Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Arme livrate în anii 80 de către KGB, STASI și Coreea de Nord. IRA are ascunse tunuri și 5.000 de AK-47 în buncăre secrete

Postat la: 02.06.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În anii 80 în plin război rece, KGB-ul sovietic, Securitatea RDG (STASI) și autoritățile din Coreea de Nord au furnizat în secret arme organizației separatiste irlandeze IRA. Unele sunt chiar tunuri considerate arme "apocaliptice" de către presa irlandeză.

Surse ale seniorilor republicani au precizat că arsenalul - care constă din puști de asalt- AK 47, mitraliere și chiar tunuri - a fost livrat IRA de către guvernul nord-coreean și vechiul KGB sovietic fiind ascuns în buncăre special construite. Astfel, mai mult de 5.000 de arme zac încă ascunse în buncărele secrete despre care a știut doar un mic grup de lideri ai IRA. Grup care ar fi fost desființat cu decenii în urmă, relatează săptămânalul Sunday Independent.

Armele urmau să fie utilizate în cazul în care ar fi existat un focar de conflict protestant-catolic major în Irlanda de Nord, caz în care, haldele ar fi fost deschise și armele distribuite pentru "apărarea" zonelor catolice. Ideea din spatele proiectului a rezultat din ceea ce a fost văzut ca un eșec IRA, - posibilitatea de a proteja zonele muncitorești catolice din Belfast de invazia de protestanți mafioți la începutul anilor 80.

Sursele republicane au declarat presei că arsenalul destinat operațiunii cu nume de cod "Judecata de apoi" a fost asamblat și îngropat, în locuri de unde putea fi accesat rapid în caz de război religios total în Ulster.

Secretul bunkerelor și locația acestora era deținut "foarte bine" de către o mână de figuri IRA, dintre care unii au murit deja. Principala figură a IRA a fost Dessie "Diavolul" O'Hagan, care a murit în Downpatrick, Co Down la începutul acestei luni, la vârsta de 81 de ani. Un lider important a fost Tomas MacGiolla, liderul Partidului Muncitorilor și deputat în Parlamentul Irlandez care a murit în februarie 2010 în vârstă de 86 de ani.

Toți acești lideri IRA au avut legături strânse cu țările blocului comunist, inclusiv cu Uniunea Sovietică, Germania de Est și Coreea de Nord, țări responsabile pentru furnizarea de arme și fonduri pentru organizația republicană. Ei au călătorit în Uniunea Sovietică și Coreea de Nord pentru instruire militară și au fost, de asemenea, alimentați cu fonduri și materiale propagandistice de către direcțiile de asasinat secrete ale KGB și STASI.

De asemenea IRA a fost implicată în cea mai mare operațiune de falsificare de monedă descoperită vreodată de Garda (poliția irlandeză) în anul 1980, operațiunea fiind efectuată în strânsă colaborare cu KGB și STASI. Foști oficiali au precizat că buncărele secrete sunt "dincolo de timp și că dacă mai există trebuie deschise iar armele eliminate în condiții de siguranță".

De la Dublin,
Marian Gârleanu

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE