Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Dosarele securității privind "23 august 1944" au fost publicate. VEZI DOCUMENTE

Postat la: 04.06.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a publicat pe site-ul propriu întreaga arhivă cu dosarele deținute de Securitate privind evenimentele petrecute pe data de 23 august 1944. Dosarele cuprind 17 volume a peste 6.000 de file și pot fi studiate de oricine este interesat de această problemă.

Dosarul Securității referitor la una dintre cele mai importante zile din istoria modernă a României a fost digitalizat și publicat interior pe site-ul CNSAS. Astfel că, oricine poate studia dosarul P 10933 din fondul Penal al CNSAS (17 volume, peste 6.000 de file). Aici se găsesc documente foarte importante privind schimbarea regimului politic si a poziţionării internaţionale a României in august 1944.

VERIFICA AICI DOSARELE

Dosarul evoca toate personajele importante implicate in actul de la 23 august si adaugă elemente relevante pentru cunoaşterea unui moment fundamental al istoriei contemporane a României. Documentele publicate de CNSAS sunt destinate cercetătorilor, profesorilor, studenţilor, dar si publicului larg interesat de istoria complicata a României in timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar si de comunismul romanesc la începuturile sale, transmite CNSAS.

Cele mai important si cuprinzător document este scris in închisoare de Ioan Mocsonyi-Starcea (1909-1991). Industriaş, proprietar agricol si diplomat roman, fost colaborator al lui Nicolae Titulescu, secretar particular al regelui Mihai (1942), apoi mareşal al Curţii Regale (1943 - 1944), a fost arestat in septembrie 1947 si judecat in procesul "Maniu - Mihalache".

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE