Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Desfigurarea Bucurestiului cu constructii ilegale e mai dificila: Tribunalul Bucuresti a stabilit un precedent prin care demolarea unui bloc ilegal devine mai simpla

Postat la: 02.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Tribunalul Bucuresti a decis la finalul lunii septembrie anularea autorizatiilor de construire emise de Primaria sectorului 6 pentru ridicarea unui bloc cu trei etaje si mansarda pe str. Cetatea de Balta nr.107 (linga teatrul Masca), intr-o zona de case, si a decis demolarea constructiei pe cheltuiala investitorului care l-a ridicat.

Decizia poate fi atacata cu recurs. In cazul in care decizia ramane definitiva, iar investitorul nu se conformeaza, acesta risca sa plateasca daune in cuantum de 1000 lei pe zi. In prezent blocul este finalizat. "Instanta dispune anularea AC nr. 497/2013, AC nr. 712/2013, AC nr. 85/2014 si AC nr./107/2014, emise de paratul Primarul Sectorului 6 Bucuresti in beneficiul paratului Muscalagiu Alexandru. Obliga paratul Muscalagiu Alexandru sa aduca terenul situat in Bucuresti, str. Cetatea de balta nr. 107 A la starea anterioara emiterii autorizatiilor anulate, sub sanctiunea platii de daune in cuantum de 1.000 lei pe zi de intarziere de la data ramanerii definitive a hotararii", se arata pe site-ul instantelor de judecata, hotararea fiind pronuntata pe 24 septembrie.

Instanta a suspendat si toate autorizatiile de construire pentru acest imobil, insa Primarul sectorului 5, Rares Manescu, cum instanta suspenda o autorizatie de construire, cum emitea o alta, astfel ca s-a ajuns la patru autorizatii de construire pentru o singura cladire. Cererile de suspendare si de anulare ale autorizatiei au fost facute de Asociatia Salvati Cartierul Militari care reuneste mai multi vecini afectati de constructie, dar si de vecini in nume propriu.

"Asociatia Salvati Cartierul Militari este cea care a cerut in instanta suspendarea si anularea autorizatiilor. Au fost trei procese de anulare a autorizatiilor, toate castigate, insa doar la ultimul s-a decis pe langa anularea actelor administrative si demolarea cladirii. In ceea ce priveste suspendarea autorizatiilor pana s-a decis anularea lor, cum cetatenii obtineau suspendarea, cum domnul primar al sectorului 6 dadea o noua autorizatie ca investitorul sa poata continua ridicarea blocului. Procesele au inceput in 2013 si ne bucuram ca ne apropiem de final", a declarat Dumitru Dobrev, avocatul cetatenilor.

Acesta spune ca cetatenii au atacat in instanta autorizatiile de construire si au cerut demolarea blocului deoarece Primaria sectorului 6 a autorizat construirea intr-o zona de case, parcela pe care se ridica cladirea era neconstruibila, avand o deschidere la strada mai mica de 12 metri, iar cladirea nu respecta retragerile impuse de regulamentul de construire fata de vecini.

"Reclamantii au cerut Tribunalului sa anuleze autorizatia pe motiv ca incalca regulile de urbanism ale zonei, care permit constructia de imobile cu trei nivele (P+2) plus mansarda, si doar pe parcele de teren cu deschidere stradala de cel putin 12 metri. Primarul Rares Manescu a emis autorizatiile de construire ignorand faptul ca parcela este neconstruibila. Paratul a sustinut ca a dorit edificarea unui imobil de D+P+3E+M intr-o zona care face parte din subzona L1a, unde este permisa legal amplasarea locuintelor cu regim de inaltime de maxim P+2, cu posibilitatea de mansardare, cu conditia ca aceasta sa nu fie o falsa mansarda si sa se inscrie in volumul unui acoperis cu panta de 45 de grade iar suprafata construita a nivelului mansardat sa fie de maximum 60% din aria unui nivel curent", a explicat Dobrev.

Aceasta decizie a Tribunalului este o premiera deoarece pana acum instanta a decis doar anularea autorizatiilor, iar pentru demolare cetatenii erau nevoiti sa faca un proces separat. Pana in prezent, exista sentinte de demolare pentru trei cladiri in capitala: un bloc de 10 etaje de pe Calea Dudesti 94 (recursul fiind pe rol), turnul de langa biserica Sfantul Iosif (decizie definitiva) si un bloc de pe str. Aurel Vlaicu 120-122 (decizie definitiva).

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE