Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Denunțătorul lui Ludovic Orban, afaceristul Tiberiu Urdareanu, audiat la DNA

Postat la: 25.04.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, a ajuns astăzi dimineață la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), acolo unde a fost audiat de procurori. Urdăreanu ar fi cel care l-a denunțat pe Ludovic Orban. Acesta nu a petrecut mai mult de 20 de minute la sediul DNA.

Pentru a obține un avantaj din partea procurorilor în dosarul în care este cercetat, omul de afaceri ar fi denunțat mai mulți oameni politici, printre care Ludovic Orban, candidatul PNL la Primăria Capitalei, la acea vreme, și Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei. DNA l-a pus sub urmărire penală pe Ludovic Orban, acesta fiind acuzat de săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenit, după ce a contactat un om de afaceri pe care îl cunoștea, solicitându-i sprijin financiar de 50. 000 de euro, pentru campania electorală pentru alegerile locale. Potrivit unui comunicat al DNA, pe 1 martie 2016, Ludovic Orban a contactat un om de afaceri pe care îl cunoștea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale.

"Inculpatul Orban a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una - două săptămâni. Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcției de conducere pe care Orban o deține în cadrul unui partid și a potențialului de intervenție al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri", susțin procurorii. Totodată, Tiberiu Urdăreanu este acuzat că i-ar fi dat mită lui Gheorghe Nichita, edilul suspendat al Iașiului, pentru ca, în schimb, patronul grupului de firme UTI să câștige un contract de management al traficului în orașul condus de Nichita. Valoarea acelui contract se ridica la 90 de milioane de lei, iar, din această sumă, Nichita ar fi urmat să primească 10%.

Potrivit procurorilor DNA, în luna august 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași", care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iași, a pretins și primit de la ceilalți inculpați mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI - IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții.

Acest lucru a avut la bază o înțelegere anterioară între inculpații Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) și Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI), aceștia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail și a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dați cu titlu de mită). De asemenea, demersurile au constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iași.

Concret, până în prezent inculpatul Nichita Gheorghe a primit următoarele foloase materiale constând în:

- o parte din suma totală de 10% din valoarea contractului atribuit,
- beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București, în perioada 2013-2015,
- plata, în cursul anului 2014, a unor servicii de cazare la o vizită în China, efectuată de Nichita Gheorghe, alți angajați ai primăriei, precum și oameni de afaceri, între care și inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel,
- beneficii constând în achiziționarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie-februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei.

Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat că suma de 6,9 milioane lei, reprezentând 10% din valoarea contractului de lucrări, urma a fi remisă în raport cu cota de participare a asociaților UTI și IBC la contract, adică 80% reprezenta „contribuția" UTI, iar 20% reprezenta „contribuția" IBC la banii colectați cu titlu de mită pentru inculpatul Nichita Gheorghe.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE