Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












GDS: „Legea lui Sorin Ilieşiu e produsul unei gândiri totalitare!"

Postat la: 29.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Grupul pentru Dialog Social(GDS) avertizează că iniţiativa ctitorită de pesedistul Sorin Ilieşiu - legea de condamnare a comunismului care prevede construirea unei cruci gigantice în Piaţa Universităţii - reprezintă o lege lipsită de sens ce se dovedeşte a fi produsul unei gândiri totalitare.

ZIUAnews prezintă integral comunicatul GDS.

Prevederile lui Ilieşiu

„Grupul pentru Dialog Social a aflat că Senatul României a adoptat prin asumare tacită „Legea privind înființarea Muzeului totalitarismului comunist și cultivarea memoriei naționale antitotalitare", avându-l drept inițiator pe d-l senator Sorin Ilieșiu. Legea prevede întocmirea de către Academia Română a unui raport „științific și obiectiv pentru condamnarea totalitarismului comunist și pentru memoria națională".

De asemenea, legea ordonă ridicarea la intersecția Pieții Universității din București a unui monument a cărui formă este precizată: „o cruce de oțel inoxidabil cu o dimensiune de 20-25 m, însoțită de steagul României. Pe Cruce va fi montată o instalație de iluminare care va funcționa continuu".

O lege fără sens

Această lege care urmează să fie examinată și de Camera Deputaților, suscită o serie de comentarii: Totalitarismul comunist a mai făcut obiectul unui studiu documentat, inițiat de președintele României (Comisia Tismăneanu) și prezentat Camerelor reunite ale Parlamentului în 18 decembrie 2006.

Este evident că oricine poate studia și condamna totalitarismul, dar statul român s-a angajat o dată în denunțarea regimului comunist, iar a relua procesul de condamnare înseamnă a ignora și anula fără niciun fel de motivație un act istoric solemn, care s-a produs cu ani în urmă.

Riscăm un monument al prostului gust! 

A doua observație privește monumentul. Parlamentul poate vota principiul unui monument, dar este inadmisibil a preciza amplasmentul, dimensiunea și forma lui. Exigențele artistice și urbanistice obligă ca aspectul și dimensiunea monumentului, precum și locul unde va fi el așezat să fie decise de o comisie de specialiști în artă și urbanism, în urma unui concurs deschis și după o largă consultare a opiniei publice.

Altfel, riscăm să ne trezim în mijlocul Capitalei cu încă un monument al prostului gust, care va aduce nu venerație, ci mai degrabă deservicii memoriei victimelor comunismului și ale Revoluției.

Un produs al totalitarismului 

Legea trecută prin plenul Senatului, deși condamnă totalitarismul, este ea însăși un produs al unei gândiri totalitare. Precizând imperativ atât termenele raportului și ale realizării lui, cât și forma, dimensiunea și amplasamentul monumentului, inițiatorul legii și Camera care a adoptat-o anulează din start orice dezbatere liberă și gândire creatoare și, astfel, se comportă într-un chip care nu ilustrează deloc o democrație europeană".

Alex Miclovan

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE