Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Inima Reginei Maria a revenit la Castelul Pelişor, acolo unde a bătut pentru ultima dată

Postat la: 04.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cutia în care se află inima Reginei Maria a fost depusă marţi la Castelul Pelişor din Sinaia, în Camera de Aur, locul unde, în urmă cu 77 de ani, a bătut pentru ultima dată, pe 18 iulie 1938, la ora 17.38. Înainte de a ajunge la Pelişor, inima a străbătut un nedrept periplu. La Balcic, locul unde suverana a lăsat cu limbă de moarte să fie depusă, la Bran şi apoi la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Eveniment impresionat, marţi, la Castelul Pelişor, unde, după un omagiu public şi ceremonii militare în Capitală, caseta cu inima reginei Maria a fost transportată la Sinaia şi depusă în Camera de Aur, locul unde, de altfel, în urmă cu 77 de ani, a bătut pentru ultima dată. Momentele solemne au fost organizate de reprezentanţii Casei Regale şi au debutat cu intonarea Imnului Regelui în Castelul Pelişor, urmat de depunerea dublului stindard, român şi britanic, pe un soclu din Camera de Aur.

Pentru ceremonia de la Pelişor, inima reginei a fost depusă într-o casetă din lemn aurit, creată specială pentru acest eveniment, care a fost predată de soldaţi ai Regimentului de Gardă principesei Margareta. Aceasta a depus caseta pe locul unde inima va rămâne definitiv de acum încolo, soclul din camera aurită, un spaţiu care poartă amprenta inconfundabilă a reginei, cu motive de crini imperiali şi simboluri celtice. În cameră a fost depusă şi caseta originală a inimii, din argint, de formă octogonală şi cu o greutate de 560 de grame.

Aceasta a fost pusă în apropierea inimii, pe un scrin, de arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, nepoata Reginei Maria şi fiica principesei Ileana. Depunerea casetelor a fost urmată de o ceremonie religioasă şi momente de reculegere ale reprezentanţilor Casei Regale, veniţi la eveniment: principesa moştenitoare Margareta, principele Radu, principesa Maria, arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, soţul ei, baronul Hanns Ulrich von Holzhausen, precum şi fiul ei, baronul Johannes von Holzhausen.

„Într-un final, în vara acestui an, am reuşit să finalizăm negocierile cu Guvernul şi astăzi am asistat la ceremonia prin care inima Reginei Marian a fost adusă în această încăpere, în Salonul de Aur al Castelului Pelişor, sală în care inima a bătut pentru ultima dată. Este un eveniment extrem de important pentru toţi românii pentru că, sperăm noi, inima reginei României Mari se va odihni pentru totdeauna aici, într-o reşedinţă regală", a spus Sandra Gătejeanu Gheorghe, directorul de protocol al Casei Regale.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE