Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Iohannis şi Ponta i-au întors spatele lui Isărescu

Postat la: 07.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc o aniversare destul de importantă pentru lumea politică şi financiară din ţara noastră, dar care a trecut neobservată. Vineri, pe 4 septembrie 2015, s-au împlinit 25 de ani de când Mugur Isărescu a fost numit în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), guvernator general şi preşedinte al BNR.

Ulterior, a fost reconfirmat în funcţie la 31 iulie 1991, iar mandatul său de guvernator a fost reînnoit la 16 decembrie 1998, de Parlament, pe o perioadă de 5 ani, fiind reales, apoi, la 28 septembrie 2004 şi la 8 octombrie 2009. La 16 iunie 2014, Plenul reunit al Parlamentului României l-a validat pentru un nou mandat în funcţia de guvernator al BNR. În iulie 2009, Mugur Isărescu a fost desemnat de World Record Academy drept cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale pentru cei 19 ani, însumaţi atunci, în funcţia de guvernator al BNR.

''Din funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu a coordonat politica economică a României din 1990'', nota World Record Academy în articolul dedicat acestui record. Se spune că nimic nu-l face pe un om atât de misterios şi incognoscibil, ca fermitatea lăuntrică. Şi Mugur Isărescu face parte din această categorie. Printr-o prestaţie discretă, fără scandaluri de anvergură şi cancanuri mondene, Mugur Isărescu a reuşit ca timp de un sfert de secol să controleze Banca Naţională a României. În cei 25 de ani, guvernatorul BNR a obţinut numeroase premii importante şi distrinctii interne şi internaţionale.

În anul 1998 este ales vicepreşedinte al Clubului Guvernatorilor băncilor centrale din Balcani, Marea Neagră şi Asia Centrală, iar în anul 2002, preşedinte al acestui club La data de 26 ianuarie 2010, preşedintele Traian Băsescu i-a conferit cea mai înaltă distincţie a statului român, Steaua României în grad de Colan, pentru efortul deosebit depus în vederea elaborării şi implementării politicilor care au asigurat stabilitatea financiară a României. Pe 24 martie 2006 a devenit membru titular al Academiei Române, iar pe 19 noiembrie 2007 a devenit membru corespondent al Academiei Regale de Ştiinţe Economice şi Financiare din Spania. Ulterior, pe 25 noiembrie 2009, a devenit membru corespondent al Academiei Regale a Doctorilor din Spania.

Acum nu ştim dacă Mugur Isărescu a fost un bancher bun sau rău. Dar se spune că profesionalismul este fermitatea calităţii, iar profesionalismul înseamnă să ştii cum să faci, când să faci şi să faci. Timpul va demonstra ce rol a jucat Mugur Isărescu în istoria României. Însă, nicio ţară din Europa nu se poate legitima care are un guvernator aşa de longeviv ca România. Cu toate acestea, o asemenea aniversare a fost igorată cu desăvârşire de chiar preşedintele Klaus Iohannis, care în iunie 2007, în calitate de edil şef, l-a făcut cetăţean de onoare al municipiului Sibiu pe Mugur Isărescu.

Vineri, Klaus Iohannis n-a catadicsit să dea măcar un comunicat sec pe Facebook şi nici vorbă despre vreo decoraţie sau distincţie aniversară. Aceeaşi atitudine nepăsătoare şi ignorantă ca a preşedintelului Klaus Iohannis a avut-o şi premierul Victor Ponta, dar şi şeful Senatului- Călin Popescu Tăriceanu şi cel al Camerei Deputaţilor- Valeriu Zgonea. Oare cine a greşit: Isărescu că le-a dat prea mare importanţă unor politicieni ignoranţi sau aceşti ignoranţi politici că l-au ridicat în slăvi pe Isărescu în momentele critice ale carierei lor politice?!

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE