Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Sorin Cîmpeanu, urmaşul perfect şi „deştept" al Abramburicăi

Postat la: 03.08.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Numirea, pe 17 decembrie 2014, a lui Sorin Mihai Cîmpeanu ca ministru al Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a surprins oarecum lumea universitară, dar băieţii deştepţi din sistem nu au fost deloc luaţi pe nepregătite. Cineva trebuia să continue brambureala creată şi întreţinută de ani buni în învăţământul românesc de Ecaterina Andronescu.

Şi Sorin Cîmpeanu era la acel moment cea mai bună soluţie. În plus, înscăunarea acestuia ca ministru era şi o recompensă morală pentru sprijinul discret acordat premierului Victor Ponta în scandalul plagiatului, fapt pentru care Sorin Cîmpeanu a fost acuzat public de fostul preşedinte Traian Băsescu că a contribuit la distrugerea unor instituţii ale educaţiei, covenind la "un fals în interes public". La ora actuală, Sorin Cîmpeanu este ministrul ideal pentru Victor Ponta, fiindcă, aşa cum spunea Margaret Thatcher, „Nu mă deranjează cât de mult vorbesc miniştrii mei atâta timp cât fac ceea ce spun eu".

Ca atare, până acum, el s-a „remarcat" numai prin bâlbâieli şi răspunsuri în coadă de peşte, fiind o clonă perfectă a Ecaterinei Andronescu. Săptămâna trecută, ministrul Sorin Cîmpeanu a ieşit la rampă cu o declaraţie şoc prin care, de fapt, deschide o uriaşă cutie a Pandorei. De fapt, demnitarul a deschis oficial uşa băieţilor deştepţi din educaţie la puşculiţa banilor publici din învăţământul românesc. "Este primul an în care, începând din luna septembrie, va fi finanţat învăţământul particular acreditat, învăţământul obligatoriu. Este vorba de o alocare (la rectificarea bugetară - n.r.) de 32,6 milioane de lei pentru ce a mai rămas din anul 2015.

Acest lucru rezolva aplicarea unei prevederi a legii care funcţionează din anul 2011 şi care a fost prorogată, învăţământul obligatoriu este obligatoriu pentru toţi copiii, nu numai pentru cei din instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat", a afirmat ministrul, într-o conferinţă de presă la Ministerul de Finanţe. El a adăugat că în urma acestei măsuri vor scădea taxele în învăţământul particular acreditat obligatoriu, iar acest lucru ar putea duce la scăderea taxelor plătite de părinţi, dar va fi decis de instituţiile respective. Astfel, ministrul educaţie joacă un teatru ieftin, mimând că moare de grija taxelor plătite de părinţi, dar, în realitate, dă liber la pompat bani publici în conturile băieţilor destepţi care au căpuşat sistemul educaţional de stat.

Practic, Sorin Cîmpeanu pune bugetul de stat pe picior de egalitate învăţământul particular preuniversitar cu cel de stat, dar subliniază că sumele repartizate universităţilor publice rămân subevaluate, la un nivel „ruşinos" pentru orice sistem universitar modern. Decizia ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a stârnit reacţia virulentă a unor lideri politici. "Domnul ministru Sorin Cîmpeanu nu reuşeşte decât să permanentizeze tragedia unor generaţii, în continuare, de sacrificiu. Domnule ministru, măriţi substanţial alocarea bugetară pentru Educaţie, daţi o nouă Lege a Educaţiei Naţionale, sau plecaţi", a declarat liberalul Radu Zlati.

Trebuie precizat că Sorin Cîmpeanu a fost propus ministru al educaţiei de PC, fiind rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti, iar în campania electorală din 2014, a figurat pe lista personalităţilor care l-au susţinut pe Victor Ponta. Câmpeanu este succesorul Ecaterinei Andronescu la conducerea Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), de unde momentan s-a suspendat. În vara anului 2014, CNR, prin semnătura lui Câmpeanu, a salutat controversata ordonanţă de urgenţă 49/ 2014 prin care, practic, rectorii pot rămâne în funcţie pe viaţă, iar elevii care nu au luat bacalaureatul pot studia în universităţi.

Tot, Sorin Cîmpeanu este cel care ar trebui să dea socoteală pentru plata unor profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti aflaţi în concediu medical. Mai nou, din postura de ministru, el se spală pe mâini contestaţiile privind trucare unor concursuri de conferenţiar de la Universitatea din Bucureşti. Dar, pentru Sorin Cîmpeanu, mandatul de ministru al educatrei este caracterizat de cuvintele marchizei de Pompadaour, preluate de regele Ludovic al XV, şi anume că „după mine, potopul"!

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE