Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Finul lui Ponta face ce face naşul: votează contra propriei legi

Postat la: 29.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Deputatul PSD Marius Manolache, finul premierului Victor Ponta, a încercat un nou atac asupra Justiţiei, însă a reuşit doar să se facă de râs în faţa colegilor, a preşedintelui CSM şi a preşedintei Curţii Supreme. În faţa argumentelor, până şi el a votat împotriva propriului proiect de lege.

Deputaţii Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor au respins, luni, cu unanimitate de voturi, un proiect de lege prin care se dorea limitarea competenţelor completelor de cinci judectări de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Iniţiatorul proiectului, Marius Manolache, şi-a respins propriul text de lege, după ce i-a fost predată o adevărată lecţie de drept de către Livia Stanciu, preşedintele ÎCCJ, prezentă la dezbatere. Marius Manolache, finul premierului Ponta şi parlamentar care de-a lungul timpului a semnat mai multe texte de lege controversate, a urmărit, prin modificările aduse Legii privind organizarea judiciară, ca sentinţele pronunţate pe fond de către Înalta Curte să nu poată fi atacate decât dacă apelul este în favoarea inculpatului.

Prin această iniţiativă, Completul de 5 de la ÎCCJ nu ar putea da condamnări mai mari decât cele pronunţate de Completul de 3. Proiectul de lege a stârnit interesul principalelor instituţii judiciare, care şi-au trimis reprezentanţi la lucrările Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor de luni: Livia Stanciu din partea ÎCCJ, Marius Tudose din partea CSM, şi secretarul de Stat din Ministerul Justiţiei, Liviu Stancu. „E o propunere de lege, nu un atac la Justiţie" După ce lucrările şedinţei au fost deschise, iniţiatorul legii şi-a început discursul de prezentare al proiectului de lege prin precizarea că demersul său este „o propunere legislativă, nu un atac la Justiţie, aşa cum spune presa".

Manolache şi-a reluat discursul de apărare a proiectului prin susţinerea că demersul său nu pune la îndoială corectitudinea unui complet de judecată, fie că e vorba de completul de trei, fie că e un complet de cinci, şi a subliniat că „dacă ar exista o Justiţie ideală, poate nici nu ar fi nevoie de o cale de atac". Demnitarul, deasupra cetăţeanului Argumentele lui Manolache şi proiectul său de lege au fost aspru criticate de Livia Stanciu, magistrat care i-a predat o adevărată lecţie de tehnică judiciară. Potrivit Liviei Stanciu „propunerea contravine reglementării generale a apelului. Se ajunge la o altă situaţie total nelegală. Conţine o soluţie discriminatorie pentru persoane aflate în situaţii identice, adică în situaţie de apel".

Menţiunea şefei ÎCCJ face referire la oamenii obişnuiţi care sunt judecaţi în prima instanţă la Judecătorii, Tribunale sau Curţi de Apel, spre deosebire de cei care au funcţii de demnitari şi care sunt judecaţi în primă instanţă la Înalta Curte. La rândul său, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a precizat că instituţia pe care o reprezintă a dat aviz negativ acestui proiect înca din luna mai şi a precizat: „Evident că e discriminatoriu şi evident că nu scapă de critica de neconstituţionalitate". După argumentele prezentate de specialişti, Comisia a votat să dea aviz negativ proiectului de lege. Votul în acest sens a fost unanim, adică şi iniţiatorul proiectului, membru al Comisiei, a votat împotriva propriei iniţiative, spre stupoarea preşedintelui de şedinţă, deputatul PSD Ciprian Nica.

Proiectul urmează să fie supus plenului Camerei Deputaţilor, după care va merge la Senat, care e Cameră decizională. Cine sunt beneficiarii direcţi ai „proiectului Manolache" Unul dintre principalii beneficiari ai proiectului lui Marius Manolache este chiar Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD. Dragnea este condamnat în primă instanţă, de Curtea Supremă, la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind posibile fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Sentinţa a fost contestată de DNA - care cere o condamnare mai mare şi cu executare, dar şi de Dragnea - care susţine că este nevinovat. Astfel, dacă propunerea lui Manolache ar intra în vigoare, Completul de 5 judecători va lua în considerare doar apelul lui Dragnea. Luni, Liviu Dragnea a declarat că nu este de accord cu iniţiativa deputatului Marius Manolache.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE