Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cum motiveaza judecatoarea Viorica Costiniu eliberarea lui Sorin Oprescu din arest preventiv: Fostul primar a cooperat cu DNA si sufera de mai multe afectiuni

Postat la: 16.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Viorica Costiniu, judecatoarea de la Curtea de Apel Bucuresti care a dispus eliberarea lui Sorin Oprescu din arest preventiv, sustine ca primarul suspendat al Capitalei a cooperat "cu buna-credinta" cu procurorii DNA si "in mod incontestabil" sufera de mai multe afectiuni medicale.

Curtea de Apel Bucuresti aprezentat luni motivele pentru care judecatoarea Viorica Costiniu a decis pe 29 octombrie eliberarea lui Sorin Oprescu din arest preventiv si plasarea lui in arest la domiciliu, dupa ce Tribunalul Bucuresti respinsese cererea in acest sens a fostului primar, potrivit Agerpres.

"Nici Parchetul si nici instanta nu i-au imputat, pe baza de probe, inculpatului ca ar urmari zadarnicirea cercetarilor, ca s-ar sustrage de la urmarirea penala ori ca ar impiedica derularea acesteia. In primul rand, nu rezulta din dosar ca 'discutia de pe culoarul DNA-ului' ar fi avut loc dupa momentul aducerii la cunostinta inculpatului Oprescu a invinuirii, moment de la care exista interesul oficial, legal, de aflare a adevarului in cauza ce se instrumenteaza. Este evident ca orice activitate a celui in cauza cu o conotatie penala poate sa fie cuantificata, eventual, ca o pregatire sau savarsire a unei noi infractiuni, dar numai atunci cand ea este plasata, in timp, ulterior momentului in care i se aduc la cunostinta faptele pentru care este suspectat. In acelasi context, este necesar sa se dovedeasca faptul ca inculpatul, direct sau prin intermediul altei persoane, intreprinde activitati concrete prin care sa incerce influentarea unui alt participant la proces, martorilor etc", afirma Viorica Costiniu.

"Acest aspect al conduitei inculpatului nu este de natura a acredita ideea unei comportari caracterizate prin rea-credinta in derularea si instrumentarea dosarului sau penal", subliniaza judecatoarea. In opinia acesteia, "conduita procesuala" a lui Oprescu, "in sensul cooperarii cu buna-credinta cu organele judiciare pentru a afla adevarul privind acuzatia ce i se aduce", s-a constatat si cu ocazia anchetarii acestuia de catre procurorii DNA.

"Circumstantele personale nu au in acest moment procesual relevanta unor eventuale circumstante atenuante. Cu toate acestea, elementele ce caracterizeaza persoana inculpatului, evidentiate si de Parchet - fara antecedente penale, studii superioare, specializari profesionale, situatie socio-familiala buna - nu sunt de natura sa contureze previzibilitatea unei conduite negative a acestuia pe viitor. In acelasi timp, aspectele caracteriale, personale sunt in masura sa permita o constientizare rezonabila si responsabila a situatiei judiciare in care se afla, astfel incat sa continue cooperarea cu organele de urmarire penala pentru aflarea adevarului, chiar si in situatia in care, la un moment dat, aceste criterii nu au functionat si l-au adus in postura inculparii pentru o fapta grava si sever sanctionata de lege", adauga judecatoarea Curtii de Apel Bucuresti.

Judectoarea Viorica Costiniu subliniaza si ca a tinut cont si de starea de sanatate a lui Sorin Oprescu: "Analizand contestatia, judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Curtii retine ca, in mod incontestabil, inculpatul sufera de mai multe afectiuni in diferite stadii de evolutie si gravitate. In urma repetatelor demersuri, s-a permis inculpatului sa beneficieze de consult al unor medici de specialitate si astfel se afla sub control si tratament medical, inclusiv dupa spitalizarea in conditiile art.240 C. pr. pen. Acest aspect invocat de aparare nu poate fi ignorat, intrucat precaritatea sanatatii inculpatului este dovedita cu acte medicale. Este real si faptul ca in conditiile date ale locului de detentie se fac eforturi pentru respectarea necesitatilor medicale ce-l privesc. Este de subliniat insa ca nu doar considerarea starii medicale a inculpatului poate fi luata in seama si doar prin ea insasi sa se justifice o eventuala inlocuire a actualei masuri preventive."

Un alt motiv avut in vedere pentru eliberarea fostului primar este si acela ca lui Oprescu nu i se poate imputa ca ar fi impiedicat in vreun fel instrumentarea dosarului ori "s-ar fi creat la nivelul societatii efecte care sa decredibilizeze justitia". Judecatoarea Viorica Costiniu invoca si prevederile art.5 par.3 al CEDO, care obliga instantele nationale sa aiba in vedere, in cazurile in care o masura restrictiva de libertate se justifica, aplicarea masurilor alternative prevazute de legislatia nationala.

Potrivit DNA, in perioada 2013 - 2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Sorin Oprescu, a infiintat in administratia locala din municipiul Bucuresti un sistem prin care operatorii economici care doreau sa primeasca anumite contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea primarului trebuiau sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelora, cu titlu de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului. Pe 5 septembrie, Sorin Oprescu a primit la locuinta sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul sau Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brancovenesti, bani care ar proveni, conform DNA, din acte de coruptie.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE