Robert Stredie conduce Liga Studenților Români din Străinătate: ”Majoritatea tinerilor care se întorc in România nu regreta decizia!”
Postat la: 30.07.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Robert Stredie are doar 21 de ani și a reușit să se facă remarcat până la această vârstă, grație numeroaselor acțiuni de voluntariat în care s-a implicat și care i-au adus numirea ca președinte al Ligii Studenților Români din Străinătate.
Curajos și dornic să se afirme, Robert Stredie a renunțat la orășelul mic în care a studiat - Botoșani - și a plecat să studieze peste hotare. Mai exact, el a ajuns să studieze Management, la University of Manchester, iar între timp s-a făcut remarcat în urma acțiunilor de voluntariat la care a luat parte. La începutul anului, însă, munca lui a fost încoronată, fiind ales în fruntea Ligii Studenților din Străinătate. Chiar dacă studiază în străinătate, Robert plănuiește să vină în țară, pentru a aduce "motiviația și energia lui în România, care are un potențial fantastic în zona de start-up și antreprenoriat".
Robert, ești student la Universitatea din Manchester și președinte al LSRS. Cum arată o zi din viața ta?
Acum sunt în vacanță, dar activitatea din LSRS și alte câteva proiecte personale îmi ocupă cam toată ziua. O zi normală în timpul anului academic este mult mai încărcată, mai ales că ultimul an de universitate este cel mai greu și cel mai important. Nu m-am considerat niciodată tobă de carte, dar Dumnezeu m-a binecuvântat și cu prieteni valoroși care mă sprijină și mă ajută să nu uit de universitate și angajamentul meu de a fi student. Când nu mă ocup de LSRS, învățat sau voluntariat la facultate, ziua depinde foarte mult de starea de spirit pe care o am. Sunt o persoană introvertită și nu am încercat niciodată să ascund lucrul acesta, doar că datorită funcției pe care o dețin sunt perceput adesea ca fiind extrovertit. Prietenii glumesc pe seama mea și spun că sunt un "introvertit adaptat". De obicei tind să petrec mult timp doar cu mine, dar am noroc de oamenii din jurul meu care mă mai scot din rutină.
Nu lipsești de la evenimentele dedicate românilor din străinătate. Povestește-mi despre tine, cum ai ajuns președinte al LSRS?
În anul I de facultate m-am implicat foarte mult pe partea de voluntariat și în comunitatea locală. Am fost reprezentantul studenților în consiliul de administrație a programului meu din facultate, am fost președintele consiliului studenților din căminul meu.
Știm că anul trecut ai plecat la studii în Manchester, iar anul acesta ai fost numit președinte. Cum ai reușit atât de repede?
Voi fi sincer. Eu consider că a fost o oportunitate si o șansă fantastică. Am fost singurul candidat pe poziția de președinte. Cred ca mai important decât a ajunge în această funcție este să dai dovada că meriți această onoare, iar acțiunile tale de pe întreaga perioadă a mandatului sa reflecte acest lucru. Dorința mea este sa duc această organizatie cât mai sus!
Știu că în această vară vei fi în România, că te pregătești de Summer Camp. Poveștește-mi despre acest event. Ce inseamna el si cum ți-a venit ideea?
Ideea de Summer Camp nu este nouă, dar este nou ce facem noi în cadrul acestui eveniment. Practic, ne-am propus să aducem în acelasi loc, studenți români de pretutindeni... Si din țară, si din străinătate. Aceasta este prima ediție și dorim să păstrăm cu tradiție acest eveniment. Menirea lui este să conectam mult mai mult studenții din străinătate cu comunitatea din România. Ne gândim ca odată cu fiecare ediție să promovam un județ diferit, anul acesta Covasna, si să cuprindem teme diferite. In acest an este vorba despre business și inovare, iar prietenii noștri de la Patriot Fest si Românian Business Leaders ne vor ajuta pe această cale.
Cine poate participa la evenimentul de la Centrul de Agrement Pădureni? Ce va cuprinde această tabără?
La eveniment poate participa orice student român. Mâncarea și cazarea sunt gratuite și vom asigura și transportul persoanelor de la Brașov la Centrul de Agrement Pădureni din Covasna dus-întors. Vom avea paneluri pentru business, pentru inovare, discuții cu instituții precum Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Fondurilor Europene, dar și jocuri, foc de tabăra. Totodată, vom purta discuții constructive asupra beneficiilor și riscurilor de a studia în străinătate, situația academică din România, dar și cum pot contribui toți cei prezenți la dezvoltarea țării.
Cum se pot înscrie?
Înscrieri se fac până la sfârșitul lunii prin link-ul specializat.
De ce ar trebui să participe tinerii? Ce le spui ca să-i convingi să ia parte la acest event?
Este un eveniment special...unic prin participanți, invitați și misiune. În cazul în care prezența ta într-o comunitate internațională de români încă nu te-a motivat, există și partea practică: sesiunile de training, vorbitorii, dar și jocurile ar putea fi ceea ce cauți.
Observ că ești un om extrem de implicat. Așa erai și în liceu? De unde motivarea pentru toate aceste activități?
Totul a începutul cu terminarea ciclului gimnazial. Eram un tip de adolescent rebel cred, nu în sensul în care aș fi încercat să ies din cuvântul părinților, altul era motivul. Fiind un județ mic și orașul în care studiam și mai mic, oamenii se cunosc între ei, mai ales cei care sunt muncitori. Tatăl meu este una dintre aceste persoane și toată lumea mă vedea ca pe băiatul "lui Marinel", dar nu ca pe Robert Stredie. Așadar am început să lucrez la asta, să mă implic și să realizez lucruri astfel încât ceilalți să mă vadă după ceea ce sunt. Motivarea vine din mai multe locuri... Sunt creștin, iar relația mea cu Dumnezeu înseamnă extrem de mult...de aici provin de altfel și principiile după care mă ghidez în viață. Familia mea, educația pe care am primit-o și exemplele părinților mei... oameni simpli, din provincie, care provin din familii numeroase, dar cu o situație mediocră. Au muncit mult pentru a mă putea sprijini și din punct de vedere financiar, dar au rămas la fel... nici banul, nici poziția nu au reușit să îi ducă într-o direcție greșită.
Care a fost motivul pentru care ai ales să pleci la studii în Anglia?
Am plecat cu un singur scop, și anume să asimilez tot ce este mai bun acolo și apoi să mă întorc pentru a implementa în țară și a contribui la dezvoltarea României. Este, din păcate, un motiv din ce în ce mai rar întâlnit.
Cum s-a schimbat viața ta acolo?
În primul rând cred că a adus un aport considerabil în maturizarea și responsabilizarea mea.
Plănuiești să te întorci în țară? Ce ți-ai dori să aduci aici, pentru ca studenții să fie mai fericiți, împliniți?
Da. Mai am doar un an de studiat și apoi plănuiesc să îmi continui activitatea în România. Aș dori în primul rând să aduc motivația și energia mea. Faptul că până acum nu am fost atins de nicio dezamăgire majoră în viață... este un avantaj. Astfel, sper să pot convinge pe cât mai mulți să își aducă aportul la dezvoltarea României, dar mai ales la cultivarea identității și mândriei de a fi român.
Interacționezi frecvent cu studenții plecați în străinătate. Cum sunt priviți? Cum sunt aceștia față de studentii din România?
Studenții români din străinătate sunt primiți cu brațele deschise de toate universitățile. Nu este de mirare că tot mai multe universități străine vin în România pentru a se promova și încerca să atragă tinerii noștri. Asemenea celor din străinătate, studenții din România au un potențial fantastic, dar nimeni nu trebuie să uite că fără muncă, indiferent de locul în care trăiești sau studiezi, nu poți reuși.
Ce planuri de viitor ai? E mai tentant pentru tine să pleci din România sau să rămâi în țară?
Pentru mine este mult mai tentant să rămân în țară. Un bun prieten îmi spunea că România este un popor vechi, dar un stat tânăr. Fiind în curs de dezvoltarea, poți face diferența, poți inova, poți să îi ajuți pe cei din jur și să simți cu adevărat că ești valoros. Totodată, față de majoritatea țărilor din Europa, România este printre cele mai sigure țări, fără mișcări extremiste, cu oameni care încă dau dovadă de foarte mult bun simț, iar lucrurile acestea nu le spun eu, le spun mulți străini care vizitează țara și se întorc pentru a retrăi experiențele de aici.
Ai un sfat pentru cei mai mici decât tine, care se gândesc să lase România în urmă și să plece la studii în afară?
Da. Mama mea avea o vorbă... "Decât codaș la oraș, mai bine în satul tău fruntaș.". Lucrul acesta este valabil și pentru România. În țară este mult mai ușor față de alte țări, nu doar să ieși în evidență, ci și să faci lucruri care să aibă un impact pentru comunitatea ta. Aud tot mai des că în sectorul public și privat deopotrivă, este nevoie de cât mai mulți tineri. Tineri care să aibă valori puternice, să fie onești și motivați. Există un potențial fantastic în zona de start-up și antreprenoriat. Nu mă interesează câtuși de puțin să rămân în altă țară.
Ce șanse crezi că sunt pentru un tânăr care imediat după liceu pleacă la studii într-o altă țară și își începe acolo cariera, să se mai întoarcă în România?
Depinde foarte mult de experiența acestuia cu România, dacă are familia deja stabilită în străinătate, de cât de mult se identifică ca a fi român... Cred că lucrurile se rezumă foarte mult la identitate... dacă pe un tânăr, la finalul liceului nu îl leagă nimic de România - tradiție, obiceiuri, locul natal, prieteni etc - șansa de a lua în considerarea întoarcerea în țară este mică.
Cum arată viitorul României văzut de tinerii din diaspora care învață în străînătate?
Chiar dacă reprezint o comunitate destul de importantă din diaspora, m-as feri sa spun ca studenții ar avea doar o singura viziunea, comuna, despre viitorul in Romania. Unii cred ca viitorul României e foarte întunecat... Au in vedere toate nedreptățitile care se produc in țară, in mare parte din cauza clasei politice. Pe de altă parte, sunt si studenți care stiu că România este o țară cu multe oportunități și cu un potențial uriaș! Ce este interesant este că majoritatea tinerilor care se întorc in România, nu regreta decizia.
Crezi că îi preocupă mai mult viitorul țării de unde au plecat sau sunt preocupați mai mult de integrarea în nouă societate în care locuiesc?
Eu am o teorie, pe care încerc să mi-o confirm la fiecare discuție cu un român din străinătate. Consider că, atâta vreme cât tu te identifici ca a fi român - și depinde de cât de mult o faci - o sa te intereseze țara ta si vei avea mereu o dorință in suflet de a te întoarce acasă.
Cum ar trebui să fie România sau ce ar trebui să se schimbe că să devină o țară din care talentele nu mai pleacă?
Romania este o țara grozavă! Ce ar trebui să conștientizeze cât mai multe persoane este că nu suntem singuri. Aici mă adresez fiecărei persoane care încearcă și dorește să contribuie la o societate românească puternică. Statul trebuie sa investească cât mai mult în tineri - astfel încât toți să își poată construi o identitate puternică de a fi român și să ofere șanse tinerilor de a-și pune în valoare potențialul, după merit, după motivație și valori; nu după tradiționalul PCR ( pile, cunoștințe, relații). România este pe drumul cel bun, sunt multe orașe în țară care au început să își dea seama de importanța tinerilor și lucrează la politici locale prin care să îi atragă pe aceștia.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Ghid Practic pentru camparea cu vehicule în România: Aventură pe patru roți
Romania, cu peisajele sale diverse și drumurile pitorești, reprezinta un paradis neexplorat pentru iubitorii de camping. ...
-
Kovesi intră tare în licitațiile organizate în România: anchetă de amploare, cu o fraudă de 100 de milioane de euro
Parchetul European (EPPO) din București a sesizat Tribunalul București, punand sub acuzare trei persoane - inclusiv unul ...
-
„Trumponomics": Economia mondială e în pragul unei schimbări epocale. Avertismentul analiștilor
Într-o lume economica din ce in ce mai fragmentata și tensionata, instituțiile financiare globale incep sa bata cu ...
-
Oamenii de știință avertizează că universul are un „buton de autodistrugere" care ar putea elimina viața într-o clipă
De-a lungul deceniilor, cosmologia a propus scenarii tot mai imaginative pentru modul in care s-ar putea sfarși universu ...
-
Adevărata dietă alimentară optimă pentru inimă. Studiul amplu pe 30 de ani care oferă claritate într-o dezbatere medicală veche
Un studiu amplu, desfașurat pe parcursul a trei decenii și avand aproape 200.000 de participanți, ofera claritate intr-o ...
-
Motivul incredibil pentru care un fost consilier local și-a bătut soția până a omorât-o. A declarat polițiștilor că a fost ucisă de un hoț care a intrat în casă
Un fost consilier local intr-un sat din județul Braila, și-a ucis in bataie soția din cauza ca nu muncea suficient. Barb ...
-
Dezvăluiri despre operatia la limită a Eleni Udrea. Adrian Alexandrov rupe tăcerea și prezintă firul evenimentelor: "Putea sa moară!"
Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea, a vorbit despre starea de sanatate a fostei ministre a Turismului, care a fo ...
-
Misterul de la Tunguska: "Cerul s-a despicat și întreaga parte nordică era acoperită de foc". Ce spune NASA despre cea mai puternică explozie văzută de om
Cel mai devastator și totodata șocant pentru cei care i-au vazut efectele a fost inregistrat pe 30 iulie 1908, in taigau ...
-
Cum utilizezi ChatGPT pentru a generarea unui venit lunar stabil: Metoda prin care poți câștiga peste 5.000 de dolari lunar
Potrivit unui articol recent publicat in Forbes de Rachel Wells, ChatGPT se dovedește a fi aliatul ideal pentru freelanc ...
-
Grupare de hoți români prinși după ce au comis mai multe jafuri: Furau coduri PIN și retrăgeau mii de euro de la bancomate
O grupare de hoți profesioniști, formata din doi barbați și o femeie de naționalitate romana, a fost destructurata in Pa ...
-
Fire sniper: "Suntem ţinta tirurilor unui lunetist" - mai multe persoane au fost ucise în SUA, într-o ambuscadă întinsă pompierilor care stingeau un incendiu
Cel putin doua persoane au fost ucise duminica in statul american Idaho, (nord-vest) intr-o ambuscada intinsa pompierilo ...
-
Ce manevra trebuie sa faci la aerul condiționat ca să consume mai puțin curent si sa te simti confortabil pe canicula
Radhika Khosla, profesor asociat la școala Smith de la Universitatea Oxford, susține ca aparatele de aer condiționat nu ...
-
Războiul Sfânt al Americii în profețiile apocaliptice care prezic conflictul religios cu Iranul
Cand vine vorba de viitorul conflictului dintre SUA și Iran, cei mai mulți oameni cauta indicii in fotografii prin satel ...
-
Românul care a îngrozit Berlinul: Polițiștii au spart ușa casei ororilor și au înghețat când au văzut sângele și cadavrele
Un bloc de locuințe din Berlin-Köpenick a devenit centrul unei povești șocante, dupa ce un barbat de origine romana ...
-
Un aureat al Premiului Nobel a fost înșelat de un taximetrist în București: i-a cerut 400 de euro pentru o cursă de la aeroport la un hotel din centru
Barbatul de 43 de ani care a inselat un cetatean nigerian, incasand de la acesta aproape 400 de euro pentru o cursa taxi ...
-
Români săltați de gărzi inarmate din pădurile Spaniei în timp ce dormeau. Polițiștilor nu le-a venit să creadă ce au găsit în duba pe care o păzeau
O operațiune de rutina s-a transformat intr-un film de acțiune pentru Garda Civila din Salamanca, care a descoperit opt ...
-
Elon Musk se simte trădat de Donald Trump ca si intreaga miscare MAGA: Este absolut nebunesc şi distructiv!
Miliardarul Elon Musk, antreprenor in domeniul tehnologiei, a criticat sambata ultima versiune a vastului proiect de leg ...
-
SEISM 2025: Câți oameni ar muri la un cutremur foarte mare în România. Raed Arafat a făcut un exercitiu pentru cel mai negru scenariu
Exercitiul SEISM 2025 a angrenat forte impresionante din tara si din strainatate, in vederea gestionarii cat mai bune a ...
-
Teoria care propune timpul tridimensional ca „structura primară a tuturor lucrurilor" ar putea unifica fizica cuantică și gravitația
Un om de știința de la Universitatea din Alaska Fairbanks (UAF) a propus o teorie a „timpului tridimensional" care ...
-
Moment tensionat cu Papa Leon: Un obiect l-a lovit în cap. Mulțimea a rupt bariera de securitate
Un moment extrem de tensionat a marcat ultima apariție publica a Papei Leon al XIV-lea, la un eveniment organizare de Zi ...
-
Spor de risc pentru mersul la WC în clădirea Guvernului: "Să știți că, în instituții publice, în toalete găsim stafilococ auriu"
Dupa ce Ilie Bolojan a anunțat taierea mai multor sporuri pentru bugetari, liderul angajaților din Guvern a venit cu un ...
-
Operațiune extrem de spectaculoasă în celebrul serviciu secret MI6: Scenariu de film pentru a identifica un spion al Rusiei
Sefii serviciilor secrete britanice au fost nevoiti sa lanseze una dintre cele mai delicate si riscante anchete de dupa ...
-
Germania cere Apple şi Google să blocheze aplicaţia chineză de inteligenţă artificială DeepSeek, pe fondul presiunilor tot mai mari în Europa
Autoritatea pentru protectia datelor din Berlin a declarat vineri ca aplicatia DeepSeek transfera ilegal datele utilizat ...
-
Rockefeller anunta la WEF cum se va depopula planeta. E oficial: Dezastre care vor ucide până la 2 miliarde de oameni în "zona roșie" inclusiv țări din Europa
Experții de la Columbia Climate School din Statele Unite, cu sprijinul Fundației Rockefeller, au realizat un studiu, car ...
-
Ministrul Finanțelor publică cifrele dezastrului: Riscăm consecințe dramatice!
Ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare, a publicat execuția bugetara la finalul lunii mai 2025 și arata ca deficitul con ...
-
O minge de foc uriașă a fost observată traversând cerul din sud-estul Statelor Unite
Locuitorii din sud-estul Statelor Unite au observat joi dupa-amiaza o minge de foc uriașa traversand cerul. American Met ...
-
Fără insulină, după o singură perfuzie: Un tratament revoluționar ar putea schimba viața bolnavilor de diabet
Zece pacienți cu diabet de tip 1 nu mai au nevoie de insulina dupa ce au primit o singura perfuzie de terapie celulara. ...
-
Chiar ca suntem la nivel de tara bananieră: Posesorii de noile buletine cu cip au mari bătăi de cap. Trebuie să umble cu o foaie tipărită la ei pentru ca nu functioneaza softurile
Noile carți de identitate electronice le-au adus titularilor probleme atunci cand au fost nevoiți sa le foloseasca in re ...
-
Scene de o violență extremă în București: O victimă înjunghiată, alta bătută până la leșin
Doi barbați, de 35 și 38 de ani, au fost reținuți de polițiștii Secției 13 din Capitala, dupa ce ar fi agresat fizic un ...
-
Pierderi de milioane și salarii de 7.000 euro pe lună la o companie de stat cu doar 25 de angajați
Conducerea companiei de stat Electrocentrale Grup S.A, aflata in subordinea Ministerului Energiei, continua sa incaseze ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu