Schimbarea la Fata a Domnului! Mare atentie, este interzis sa faci aceste lucruri
Postat la: 06.08.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Crestinii ortodocsi si catolici sarbatoresc marti Schimbarea la Fata a Domnului, o sarbatoare care aminteste minunea pe care Iisus o face asupra lui insusi. Sarbatoarea, numita in popor Pobreajenul, e despartirea de vara, potrivit volumului "Spatiul si timpul in traditiile romanesti"(Paideia, 2018).
Schimbarea la Fata a lui Iisus Hristos are ca semnificatie momentul in care apostolii Mantuitorului, aflati pe muntele Tabor, s-au convins ca acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Sau.
"Schimbarea la Fata a Domnului, sarbatoarea ortodoxa, a fost asimilata sarbatorii ce marcheaza despartirea de vara, schimbarea vesmintelor naturii, dar si ale oamenilor, cu cele ale noului anotimp. Ingalbenesc frunzele, se racesc apele, pleaca pasarile migratoare, taratoarele si insectele se pregatesc sa intre in pamant, adapostindu se peste iarna. Constituie de asemenea un moment important al calendarului viticol: in aceasta zi nu se lucreaza si se face pomana la biserica cu poame din noua recolta. Tot acum se aduna si plante de leac. Prin etimologie populara, Obrejenie aduce dupa sine probozirea (certarea) celor neascultatori, ocararea lor in decursul anului ce vine", scrie Antoaneta Olteanu, in volumul "Spatiul si timpul in traditiile romanesti", publicat de editura Paideia, in 2018.
Schimbarea la Fata Crestina
Praznicul Schimbarea la Fata a Mantuitorului Iisus Hristos este prin excelenta sarbatoarea indumnezeirii firii omenesti si a participarii trupului trecator la bunatatile vesnice.
Pe muntele Tabor, pe cand Iisus se ruga, apostolii, molesiti de somn, tresar deodata la o priveliste nemaivazuta: chipul Mantuitorului s-a facut altul, fata Lui stralucea ca soarele, iar hainele Lui se facusera albe ca zapada. Dar, imediat, au parte de un lucru si mai neobisnuit: in aceasta lumina, doi barbati stau de vorba cu Iisus despre patima si moartea Sa in Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise si Ilie. Semnificatia tainica a acestei sarbatori este vederea lui Dumnezeu si transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se indumnezei inca din viata aceasta.
Domnul a venit la muntele Taborului, care este in Galileea, venind dupa el si ucenicii si mult popor. Dar, de vreme ce obiceiul Domnului Hristos era ca rugaciunile cele catre Dumnezeu Tatal sa le faca singur, in deosebi de ucenicii sai, de aceea a lasat sub munte poporul si pre ucenicii sai, si a luat numai pre trei dintr-insii: pre Petru, pre Iacov si pre Ioan. Dormind ei, Iisus Hristos s-a schimbat la fata, stralucind cu slava dumnezeirii sale. Apostolii, desteptandu-se, au vazut slava lui cea negraita, fata luminoasa ca soarele, hainele lui albe ca zapada (Vietile sfintilor, XII, pp. 156-157).
Aceasta a fost prima minune a Mantuitorului asupra Sa, prin care Si-a aratat slava dumnezeiasca inaintea apostolilor: "Si dupa sase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru si pe Iacov si pe Ioan, fratele lui, si i-a dus intr-un munte inalt, de o parte. Si S-a schimbat la fata, inaintea lor, si a stralucit fata Lui ca soarele, iar vesmintele Lui s-au facut albe ca lumina" (Matei 17, 1-2).
Credinte si traditii
Pana in 6 august, agricultorii trebuie sa fi terminat cositul si pregatitul fanului, pentru ca iarba imbatraneste. Tot in popor se mai spune ca de Schimbarea la Fata nu este bine sa te certi cu nimeni si nici sa te certe cineva, ca asa vei fi tot anul, pana la urmatoarea Schimbare la Fata. Din aceasta zi se interzice scaldatul, dar si culcatul afara.
Pentru ca este in timpul postului de Sfanta Maria, Schimbarea la Fata se praznuieste prin dezlegare la peste.
Pelerinaj pentru Schimbarea la Fata
Mii de pelerini din Romania merg in fiecare an de Schimbarea la Fata pe Muntele Tabor , singurul munte izolat din Israel, care se afla in regiunea Galileea de Jos, la aproximativ noua kilometri est de Nazaret. Muntele Tabor se mai numeste Muntele Schimbarii la Fata a lui Hristos.
Cei care au sarbatorit Schimbarea la Fata a Domnului pe Muntele Tabor povestesc ca, in timpul Sfintei Liturghii, se coboara asupra manastirii ortodoxe, un nor luminos, care nu are caracteristicile unui nor obisnuit. Norul apare o singura data pe an, intotdeauna in acelasi loc, in directia Nazaretului, si la aceeasi vreme, pana noaptea tarziu.
Sensuri populare
In popor, aceasta sarbatoare este praznuita pe data de 6 august si este privita si ca inceputul toamnei.
Schimbarea la Fata mai este numita in popor si Obrejenia, denumire ce vine din slavona si inseamna transformare, schimbare. Denumirea in limba greaca a sarbatorii este Metamorphosis (transfigurarea). Sfantul Antim Ivireanul o numeste sugestiv Dumnezeiasca Infrumusetare a lui Hristos.
In satele romanesti inca mai este pastrat viu spiritul acestei sarbatori, de care sunt legate o serie intreaga de obiceiuri, traditii si superstitii.
Se spune ca aceia care nu tin aceasta sarbatoare vor fi uscati si galbejiti ca florile care de acum incep sa se vestejeasca. Cine spala haine in aceasta zi va fi napadit de paduchi si plosnite. Fetelor care se spala in aceasta zi nu le mai creste parul, asa cum nu mai creste iarba.
Despre oamenii care nu-si vad umbra capului la rasaritul soarelui, in dimineata zilei, se spune ca vor muri pana la sfarsitul anului.
In aceasta zi nu este bine sa te certi cu nimeni si nici sa fii certat de catre cineva, ca asa vei fi tot anul. Oamenii care se roaga in aceasta zi sa scape de o patima (betie, tutun, preacurvie, etc.) sigur vor fi vindecati. Femeile insarcinate, daca vor tine aceasta zi, vor avea o nastere usoara si copii sanatosi.
Biserica a randuit ca, de sarbatoarea Schimbarii la Fata, sa se faca dezlegare la peste pentru bucuria praznicului, ce are loc in timpul postului Sfintei Marii.
In aceasta perioada sa sfintesc gradinile, boabele de grau pentru semanat, recoltele. Credinciosii duc la biserica prinoase din roadele pe care le au pentru a fi binecuvantate de preot si impartite celor sarmani. De asemenea, viii nu trebuie sa-i uite nici pe cei trecuti in nefiinta, ci sa faca pomana in amintirea si pentru sufletul acestora.
Toamna din august
Din 6 august, toamna incepe sa-si intre treptat, treptat in drepturi. De acum inainte, iarba nu mai creste, pasarile se pregatesc sa plece spre tarile calde, insectele se pregatesc sa intre in pamant. Frunzele copacilor incep sa rugineasca. Daca in Ziua Schimbarii la Fata vremea este insorita si placuta, toamna va fi una roditoare si imbelsugata. In schimb, daca ploua, toamna va fi una mohorata. In popor se spune ca, daca in postul Adormirii Maicii Domnului ploua mult, iarna care va veni va fi una plina de ninsori.
Este bine ca, pana la aceasta data, taranii sa termine de cosit si de adunat fanul. De acum incolo iarba si florile doar imbatranesc, diminuand calitatea furajului. Acum se culeg si ultimele plante de leac. In aceasta zi se poate incepe si gustatul boabelor de struguri. Desi inca nu sunt coapte si ti se sterpezeste gura de la ele, traditia le atribuie un rol vindecator si se spune ca sunt bune de leac pentru cei care au intestinele sensibile, remarca Antoaneta Olteanu, in volumul "Spatiul si timpul in traditiile romanesti", publicat de editura Paideia, in 2018.
O veche superstitie spune ca nu e bine sa te mai scalzi in apele repezi de munte, ca apele se racesc, iar cerbii vin sa le spurce si creste riscul imbolnavirilor. Tot de acum este bine sa nu se mai doarma afara.
"Se racesc apele. Cerbii le spurca, urinandu-se in ele; de-acum nimanui nu-i mai este ingaduit sa se scalde (Pamfile, 1997, p. 146). Se tine pentru ca cel ce va intra in acea zi in apa se va schimba la fata (Sperantia, VI, f. 259 v). Incepe sa se ingalbeneasca frunza codrului (Pamfile, 1997, p. 145). Atunci pleaca berzele, purtand randunelele pe spate. Se serbeaza in credinta ca ele sa poata trece toate marile fara nici un pericol (Sperantia, II, f. 133; V, f. 15). Serpii, soparlele si toate insectele intra in pamant. Care vietate nu va fi intrat pana la aceasta zi poate fi omorata, in special serpii. Daca un tanar vede un astfel de sarpe si nu-l omoara, sarpele se va preface in zmeu. Daca sarpele va fi vazut de o femeie si nu va fi ucis, el va muri pana la anul (Pamfile, 1997, p. 146).
Dureri si interdictii
Pe cine doare capul la Schimbarea la fata, acela un an de zile pateste de durere (Mangiuca, 1882, p. 25). Probajele le cred batranii niste sfinte lasate de Dumnezeu pe pamant pentru a face dreptate intre oameni. Ca pedeapsa la un om pentru un rau ce-l face, sfintele il proboza pe om si, daca omul nu se pocaia, trebuia sa moara. In acea zi fiecare femeie, fata, baiat, barbat se fereste de a se ocari unul pe altul, caci tot anul nu traieste decat in sfada cu altii (Sperantia, VIII, f. 356). Multe gospodine se pazesc ca sa nu manance mere, pere sau perje pana la aceasta zi; in aceasta zi insa se pot manca, deoarece cerul este deschis. La aceasta sarbatoare se dezleaga mancarea poamei sau a strugurilor, cand se si duc la biserica spre a se sfinti. Cel care mananca struguri inainte de aceasta zi isi afuriseste matele (Pamfile, 1997, p. 145).
Fetele nu se spala, pentru ca altfel parul nu le-ar mai creste, cum nici iarba nu va mai creste incepand cu aceasta zi de inceput al toamnei (Pamfile, 1997, p. 146). Se tine din cauza trasnetului (Sperantia, I, f. 44 v). Se tine pentru ars (Sperantia, I, f. 425 v). E rea de plosnite; nu se spala nimic in casa (Sperantia, III, f. 189 v).
Obicieiuri la trecerea de la vara la toamna
Era ultima zi cand plantele mai erau bune de leac (Serban, p.85). Se dezleaga mancarea poamei sau a strugurilor, care sunt dusi la biserica pentru a fi sfintiti (Mosii de Schimbarea la fata; Pamfile, 1997, p. 145). Boabele de struguri desprinse de pe ciorchini si sfintite se numesc „coliva de struguri". Gustatul primei boabe de strugure se facea dupa un ritual din care nu lipsea formula de consacrare pronuntata cu voce tare: „Boaba noua in gura veche!" (Ghinoiu, 1999, p. 151). Se duc faguri de miere la biserica (Pamfile, 1997, p.145). Pentru bunul mers al vietii si al treburilor: Se tine pentru roadele viilor (Sperantia, I, f. 61 v).
In aceasta zi culeg coarne si sunt bune pentru femei, la nastere. Cei care vor tine sarbatoarea le va naste femeile usor (Sperantia, II, f. 231 v).
Omul care are dor de ochi se uita dupa berze, ca dorul sa se duca cu ele (Sperantia, V, f. 227). Pescarii era bine sa dea de pomana cate o bucata de peste, ca sa aiba noroc la prins, iar ploile de toamna, care umflau Jiul, sa bage mult peste in baltile marginase (Serban, p.85).
Aparator de rele si durere: La Obrejenie toate buruienile si florile dau inapoi si se vestejesc. Cine nu sarbatoreste acea zi, se usuca si ingalbeneste ca si florile (Sperantia, I, f. 215).
Pentru ca pleaca berzele in calatorie, nu e bine sa plece nimeni in calatorie, ca se rataceste si nu mai vine de unde a plecat. E ceas rau (Sperantia, V, f. 250). La Obrejenii nu se lucreaza din cauza ca, atunci cand au rane pe ei, se umfla rau si in urma mor (Sperantia, I, f. 4 v). E rea pentru lovituri, de friguri (Sperantia, I, f. 12; III, f. 55 v).
Toti copiii trebuie sa fie ascultatori si cuminti, ca sa nu fie proboziti (ocarati) in aceasta zi, ca vor fi proboziti tot anul (Pamfile, 1997, p. 145). Gospodarii cauta sa fie impacati si impaciuiti unii cu altii, caci altfel aceasta sarbatoare ii va probozi si vor ramanea vrajmasi peste an (Pamfile, 1997, p.145).
Magie legata de Schimbarea la Fata a Domnului
Femeile se duc in padure unde, in pielea goala, culeg alune pentru friguri. Se culeg de pe camp plantele de leac: avrameasa, musetel, leustean etc. (Pamfile, 1997, p. 146). Adunate in aceasta zi si dupa un anume ritual, plantelor si fructelor le sporea puterea de vindecare a frigurilor si altor maladii. In ziua de Obrejenie se ia o cracuta cu sapte prune, cateva alune si se pastreaza la un loc neumblat, ca sa nu fie stricate de ceva, caci sunt bune de friguri si de alte boale in cursul anului (Gorovei, 1995, p. 92). Lipesc baliga de vaca pe gard; aceasta este buna spre a se afuma cu ea cei ce sufera de najit (Sperantia, II, f. 209).
Babele descanta de urat in aceasta zi, zicand sa se desparta cineva de o fiinta iubita si sa plece cum pleaca berzele (Sperantia, II, f. 226). E bine sa se fure flori de tigva care sa se plamadeasca in apa neinceputa. Din aceasta apa sa bea oricine chiar din aceasta zi, ca sa fie ferit peste ani de branca si de alte umflaturi. Oricum, cel care capata branca, daca bea din aceasta apa, se crede ca se tamaduieste (Pamfile, 1997, p.146), noteaza Antoaneta Olteanu, in volumul "Spatiul si timpul in traditiile romanesti", publicat de editura Paideia, in 2018.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Astronomii sunt în alertă: au detectat un obiect misterios care pare să vină cu o viteză uriașă din afara Sistemului Solar
Un obiect care pare sa vina din afara Sistemului Solar a fost reperat gonind catre Soare, caz in care, daca provenienta ...
-
Cunoscutul economist Mircea Coșea critică măsurile de austeritate ale Guvernului Bolojan: "Sunt grosolane, absurde și lipsite de logică"
Profesorul universitar Mircea Coșea, fost ministru de stat, critica ideile lansate de guvernul Bolojan in scopul reducer ...
-
Călin Georgescu, trimis în judecată - Câți ani de închisoare riscă, dacă va fi găsit vinovat
Calin Georgescu a fost trimis in judecata de Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casație și Justiție sub acuzați ...
-
Guvernul bolojanilor nu dă un ban pe Nicușor Dan: Primul efect după creșterea TVA. Premierul demagog: "Nu putem ascunde asta!"
Premierul Ilie Bolojan a anunțat creșterea TVA! Primul efect? Prețurile la unele produse alimentare o sa creasca - și re ...
-
Aerul din casa ta ar putea fi mai toxic decât cel de afară. Și nimeni nu-ți spune asta
O solutie? Folosește o izolatie noua pentru pod sau mansarda Știai ca, potrivit unui studiu internațional, aerul din int ...
-
Autostrăzi pentru tancuri și transportoare blindate: Armata construiește infrastructură de război în România pentru a descuraja Rusia să pătrundă-n spațiul NATO
Romania intra in noua strategie NATO de mobilitate militara și va construi autostrazi speciale, dedicate transportului r ...
-
Ce au inteles vameșii de la Sculeni din "Mânăria Bolojan": se răzbună pe oamenii de la frontiere pentru că le-a diminuat Guvernul sporurile
Angajații vamii Sculeni au inceput sa efectueze controale mai stricte asupra tuturor mijloacelor de transport ce trec fr ...
-
Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicuşor Nica, actualul șef al Corpului de control al premierului
Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicusor Nica, actualul șef al Corpului de control al premierului. El o va inlocui pe N ...
-
Breșă uriașă de securitate: Hackerii din Iran au pus mâna pe mesajele consilierilor lui Donald Trump
Hackerii avertizeaza ca ar putea incerca sa vanda e-mailuri de la consilierii președintelui american Donald Trump. Ameri ...
-
Super puterea mondială care a acaparat soarele. A instalat într-o lună panouri fotovoltaice cât toată Europa într-un an
China a stabilit un nou record mondial in domeniul energiei solare. A instalat 93 de gigawați de capacitate fotovoltaica ...
-
Exodul creierelor pe contrasens: Opt cercetători americani au devenit primii „refugiați științifici" în Europa
Mareția Americii a fost construita in timp și una dintre pietrele de temelie a fost atragerea celor mai stralucite minți ...
-
Zeci de mii de decese in perioada următoare: Europa se pregătește pentru cel mai mare val mare de morți din cauza caniculei. In total, sute de mii de persoane
Zeci de mii de persoane ar putea muri intre 30 iunie și 30 august din cauza valului de caldura extrem care lovește ...
-
Vlad Țepeș nu e inmormantat la Snagov, ci la Milano. A fost descifrată misterioasa inscripție de pe mormântul lui Dracula
Timp de zece ani unii cercetatori au emis ipoteza ca ramașițele prințului Vlad - care a trait intre 1431 și 1477, cunosc ...
-
Provocarea criminală care a trecut "pe sub radar" pe TikTok: Băiat de 12 ani mort după ce a acceptat "jocul cu eșarfa"
Un baiat de 12 ani și-a pierdut viața dupa ce a incercat o provocare virala periculoasa de pe rețelele sociale. Deși par ...
-
Medicul lui Netanyahu numit consilier de premierul Bolojan: "Sunt român și voi fi patriot până la finalul vieții!"
Dr. Herman Berkovits, medicul personal al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, a fost numit consilier onorific ...
-
Ghid Practic pentru camparea cu vehicule în România: Aventură pe patru roți
Romania, cu peisajele sale diverse și drumurile pitorești, reprezinta un paradis neexplorat pentru iubitorii de camping. ...
-
Kovesi intră tare în licitațiile organizate în România: anchetă de amploare, cu o fraudă de 100 de milioane de euro
Parchetul European (EPPO) din București a sesizat Tribunalul București, punand sub acuzare trei persoane - inclusiv unul ...
-
„Trumponomics": Economia mondială e în pragul unei schimbări epocale. Avertismentul analiștilor
Într-o lume economica din ce in ce mai fragmentata și tensionata, instituțiile financiare globale incep sa bata cu ...
-
Oamenii de știință avertizează că universul are un „buton de autodistrugere" care ar putea elimina viața într-o clipă
De-a lungul deceniilor, cosmologia a propus scenarii tot mai imaginative pentru modul in care s-ar putea sfarși universu ...
-
Adevărata dietă alimentară optimă pentru inimă. Studiul amplu pe 30 de ani care oferă claritate într-o dezbatere medicală veche
Un studiu amplu, desfașurat pe parcursul a trei decenii și avand aproape 200.000 de participanți, ofera claritate intr-o ...
-
Motivul incredibil pentru care un fost consilier local și-a bătut soția până a omorât-o. A declarat polițiștilor că a fost ucisă de un hoț care a intrat în casă
Un fost consilier local intr-un sat din județul Braila, și-a ucis in bataie soția din cauza ca nu muncea suficient. Barb ...
-
Dezvăluiri despre operatia la limită a Eleni Udrea. Adrian Alexandrov rupe tăcerea și prezintă firul evenimentelor: "Putea sa moară!"
Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea, a vorbit despre starea de sanatate a fostei ministre a Turismului, care a fo ...
-
Misterul de la Tunguska: "Cerul s-a despicat și întreaga parte nordică era acoperită de foc". Ce spune NASA despre cea mai puternică explozie văzută de om
Cel mai devastator și totodata șocant pentru cei care i-au vazut efectele a fost inregistrat pe 30 iulie 1908, in taigau ...
-
Cum utilizezi ChatGPT pentru a generarea unui venit lunar stabil: Metoda prin care poți câștiga peste 5.000 de dolari lunar
Potrivit unui articol recent publicat in Forbes de Rachel Wells, ChatGPT se dovedește a fi aliatul ideal pentru freelanc ...
-
Grupare de hoți români prinși după ce au comis mai multe jafuri: Furau coduri PIN și retrăgeau mii de euro de la bancomate
O grupare de hoți profesioniști, formata din doi barbați și o femeie de naționalitate romana, a fost destructurata in Pa ...
-
Fire sniper: "Suntem ţinta tirurilor unui lunetist" - mai multe persoane au fost ucise în SUA, într-o ambuscadă întinsă pompierilor care stingeau un incendiu
Cel putin doua persoane au fost ucise duminica in statul american Idaho, (nord-vest) intr-o ambuscada intinsa pompierilo ...
-
Ce manevra trebuie sa faci la aerul condiționat ca să consume mai puțin curent si sa te simti confortabil pe canicula
Radhika Khosla, profesor asociat la școala Smith de la Universitatea Oxford, susține ca aparatele de aer condiționat nu ...
-
Războiul Sfânt al Americii în profețiile apocaliptice care prezic conflictul religios cu Iranul
Cand vine vorba de viitorul conflictului dintre SUA și Iran, cei mai mulți oameni cauta indicii in fotografii prin satel ...
-
Românul care a îngrozit Berlinul: Polițiștii au spart ușa casei ororilor și au înghețat când au văzut sângele și cadavrele
Un bloc de locuințe din Berlin-Köpenick a devenit centrul unei povești șocante, dupa ce un barbat de origine romana ...
-
Un aureat al Premiului Nobel a fost înșelat de un taximetrist în București: i-a cerut 400 de euro pentru o cursă de la aeroport la un hotel din centru
Barbatul de 43 de ani care a inselat un cetatean nigerian, incasand de la acesta aproape 400 de euro pentru o cursa taxi ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu