Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Defrișările ilegale de pădure se văd din satelit. Hoții de lemne sunt urmăriți de pe orbită

Postat la: 11.12.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Hotilor de lemne din Romania le va fi aproape imposibil sa mai fure din paduri, dupa implementarea unui sistem care monitorizeaza suprafetele forestiere cu ajutorul satelitilor. Este vorba despre trei sateliti care vor trece de 2-3 ori pe saptamana pe deasupra tarii noastre, facand fotografii, iar imaginile obtinute vor fi comparate cu hartile oficiale ale padurilor.

Ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer a spus ca sistemul lansat "permite in premiera in Romania supravegherea in timp real prin imagini satelitare a legalitatii sau ilegalitatii taierilor de padure". Imaginile surprinse sunt apoi urcate pe site-ul inspectorulpadurii.ro, la care poate avea acces oricine, iar in momentul in care cele doua harti - cea din satelit si cea oficiala - nu coincid, va fi generata o alerta. Deja au fost declansate zeci de astfel de alerte in Moldova si in Muntii Apuseni. Sistemul functioneaza atat de bine, incat satelitii pot sa depisteze chiar si taieri razlete de numai cativa copaci.

In plus, cu ajutorul acest harti se pot verifica si avize de transport, inclusiv numarul autovehiculului care transporta lemnul, momentul cand a fost emisa autorizatia si tipul de lemn transportat. Astfel, oricine observa un transport care nu poate fi verificat poate semnala o neregula. "Am avut cazuri in care aceste coduri au fost emise din cimitire, din campuri agricole sau de pe alte continente: vedeti aici din SUA, din California, sau de la Paris. Trebuie sa stiti ca toate aceste cazuri sunt ilegale pentru ca legea prevede foarte clar ca autorizatia de transport se da la locul incarcarii", spune directorul Directiei Silvice Hunedoara, Radu Crisan.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE