Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Curtea de Apel Bucuresti: Inca 30 de zile de arest pentru extremistii Szocs Zoltan si Beke Istvan

Postat la: 26.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Curtea de Apel Bucuresti a admis marti cererea DIICOT de prelungire cu 30 de zile a arestarii preventive in cazul extremistilor Szocs Zoltan si Beke Istvan, membri ai gruparii "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" (HVIM) din Transilvania, in dosarul in care sunt acuzati ca intentionau sa detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestarile de 1 Decembrie de la Targu Secuiesc

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata la instanta suprema. Beke Istvan, cetatean roman de etnie maghiara, a fost arestat preventiv pe 1 decembrie 2015, el fiind acuzat de savarsirea infractiunilor de tentativa la infractiunea de actiuni impotriva ordinii constitutionale si nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea si combaterea terorismului.

Ulterior, procurorii au extins cercetarile in acest dosar si l-au retinut pe Szocs Zoltan, presedintele gruparii "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" (HVIM) din Transilvania, acuzat de instigare la savarsirea de actiuni impotriva ordinii constitutionale si instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

Potrivit DIICOT, in calitate de presedinte al HVIM Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, in cadrul unei sedinte la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor in Romania ale HVIM, Szocs Zoltan i-a instigat pe membrii celulei Targu Secuiesc sa confectioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care sa il detoneze in public.

Procurorii noteaza ca, pe parcursul respectivei intalniri, s-a convenit ca dispozitivul sa fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronica, prin utilizarea unui fitil care "ar face sa se aprinda cel putin 3 - 4 petarde simultan" si ca mai trebuie "doar o baterie". Dispozitivul urma sa fie detonat de la distanta, prin intermediul unui telefon mobil.

Ca loc de amplasare a dispozitivului a fost propus perimetrul din zona in care se afla statuia lui Gabor Aron, unul dintre participantii la intalnire propunand ca acesta sa fie asezat intr-un cos de gunoi din centrul localitatii, situat pe traseul de deplasare a paradei militare. Anchetatorii au descoperit ca Beke Istvan Attila este administratorul SC B.I.A. Electronic SRL, cu sediul in Targu Secuiesc, judetul Covasna, si ca folosea un teren situat pe raza localitatii Estelnic, unde are amenajat un poligon de airsoft.

La perchezitiile efectuate la resedintele lui Beke Istvan, procurorii au gasit 195 de dispozitive explozive clasa articole pirotehnice categoria a III-a cod FP3, dintr-un total de 400 de bucati achizitionate cu incalcarea legii; materii explozive - clasa articole pirotehnice categoria a II-a cu fum alb; dispozitiv de initiere si temporizare a impulsurilor electrice de 12 V.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE