Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Medicii contraatacă. La plesneală și șantaj

Postat la: 22.03.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

După ce, săptămâna trecută, procurorii anticorupție au anunțat că anchetează 80 de halate albe, sub acuzația că ar fi primit mită mascată de la producătorii de medicamente, reacția sindicatelor din ramură n-a întârziat să apară. De ieri, mai multe federații au pus-o de-o grevă japoneză, ceea ce ar reprezenta doar vârful aisbergului, raportat la ce va să vină.

Sute de medici români, dacă nu chiar mai mulți, au beneficiat de sume importante de bani ori altfel de avantaje materiale pentru a prescrie anumite medicamente, rotunjindu-și veniturile în batjocura pacienților și chiar a statului. Este o practică binecunoscută, care nu se petrece doar în țara noastră, iar efortul celor implicați de a-l ascunde este unul semnificativ. În vara anului trecut au fost declanșate ample anchete de investigații ale organelor abilitate ale statului, cu privire la astfel de mașinații, dar fără nicio finalitate, deoarece contraofensiva medicilor șpăgari a fost una pe măsură. Iată că acum, DNA a schimbat macazul, părând foarte interesată de finalizarea anchetei și trimiterea celor 80 de suspecți în judecată.

Cum era și de așteptat, Federația „Hipocrat" și Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor au început de ieri protestele, mai întâi cu o banderolă japoneză de culoare albă. După care amenință că vor urma alte și alte acțiuni de protest, care mai de care mai amenințătoare. Vreun cuvânt despre corupția din sistem? Aș! Dar despre fostul președinte al Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie, condamnat pentru conflict de interese? Nimic. Dar de „Mafia halatelor albe" care recomanda medicamente scumpe contra șpagă, despre care presa a scris, cu subiect și predicat, încă din anul 2007? Nu că ar avea ceva de comentat pe aceste subiecte, însă protestatarii de-acum, care s-au răsculat peste noapte, ca să apere interesele „legitime" ale acelor medici și personal auxiliar ce-au mai rămas în țară, vezi Doamne, nu se gândesc decât la sănătatea populației. Parol?

Și, până la urmă, ce zic reprezentanții medicilor că i-ar durea mai tare? Păi, vor salarizare unitară, acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă deosebite și mai ales bonusul de doctorat. Dar legalitate, eradicarea șpăgilor și-a conflictului de interese, răspundere personală pentru malpraxis și alte asemenea nu solicită? Nu, fiindcă nu se încadrează în graficul protestelor de actualitate.

Nu-i vorbă, avem nevoie de medici - în condițiile-n care mulți dintre cei mai bine pregătiți și cu poftă de muncă au plecat „dincolo" -, pentru că vrem să fim sănătoși, ca s-o ducem cât mai mult. Și suntem de acord că halatele albe trebuie să fie bine plătite de către stat, din banii contribuabilului, ca să nu fie tentate să ne impună să dăm mită pentru orice fel de tratament ori intervenție chirurgicală. Dar ce ne facem atunci când nu ne putem opera, dacă n-avem de unde plăti?

Pentru că cei mai mulți dintre noi n-avem de unde le sponsoriza excursii în Nepal, Cipru, Ungaria, Austria, Thailanda, Canada și alte frumoase meleaguri ale mapamondului, precum producătorii și distribuitorii de medicamente care le bat în poartă. Și, că tot veni vorba, încă așteptăm ca organele abilitate ale statului să ne contacteze - demers început încă din anul 2007, când dezvăluiam în presă cum și-a vândut firma Beaufor Ipsen International produsele în România, prin intermediul unor medici și farmaciști corupți -, pentru a le pune la dispoziție cele peste 60.000 de pagini de corespondență secretă dintre aceștia, de care dispunem. Dacă are cineva nevoie de un asemenea material probator.

Dan Coste

 

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE