Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Sictirul naţional al Miticilor politici

Postat la: 25.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Două evenimente care au avut loc în ultimele zile au scos în evidenţă abordări diferite vis a vis de ce înseamnă respectul faţă de semenii noştri care au trecut în lumea umbrelor. Manifestările organizate, ieri, la Iaşi, cu prilejul aniversării a 157 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor, au adus în prim plan dezinteresul liderilor principalelor partide politice din România faţă de Ziua Unirii.

În anii trecuţi, pe 24 ianuarie, politicienii de toate culorile se buluceau la Iaşi în jurul lui Băsescu, Boc, Antonescu, Ponta sau Iohannis, dar anul acesta au lipsit fără nicio justificare. Vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, disperat după imagine a ajuns în şanţ cu maşina personală pentru că se grăbea să prindă manifestăriile dedicate Zilei Unirii la Focşani, după ce participase la cele de la Iaşi. Însă, ieri, nici pesedistul Liviu Dragnea, nici liberalii Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, nici progresistul interesului naţional Gabriel Oprea şi nici ALDE Tăriceanu sau Constantin, n-au catadicsit să joace hora unirii la Iaşi.

A surprins şi absenţa preşedintelului Republicii Moldova, Nicolae Timofti, dar acesta are ceva circumstanţe atenuante ţinând cont de criza guvernamentală de la Chişinău. Marii oamenii de stat care au făcut Unirea din 1859 în jurul domnitorului Alexandru Ioan Cuza se răsucesc astăzi în mormat din cauza indiferenţei şi dezinteresului actualilor lideri politici ai României. Pentru Cuza „unirea e singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru şi să ne permită a da ţării organizarea ce o aşteaptă de atât de mult timp". Dar ce reprezintă pentru Dragnea, Oprea, Gorghiu, Blaga sau Tăriceanu? S-a văzut la Iaşi. Adică, nimic.

Practic, Miticii politici de la București au intors spatele istoriei. În schimb, premierul Ungariei, Viktor Orban, a făcut joi un gest care spune mult despre diferenţele uriaşe din acest moment dintre liderii politici ai României şi Ungariei. Liderul maghiar a fost prezent la Cluj-Napoca, la înmormântarea lui Istvan Tokes, tatăl lui Laszlo Tokes, care decedase cu câteva luni înainte să împlinească vârstă de 100 de ani. Premierul Viktor Orban, a făcut joi, 21 ianuarie 2016, special deplasarea de la Budapesta la Cluj-Napoca, pentru a fi alături familiei Tokes. Vorbele lui Napoleon descriu poate cel mai bine sictirul liderilor politici ai României versus gestului lui Viktor Orban: „De la sublim la ridicol nu este decât un pas", iar „Gloria e trecătoare. Obscuritatea dăinuieşte la nesfârşit". Dar, la noi, politica este un spectacol permanent regizat prost la Bucuresti şi in țară, cu actori slabi dar şi cu un public pe măsură.

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE