Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Şeful Direcţiei Antifraudă şi un secretar de stat, urmăriţi penal în dosarul Murfatlar

Postat la: 21.10.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a acceptat demisiile secretarului de stat Mariana Vizoli și a șefului Antifraudă, Daniel Diaconescu, după ce procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus începerea acțiunii penale față de aceștia în dosarul Murfatlar.

Mariana Vizoli şi Daniel Diaconescu au fost puşi, vineri, sub control judiciar pe o durată de 60 de zile în dosarul Murfatlar, în care se fac cercetări cu privire la o evaziune fiscală de aproximativ 600 de milioane de lei. Mariana Vizoli este cercetată în dosarul Murfatlar pentru fapte comise în calitatea de director al Direcției de legislație în domeniul TVA din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, iar Daniel Diaconescu pentru fapte comise în calitatea de director general al Direcției generale de informații fiscale din cadrul ANAF.

„Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a acceptat demisiile celor doi reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și ANAF după ce procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 20 octombrie 2016, fața de aceștia", se arată într-un comunicat al instituţiei.

În comunicat se mai precizează faptul că ANAF a pus la dispoziția DNA toate documentele solicitate și va continua să ofere toate informațiile necesare pentru finalizarea anchetei. Mariana Vizoli a fost numită secretar de stat în Ministerul Finanţelor în urmă cu lună, după ce Gabriel Biriş a renunţat la funcţie pe fondul unor discuţii cu privire la proiectul de modificare a Codului Fiscal.

Mai mulți directori, la data faptelor, din cadrul Ministerului Finanțelor Publice (MFP) și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) sunt urmăriți penal sub control judiciar în dosarul Murfatlar, de evaziune fiscală în domeniul băuturilor alcoolice, cu prejudiciu de aproximativ 600 milioane lei.

Conform unui comunicat transmis vineri de DNA, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de Ana Jarda, la data faptelor director în cadrul Direcției generale management al domeniilor reglementate specific din cadrul MFP, membru al Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor, Daniel Diaconescu, la data faptelor, directorul general al Direcției generale de informații fiscale din cadrul ANAF, membru al aceleiași comisii, Mariana Vizoli, la data faptelor director al Direcției de legislație în domeniul TVA din cadrul MFP, membru al comisiei menționate, Ciprian Badea, la data faptelor director general al Direcției generale juridice din cadrul MFP, vicepreședintele comisiei, și Monica Negruțiu, la data faptelor directorul general al Direcției generale de reglementare a colectării creanțelor bugetare - ANAF și membru al comisiei, potrivit Agerpres.

Cei cinci funcționari publici sunt acuzați de abuz în serviciu. Procurorii spun că, în perioada 2010 - 2014, patru societăți cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice, deținute sau controlate de George Ivănescu, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea și de alte persoane, au produs un prejudiciu total de 597.218.168 (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale.

Activitatea infracțională s-a desfășurat în condițiile în care funcționarii publici din cadrul autorităților fiscale și vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos.

Astfel, anchetatorii au reținut că prejudiciul adus bugetului de stat a fost cauzat de autorizarea, cu încălcarea dispozițiilor legale, a trei antrepozite fiscale de producție alcool și băuturi alcoolice deținute de societăți și sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor și a altor obligații fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă.

În context, DNA menționează că cei cinci funcționari publici care au fost puși sub control judiciar au făcut parte din Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), ei fiind acuzați că, în cazul a două dintre antrepozitele fiscale de producere a băuturilor alcoolice, au încălcat legea în procedura de autorizare, prin adoptarea unor soluții de admitere a cererilor în alte condiții decât cele legale.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE