Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Noul Cod penal nu-i mai pedepseşte pe extremişti

Postat la: 30.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Prin omisiunea dubioasă a unei prevederi existente în Codul penal anterior, extremiştii care atentează la ordinea constituţională, fără a recurge la forţa armată ori la violenţe, nu mai sunt pedepsiţi de lege. Cunoscutul jurist, Prof. Dr. Corneliu Turianu, atrage atenţia opiniei publice şi autorităţilor statale că „deştepţii codurilor" au mai comis o gafă de proporţii, cu voie sau fără voie, când au gândit noul cod în vigoare de la 1 februarie 2014.

Noul Cod penal prevede, la art. 397, că acţiunea armată ori violentă împotriva ordinii constituţionale se pedepseşte cu ani grei de puşcărie, după cum urmează:

(1) Acţiunea armată întreprinsă în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat se pedepseşte cu închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Aşadar, în cazul în care se atentează la ordinea constituţională şi la exercitarea puterii de stat prin forţă armată ori prin acte de violenţă, se lasă cu ani grei de puşcărie. Nu şi dacă astfel de acţiuni au loc în mod paşnic, ceea ce se petrece periodic în zilele noastre, când numeroşi extremişti instigă populaţiile de altă naţionalitate din unele judeţe la tot felul de acte şi fapte anticonstituţionale. Pentru că prevederea din fostul Cod penal, de la art. 166¹, teza a doua, a fost eliminată pe şest, în scopuri pe care nu le putem înţelege. Iată textul omis în mod extrem de dubios:

Întreprinderea oricărei acţiuni pentru schimbarea prin acţiuni ilegale şi prin violenţă a ordinii constituţionale sau a caracterului naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil al statului român se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi. Această - să-i zicem - omisiune, ca să nu considerăm însăşi fapta „deştepţilor codurilor" care au eliminate-o ca pe o acţiune îndreptată împotriva ordinii constituţionale, este cu atât mai absurdă cu cât chiar din primele paragrafe ale Constituţiei României aflăm că ţara noastră: 1 - este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, 2 - forma de guvernământ a statului roman este republica şi 3 - în România, respectarea Constituţiei, a supramaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

Dan Coste

 

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE