Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Aviz: Sorin Oprescu se poate interna pentru operatie la plamani

Postat la: 26.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Sorin Oprescu, judecat in arest la domiciliu pentru luare de mita, spalare de bani si abuz in serviciu, isi va putea parasi locuinta timp de sapte zile pentru a se interna la Institutul "Marius Nasta" pentru o operatie la plamani, a decis, miercuri, definitiv, Curtea de Apel Bucuresti.

Curtea de Apel Bucuresti a judecat luni contestatia formulata de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), dupa ce, in 13 noiembrie, Tribunalul Capitalei i-a admis lui Sorin Oprescu cererea de a-si parasi domiciliul timp de sapte zile pentru a se interna la Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", unde ar urma sa fie supus unei operatii la plamani.

Pronuntarea a fost amanata pentru miercuri, cand judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au decis sa respinga contestatia procurorilor DNA. Astfel, edilul suspendat al Capitalei, aflat in arest la domiciliu, isi poata parasi locuinta timp de sapte zile pentru a se interna la Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", unde ar urma sa fie supus unei interventii chirurgicale la plamanul la care i-a fost descoperit un nodul.

In saptamana de spitalizare ceruta, Sorin Oprescu va primi vizite regulate in spital din partea politistilor, ca in cazul arestului la domiciliu, dar nu va avea paza continua. Primarul suspendat al Capitalei s-a prezentat, luni, la Tribunalul Bucuresti la primul termen in dosarul in care a fost trimis in judecata pentru luare de mita, spalare de bani, abuz in serviciu si si constituire a unui grup infractional organizat.

Edilul va fi judecat in arest la domiciliu, dupa ce instanta a decis la termenul de luni sa mentina masurile preventive dispuse in cauza. Sorin Oprescu, Bogdan Popa, fost sef al Administratiei Cimitirelor, si alte sapte persoane au fost trimisi in judecata, vineri, de procurorii DNA. Popa este acuzat ca ar fi constituit un grup infractional care a urmarit luarea de mita, din sume provenite din bugetul PMB, pe care, din 2013, l-ar fi condus primarul Capitalei.

Oprescu si Popa au fost trimisi in judecata in stare de arest la domiciliu. Tot in arest la domiciliu este si Romeo Albu, trimis in judecata pentru complicitate la spalare de bani (doua infractiuni), complicitate la dare de mita si constituire a unui grup infractional organizat.

Alte patru persoane acuzate in acest dosar au fost trimise in judecata in stare de arest preventiv, respectiv: Cristian Stanca, fostul sofer al lui Sorin Oprescu - pentru complicitate la luare de mita (patru infractiuni), complicitate la dare de mita (doua infractiuni) si constituire a unui grup infractional organizat; Mircea Octavian Constantinescu, directorul Directiei Economice din Primaria Capitalei la data faptelor - pentru luare de mita si constituire a unui grup infractional; Florin Supeala, director al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului (CCPBPB) cu atributii de director adjunct la data faptelor - pentru luare de mita si constituire a unui grup infractional organizat; Claudiu Bengalici, administrator al unei societati comerciale - pentru complicitate la spalare de bani (trei infractiuni) si constituire a unui grup infractional organizat.

De asemenea, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului la data faptelor, aflata sub control judiciar, va fi judecata pentru luare de mita si constituire a unui grup infractional organizat, iar Ion Nita a fost trimis in judecata, in stare de libertate, pentru complicitate la spalare de bani (doua infractiuni) si constituire a unui grup infractional organizat.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Bogdan Popa, in calitate de director al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, a constituit un grup infractional organizat la care au aderat ulterior si ceilalti inculpati, care avea ca scop savarsirea de infractiuni de coruptie, mai precis dare si luare de mita, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucuresti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-a condus Sorin Oprescu.

"Initial, structura grupului era simpla si perfect adaptata scopului urmarit, presupunand doar un lider (directorul institutiei publice cu rol de autoritate contractanta, calitate in care dispunea de influenta necesara determinarii castigatorului unei proceduri de achizitii publice, dar si dreptul de a semna acordurile cadru si contractele), conducatori de societati private care doreau sa execute lucrari, precum si o suma de apropiati ai liderului care sa-l ajute, prin documente fictive si societati fara activitate, sa obtina in numerar, intr-o forma aparent legala, mita platita de contractorii privati", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Anchetatorii sustin ca, pe masura ce alte persoane, sesizand activitatea grupului, au aderat la acesta in vederea obtinerii unor foloase materiale, in paralel cu demersurile liderului in vederea extinderii activitatii pentru marirea mitei, structura si functionalitatea grupului au suferit modificari, "culminand la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider (seful autoritatii publice locale executive), crearea unui esalon de "secunzi" ai sai (o persoana de incredere si fostul lider), dar si a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte institutii".

Procurorii au pus sechestru asigurator pe apartamente, case si terenuri detinute in proprietate sau in coproprietate, precum si pe autoturisme, ceasuri scumpe si mai multe sume de bani descoperite cu ocazia perchezitiilor sau in diferite conturi bancare ale inculpatilor Mircea Octavian Constantinescu, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, Florin Supeala, Romeo Albu, Claudiu Bengalici si Ion Nita.

Totodata, procurorii au pus sechestru asigurator asupra sumelor de 102.400 de lei si 9.500 de euro, descoperite cu ocazia perchezitiei, precum si asupra a trei case detinute in proprietate sau in coproprietate de Sorin Oprescu.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE