Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cristina Guseth a fost validată cu scandal de comisie

Postat la: 16.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

La audierea Cristinei Guseth, parlamentarii PSD și ALDE au reproșat slaba pregătire a lui Guseth, după ce aceasta nu a răspuns mai multor întrebări. Unul din membrii comisiei si-a dat demisia dupa validarea Cristinei Guseth.

Steluța Cătăniciu a declarat că ea nu crede că Guseth este omul potrivit pentru Ministerul Justitiei și a precizat ca in urma rezultatului,ea isi da demisia din Comisi Juridica. Cristina Guseth a spus după validare: "Eu v-am spus inca de la inceput ca este o sarcina grea. Eu mi-am propus sa fac management la Minister" Cristina Guseth a fost avizata favorabil, prin votul majorității. Au fost doar 6 voturi impotriva si 6 abtineri, a spus Ciuca. După ce membrii comisiei au luat o pauza de 5 minute, timp in care s-au consultat evident politic cu lierii de grupuri parlamentare.

Iata care au fost principalele declaratii din timpul audierii Cristinei Guseth:

Marius Manolache(PSD): Va trebui să mergeti la domnul Cioloș si să ii spuneti ca nu sunteti pregătita pentru post.

Serban Nicolae a precizat în ședință ca Cristina Guseth are sansa sa se retragă și să renunțe la nominalizare. Acesta i-a reprosat ca rezultă din răspunsurile date ca nu a citit Constituția. Raspunsul lui Guseth: As vrea sa va spun ca am citit Constitutia.

Ciprian Nica, vicepreședintele Comisiei Juridice, a luat cuvântul și a precizat că nu este mulțumit de răspunsurile pe care le-a primit de la Guseth

Ultima intrebare a venit de la Ion Iovescu, de la UNPR, privind susținerea medierii. Cristina Guseth: Imi propun sa sprijin acele modalitati, imi propun sa fac lucrurile astea. Voi afla despre ce este vorba si apoi voi sprijini acest demers.

Cristina Guseth a trebuit să raspunda unei intrebari privind ce presupune sistemul juridic, dar le-a spus parlamentarilor că a declarat deja că nu este jurist: „Sistemul juridic l-am regasit in raportul CSM. Este in discutie. Domnule Nicolicea, eu am spus ca nu sunt jurist. Daca incercati sa ma duceti intr-o zona..Nu, nu sunt jurist", i-a spus Guseth lui Nicolicea.

Ovidiu Dontu (PSD): A trecut de comisie o lege a personalului instantelor. Aceasta lege prevede si o serie intreaga de drepturi pentru personalul instantelor. Sustineti drepturile persoanelor? Raspuns: ... Personalul auxiliar - am propus completarea acestui deficit. (...)

Intrebare: Veti promova o lege privind raspunderea magistratilor? Raspuns: Am organizat o dezbatere publica. Orice lege paote fi imbunatatita. Eu stiu ca o astfel de lege exista. Catalin Boboc (PNL): Fostul minsitru al justitie s-a angajat ca va demara o discutie cu toti actorii privind codurile (civil). Aveti in vedere o astfel de analiza si un termen? Raspuns: Nu sunt in situatia sa am tinte si termene. Desigur mi se pare f important, este o schimbare fundamentala si este normal sa faci o evaluare pentru a vedea ce trebuie imbunatatit. Ceea ce stiu este ca a fost un impact puternic asupra instantelor. Ciuca, presedintele Comisiei: Noi simtim nevoia sa se faca un inventar sa vedem unde sunt confuzii. Sunt zone in care impactul scontat nu a fost cel regasit in realitate. Ne-ar interesa un asemenea inventar pt a vedea atat in zona de drept privat cat si penal sa vedem zonele vulnerabile.

Steluta Cătaniciu continuă reproșurile: "Aveti dreptul moral sa ne vorbiti noua de criza de incredere? Cand va prezentati aici așa, credeti ca aveti dreptul moral sa vorbiti de criza de incredere?" Cristina Guseth: Suntem la un moment în care trebuie sa învestim un Guvern, nu am ajuns sa facem toate actiunile. Suntem intr-un moment de criza de incredere. Cătaniciu: "Dacă dvs credeti ca aceasta audiere este o formalitate, eu renunt la a mai primi un răspuns din partea doamnei?"

Steluta Cataniciu i-a reprosat Cristinei Guseth ca nu isi noteaza intreabrile: "As ruga-o sa isi noteze intrebarile. Probabil a crezut ca va veni aici si vor exista intreabări servite. Vă repet întrebarea: Care sunt institutiile publice la care va referiti in procedura de intarire a imunitatilor. Ce intelegeti prin sistemul de imunitati si care este procedura, pas cu pas?

Cristina Guseth a răspuns: "Doamna Jipa, de cand este rolul ministrului sa studieze un dosar? Dvs sugerati ca sunt o marioneta. Pe ce va bazati?"

Remus Cernea a intervenit cu o intrebare: "Va cunosc activitatea e multi ani. In luna iunie CEDO a decis ca pentru cuplurile formate din persoane de acelasi sex sa existe casatorii sau parteneriat civil. Ministrul de justitie roman la acea vreme a recunoscut ca in Romania s-a produs o importanta schimbare de mentalitate. Dvs. veti sustine public o legislatie conforma cu legile deja adoptate din majoritatea tarilor europene? Dvs veti sustine o legislatie care sa fie in acord cu decizia CEDO", a întrebat Cernea.

"Buna ziua, mă aflu astazi aici în calitate de director Freedom House si ministru propus de Dacina Ciolos, pentru Justitie. Este ceea ce am facut de-a lungul ce am facut, am intalnit 1000 de magistrati. Stiu ca am o problema, nu sunt absolvent de drept, ci de Telcomunicatii, dar cred ca aceasta problema poate fi depășită. In Europa nu toti minstrii sunt absolventi de Drept, în Suedia un chimist, în Franța un economist, în Marea Britanie un jurnalist. Ele sunt preluate din strategia 2015-2020, cred ca acest Guvern trebuie sa faca pasi pentru ca acest proces să fie mai sustenabil"

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE