Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Amintiri răzlețe: Moartea lui Brejnev, la Brăila

Postat la: 17.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Pe 11 noiembrie 1982 eram la Brăila. Un prieten care se dusese acolo să îşi vadă părinţii m-a invitat pentru câteva zile. Îmi plăcea oraşul, îl ştiam din copilărie, iar Dunărea îmi dădea o sugestie de călătorie virtuală. De-a lungul ei ne-am plimbat în ziua aceea însorită, caldă, aşezându-ne apoi pe terasa restaurantului „Traian" spre a umple timpul care ne despărţea de ora prânzului la care ne aşteptau părinţii săi.

A fost o masă prelungită cu amintiri şi digresiuni şi cu un pocher de familie cu deschidere simbolică de 15 sau 25 de bani. Într-un colţ al sufrageriei, radioul fusese lăsat sau uitat deschis, în surdină, când s-a anunţat, la asfinţit, vestea morţii lui Leonid Brejnev, liderul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Brejnev încetase din viaţă cu o zi înainte, dimineaţa, însă ştirea fusese dată publicităţii abia a doua zi spre seară.

Am rămas cu toţii surprinşi, cu cărţile de joc în mână. M-am întrebat de mai multe ori dacă în acel amurg placid de toamnă, la Brăila, auzind vestea morţii lui Brejnev, nu am avut vreo presimţire, vreo intuiţie, dat fiind că de atunci şi până la prăbuşirea regimurilor instalate de ruşi în Europa de Răsărit n-au trecut decât şapte ani.

Nu am presimţit nimic, nici n-am legat vreo speranţă de moartea lui Brejnev, urmat, aşa cum era de aşteptat, de un om după chipul şi asemănarea sa, Iuri Andropov, care a murit, la rândul său, după un an şi câteva luni. Însă mi-am amintit, în trenul cu care mă întorceam la Bucureşti, de fotografiile cu Brejnev pe care le vedeam în anii '70, când mă plimbam la Şosea, din vitrina încastrată în zidul care împrejmuia Ambasada Sovietică de pe Şoseaua Kiseleff.

Stalin fusese gruzin, Hruşciov ucrainean, Brejnev era rus get-beget, fapt învederat de acele poze. Înalt, masiv, lat în umeri, cu păr ondulat de culoare închisă şi cu sprâncene groase, sugera comparaţii cu Sobakievici, personajul lui Gogol din "Suflete moarte".

Dan Ciachir

 

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE