Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Big Brother dupa Big Brother

Postat la: 11.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ne supraveghem proprii cetateni de 32 de ori mai mult decat o face FBI-ul cu americanii. Si asta in conditiile in care, in nici un caz, nu se poate afirma ca Romania este in prima linie a luptei antiteroriste. Oare de ce?

Oare de ce se intampla acest lucru, asa cum reiese chiar din raportul Serviciului Roman de Informatii, pentru activitatea din 2014. Cand, atentie, Legea Big Brother nu fusese inca promulgata. Dar ce s-a intamplat in acest an? Si ce se va intampla in anii viitori? Cand, in plus, va functiona si Legea Big Brother. Cum va arata Romania in viitor?

Cifrele sunt inspaimantatoare. Cu atat mai mult cu cat sursa lor este chiar raportul oficial al Serviciului Roman de Informatii, prezentat Parlamentului. Este un urias semnal de alarma. Care contine insa, pentru cine nu este rauvoitor, si un element pozitiv. Mi se pare important si chiar semnificativ faptul ca, sub conducerea lui Eduard Hellvig, Serviciul Roman de Informatii a acceptat cel putin aceasta transparenta. Sa ne ofere, negru pe alb, cifrele de natura sa ne inspaimante.

Putem sa-i cerem mai mult lui Eduard Hellvig? La modul ideal, da. Putem sa-i cerem sa puna capat statului politienesc. Daca suntem insa pragmatici, vom renunta. Pentru ca niciun sef al unui serviciu de informatii din lume nu este dispus sa renunte, din propria initiativa, la o serie de avantaje. Nu de alta dar, probabil, ca l-ar anatemiza subordonatii. Daca trebuie sa se schimbe ceva, atunci schimbarea trebuie sa vina din alta parte. Fie de la Parlament, fie de Institutia Prezidentiala.

Dar sa revenim la teribilele cifre. In 2014, SRI a facut, numai pe siguranta nationala, 2469 de solicitari de interceptari. Care i-au fost aprobate. Populatia Romaniei este, una peste alta, de sub 20 de milioane de locuitori. Statele Unite, in acelasi an, 2014, cu o populatie de 319 milioane de locuitori, a avut nevoie de numai 1460 de mandate de interceptare. In conditiile in care siguranta nationala in Statele Unite este mult mai afectata pe frontul terorist. Si sa mai retinem o cifra. Tot din raportul SRI. In ultimii zece ani, numarul mandatelor de interceptare a crescut, cu cat credeti? Cu 700%.

In fine, bomboana pe coliva este pusa de o cifra finala, extrasa tot din raportul pe 2014. Daca adaugam si numarul mandatelor solicitate de DNA si DIICOT, ajungem la o suma astronomica. 44.759 de mandate de interceptare. Nu mai fac nicio comparatie cu Statele Unite, pentru ca nu o sa va vina sa credeti care este rezultatul.

Sa mai consemnam un lucru pentru a intelege mai bine cum stam cu statul politienesc. Datele de mai sus sunt extrase din raportul de activitate al Serviciului Roman de Informatii. Evident ca SRI nu avea cum sa consemneze alte zeci, poate sute de mii de interceptari, care sunt efectuate direct de catre serviciile specializate ale DNA si DIICOT. Echipele de filaj ale celor doua mari Parchete sunt dotate, in prezent, cu cea mai sofisticata aparatura de interceptare din lume.

Este vorba, nu numai de computere, nu numai de softuri, ci si de gadget-uri care intercepteaza si filmeaza in draci. Aceste operatii nu trec pe la SRI si nu stim sa fie supuse, in prealabil, aprobarii vreunui judecator. De fapt, DNA, in special, dispune de singurul serviciu de spionaj intern, care, nici macar formal, nu se afla sub supravegherea Parlamentului sau Guvernului.

Iar tot ceea ce consemnam, asa cum afirmam la inceput, s-a petrecut inainte ca presedintele Klaus Iohannis sa-si puna semnatura si sa promulge Legea Big Brother. O lege care permite stocarea a tot ce misca in materie de convorbiri telefonice ori comunicatii pe internet timp de trei ani, interval in care institutiile statului pot accesa orice fel de date.

Nici nu vreau sa ma gandesc cum va fi Big Brother dupa Big Brother. Adica, cum va arata, de pilda, raportul SRI pe 2016. Ce vom citi oare, candva, in 2017, despre statul politienesc din Romania?

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE