de euro
Un agent din cadrul Politiei orasului Pancota din judetul Arad a asigurat iesirea unor hoti dintr-o casa de unde furasera 300.000 de euro dintr-un seif, plus bijuterii si alte bunuri de valoare estimate la alte zeci de mii de euro.
-
Diete - Porc, pui sau brânzeturi: ce să mânânci dacă vrei să slăbeşti
Carne sau brânzeturi? Carne - spun nutriționiștii, daca vreți să slăbiți. Și o salată. Cantitatea de grăsime e controlabilă. Brânzeturile îngrașă și conțin, de fapt, mai multa grăsime decât ceafa de porc.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Emailuri trimise de spanac? Da, oamenii de știință au reușit în premieră asta!
- 2.Hiperstimularea in cazul vaccinului anti-Covid poate declansa o furtuna imunologica cu consecinte foarte grave
- 3.Stire istorica: Pentagonul recunoaşte că deţine epave ale unor OZN-uri din materiale cu proprietați uluitoare
- 4.Afacerea gunoaielor: Doi primari din Capitala sunt direct vizati de DNA care s-a sesizat!
- 5.Moartea bebelusului inecat in cristelnita schimba regulile botezului. Copilul nu va mai fi scufundat daca parintii nu sunt de acord
- 6.Elon Musk: "Dorm circa 6 ore pe noapte. Am încercat mai puțin, dar productivitatea scade"
- 7.O creatură ca o grămadă încâlcită de sfori a fost găsită eșuată pe o plajă din Texas
- 8.Fratele unuia din electricienii uciși la Onești susține că poliția l-a împușcat. Medicii nu pot face autopsia motivand că avea COVID-19
- 9.Dr. Emilian Imbri a avut reacţii la rapel care l-au ingrijorat: "Nu vă faceţi iluzii că vaccinul vă salvează total de la boală!"
- 10.Fostul șef al Poliției Rutiere Gherla a fost găsit mort la cinci zile de la dispariție
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu