Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Avocatul Doru Boştină, judecat într-un dosar de evaziune cu prejudiciu de peste un milion de euro

Postat la: 17.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Avocatul Doru Boştină a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, alături de alte patru persoane, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu evaluat la peste un milion de euro.

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti i-au trimis în judecată pe Doru Cătălin Boştină, Mihai Răducanu, Ironim Ţentean, Alexandru Mihai Tudorică şi Alexandru Cucu pentru evaziune fiscală, respectiv complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului, în perioada septembrie 2012- aprilie 2013, Doru Boştină, în calitate de avocat coordonator la o casă de avocatură, a înregistrat în evidenţele contabile şapte facturi fiscale privind operaţiuni fictive, respectiv achiziţii de servicii de la o firmă a cărui administrator era Alexandru Cucu, prin această modalitate sustrăgându-se de la plata obligaţiilor fiscale în cuantum de 1.677.048 lei, reprezentând impozit pe venit şi TVA de plată.

"În perioada iunie 2011- septembrie 2013, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, Mihai Răducanu, în calitate de administrator la SC W SRL, SC E.S. SRL şi SC C.S. SRL, a înregistrat în evidenţele contabile ale acestor societăţi 33 de facturi fiscale privind operaţiuni fictive, respectiv achiziţii de servicii provenind de la SC D.S.C. SRL şi S.C. S.T. SRL, modalitate prin care s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat de către cele trei societăţi, în cuantum total de 1.254.488 lei, compus din impozit pe profit şi TVA de plată", se arată în rechizitoriu.

Conform anchetatorilor, Mihai Răducanu a beneficiat de sprijinul lui Mihai Tudorică şi Alexandru Cucu, care i-au pus la dispoziţie cele 33 de facturi fiscale privind operaţiunile fictive, înregistrate în contabilitatea societăţilor pe care le administra.

De asemenea, procurorii susţin că, în perioada ianuarie 2013- septembrie 2013, Ironim Ţentean, în calitate de asociat şi administrator în fapt al SC C.I.G. SRL, a înregistrat în evidenţele contabile 16 operaţiuni comerciale fictive, constând în achiziţii de servicii de la SC S.T. SRL, beneficiind de sprijinul lui Alexandru Cucu, care i-a pus la dispoziţie documente financiare fictive, prin această modalitate sustrăgându-se de la plata datoriilor fiscale în cuantum de 1.329.360 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA de plată.

În acelaşi dosar, Mihai Alexandru Tudorică este acuzat că, în calitate de asociat şi administrator în fapt al SC S.R.A.C. SRL, a înregistrat în evidenţele contabile 13 operaţiuni comerciale fictive, constând în achiziţii de servicii de la SC D.S.C. SRL şi SC S.T. SRL, beneficiind tot de sprijinul lui Alexandru Cucu, sustrăgându-se de la plata datoriilor fiscale în cuantum de 215.550 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA de plată.

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra sumei de 1.341.605 de lei, în vederea recuperării prejudiciului cauzat de inculpatul Ironim Ţentean, suma fiind consemnată la dispoziţia organelor judiciare de către partea responsabilă civilmente SC C.I.G. SRL.

În cursul urmăririi penale, Doru Boştină, Mihai Răducanu şi Mihai-Alexandru Tudorică au recuperat în cea mai mare parte prejudiciul, prin achitarea sumei totale de 3.283.953 lei. Dosarul va fi judecat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. În acest caz, pe 14 mai, poliţiştii şi procurorii au descins la locuinţa lui Doru Boştină şi la locuinţele altor persoane din Bucureşti şi Corbeanca, precum şi la cabinetul de avocatură al lui Boştină.

Într-un comunicat transmis în 14 mai, Poliţia Română anunţa că poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorilor Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, desfăşoară o operaţiune pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul IT şi al consultanţei, astfel că au avut loc 18 percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Ialomiţa la 16 persoane suspectate că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 1.000.000 de euro.

Conform sursei citate, persoanele vizate sunt suspectate că s-ar fi sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prin evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.

Avocatul Doru Boştină a fost arestat, pe 15 mai, prin decizia Curţii de Apel Bucureşti (CAB), în dosarul de evaziune fiscală în domeniile IT şi consultanţă cu un prejudiciu evaluat la peste un milion de euro. Instanţa a mai dispus arestarea lui Alexandru Cucu şi lui Mihai Tudorica, în timp ce pentru Mihai Răducanu a hotărât cercetarea în arest la domiciliu, în acelaşi dosar.

Cei patru au contestat decizia, iar pe 20 mai, instanţa supremă a decis ca Doru Boştină şi Mihai Tudorică să fie puşi în libertate şi să fie cercetaţi sub control judiciar, iar Alexandru Cucu, în arest la domiciliu. Ulterior, toţi inculpaţii din dosar au fost cercetaţi în stare de libertate. Boştină şi Asociaţii a precizat, pe 15 mai, că Doru Boştină nu mai este asociat în cadrul casei de avocatură, fiind suspendat din calitatea de avocat, membru al Baroului Bucureşti, astfel că activitatea casei de avocatură nu este afectată.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE