Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Alina Bica si Serban Pop isi pot recupera cautiunile puse de anchetatori in dosarul de coruptie

Postat la: 25.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Fostul sef al DIICOT Alina Bica si fostul sef al ANAF Serban Pop isi pot recupera cautiunile depuse la cererea anchetatorilor DNA de 5.000, respectiv 10.000 de lei, a decis definitiv instanta suprema.

Judecatorii instantei supreme au stabilit, marti, ca fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, si fostul sef al ANAF, Serban Pop, sa-si recupereze sumele depuse cu titlu de cautiune la cererea DNA, informeaza Mediafax. Astfel, Alina Bica are de recuperat 5.000 de lei, iar Serban Pop, fostul sef ANAF, are de recuperat 10.000 de lei. Decizia este definitiva.

In 10 noiembrie, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), care judeca acest dosar, a respins ca nefondate, cererile si exceptiile invocate de Alina Bica, Serban Pop si omul de afaceri Horia Simu. La acel moment instanta a constatat legalitatea sesizarii Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin rechizitoriul 95/P/2015 din 24 septembrie si legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala. Astfel judecatorii au decis inceperea judecatii in acest dosar.

Tot atunci instanta a stabilit inlocuirea masurii arestului la domiciliu in cazul Alinei Bica si a lui Serban Pop cu masura controlului judiciar, pe o perioada de 60 zile, incepand cu data ramanerii definitive a deciziei. In 24 septembrie, procurorii DNA i-au trimis in judecata, in stare de arest, pe fosta sefa a DIICOT Alina Bica si pe fostul sef al ANAF Serban Pop, pentru luare de mita si, respectiv, complicitate la dare de mita pentru solutionarea favorabila a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acesta fiind si el acuzat in cauza, pentru dare de mita.

Potrivit rechizitoriului, in 2014, Serban Pop a primit de la Horia Simu aproximativ 230.000 de euro, cash si sub forma a doua contracte de consultanta judiciara, pentru a interveni la conducerea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, in scopul soluttonarii favorabile a unui dosar penal al omului de afaceri.

"La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela in calitate de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, a primit, pentru sine, in mod indirect, printr-un intermediar (martor denuntator in cauza), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urma, in calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Serban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost data de omul de afaceri in transe, pe parcursul a 8 luni, in cursul anului 2014, inculpatului Pop Serban, pentru ca acesta sa o remita in scopul mentionat mai sus", au precizat procurorii in rechizitoriu.

Anchetatorii sustin ca, in schimbul banilor, Alina Bica a inlocuit procurorul care instrumenta dosarul lui Horia Simu si a facut presiuni asupra magistratului care a preluat cauza pentru a da o solutie de clasare in dosarul in care era urmarit penal Horia Simu. In final, in dosarul omului de afaceri, procurorul de caz a dispus o solutie de clasare, DNA aratand ca, potrivit probelor administrate in cauza, magistratul a actionat fara vinovatie.

Procurorii anticoruptie au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile ale lui Serban Pop si ale Alinei Bica si le-au pus poprire pe conturi. Fosta sefa a DIICOT Alina Bica si fostul sef al ANAF Serban Pop au fost arestati in acest caz, pe 2 septembrie, de instanta suprema. La inceputul lunii octombrie, Alina Bica a fost transferata din Arestul Politiei Capitalei in Penitenciarul de Femei Targsor, din judetul Prahova. Alina Bica a fost arestata preventiv si in perioada 22 noiembrie 2014 - 21 aprilie 2015. Bica este judecata in prezent in alte doua dosare de coruptie, in care a fost arestata timp de cinci luni.

In dosarul "Bica 1", fosta sefa a DIICOT a fost trimisa in judecata, in 15 decembrie 2014, pentru ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, impreuna cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, i-ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Alina Bica mai are un dosar pe rolul instantei supreme, cunoscut sub numele de "Bica 2". Aceasta cauza a fost disjunsa din prima. In acest dosar, Alina Bica, Dorin Cocos, Alin Cocos, Ionut Mihailescu si fostul ministru al Economiei Adriean Videanu au fost trimisi in judecata in 25 februarie. Bica este acuzata ca a luat mita un teren, in schimbul interventiilor pentru despagubirile acordate lui Gheorghe Stelian, ca l-ar fi favorizat pe Ovidiu Tender in dosarul Rafo-Carom si pe Adriean Videanu in dosarul Romgaz-Interagro.

In urma unei decizii a instantei supreme, doar ultimele doua acuzatii la adresa sefei DIICOT vor face obiectul dosarului "Bica 2". Alina Bica a fost procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din mai 2013 pana in noiembrie 2014, cand a demisionat din functie.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE