Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Doctrina Brătienilor, îngropată de traseiştii liberali

Postat la: 01.06.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Brătienii, I.Gh. Duca sau Dimitrie Sturza s-ar răsuci în mormânt, dacă ar vedea, acum la 140 de ani de la înfiinţare PNL, pe mâinile cui au ajuns frâiele liberalilor.

Cât timp doctrina liberală a fost en vogue, l-a făcut pe Petre Ţuţea să susţină ulterior că „Cel mai potrivit sistem social-politic este liberalismul. Pentru că asigură elita conducătoare, triumful personalităţii, triumful elitei conducătoare, nu-i aşa, şi nu deranjează cu nimic mersul dogmatic al lumii creştine. În climatul creat de liberali se poate respiră spiritual şi se poate progresa material, valorile mişcându-se nederanjate de nimeni. Democraţia înseamnă mai puţin decât liberalismul, care are într-un anume fel şi un aspect aristocratic".

Acum însă, când la butoanele liberalilor se află tandemul no name Alina Gorghiu-preşedinte şi Marian Petrache- secretar general, viitorul liberalilor este sumbru, iar istoria acestui partid a fost aruncată la coşul de gunoi al istoriei. Însă, nici în celălalt tandem de conducere Crin Antonescu-preşedinte şi Eduard Hellving -secretar general nu este departe de duetul Gorghiu-Petrache.

Ceea ce este strigător la cer pentru liberalii adevăraţi şi cu vechi ştate în partid este faptul că ultimii doi secretari generali ai PNL - Eduard Hellving şi Marian Petrache sunt nişte traseiştii politici care au ajuns să dirijeze destinele şi funcţiile liberalilor. Astfel, Hellving a aterizat secretar general al PNL, după ce a schimbat partidele ca pe ciorapi, adică a cărat, pe rând, geanta ţărănistului Gavril Dejeu, pe cea a ţărănistul ajuns la PDL, Constantin Dudu Ionescu,  pe cea a lui Felix Voiculescu, pe cea a lui Crin Antonescu şi ultima, a lui Klaus Iohannis. Drept recompensă pentru traseismul politic şi căratul genţilor de partid în siguranţă, Hellving a ajuns acum director al SRI.

Actualul secretar general al liberalilor, Marian Petrache, este tot un traseist politic care şi-a făcut ucenicia politică la PSD sub îndrumarea lui Bebe Ivanovici şi Gabriel Oprea, după care s-a mai şcolit la APR sub bagheta lui Teodor Meleşcanu, pentru ca 2014 să-l găsească în dreapta lui Klaus Iohannis, iar acum să fie lângă Alina Gorghiu. Adică, în postura de secretar general al vechiului PNL, fiind practic numărul unu al liberalilor, chiar dacă Alina Gorghiu este preşedinte.

Mai trebuie subliniat că din 1990 şi până în prezent, la conducerea PNL s-au aflat preşedinţi care acum sunt în alte tabere politice, cum ar PDL-Valeriu Stoica şi Teodor Stolojan sau PLR- Călin Popescu Tăriceanu. Prin aceste mutări, adică instalarea la butoanele partidului a lui Hellving şi Petrache, liberalii au ţinut să-l contrazică pe Petre Ţuţea care susţinea că „Liberalismul instituie concurenţa ca o competiţie de valori, şi nu confiscarea umană. El are un singur defect: prin competiţia dură care se practică în liberalism, nu poate fi evitată apariţia deşeurilor sociale, adică a neajutoraţilor".

Cum au reuşit vechii liberali să fie dirijaţi de către traseişti politici ca Hellving sau Petrache? Rămâne un mister şi cred că nici ei nu îşi dau seama de anomalie. Poate doar la alegerile de anul viitor se vor trezi la realitate şi vor constata că au ajuns a patra roată la căruţa noul PNL condus de Blaga şi Flutur.

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE