Secretele întunecate ale celor mai vechi biserici. De ce sunt împodobite cu sfinți cu ochii scoși
Postat la: 17.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Picturile celor mai vechi biserici din Țara Hațegului au fost vandalizate în secolele trecute. Toți sfinții zugrăviți în Evul Mediu pe zidurile bisericilor au ochii scoși, iar împrejurările în care au avut loc actele de vandalism stârnesc controverse.
Vrăjitoarele, turcii și calvinii din secolele trecute au fost indicați ca autorii celor mai stranii acte de vandalism care au cuprins bisericile medievale din Țara Hațegului, din Hunedoara.
Sfinților pictați pe zidurile bisericilor medievale, unele vechi din secolul al XIII-lea, le-au fost scoși ochii, cu lănci, săbii și alte arme folosite de medievali, își imaginau oamenii locului.Nu se cunoaște exact cine și când a produs aceste distrugeri.
Icoanele vandalizate din bisericile medievale Densuș (video), Strei, Streisângeorgiu, Sântamaria Orlea și Ostrov din Hunedoara au rezistat, în mare parte, trecerii timpului.
Unii istorici susțin că reforma calvină inițiată în secolul al XVI-lea s-ar fi manifestat violent asupra bisericilor medievale românești. Distrugerea icoanelor, prin vandalizarea chipurilor lor, ar fi avut loc în secolele al XVI-lea și al XVII-lea, în timpul în care unele biserici au fost folosite de calvini.
Soarta lor a fost decisă, potrivit unor autori, și de Dieta de la Sibiu, din 30 noiembrie 1566, care cerea trecerea românilor din Ardeal la confesiunea reformat calvină și înlăturarea „idolatriei".
În Evul Mediu, așezările din Țara Hațegului, locuite în cea mai mare parte de români, erau dominate de cnezi, familiile înstărite care asigurau servicii militare regatului maghiar.
Cu timpul, pentru a-și păstra privilegiile unele au adoptat religia reformată și limba maghiară. În bisericile din satele pe care le patronau au fost aduși să slujească preoți calvini, iar localnicii au fost chemați să îmbrățișeze noul cult.
„Încadrarea în «legea regatului» a celor pășiți pe calea înnobilării a cunoscut aspecte noi spre finele veacului XV și în cel următor, când cei mai mulți au renunțat la limba și credința strămoșească și nu au mai acționat în nici o împrejurare în numele neamului lor, pentru a-și păstra și consolida statutul nobilității. Această trecere treptată de la calitatea de cnezi români la calitatea de nobili s-a produs pe parcursul a peste un secol și jumătate în Țara Hațegului", arătau istoricii Adrian Andrei Rusu și Ioan Aurel Pop, într-un studiu publicat în 1984.
Unele biserici medievale erau folosite în comun de preoți ortodocși sau uniți și calvini, între care adesea apăreau conflicte. Icoanele erau unul dintre motive. În timpul slujbelor ținute de preoții reformați erau întoarse cu fața la perete, iar când aveau loc liturghiile ținute de preoții ortodocși erau așezate la loc, arătau mărturiile vremii.
„Calvinii nu numai conturbau pe români în ținerea serviciului divin, dar le și batjocoreau și profanau sacramentele și sacramentalele lor, ațâțând poporul să treacă la neunire și să scoată pe cei uniți din rândurile lor", scria dr. Jacob Radu, în „Istoria vicariatului greco-catolic al Hațegului" (1913).
Pereții mai multor biserici medievale, care au ajuns calvine, au fost zugrăviți, pentru a ascunde picturile bizantine care împodobeau lăcașurile. Cu timpul, stratul de var a fost înlăturat, iar icoanele viu colorate au putut fi din nou admirate.
În cazul bisericii medievale din Sântamaria Orlea, devenită reformată, la începutul secolului trecut, preoții încă se opuneau înlăturării zugrăvelii de pe picturi, cerută de Comisia arheologică „ca să nu îndemne poporul la idolatrie", arăta dr. Jacob Radu.
În biserica medievală Colț, picturile medievale descoperite după înlăturarea zugrăvelii au fost stricate de turiștii care vizitau lăcașul, abandonat până la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Turcii au năvălit în Țara Hațegului în secolele trecute ar fi stricat și ei mai multe biserici. Unii autori îi indicau pe turci ca fiind cei care au profanat icoanele din bisericile medievale. Vrăjitoarele locului au fost și ele găsite responsabile pentru sacrilegii.
„Se spune că icoanele din biserică au fost profanate de turcii care au invadat aceste locuri în trecut, dar mai este credinţa populară că ochii sfinţilor au fost scoşi de vrăjitoare, care credeau astfel că luându-le ochii, iau puterea", relata Petre, localnicul care avea în grijă vechea biserică din satul Strei, căzută și ea, în trecut, victimă actelor de vandalism.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, oaspeții bisericii medievale Colț, atunci părăsită, aflau același lucru despre sfinții cu ochii scoși, zugrăviți în biserică.
La fel ca biserica din Sântamaria Orlea (video), și biserica medievală Colț fusese patronată de familia Kendeffy, care trecuse la calvinism. Localnicii credeau însă că vrăjitoarele ar fi scos ochii sfinților.
„Coborând din Cetatea Colț şi trecând peste Râuşor, vedem Mănăstirea călugărilor. O biserică veche după stil bizantin, având turnul acoperit cu piatră și fruntarul dărâmat. Se văd şi acum picturile sfinţilor după ritul grecesc. Pentru una am deplâns pe acei sfinţi, adecă fiindcă sunt toţi orbi, nu de la natură, ci cu ochii scoşi. Ca să-mi satisfac curiozitatea, îndată după întoarcere am întrebat pe o babă, cine ar fi putut scoate ochii sfinţilor? - Ei, domnişorule - îmi răspunde într-un târziu - ochii sfinţilor sunt foarte buni la vrăjit. - Apoi ce poţi ajunge cu ochii de la sfinţi la vrăjit? - întrebai eu. - Dumneata, domnişorule, nu-mi vei crede, căci eşti învăţat, apoi cei mai învăţaţi nu vreau se creadă, dar ochii de la sfinţi sunt buni la vrăjiturile, care se fac pentru muierile necredincioase bărbaţilor lor. Atâta folosesc, că fac ca bărbaţii să nu vadă ceea ce fac muierile lor", informa ziarul Tribuna, în 1886.
Biserica medievală Strei (video) de pe Valea Streiului, datează din secolul al XIII-lea, potrivit unor istorici, şi este unul dintre cele mai vechi lăcaşe de cult creştine din România. Biserica impresionează prin vechimea sa, dar mai ales prin picturile sale murale Ele datează din secolul al XIV-lea şi sunt realizate de meşteri străini.
Biserica din Densuş a fost ridicată pe ruinele unui templu închinat zeului Marte, în altarul căruia romanii aduşi în Dacia obişnuiau să facă sacrificii, informau istoricii. În zidurile bisericii au ajuns blocurile de calcar şi monumentele funerare din fostul oraş antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
Pe pereţii vechi străjuiesc picturi bizantine vandalizate în trecut de cei care le-au scos ochii sfinţilor pictaţi. A fost atestată, potrivit documentelor istorice, din secolul al XIV-lea, însă numeroşi istorici au susţinut că este mult mai veche.
Biserica din satul Streisângeorgiu (video) se numără printre cele mai preţioase monumente de arhitectură medievală transilvană. Săpăturile arheologice au relevat vechimea neaşteptat de mare a bisericii, din anii 1313-1314, conform inscriptiei slavo-române din biserică.
Pictura murală interioară se păstrează din trei etape succesive, cea iniţială din 1313-1314, refăcută în 1409 şi 1743. La exterior, pe zid, dar şi în interiorul bisericii se observă lespezi romane preluate de la o villa rustica din apropiere.
Biserica din Sântamaria Orlea a fost construită în stil romanic târziu, între anii 1270 şi 1280, potrivit unor istorici, iar în imediata ei vecinătate ar fi fost o abație benedictine. Călugării ar fi închinat biserica Sfintei Maria, iar pentru că așezământul se află în apropierea dealului Orlea, satul Sântamaria Orlea a primit numele bisericii și a dealului din vecinătate. Picturile ei murale, realizate în stil bizantin, datează de la începutul anilor 1300 şi sunt și ele cele mai vechi din ţară, potrivit specialiştilor.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Turcii au descoperit în Marea Neagră un zăcământ de gaze naturale estimat la 75 de miliarde de metri cubi
O nava de explorare turca a descoperit un nou zacamant de gaz natural in apele adanci ale Marii Negre, cu rezerve estima ...
-
Ucraina, laboratorul NATO. O mașină „Enigma" a secolului XXI prezice atacurile înainte ca acestea să aibă loc
Într-o epoca in care razboiul nu se mai poarta doar cu arme, ci și cu date, algoritmi și predicții, o companie est ...
-
Un bebeluș din SUA, primul pacient din lume tratat cu o terapie CRISPR personalizată pentru o boală genetică rară
O intervenție medicala fara precedent deschide o noua era in medicina genomica personalizata: un copil din Statele Unite ...
-
Un avion cu 200 de pasageri a zburat 10 minute nesupravegheat. Pilotul era la baie şi copilotul leşinase în cabină
O ancheta a scos la iveala detalii socante despre un zbor pe ruta Frankfurt - Sevilla. Timp de 10 minute, aeronava a zbu ...
-
Ce se întâmplă cu corpul tău dacă oprești Wi-Fi-ul noaptea timp de 7 zile. Răspunsul medicilor te va surprinde
Tot mai mulți influenceri din domeniul wellness-ului posteaza pe TikTok și Instagram rutina lor de seara, in care &bdquo ...
-
O româncă deghizată în femeie de serviciu a furat bijuterii de peste 640.000 de euro dintr-una dintre cele mai luxoase locuințe din Londra
O romanca de 24 de ani, insarcinata, a reușit sa patrunda intr-un conac de lux din Londra, deghizata in femeie de servic ...
-
Vreme deosebit de rece și precipitații, pentru următoarele trei zile, în mai multe zone din țară. La munte ninge și se va depune un strat de zăpada
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, sambata, o informare meteo de vreme deosebit de rece in toata tara ...
-
Donald Trump, acuzații halucinante la adresa fostului director FBI. Susține că acesta ar fi cerut asasinarea sa printr-un mesaj codificat cu scoici
Donald Trump l-a acuzat, vineri, pe fostul director al FBI James Comey ca a cerut asasinarea sa. Declarațiile vin dupa c ...
-
Un călugăr a fost arestat de polițiști pentru că a jucat la cazinou donațiile credincioșilor. Suma pierdută este uriașă
Poliția thailandeza a arestat un calugar budist. Aceste este acuzat ca ar fi deturnat peste 9 milioane de dolari din don ...
-
„Vin cu tancul după vodcă". Soldați ruși beți, fără solde și fără control, au băgat spaima în satele ruse de la frontiera cu Ucraina
Un nou set de interceptari telefonice, publicat de proiectul ucrainean „Vreau sa traiesc" scoate la iveala o reali ...
-
Procurorul care a cerut arestarea lui Putin și Netahyanu s-a suspendat din funcție. Dosarul de hărțuire sexuală în care e implicat se apropie de final
Procurorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a demisionat temporar, in contextul in care o ancheta privind presu ...
-
Cum vede Nicușor Dan programul "Apă - Hrană - Energie", al lui Călin Georgescu
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei și candidat la funcția de președinte al Romaniei, a facut un scurt comentariu ...
-
De la inginer software la livrator de mâncare. Cum l-a adus Inteligența artificială de la un salariu de 150.000 de dolari la a locui într-o rulota
Amenințarea Inteligenței Artificiale asupra locurilor de munca intr-un exemplu concret.Un barbat și-a pierdut locul de m ...
-
STS, răspuns la acuzațiile AUR: Sistemele destinate prevenirii votului ilegal îndeplinesc toate condițiile legislative, tehnice și operaționale
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a raspuns vineri printr-un comunicat la acuzațiile AUR privind o presupusa f ...
-
Diplomatul suedez bănuit de spionaj a fost găsit mort
Un diplomat suedez arestat saptamana trecuta sub suspiciunea de spionaj si eliberat cateva zile mai tarziu a fost gasit ...
-
SUA mizează pe o armă cinetică de ultimă generație, SM-3, după ce a folosit-o pentru prima dată în Israel
Departamentul Apararii al Statelor Unite a anunțat o extindere semnificativa a contractului cu Raytheon, companie din ca ...
-
Forțele Aeriene dezvăluie primele avioane fără pilot din istoria SUA. Un punct de cotitură în modul în care America va concepe războiul aerian al viitorului
Forțele Aeriene ale Statelor Unite au prezentat oficial primele aeronave de lupta fara pilot din istorie care primesc de ...
-
Apple pregătește un telefon revoluționar pentru aniversarea de două decenii. Ce va putea oferi iPhone-ul 100% din sticlă
În 2027, iPhone-ul va implini 20 de ani, iar Apple pare hotarata sa marcheze momentul cu un dispozitiv care sa res ...
-
Un expert susține că a descifrat un mister din Biblie. Descoperire despre Cele zece porunci ale lui Dumnezeu
Biblia povestește cum Moise a urcat pe un munte misterios, s-a intalnit cu Dumnezeu fața in fața și a coborat purtand Ce ...
-
Evoluție dramatică în Statele Unite: Un fenomen nemaivăzut de la pandemie lovește sever
Acordul comercial interimar dintre administrația de la Washington și China, incheiat in Elveția, marcheaza o schimbare d ...
-
Ultima generație care mai mănâncă banane: Fructul preferat din toată lumea, pe cale să dispară în câțiva ani
Bananele, unul dintre cele mai iubite fructe din lume, sunt amenințate cu dispariția! Schimbarile climatice, bolile deva ...
-
Chatbotul lui Elon Musk, acuzat că promovează o teorie conspiraționistă: ce s-a întâmplat cu Grok pe platforma X
Un incident bizar și controversat a reaprins discuțiile despre riscurile inteligenței artificiale in spațiul public digi ...
-
Garda digitală a Papei! Cum un grup de voluntari din întreaga lume apără Vaticanul de hackeri
Într-o epoca in care credința se ciocnește din ce in ce mai des cu tehnologia, Vaticanul se vede nevoit sa iși ape ...
-
România, cu un picior în zona 'junk': Alegerile tensionate amplifică prăbușirea încrederii investitorilor - Bloomberg
Incertitudinea politica generata de alegerile prezidențiale din Romania incepe sa fie tratata cu seriozitate maxima de p ...
-
Sociolog: Pare că George Simion și Călin Georgescu nu au o relație bună
Vladimir Ionaș, sociolog Avangarde, a afirmat joi, ca strategia lui George Simion de a nu se prezenta la dezbateri inain ...
-
SUA, din nou o putere mondială sub Trump: investiții fără precedent din întreaga lume într-o industrie în plină dezvoltare
Deși au trecut 100 de zile din cel de-al doilea mandat al lui Donald Trump, piața criptomonedelor ramane extrem de sensi ...
-
Un robot umanoid „s-a trezit" şi a devenit incontrolabil îngrozind inginerii într-o fabrică din China VIDEO
În China, un videoclip care circula pe retelele sociale arata un robot umanoid al companiei Unitree luptandu-se ag ...
-
Descoperirea secolului: experimentul DUNE, ascuns sub pământ. De ce există lumea
Teoriile actuale ale astronomiei nu pot explica de ce a aparut lumea, planetele, stelele și galaxiile. Dar acum oamenii ...
-
Au furat un ditamai avionul comercial: hoții nu au mai fost văzuți de atunci, nici aeronava sau orice resturi ale acesteia. Lista celor mai bizare furturi
Unele dintre cele mai bizare furturi din lume au devenit celebre tocmai datorita naturii lor neașteptate. Daca majoritat ...
-
A fost creat primul tabel periodic al algoritmilor de inteligență artificială, după modelul Mendeleev
MIT propune un „tabel periodic" al algoritmilor de inteligența artificiala. Daca in liceu am invațat sa ordonam at ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu