Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












A murit Radu Beligan, cel mai longeviv actor în activitate

Postat la: 20.07.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Actorul Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, a murit, miercuri, la Spitalul Elias. Actorul s-a stins din viață în jurul orei 13, în urma unui stop cardio-respirator, fiind internat încă de vineri la Secția de Terapie Intensivă.

Actorul născut pe 14 decembrie 1918 în satul Gălbeni din Bacău a acumulat o bogată experiență în teatru, film, televiziune și radio. În 2004 a fost ales membru de onoare al Academiei Românie, iar în martie 2011 a primit o stea Walk of Fame București. Pe 15 decembrie 2013 actorul Radu Beligan a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activiate pe scena unui teatru. Între anii 1961 și 1969, Radu Beligan a ocupat funcția de director al Teatrului de Comedie, iar între anii 1969 și 1990 a fost directorul Teatrului Național din București.

Miercuri, 20 iulie, maestrul Radu Beligan s-a stins din viață. Era internat la Spitalul Elias din Capitală, la Secția de Terapie Intensivă. "Maestrul Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, a fost internat în Spitalul de Urgenţă Elias vineri, la ora 13, în secţia de Terapie Intensivă, în stare de degradare biologică progresivă, în contextul vârstei. Pe perioada internării, a beneficiat de monitorizare strictă a funcţiilor vitale şi a confortului fizic şi psihic adecvate. A decedat miercuri, la ora 13.00, în urma unui stop cardio-respirator ireversibil", a spus, pentru News.ro, directorul medical al unităţii sanitare, dr. Dana Safta.

De-a lungul anilor, maestrul a rostit vorbe celebre, mai ales despre iubire - motivul pentru care ne aflăm pe pământ, după cum credea maestrul Beligan. Tribuna a selectat câteva dintre citatele rostite de Radu Beligan, care vor rămâne veșnic întipărite în istoria culturii românești. „Iubiți ce vreți, dar iubiți! Nu există dezastru mai mare ca infirmitatea inimii!"; „Cred că suntem pe pământ pentru acest lucru unic: să iubim"; „Teoria mea este că longevitatea se datorează actului iubirii. Suntem născuţi pe lume pentru a iubi. Orice. Nu-ţi impun să joci, să iubeşti ce iubesc eu, ci să iubeşti ce iubeşti dumneata, dar să iubeşti cu adevărat. Cred că ăsta e marele mister: iubirea. Dacă oamenii ar putea să-şi însuşească asta, lumea ar fi o bucurie".

Radu Beligan și-a închinat viața teatrului și era conștient că această meserie l-a absorbit cu totul. Spera, cândva, că moștenirea spirituală pe care o va lăsa în urma lui îl va spăla însă de păcatele de a nu se fi dedicat la fel de mult și familiei.  „Eu am trăit pentru meseria mea şi asta mi-a afectat de multe ori viaţa personală. Copiii mei ar putea să îmi reproşeze că, de multe ori, n-am fost alături de ei pentru că eram prea mult absorbit de munca aceasta. Am pus întotdeauna teatrul pe primul plan. Nu am fost cel mai bun soţ şi nici cel mai bun tată din lume. Totuşi, cred că moştenirea spirituală pe care le-o las lor şi publicului, mă spală de aceste păcate" - Radu Beligan.

 

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE